|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Nikona D90
Hiszpan - Pią 23 Paź, 2009 Temat postu: Jaki obiektyw do Nikona D90 Witam wszystkich i liczę na Waszą pomoc.
Do tej pory byłem, a raczej jestem, użytkownikiem analoga. Przyszedł jednak czas na zmianę i zakup porządnego aparatu cyfrowego. Po kilku tygodniach lektury różnych źródeł zdecydowałem się na zakup Nikona D90 (decyzja nieodwołalna).
Mam jednak pytanie do bardziej doświadczonych: który obiektyw wybrać: 16-85 czy 18-200? W grę wchodzą tylko te dwa produkty, więc proszę nie mieszajcie mi już w głowie innymi modelami.
Przez najbliższy czas będę wykonywał zdjęcia typowo rodzinne (niebawem zostanę ojcem), potem pewnie trochę krajobrazów poblizkich parków (taki ze mnie trochę japończyk - cała masa zdjęć) a troche poźniej przyjdzie czas na moje ukochane szlaki górskie i zapierające dech w piersiach widoki swojskich polskich gór.
Nie stać mnie na dwa obiektywy, więc proszę pomóżcie wybrać mi taki, który posłuży ładnych parę lat.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
ghost - Pią 23 Paź, 2009
jezeli w góry - może 18-200 - mniej taszczenia.
ja używałem 16-85 i byłem zadowolony - dla mnie większe znaczenie miało te 2mm na dole niż 115 na górze
Daimon - Pią 23 Paź, 2009
Zdecydowanie 16-85 VR, szkło zostało wyposażone w bardzo uniwersalny zakres ogniskowych i co jeszcze ważniejsze- nie kosztem jakości optycznej obiektywu.
Oczywiście zgodzę się z przedmówcą, te 2 mm na szerokim kącie maja o wiele większe znaczenie.
hijax_pl - Pią 23 Paź, 2009
za ghostem i Daimonem - zdecydowanie lepszy będzie 16-85VR
Wujek_Pstrykacz - Sob 24 Paź, 2009
Przeniosłem do odpowiedniego działu, na przyszłośc proszę pomysleć - zanim założy sie temat - nad jego umiejscowieniem.
Tutejszyn - Sob 24 Paź, 2009
Ja bym wybrał 18-200 (koniecznie ze stabilizacją). Fakt w góry 18 mm to troche za duzo, choć można sobie poradzić robiąc panoramy. Ja lubię sobie czasem poszperać obiektywem. Twarze, portrety, grymasy.. Masz zostać ojcem i tutaj łatwiej byłoby Ci ganiać zoomem za dzieckiem.
hijax_pl - Sob 24 Paź, 2009
Jeśli już 18-200 to koniecznie Nikkor. Ładowanie się w wynalazki innych producentów to pomyłka.
Piszę to specjalnie gdyż Tutejszyn użył sformułowania "koniecznie ze stabilizacją"
Sunders - Sob 24 Paź, 2009
Hiszpan, jak nie stać Cię na "dłuższy czas" na dwa obiektywy, a zastosowanie szkła ma być tak szerokie jak piszesz, to ja kupiłbym nikkora18-200 vr. W tym zakresie ogniskowych to obecnie najlepszy obiektyw do d90, ma stabilizację, szeroki zakres ogniskowych i niezłą jakość optyczną. W przyszłości moż na go uzupełnić jasnymi stałkami i powstanie bardzo dobry zestaw "na każdą okazję".Jak napisał hijax_pl, nie warto zamieniać go na podobny innej marki.
Sunders napisał/a: | Jak napisał hijax_pl, nie warto zamieniać go na podobny innej marki. |
E tam... Ileż to ludze nie kupili fajnych rzeczy, bo ktoś im powiedział, że to kupa. Czasem coś jest wadą dla kogoś, a dla kogoś innego to jest właśnie zaletą. Skoro uważacie, że Nikkor jest tak dobry, sądzę, że nie używacie czegoś innego. Skąd więc takie przekonanie, że coś innego jest be?
mavierk - Sob 24 Paź, 2009
Tutejszyn, na 99% nie używali nawet 18-200VR, ale jeśli tylko to szkielko jest lepsze od Sigmy 18-200OS, to nie chcę mieć do czynienia z żadnym innym obiektywem tej klasy, oprócz tych dwóch
Sunders - Sob 24 Paź, 2009
mavierk, ja porównywałem z tą sigmą canona 18-200-też jest od niej lepszy. Nikona nie miałem, ale podobno jest jeszcze lepszy od canona
mavierk, Jestem w Twoim 1%
Bawiłem się N18-200 przez cały tydzień i wyrobiłem sobie zdanie na jego temat. Miałem też okazję pstryków parę zrobić T18-270 i.. przemilczę..
Ostatecznie nie kupiłem N18-200 bo kitowy 18-105 mi wystarcza jako spacerzoom
Właśnie o tym mówię: "Używałem tego i trochę tamtego, ale tego trzeciego to już nie". To trochę za mało aby stawiać wyroki i mówić, że tylko Nikkor.. Najlepiej nie mówić co lepsze, a co gorsze, bo to może stwierdzić tylko niewielu. Ja przez długi czas miałem Sigmę i właśnie za nią dałbym się pokroić i stąd też moje posty w tym temacie.
Tutejszyn, myślisz że trzeba używać danego obiektywu przez pół roku aby wyrobić sobie zdanie? Jeśli tak - to myślę że za bezsensowny pomysł traktujesz wypożyczalnie obiektywów sigmy. Przecież to tylko 3 dni...
Oczywiście, że mozna sobie wyrobić zdanie. Tylko, że jest to Twoje zdanie. Ono wcale nie musi pokrywać się z moim, a co ważniejsze ze zdaniem pytającego. Dlatego tak bardzo nie zgadzam się z wyrokami: To jest dobre, a to złe.
kozidron - Sob 24 Paź, 2009
hijax_pl napisał/a: | Tutejszyn, myślisz że trzeba używać danego obiektywu przez pół roku aby wyrobić sobie zdanie? |
dokładnie, czasem to nawet 2 godzinki wystarczą jak ma się odpowiednie światło.
hijax_pl, 18-270 robi wręcz powalające wrażenie .
Hiszpan, ja bym brał 16-85 a właśnie dlatego, że nie masz zamiaru w najbliższym czasie inwestować w kolejne szkła, dlatego potrzebujesz raczej czegoś solidniejszego a i przy okazji bardziej przyda ci się przy twoich zastosowaniach te 2mm szerzej.
edit
hijax_pl napisał/a: | kozidron, walnąłem się - pisałem o tamku 18-250. On mi się nie podoba. |
no oba nie powalają
Tutejszyn, Dlatego im więcej ludzi odpowie na pytanie Hiszpana - tym lepiej. Moje zdanie już zna, Twoje też. Sundersa, ghosta i Daimona też.
A może chodzi Ci o to że w swoich odpowiedziach nie używałem "według mnie"?
[ Dodano: Sob 24 Paź, 2009 20:26 ]
kozidron, walnąłem się - pisałem o tamku 18-250. On mi się nie podoba.
mavierk - Nie 25 Paź, 2009
Sunders, hijax_pl, strasznie mi z tego powodu wszystko jedno
Sunders - Nie 25 Paź, 2009
mavierk, skończ z nabijaniem postów
mavierk - Nie 25 Paź, 2009
Sunders, to Ty zacząłęś
A co do tematu... ja kupiłbym 18-105VR, 16-85 jest za drogi a 18-200... też :]
Hiszpan - Pon 26 Paź, 2009
Z wszystkich tych komentarzy wnioskuję, że jedak 16-85. Ku niemu się właśnie skłaniełem od samego początku. Dzięki za wszystkie info.
|
|