|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - lustrzanka kontra kamera
cwanamikita - Sob 24 Paź, 2009 Temat postu: lustrzanka kontra kamera jaka jest różnica w jakości , w ogóle jakie są różnice w rejestracji obrazu przy pomocy kamery hd , a rejestracji obrazu za pomocą np canona mark2
trafiłem na taki link " http://gadzetomania.pl/20...-full-hd-video/ "
przecież różnice w budowie kamery i lustrzanki sa ogromne szczególnie matrycy czy możliwość nagrywania filmu przez lustrzanki można traktować jako bajer czy jest to rzecz użyteczna ,
pozdrawiam
hijax_pl - Sob 24 Paź, 2009
- Po pierwsze na lustrzance nie nagrasz ciurkiem 1h
+ Lustrzanki filmują przez obiektyw co za tym idzie można korzystać z głębi ostrości.
- Lustrzanki maja problemy z AFem (w standardowym układzie lustra - nie działa czujnik fazowy)
Do filmowania krótkich ujęć i montowania później na kompie - nada się. Do filmowania wykładu od początku do końca - nie nada się.
Podsumowując... filmowanie lustrzanką to jak robienie zdjęć komórką Można
piwonia - Nie 25 Paź, 2009
Jeżeli ten film został faktycznie nagrany 5D to chylę czoła.
Ktoś, kogo pasją jest fotografia z domieszką filmu powinien być wniebowzięty takim rozwiązaniem.
Minus jest jednak taki, że ten Canon trochę jednak kosztuje
Baku - Wto 27 Paź, 2009
Jeśli chodzi o filmowanie kamerą to wszystko jest podporządkowane obrazowi ruchomemu. Pojedyncza klatka z kamery fullhd nie dorówna jakości klatce (zdjęciu) z lustrzanki. Nie ta ilość informacji, kolory, zakres tonalny, etc...
Jednak filmowanie kamerą to przede wszystkim wygoda do codziennych zastosowań, łatwość późniejszego montażu. Do krótkich filmików z wystudiowanym oświetleniem i wymagających małej głębi ostrości - lustrzanka. Do pozostałych zastosowań (w tym do uwieczniania codziennych drobiazgów) kamera.
Nie bez znaczenia jest także różnica w wielkości i ciężarze.
Działa to też w drugą stronę. Robienie zdjęć bardzo dobrą kamerą może dać co najwyżej efekt z bardzo taniego kompakta.
bev - Sob 05 Gru, 2009
Kilka miesięcy temu kupiłem aparat Canon 5D mark II głównie z uwagi na jego możliwości wideo. Po kilku miesiącach używania opisuję moje doświadczenia oraz przedstawiam listę dodatkowych akcesoriów jakie wypada nabyć, aby realizacje wideo weszły na wyższy poziom.
http://inspiredbylife.pl/...zamiast-kamery/
Jeśli pojawią się jakieś pytania w temacie chętnie odpowiem.
[ Dodano: Sob 12 Gru, 2009 20:17 ]
W polskim internecie poza kilkoma wątkami na forach nie ma żadnej wartościowej wiedzy na temat filmowania lustrzankami.
Aby zapełnić tą niszę uruchomiłem forum poświęcone tej tematyce.
Zapraszam zatem do zadawania pytań i rozmawiania na forum.
|
|