forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co kupić pierwsze ? Stałka vs zoom

quake222 - Nie 25 Paź, 2009
Temat postu: Co kupić pierwsze ? Stałka vs zoom
Witam póki jeszcze nie mam kasy zastanawiam sie nad wyborem.
Tak naprawde wybór ten polega na tym, który obiektyw pierwszy kupie, ponieważ wiem, że kupię i stałke i ten zoom.

Wiem, że stałka rozwiąże mój problem poruszonych zdjęc ale z drugiej strony jak patrze na zoom 300mm to aż ślinka cieknie.
Nie mam zamiaru sie rozpisywać tylko poznać wasze zdanie, co wy byście wybrali ? Stałka? a może zoom ? na wasze potrzeby ...
[może ten temat jest bez sensu ale ...] ; )

MC - Nie 25 Paź, 2009

Jaka stalka i jaki zoom?
garreth - Nie 25 Paź, 2009

MC, w podtytule jest ;)

"Sony 50mm/f1.8 [650zł] Sigma 70-300/f4-5,6 APO [900-1000zł]"

ja bym brał stałkę, bo kit pewnie ma światło 3,5-5,6...

MC - Nie 25 Paź, 2009

Nie widze niestety podtytulu...
Ja bym bral stalke, bo tele uzywam sporadycznie. Ale nie wiem jak kolega.

pawel23 - Nie 25 Paź, 2009

Bierz stałke, zobaczysz co to znaczy jasny obiektyw :smile:

mam dni gdy jestem zdecydowany na stałke [na100%] a w inne na zoom
też myślę, że stałka to najlepsze rozwiązanie i cenowo i "swiatłowo"
oczywiscie mam tylko kit 3,5-5,6 i wszystko albo rozmazane albo ciemne ...
zoom nie rozwiazne mi problemu...
myślę, że kupie stałke i bede zbierał na jakis zoom 70-200 ze stałym swiatłem.

pozdrawiam ;)
aha i tak myslałem zeby cos minolty szukac 1,7 tylko ja patrze na ceny na allegor to ...
550-600 zł jezeli nie znalazlbym okazji to bez sensu kupowac to starocie za taka kwote prawda ?? co innego np: 400zł za minolte 1,7 ?

MC - Nie 25 Paź, 2009

Poszukaj uzywane Minolta/Sony 50/1.4. Spokojnie kupisz ponizej tysiaca, a warto.
mavierk - Nie 25 Paź, 2009

bierz oba, co sie bedziesz :]

mavierk, PEWNIE !! : )

jak mi zasponsorujesz, chcesz moje dane ?? : )

ghost - Nie 25 Paź, 2009

stałka dobra rzecz.
czy sony czy minolta....
sony ma zaletę bycia nowym. minolta FF.

ja bym się skłonił raczej ku soniaczowi.

mavierk - Nie 25 Paź, 2009

quake222, spoko... nie :D
Problem polega na tym, że prędzej, czy później oba te szkiełka wylądują w Twoim plecaku, więc.. .na zimę bardziej opłaci Ci sie 50tka ;)

komor - Pon 26 Paź, 2009

quake222 napisał/a:
oczywiscie mam tylko kit 3,5-5,6 i wszystko albo rozmazane albo ciemne

Jeżeli Ty na Sony ze stabilizacją masz rozmazane zdjęcia robione kitowymi ogniskowymi to znaczy, że przede wszystkim musisz podszkolić się nieco w robieniu fotek. Inaczej po kupnie zooma 70-300 okaże się, że są jeszcze bardziej poruszone.

Co do wyboru 50 czy 70-300 to przede wszystkim Ty musisz wiedzieć co lubisz fotografować. Ale sugestia Mavierka o zimie nie jest głupia… Zimą mniej jest okazji do używania ciemnych 300 mm.

kozidron - Pon 26 Paź, 2009

quake222, ja nie wiem czy ty sobie jaja robisz czy na prawdę masz takie dylematy ....? Przy tak sprecyzowanym pytaniu ciężko ocenić, wybór trudny niczym greckiego dramatu.
quake222 - Pon 26 Paź, 2009

heh tak mam bardzo duzy dylemat poniewaz ma byc to moj pierwszy obiektyw :) nie 5 czy 10
Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Paź, 2009

Drugi obiektyw, ja bym wybrał stałkę, ale nie o tej ogniskowej :wink: :razz:
MasterB - Sro 28 Paź, 2009

Wujek_Pstrykacz, tak z ciekawości to jaką stałkę masz na myśli?

quake222, faktycznie masz dylemat :lol:
Problem polega na tym że każdy ma inne preferencje co do obiektywów, nie ma jednej dobrej odpowiedzi na twoje pytanie :)
Ja nie widzę siebie bez jasnej pięćdziesiątki. Do tego 30, 85 i reszta już nie jest potrzebna...

Tutejszyn - Sro 28 Paź, 2009

quake222 Czytając te posty pomyslałem sobie o skrzynce z narzędziami. Każdy ma tam jakaś skrzynkę z narzędziami. W mojej są podstawowe klucze, szczypce i srubokręty. Zalatwiam tym wiekszość problemów. Wyobraziłem sobie Twoją skrzynkę i zobaczylem tam tylko i wyłącznie ściągacz do łożysk. Narzędzie czasem bardzo potrzebne, ale do większości zadań g.. warte. Jasna piećdziesiątka, owszem fajna, ale jakoś tak.. hmm.. Jako jedyny na dłuzszy czas obiektyw, ani to w plener, ani do mieszkania.
SlawGaw - Czw 29 Paź, 2009

Ja powiem że jeden i drugi, a jak nie wiadomo który to może lepiej zaczekać na Sony DT 30 2,8 makro., czyli jakiś trzeci.
quake222 - Czw 29 Paź, 2009

Tutejszyn, Niby tak, ale w cenie 577zł a nie kilku tysięcy :)
Już zdecydowałem, że wybór trafi właśnie na stałke brakuje mi jeszcze kilku groszy ale już nie długo.
ps:A tak w ogóle wolał bym Sony Carl Zeiss Vario Sonnar 16-35 mm f/2.8 T* SSM :)