|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Źrenica wyjściowa
maziek - Pon 26 Paź, 2009 Temat postu: Źrenica wyjściowa W zasadzie pytanie dotyczy lustrzanek jednoobiektywowych ale "duchowo" jest związane z lornetkami bądź teleskopami.
Średnica źrenicy to jest średnica obiektywu podzielona przez ogniskową. Jak to się ma do "lunety" jaką jest lustrzanka jednoobiektywowa z obiektywem (przy obserwacji przez wizjer okiem)? Niby ogląda się obraz na matówce, co załatwia sprawę (obiektyw ma rzutować obraz o średnicy przekątnej matówki, a okular ma umożliwiać obejrzenie całej matówki) ale cos mi chodzi po głowie, że obecnie matówki nie sa matowe, tylko są soczewkami, czyli w sumie jest to jakaś "luneta".
W związku z tym, czy zależnie od podłączonego obiektywu zmienia się źrenica wyjściowa lustrzanki?
hijax_pl - Pon 26 Paź, 2009
A źrenica wyjściowa to nie jest po prostu tylnia soczewka w obiektywie? Hm... W lornetkach to jest to co wychodzi i wchodzi nam do oka, a jak jest w lornetkach? Przecież w nich też są pryzmaty i też jest rzutowany obraz
maziek - Pon 26 Paź, 2009
hijax_pl napisał/a: | A źrenica wyjściowa to nie jest po prostu tylnia soczewka w obiektywie? | Zdecydowanie nie. To jest średnica krążka światła, jaki widzisz, jak odsuniesz lornetkę od oczu. Na Twoim miejscu wykasowalbym poprzedni post, bo Arek się może rozsierdzić .
hijax_pl - Pon 26 Paź, 2009
No cóż - optykiem nie jestem A wykasować nie mogę
Przeczytałem to: http://www.optyczne.pl/91...C5%9Bciowa.html Na chłopki rozum jeśli potraktować obiektyw jako lunetę to wychodzi mi że to obraz za tylną soczewką...
Tzn jak wezmę do ręki obiektyw, skieruje pod światło - to zobaczę krążek światła - to chyba źrenica wyjściowa?
Nie wiem, nie ma okularu. Przez obiektyw w przeciwieństwie do lornetki niczego nie zobaczysz, ale może nic to nie ma co do zasady do kwestii źrenicy.
Ale mi chodzi o źrenicę układu obiektyw-celownik (w aparacie).
Arek - Pon 26 Paź, 2009
maziek napisał/a: | Średnica źrenicy to jest średnica obiektywu podzielona przez ogniskową. |
Nie. Dzielisz przez powiększenie.
Wizjer aparatu i okular lornetki różnią się tym, że pierwszy pokazuje tylko wycinek pola obrazowego obiektywu, a drugi całe pole obiektywu i jeszcze okolice.
Czy to w proporcji nie wyjdzie podobnie? Chodzi mi o tendencję - dluższa ogniskowa, większe powiększenie, przy zblizonej średnicy ob. mniejsz źrenica. Nie wiem, skąd mi się wzięła ta ogniskowa...
Tzn. chodzi mi o to, czy dla aparatu z krótkoogniskowym obiektywem (dla zachowanej średnicy soczewki i identycznej przysłonie w porównaniu do jakiegoś tele) - obraz może się wydawać ciemniejszy, gdyż źrenica takiego układu jest dużo większa niż źrenica oka?
Czysto teoretycznie?
|
|