forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Czym wyczyścić filtr Hoya??

Remol71 - Nie 08 Kwi, 2007
Temat postu: Czym wyczyścić filtr Hoya??
Jak w temacie. Czym dobrze wyczyścić filtr Hoya SHMC?? Ja nie potrafię. Ręce juz mi opadają. Nie wiem z czego sa te powłoki, ale ze szmatki do czyszczenia szkieł wyciągaja nitki :( Ma ktos obry patent na tę dolegliwość?
MM - Nie 08 Kwi, 2007

Mój patent nazywa się cierpliwość. Na drugie imię ma B+W. Mam nadzieję, że będę za jakiś czas ojcem chrzestnym tego ostatniego bo cierpliwości zaczyna brakować... :twisted:
birdy - Pon 09 Kwi, 2007

Miałem filtr Hoya i miałem podobne odczucia. Wśród rozlicznych niebywale istotnych i wspomagających kolory, kontrast itd. powłok mogliby dorzucić jeszcze jedną najbardziej zewnętrzną - do zachowania czystości filtra - taką, która pozwalałaby przeciętnemu śmiertelnikowi wyczyścić filtr. Póki co najlepszą metodą jest zmiana filtra na innego producenta :twisted:
adp007 - Wto 10 Kwi, 2007

Remol: grucha i pędzelek nie działa na te włoski? Ja czyszczę zwykłym zestawem hama (nie na chama) i jest ok. Trzeba trochę posiedzieć ale cóż...
fotokrak - Sro 11 Kwi, 2007

ja pyłek ścieram ściereczka jaką dostałem do televizora LCD delikatnie półkolisty ruchami na zewnątrz, niemal nie dotykając szkła, a jak od czasu do czasu dotknie mi się palcem to delikatny huh i troszkę mocniej pocieram z tym że najpierw pyłki ścieram i zdmuchuje a potem odciski :)
Smola - Sro 11 Kwi, 2007

Czy to oznacza ze nie warto kupowac pedzelka i gruchy???

Wystarczy szmatka optyczna ????

Ja dotychczas tez jechalem na szmatce do LCD. Ale plamy typu :

A co robicie jak wam kropla kapnie na filtr ( deszcz ) i zostaje taka plama jak po paliwie ( kolory teczy ) ????

Jak mocno mozna trzec ? heeheh

adp007 - Nie 15 Kwi, 2007

moim zdaniem warto: i pędzel i gruchę