|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw zamiast kita do Sony Alfa
annag - Wto 27 Paź, 2009 Temat postu: Jaki obiektyw zamiast kita do Sony Alfa Czesc,
Jestem straszliwie poczatkujaca amatorka ale pełną enegrgii i zapału za to;) hehe, chcialabym zaczac moja przygode z lustrzanką i po wielu przeczytanych postach stwierdzilam ze dla mnie bedzie odpowiedni aparat sony alfa A500 mialam go w rece czytalam opisy wydaje i sie dobry choc jeszcze nie kupilam wiec przyjmuje inne rady;) Ale jak w temacie za dzin moze dwa chce kupic ten aparat ale slyszalam ze obiektyw ktory ma w komplecie jest kiepski, jaki moge dokupic dobry obiektyw poradzcie mi koledzy, nie chce fotografowac samej przyrody, nastawiam sie na zdjecia modelek, modeli wroznych warunkach, czekam na wasze dobry rady i z gory wielke dzięks;)
ghost - Wto 27 Paź, 2009
kiepski jak kiepski. zwykły kit.
modele, modelki.. ja bym se walnął kita, lub jego lepszego zamiennika 16105
do tego jaśniejszą stałeczkę 50 / 30mm.
jak chcesz dłuże tele przyrodnicze.. zależy za ile. za mało - 55-200 jakieś.
jak ciut więcej, sigme 70-300, jak dużo Sony 70-300G, albo 70-200SSM.
SlawGaw - Wto 27 Paź, 2009
Obiektyw Sony DT 18-55, jako kit do A500, nie jest taki strasznie zły, na początek może wystarczyć. Obiektywem który bym dokupił to Sony DT 50 1,8, na pierwsze próby do portretu może być fajny, a potem coś z tego co proponuje ghost.
annag - Wto 27 Paź, 2009
dziekuje wam za rady, napewno skorzystam, najpierw musze poznac tajniki tego aparau i przeslęczec z miesiac z instrukcja obslugi, a popo jestescie samoukami czy moze konczyliscie jakies kursy fotograficznie chetnie bym sie gdzies przeszkolila w tym zakresie.
zentaurus - Wto 27 Paź, 2009
Proponuję na początek kupić A500 z obiektywem kitowym. Pierwsze oceny są całkiem przyzwoite i jest o niebo lepszy od starszego 18-70/3,5-5,6. Warto porobić przynajmniej około pół roku zdjęcia z tym zestawem i zorientawać się w naszych potrzebach i preferencjach zdjęciowych i ewentualnie wrócić po poradę na obecne forum .
Baku - Wto 27 Paź, 2009
Ja bym odżałował i od razu szarpnął się na 16-105. Ma bardzo użyteczny zakres ogniskowych i jest całkiem ok.
Sunders - Wto 27 Paź, 2009
Moim zdaniem nalepszym zamiennikiem kita do a500 jest zeiss 16-80/3,5-4,5.
CZ 16-80/3,5-4,5 jest wporzo , tylko cena wysoka. Nadal twierdzę że warto trochę się "pomęczyć" z kitowym obiektywem 18-55/3,5-5,6. Po zmianie na lepszy w niedalekiej przyszłości bardziej docenimy lepszą jakość obrazu. Jesteśmy też bardziej świadomi narzędzia którym robimy zdjęcia i postrzegamy świat. W końcu czy na początku drogi fotoamatora jesteśmy wstanie przewidzieć na ile pochłonie nas bakcyl fotografii?
Zeissa 16-80 można kupić za ok.2800pln.Uważam, że jak kogoś stać, to nalepiej od razu kupować to co najlepsze, a nie kupować kita a potem/oczywiscie ze stratą/ go wymieniać na coś lepszego.
annag napisał/a: | slyszalam ze obiektyw ktory ma w komplecie jest kiepski, jaki moge dokupic dobry obiektyw poradzcie mi koledzy |
annag chce kupić dobry obiektyw, to trzeba jej doradzać dobry, a nie kita, którego nie chce. Jak nie będzie miała na zeissa, to za tym co pisali koledzy wcześniej polecę sony 16-105.
Masz Sunders rację co do klasy CZ16-80, sam go miałem z A700 i mogę powiedzieć że to rewelacja, nie mająca w zasadzie odpowiednika w innych systemach. Mamy tylko inne podejście i filozofię do porad tego typu. Można pójść dalej i polecić CZ 24-70/2,8, ale oczywiście specjalnie przejaskrawiam problem . Chodzi mi o to że naprawdę nowy kit Sony nieżle sobie radzi optycznie a jego koszt kupując A550 + kit jest raptem większy może o 150-200zł. Czyli mamy obiektyw tanio jak za zboże i możemy go przetestować i poznać swoje potrzeby. Może się np. okazać że to nie CZ 16-80, czy SAL 16-105 będzie potrzebny ale naprzykład udany i jasny Tamron 17-50/2,8 albo jeszcze coś innego. Zawsze "kita" można sprzedać, ostatnio widzę że nawet z niwielkim zyskiem i kupić ci=oś innego.
[ Dodano: Wto 27 Paź, 2009 17:04 ]
Masz Sunders rację co do klasy CZ16-80, sam go miałem z A700 i mogę powiedzieć że to rewelacja, nie mająca w zasadzie odpowiednika w innych systemach. Mamy tylko inne podejście i filozofię do porad tego typu. Można pójść dalej i polecić CZ 24-70/2,8, ale oczywiście specjalnie przejaskrawiam problem . Chodzi mi o to że naprawdę nowy kit Sony nieżle sobie radzi optycznie a jego koszt kupując A550 + kit jest raptem większy może o 150-200zł. Czyli mamy obiektyw tanio jak za zboże i możemy go przetestować i poznać swoje potrzeby. Może się np. okazać że to nie CZ 16-80, czy SAL 16-105 będzie potrzebny ale naprzykład udany i jasny Tamron 17-50/2,8 albo jeszcze coś innego. Zawsze "kita" można sprzedać, ostatnio widzę że nawet z niwielkim zyskiem i kupić ci=oś innego.
zentaurus napisał/a: | Mamy(...) inne podejście i filozofię do porad tego typu. |
Dokładnie tak
zentaurus napisał/a: | Można pójść dalej i polecić CZ 24-70/2,8 |
Poleciłbym gdyby annag kupowała a900, do a500 nie polecam
zentaurus napisał/a: | kit(...)Czyli mamy obiektyw tanio jak za zboże i możemy go przetestować i poznać swoje potrzeby |
annag dała do zrozumienia, ze nie chce testować taniego kita
zentaurus napisał/a: | Może się np. okazać że to nie CZ 16-80, czy SAL 16-105 będzie potrzebny ale naprzykład udany i jasny Tamron 17-50/2,8 |
Nie polecam-szczególnie "straszliwie poczatkującej amatorce" tego "udanego tamrona", bo najprawdopodobniej nie będzie w stanie wybrać dobrego egzemplarza, a jego "nierówność jakościowa" jest szeroko znana. Jak będzie potrzebować "czegoś jasnego", to polecę sony 50/1,4-do zdjęć portretowych i modeli będzie chyba O.K.
zentaurus napisał/a: | Zawsze "kita" można sprzedać, ostatnio widzę że nawet z niwielkim zyskiem i kupić ci=oś innego. |
Jak można kupić i sprzedać z zyskiem, to jest to sensowane uzasadnienie
kozidron - Wto 27 Paź, 2009
annag, a ja powiem przewrotnie, cena D90 jest bardzo zbliżona do A500, dlatego wolałbym d90 za wygodę, świetną matrycę, szeroką gamę szkiełek i mozna by wymienić więcej oczywiście jeżeli jesteś jeszcze przed zakupem a wydaje mi się, ze jesteś.
Koledzy polecali ci bardzo przyzwoite szkiełka jak 16-80 czy 16-105, do końca nie wiedząc jaki jest budżet na szkło(bo go nie określiłaś).
Ja polecam ci spacer do sklepu i złapanie obu puszek w dłonie i poddaniu ocenie co lepiej się trzyma i obsługuje, szklarnia do nikona jest dość rozległa i na pewno dopasujesz coś pod swoje potrzeby a już na pewno znajdą się ciekawe szkiełka w cenie wyżej zapodanych szkiełek pod alfę.
SlawGaw - Wto 27 Paź, 2009
kozidron, D90 ma tę samą udaną matrycę co A500, A700, D300, choć Nikon ma więcej szkieł, to jednak w Sony tych szkieł też jest trochę, szczególnie na początek zabawy z aparatem. Wygoda to rzecz względna, annag pisze że miała w rękach A500 i jej pasował.
MC - Wto 27 Paź, 2009
Wez z kitem, bo kosztuje grosze, a jest calkiem przyzwoity. Zamiast tego kup wlasnie jasna stalke i tyle. Na nowego CZ16-80 zdecydowanie szkoda pieniedzy.
RB - Wto 27 Paź, 2009
Tak jak MC:
IMO w Twoim wypadku zeiss to chyba forsa wrzucona w błoto. To co, że dobry jak ciemny? Modele i modelki w różnych warunkach: weż kita (tani) i dokupuj jasne stałki (zacznij od 50/1.8 - choć jeśli chodzi o stałki to ja bym zaczał od razu kolekcjonować pełnoklatkowe obiektywy... ), baw się głębia ostrości, oświetleniem...
A jak jednak koniecznie ma być zoom i koniecznie nie kitowy - to chyba Tamron 17-50.
kozidron - Wto 27 Paź, 2009
SlawGaw napisał/a: | kozidron, D90 ma tę samą udaną matrycę co A500, A700, D300, |
SlawGaw, ależ oczywiście, tylko inaczej oprogramowaną i tu pies leży.
Wielki sukces sony, ta sama matryca a na przykładzie A700 przed i po nowym firmware można było sobie porównać sample do D300.
Nie tylko o matrycę chodzi, ja doradzam spacer do sklepu i złapanie obu puszek w dłonie a kwestia od razu mocno się przejaśni, tu nie chodzi o to że D90 jest pod jakimś względem lepszy ta puszka jest po prostu wygodniejsza a to że kładzie a500 w paru tabelkach jest jakby mniej ważne, przykładając dłoń do gripa i oko do wizjera kiedy masz dwie role pod sobą odmienia punkt widzenia a cena przypominam bardzo zbliżona - pytanie po co brać A500, nawet jak ma tą samą matrycę(SlawGaw -tylko inaczej oprogramowaną!).
annag, ja jednak na początek też bym poczekał z kupowaniem szkieł, zacznij od kita a jak połkniesz haczyk to pytaj dalej i raczej początkującemu tamrona bym nie polecał jak doradza Sunders zbyt duży rozrzut jakościowy.
annag - Wto 27 Paź, 2009
Dziekuje bardzo za wszystkie porady, wezme n poczatek sony a500 bo "macałam" go obficie hahaha i mi pasuje zreszta parametry tez ma dobre i na poczatek mi wystarczy za pol roku kupie lepsze obiektywy i bede sie cieszyc pieknymi fotkai jakie mam zamiar robic a zbaczajac z tematu moze polecicie mi dobra strone internetowa albo jakis dobry kurs fotograficzny, łatwiej byloby mi wtedy to wszystko ogarnać;) ps. jestem z wawy.
http://www.fotografuj.pl/
zug - Sro 28 Paź, 2009
annag napisał/a: | moze polecicie mi dobra strone internetowa albo jakis dobry kurs fotograficzny, łatwiej byloby mi wtedy to wszystko ogarnać;) ps. jestem z wawy. |
jak jesteś z wawy zajrzyj tu http://forum.optyczne.pl/...p=166627#166627
jest kilka podobno miłych osób którzy co jakiś czas organizują jakiś plener.
daj znać o sobie w tym wątku, bo organizują nowy plenerek myślę że to dobry sposób na "łyknięcie" trochę wiedzy.
SlawGaw - Sro 28 Paź, 2009
kozidron napisał/a: | tylko inaczej oprogramowaną |
Tak.
Moje doświadczenia z A700 i D300, wykazują że różnice między nimi są widoczne głównie w jpg'ach z aparatu i tu oprogramowanie Nikona górą, jednak pierwsze sample pokazują że w Sony A500/550 coś się zmieniło na lepsze, a po wrzuceniu rawów z A700 i D300 do LR uzyskiwałem bardzo zbliżone wyniki.
Chyba są potrzebne testy A500 i A550.
ati75 - Nie 22 Lis, 2009 Temat postu: JAKI OBIEKTYW WITAJCIE. Jestem foto amatorem,mam sony alfa 200 i chciałbym dokupic nowy obiektyw do aparatu.Często chodze w góry i równie często jeżdze na rajdy samochodowe ale mój obecny obiektyw to może już troszke za mało.Doradźcie prosze co wy brac do 2 tys pln
Sunders - Nie 22 Lis, 2009
Sony DT 16-105.
ati75 - Nie 22 Lis, 2009
a coś z sigmy??
Monastor - Nie 22 Lis, 2009
ati75, Twój obiektyw to troszkę za mało. Niewykluczone, a jaki to obiektyw? Bo jak mamy polecać lepsze to przydałoby się wiedzieć od czego mają być lepsze
Jak możesz to zmień też tytuł wątku bo nie wiadomo o co chodzi. Coś w stylu "Obiektyw do widoków i rajdów - Sony A200, do 2000zł"
Jak rozłożysz te informacje w tytule i podtytule to więcej osób zajrzy. Jak nie widać od razu o co chodzi to wielu użytkownikom nawet nie chce się kliknąć
komor - Nie 22 Lis, 2009
ati75, scaliłem Twój wątek i innym, starszym, który dotyczy podobnego problemu. Przeczytaj sobie dwie poprzednie strony to może coś się rozjaśni. W tym dziale masz też parę wątków dotyczących teleobiektywu do Sony Alfa, w zakresie cenowym do 1000 i 2000 zł. Szukaj tytułów wątków zawierających słowa "Sony" lub "Alfa".
A rady Monastora co do tytułu wątku proszę sobie wziąć do serca…
Wujek_Pstrykacz - Nie 22 Lis, 2009
Do 2 tys. PLN i na rajdy to trudno coś wybrać. Trzebaby dołożyć i brać Sigmę 50-150/2,8 albo jeszcze dołożyć i brać 70-300SSM. Ale do dwóch tysiaków tego nie dostaniemy, hmm...
MC - Nie 22 Lis, 2009
70-300G to na rajdy bym raczej nie polecal. Obawiam sie, ze AF moze nie wyrobic nawet z ogranicznikiem.
mavierk - Nie 22 Lis, 2009
Sigma 50-150/2.8 jest świetnym pomysłem, szkoda, że jej cena póki co nie chce spadać, ale może dopadniesz w komisie używkę za mniej.
Sunders - Nie 22 Lis, 2009
Obawiam się, ze nawet uzywana jakby miała być w cenie do 2000pln, to jej stan musiałby być niespecjalny
mavierk - Nie 22 Lis, 2009
kurde... aż przypomina mi się, jak nie miałem kasy w lutym tamtego roku, gdy najpierw Sigma 50-150 I poszła na allegro za 1200zł a potem tokina 50-135 za.. tyle samo
Obie nowiuśkie
|
|