|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Softbox do lamp błyskowych typu speedlight
komor - Sro 28 Paź, 2009 Temat postu: Softbox do lamp błyskowych typu speedlight Czy ktoś zakupił może takie coś: Allegro - Softbox do lamp reporterskich 70x70 lub coś podobnego? Działa toto? Jak działa? Ile warstw białego jest tam w środku? Jakie duże/małe po złożeniu?
jaad75 - Sro 28 Paź, 2009
komor napisał/a: | Ile warstw białego jest tam w środku? | Jak widać dwie - to wygląda na wierną kopię Lastolite...
Działać, działa na pewno, chociaż i tak wolę patent Westcotta z powodów o których pisałem wielokrotnie...
Paweł_G - Sro 28 Paź, 2009
No właśnie a kiedy stosuje się ten dyfuzor wewnętrzny? Mam takie dodatkowo dopinane w softach i nie bardzo widzę różnice w zdjęciach z założonymi dwoma i jednym tym zewnętrznym. Czy może używa się go do zmniejszania źródła światła i wtedy nie zakłada się tego zewnętrznego? W sumie tak nie próbowałem.
komor - Sro 28 Paź, 2009
jaad75 napisał/a: | Działać, działa na pewno, chociaż i tak wolę patent Westcotta z powodów o których pisałem wielokrotnie |
Sęk w tym, że to jedyny taki na Allegro, chyba że znowu muszę przeryć witryny sklepów typu Frippers czy inny Fun-Sport...
Patent Westcotta – masz na myśli albo Halo, o którym piszesz np. tu: Parasolki "softboxowe" albo raczej softboxowy Apollo. Sęk w tym, że ten allegrowy wynalazek jest w miarę tani, a Apollo, nawet jak da się go zamówić z zagranicy to pięć stów pęknie co najmniej. Na razie to wszystko dla mnie zabawa, więc ta 2x wyższa cena jednak ma znaczenie.
jaad75 - Sro 28 Paź, 2009
Paweł_G napisał/a: | No właśnie a kiedy stosuje się ten dyfuzor wewnętrzny? | Gdy chcesz mieć równomiernie wypełniony softbox, ze zminimalizowanym hot spotem - zabiera ciut więcej światła, ale czasami warto.
komor napisał/a: | Patent Westcotta – masz na myśli albo Halo, o którym piszesz np. tu: Parasolki "softboxowe" albo raczej softboxowy Apollo. Sęk w tym, że ten allegrowy wynalazek jest w miarę tani, a Apollo, nawet jak da się go zamówić z zagranicy to pięć stów pęknie co najmniej. | Mam na myśli Apollo - ja swojego kupiłem za ~$100 z przesyłką, ale być może ostatnio podrożały... Tylko nie patrz na ceny, które daje Westcott na swojej stronie - wszystkie ich produkty można kupić znacznie taniej.
|
|