|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d5000 Czy Olympus e-520
YbL - Sro 28 Paź, 2009 Temat postu: Nikon d5000 Czy Olympus e-520 Witam, przymierzam sie do zakupu pierwszej lustrzanki, biore na raty wiec interesuja mnie zestawy kitowe.
Juz przebranalem przez kilka modeli i te dwa przypadly mi do gustu. Oba sa fajne, jednak nie wiem na jakis sie zdecydowac zestaw.
Czy Nikon D5000 z 18-105 VR
Czy Nikon D5000 z 18-55 i 55-200
Czy Olympus E-520 z Obkektywami 14-42 i 40-150.
Ktory bylby optymalnym wyborem. Nie mam wybranego konkretnego modelu zdjec czy to makra czy portrety. Wiem jedynie ze chce robic rowniez zdjecia noca. Glownie miejskie.
Ten 18-105 Nikona wydaje sie ok. Jednak nie wiem czy nie potrzebowalbym bym wiekszego zumu. Czy duza jest roznica ?
Chetnie poslucham opinii.
Moim potrzebom chyba najbardziej odpowiada Olympus. Za ktorym przemawia rowniez cena, ale chetnie poznam opinie osob ktore sie na tym znaja.
Pozdrawiam.
Rafał
Misek - Sro 28 Paź, 2009
Rafal zmień płeć w profilu
Ja bym kupił Nikona bo to nowszy aparat, ma bardzo dobrą matryce, ogólnie ma wiecej przydatnych gadżetów. Miałeś je w rękach?? Wydaje mi się że D5000 jest lepszy do trzymania/wygodniejszy.
Jeśli chodzi o zoom to Nikon 1.5x, a Olek 2x, czyli jeśli weźmiesz Nikona z 2 obiektywami to masz identyczny zoom. Jeśli Nikon + 18-105 to dojdziesz do ogniskowej 150mm. Ja uważam że na początek wystarczy, tymbardziej że nie wiesz co chcesz fotografować.
Jeszcze możesz pomyśleć o D90+18-55 VR, jest nawet tańszy od D5000 + dwa obiektywy. Niby mały zoom na początek, ale D90 ma śrubokręt wiec możesz potem dokupić tanią 50mm żeby mieć coś jasnego i do portretu. Ta stałka kosztuje ok 500 zł, a do D5000 musisz kupić taką za ponad 1000 zł. Nie wspominając już o tym że D90 ma lepszą ergonomię
YbL - Sro 28 Paź, 2009
Plec zmienilem )
Byla szybka rejestracja i nie bylo opcji wyboru
Co do korpusów, to tak oba trzymałem i obydwoma w sklepie sie chwile bawilem. Ogladalem rowniez inne ale wlasnie te dwa mi sie spodobaly bo byly jak dla mnie wygodne i z tych dwoch planujecos wybrac.
I sa wlasnie takie trzy zestawy do wyboru Nikon wydaje sie rozsadniejszy, tylko czy jest sens doplacac do dwoch obiektywow czy wziasc jeden (18-105) z tego co slyszalem bardzo fajny. Czy wiele trace w porownaniu do dwoch wyzej wymenionych albo co zyskuje to mnie najbardziej interesuje
Jesli dwa obiektywy to cena przekonuje do olympusa-> 1000zl roznicy.
Sejthan - Sro 28 Paź, 2009
Bierz nikona z 18-105. Na początek wystarczy, a 1000 jak masz w kieszeni to lampa albo stałka zawsze się przyda
js70 - Sro 28 Paź, 2009
Osobiście polecałbym raczej Nikona. Większa dostępność osprzętu (obiektywy, lampy błyskowe, gripy itp.) Zakup lustrzanki to tak naprawdę wejście w konkretny system, prędzej czy później będziesz rozbudowywał zestaw.
Co do obiektywów to 18-105 VR ma stabilizację i ma bardzo uniwersalny zakres ogniskowych, ale za to 18-55 i 55-200 to większy zakres ogniskowych i ta sama średnica filtrów 52 mm. ewentualnie zamiast 55-200 można kupić np sigmę 70-300 (wersja z wbudowanym silnikiem jest w granicach 700 zł, ). Niezłym pomysłem jest też wspomniany nikon D90 - masz wtedy dostęp do starszych obiektywów AF bez wbudowanego silnika.
komor - Czw 29 Paź, 2009
YbL napisał/a: | Byla szybka rejestracja i nie bylo opcji wyboru |
Hm…
lotofag - Czw 29 Paź, 2009
js70 napisał/a: | Zakup lustrzanki to tak naprawdę wejście w konkretny system, prędzej czy później będziesz rozbudowywał zestaw. |
Nie te czasy Obecnie rok czy dwa i niektórzy kupią kolejną, nowszą zabawkę z dowolnego systemu, z kolejnym "kitowym" szkiełkiem i jazda.
Sejthan - Czw 29 Paź, 2009
Wybór systemu pojawia się w momencie kiedy wydajesz większą sumę. Wcześniejsze zakupy i tak idą na allegro
js70 - Czw 29 Paź, 2009
Z tymi zmianami systemu co rok czy dwa to nie do końca tak jest. Oczywiście totalny amator, któremu wystarcza tylko body + kit może tak robi, ale jeśli ktoś już zainwestuje w między czasie w dodatkowe obiektywy, dedykowaną lampę błyskową itp, to zmienia już tylko puszkę na nowszy, lepszy model z tego samego systemu.
Usjwo - Pią 30 Paź, 2009
Sejthan napisał/a: | Wybór systemu pojawia się w momencie kiedy wydajesz większą sumę. Wcześniejsze zakupy i tak idą na allegro |
Ale jak dobrze wybierze na poczatku to jest 1kPLN do przodu, i juz jest na filtr UV do obiektywu
Baku - Pią 30 Paź, 2009
No na prawdę niezły filtr
D5000 z 18-105VR wygląda bardzo ciekawie.
|
|