forum.optyczne.pl

Lornetki - vortex viper

esculenta - Sro 28 Paź, 2009
Temat postu: vortex viper
bardzo proszę o radę:
planuję poważny zakup lornetki do obserwacji ptaków, głównie w lesie, ale oczywiście nie tylko.
Dotychczas korzystałam zawsze z lornetek 10x50, ale po wnikliwej lekturze testów na optyczne.pl zdecydowałam się na Vortex Viper 10x42. Już miałam zamawiać, a tu okazało się, że jest też ten sam model, ale 10x50 - nowość! Strasznie mi to zamieszało i nie wiem czy warto inwestować dobrych parę złotych więcej w 10x50, czy poprzestać na pierwszej decyzji????

Arek - Sro 28 Paź, 2009

Na ptaki w dzień 42-ka starczy. Model sprawdzony, więc po co ryzykować? 10x50 to niewiadoma.
dariusz_119 - Czw 29 Paź, 2009

Proponuje Vipera 8*42 do lasu wiekszę ciut pole widzenia.

Pozdrawiam

RB - Czw 29 Paź, 2009
Temat postu: Re: vortex viper
esculenta napisał/a:

planuję poważny zakup lornetki do obserwacji ptaków, głównie w lesie, ale oczywiście nie tylko.
Dotychczas korzystałam zawsze z lornetek 10x50, ale po wnikliwej lekturze testów na optyczne.pl zdecydowałam się na Vortex Viper 10x42. Już miałam zamawiać, a tu okazało się, że jest też ten sam model, ale 10x50 - nowość! Strasznie mi to zamieszało i nie wiem czy warto inwestować dobrych parę złotych więcej w 10x50, czy poprzestać na pierwszej decyzji????

ja bym rozważał bardzo poważnie zakup 8x32, obiektywy 50 do ptaków sa mocno niepotrzebne :-)
Do lasu 8x32 lub 8x42, no chyba że musisz mieć 10 - ale to kosztuje mocno jeśli chodzi o pole widzenia...

cccc27 - Czw 29 Paź, 2009

otóż na ptaki wolę powiększenie 10 dobrej jakości.
daje to możliwośc podziwiania szczegółow ptaków przelatujących w pobliżu i zlokalizowanie tych większych znajdujących się na dalszych polach obserwacji.
8-ka polecana jest głównie do lasu.
tak to wygląda, a najlepiej sprawdzić samemu swoje preferencje.

kivirovi - Pon 02 Lis, 2009

Esculenta, zdecydowanie odradzam 50mm na ptaki: po co sie tak meczyc i to dzwigac. Jak jestes pewna ze musi byc 10x to bierz 42mm, jak dopuszczasz 8x to szukaj 32mm. Najlepsza jest zawsze ta lornetka, ktora masz zawsze przy sobie.
Adam. - Pon 02 Lis, 2009

Ja zdecydowałem się na 8x32 mimo że na początku brałem pod uwagę jedynie zakup 10x42. Ale dzięki mądrym opiniom na tym forum wybrałem właśnie 8x32. Podstawowe zalety to mniejsza waga i co nie mniej ważne większe pole widzenia. Przy ptakach większe pole widzenia to podstawa. W końcu ptaki to z reguły niewielkie i dość ruchliwe zwierzęta.

Adam

akagi66 - Wto 10 Lis, 2009

lornetki typu hawke frontier ed i podobne mają bardzo szerokie pole widzenia również przy okularze 42 mm