|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Co jest z tą ostrością?
obserwator51 - Czw 29 Paź, 2009 Temat postu: Co jest z tą ostrością? Witam
Mam pytanie do specjalistów. Wykonuję zdjęcie na ustawieniach automatycznych, lub manualnych i wychodzą one tak, jak na zdjęciu Nr 1. Po nadaniu automatycznego kontrastu i poziomów w Photo Shopie, zdjęcie ożywa i wygląda tak, jak na zdjęciu Nr 2. Dlaczego tak się dzieje? Zauważcie sami, że różnica jest kolosalna. Dlaczego aparat nie robi od razu takich ostrych zdjęć? Może ktoś z Was zna odpowiedź na moje pytanie?
Za informację będę wdzięczny.
obserwator51
hijax_pl - Czw 29 Paź, 2009
obserwator51, drugie zdjęcie jest pozornie ostrzejsze ponieważ podbity jest kontrast. Taka sztuczka na percepcję obrazu ludzkiego oka
Dlaczego tak aparaty nie robią od razu? No cóż... Aparat sam nie wymyśli co jest na obrazie bielą a co czernią. Powiem więcej - na ustaiweniach automatycznych spróbuje tak naświetlić aby jak najrównomierniej złapać przestrzeń tonalną. Dlatego taki efekt.
Można oczywiście punktowo zmierzyć zakres tonalny obrazu, i tak dobrać parametry ekspozycji aby czerń była czarna a nie ciemno szara, a biel biała a nie jasnoszara. Ale to wyższa szkoła jazdy.
Można też - widząc, że scena jest monotonna kolorystycznie, skorygować ekspozycję - w tym przypadku np +1EV - wtedy aparat zrobiłby Ci zdjęcie bliższe 2 fotografii.
myslidar - Czw 29 Paź, 2009
Dodatkowo to zdjęcie jest robione przez szybę z tego co widzę...
obserwator51 - Pią 30 Paź, 2009 Temat postu: Kolejne pytanie
hijax_pl napisał/a: | obserwator51, drugie zdjęcie jest pozornie ostrzejsze ponieważ podbity jest kontrast. Taka sztuczka na percepcję obrazu ludzkiego oka
Dlaczego tak aparaty nie robią od razu? No cóż... Aparat sam nie wymyśli co jest na obrazie bielą a co czernią. Powiem więcej - na ustaiweniach automatycznych spróbuje tak naświetlić aby jak najrównomierniej złapać przestrzeń tonalną. Dlatego taki efekt.
Można oczywiście punktowo zmierzyć zakres tonalny obrazu, i tak dobrać parametry ekspozycji aby czerń była czarna a nie ciemno szara, a biel biała a nie jasnoszara. Ale to wyższa szkoła jazdy.
Można też - widząc, że scena jest monotonna kolorystycznie, skorygować ekspozycję - w tym przypadku np +1EV - wtedy aparat zrobiłby Ci zdjęcie bliższe 2 fotografii. |
Dzięki za wyjaśnienie.
Jestem fotografującym amatorem i specjalnie zarejestrowałem się na tym forum, by korzystać z doświadczeń innych, już zaawansowanych użytkowników "czarodziejskich pudełek". Termin +1EV, to dla mnie czarna magia, która w moim przypadku jest pomocna, jak nuty głuchemu. W moim aparacie jest coś takiego, jak "pobierz dane bieli". Może to jest właśnie uzależnione od tego? Nie jestem policjantem, ale myślę powoli, więc proszę mi powoli tłumaczyć bym zrozumiał.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wpis i poświęcony czas.
[ Dodano: Pią 30 Paź, 2009 06:52 ]
myslidar napisał/a: | Dodatkowo to zdjęcie jest robione przez szybę z tego co widzę... |
Brawo za spostrzegawczość. Zdjęcie zrobione przez szybę z tarasu widokowego na lotnisku. Niestety nie mogłem zbić szyby, bo taras jest monitorowany i gdybym ją zbił, z pewnością mój post by się nie ukazał na tym forum.
hijax_pl - Pią 30 Paź, 2009
obserwator51 napisał/a: | Termin +1EV, to dla mnie czarna magia |
Chodziło mi o kompensację ekspozycji. Jest to opisane w instrukcji obsługi str 86.
Polecam Ci stronkę http://www.szerokikadr.pl/ - mimo że to dzieło Nikona jednak większość tematów jest uniwersalna.
|
|