forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Co jest z tą ostrością?

obserwator51 - Czw 29 Paź, 2009
Temat postu: Co jest z tą ostrością?
Witam
Mam pytanie do specjalistów. Wykonuję zdjęcie na ustawieniach automatycznych, lub manualnych i wychodzą one tak, jak na zdjęciu Nr 1. Po nadaniu automatycznego kontrastu i poziomów w Photo Shopie, zdjęcie ożywa i wygląda tak, jak na zdjęciu Nr 2. Dlaczego tak się dzieje? Zauważcie sami, że różnica jest kolosalna. Dlaczego aparat nie robi od razu takich ostrych zdjęć? Może ktoś z Was zna odpowiedź na moje pytanie? :roll:
Za informację będę wdzięczny.

obserwator51

hijax_pl - Czw 29 Paź, 2009

obserwator51, drugie zdjęcie jest pozornie ostrzejsze ponieważ podbity jest kontrast. Taka sztuczka na percepcję obrazu ludzkiego oka ;)

Dlaczego tak aparaty nie robią od razu? No cóż... Aparat sam nie wymyśli co jest na obrazie bielą a co czernią. Powiem więcej - na ustaiweniach automatycznych spróbuje tak naświetlić aby jak najrównomierniej złapać przestrzeń tonalną. Dlatego taki efekt.

Można oczywiście punktowo zmierzyć zakres tonalny obrazu, i tak dobrać parametry ekspozycji aby czerń była czarna a nie ciemno szara, a biel biała a nie jasnoszara. Ale to wyższa szkoła jazdy.

Można też - widząc, że scena jest monotonna kolorystycznie, skorygować ekspozycję - w tym przypadku np +1EV - wtedy aparat zrobiłby Ci zdjęcie bliższe 2 fotografii.

myslidar - Czw 29 Paź, 2009

Dodatkowo to zdjęcie jest robione przez szybę z tego co widzę...
obserwator51 - Pią 30 Paź, 2009
Temat postu: Kolejne pytanie
hijax_pl napisał/a:
obserwator51, drugie zdjęcie jest pozornie ostrzejsze ponieważ podbity jest kontrast. Taka sztuczka na percepcję obrazu ludzkiego oka ;)

Dlaczego tak aparaty nie robią od razu? No cóż... Aparat sam nie wymyśli co jest na obrazie bielą a co czernią. Powiem więcej - na ustaiweniach automatycznych spróbuje tak naświetlić aby jak najrównomierniej złapać przestrzeń tonalną. Dlatego taki efekt.

Można oczywiście punktowo zmierzyć zakres tonalny obrazu, i tak dobrać parametry ekspozycji aby czerń była czarna a nie ciemno szara, a biel biała a nie jasnoszara. Ale to wyższa szkoła jazdy.

Można też - widząc, że scena jest monotonna kolorystycznie, skorygować ekspozycję - w tym przypadku np +1EV - wtedy aparat zrobiłby Ci zdjęcie bliższe 2 fotografii.

Dzięki za wyjaśnienie.
Jestem fotografującym amatorem i specjalnie zarejestrowałem się na tym forum, by korzystać z doświadczeń innych, już zaawansowanych użytkowników "czarodziejskich pudełek". Termin +1EV, to dla mnie czarna magia, która w moim przypadku jest pomocna, jak nuty głuchemu. :lol: :oops: W moim aparacie jest coś takiego, jak "pobierz dane bieli". Może to jest właśnie uzależnione od tego? Nie jestem policjantem, ale myślę powoli, więc proszę mi powoli tłumaczyć bym zrozumiał. :mrgreen:

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wpis i poświęcony czas.

[ Dodano: Pią 30 Paź, 2009 06:52 ]
myslidar napisał/a:
Dodatkowo to zdjęcie jest robione przez szybę z tego co widzę...

Brawo za spostrzegawczość. :wink: Zdjęcie zrobione przez szybę z tarasu widokowego na lotnisku. Niestety nie mogłem zbić szyby, bo taras jest monitorowany i gdybym ją zbił, z pewnością mój post by się nie ukazał na tym forum. :lol:

hijax_pl - Pią 30 Paź, 2009

obserwator51 napisał/a:
Termin +1EV, to dla mnie czarna magia

Chodziło mi o kompensację ekspozycji. Jest to opisane w instrukcji obsługi str 86.

Polecam Ci stronkę http://www.szerokikadr.pl/ - mimo że to dzieło Nikona jednak większość tematów jest uniwersalna.