forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Samsung GX-20 vs Olympus E-620 vs Pentax K200D i Nikon D5000

LSCAFE - Czw 29 Paź, 2009
Temat postu: Samsung GX-20 vs Olympus E-620 vs Pentax K200D i Nikon D5000
Witam.Mam zamiar zakupic pierwsza lustrzanke i z wielu modeli wybralem te cztery jako te które mnie interesuja:

Samsung GX-20
Olympus E-620
Pentax K200D
Nikon D5000

Ma przeznaczony no to budżet około 2000-2200 zł (za wyjatkeim Samsunga który jest drozszy ale może warto)

Zdjecia jakie bede robil to głownie:

- moje dziecko (jak dorasta,narazie niemowlak)
- krajobrazy,przyroda (moze cos w makro)
- zdjecia w nocy (zmierzch)

Co polecacie co wybrac....niekoniecznie musimy trzymac sie kurczow tych czterech modeli.....

palindrom - Czw 29 Paź, 2009

Ty się zastanawiasz jakie wybrać body, ja się zastanawiam jaki kupić kolejny obiektyw.
To fajnie mieć dobre body ale o jakości obrazu i tak zadecyduje obiektyw (a o jakości zdjęcia fotograf :P ).

Napisz czego oczekujesz od aparatu. Jakie najczęściej robisz zdjęcia?
Jeżeli zaczynasz, to ja podtrzymuję to co poprzednio napisałem. Olympus jest bardzo fajnym aparatem na początek, ma dobry LV i w ogóle. K200D jest bardziej rasowy, raczej aspiruje do klasy półprofesjonalnej (choć to przesada, jednak za te pieniądze dość dużo się dostaje). GX-20 IMO jest dla ludzi którzy świadomie go kupią. Kiepski LV, bo po co to? ;) Nie ma programów tematycznych i innego wykrywania twarzy. Mam bliźniaczego K20D i uważam że to świetny aparat bo mogę nim robić co chcę jak chcę, mam swobodę przy dobieraniu ekspozycji (PASM, TAv, Sv hiper program i manual), jest bardzo konfigurowalny, znakomicie współpracuje z całą moją starą szklarnią nie boi się deszczu (jak i K200D AFAIK) itd. Nie przeszkadza mi że torba podchodzi już pod pięć kilo (zestaw eco :P ).

Ty zapewne oczekujesz czego innego. Jeżeli nie interesuje Cię to, za co ja lubię swój aparat, to bierz Olympusa.

SlawGaw - Czw 29 Paź, 2009

Samsung GX20 + kit to 2222 zł, w tej cenie to najlepszy sprzęt dla świadomego użytkownika. Czy spełni twoje wymagania, nie wiem.
LSCAFE - Pią 30 Paź, 2009

palindrom napisał/a:

Napisz czego oczekujesz od aparatu. Jakie najczęściej robisz zdjęcia?
Jeżeli zaczynasz, to ja podtrzymuję to co poprzednio napisałem. Olympus jest bardzo fajnym aparatem na początek, ma dobry LV i w ogóle.
Ty zapewne oczekujesz czego innego. Jeżeli nie interesuje Cię to, za co ja lubię swój aparat, to bierz Olympusa.

Mysle ze oczekuje napewno bardzo ładnych zdjec to po pierwsze , ładnie nasycone kolory , i ogólnie zeby był cena = jakosc , a zdjecia przede wszytkim mojego dziecka w roznych warunkach , krajobrazy (góry , woda) .

Co przemawia za Olympusem E-620 albo E-520?

palindrom - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE,
E-620 jest mniejszy i lżejszy, ma dobry LV, uchylny ekran, gamę programów tematycznych jeżeli nie chce Ci się myśleć o parametrach ekspozycji i chcesz się zdać na automat (co przy fotografowaniu dziecka jest niegłupie, szczególnie gdy brak doświadczenia). Poza tym to całkiem fajna puszka, niczego jej nie brakuje. Jak będziesz miał ochotę możesz zawsze zrezygnować z automatów i zacząć trochę bardziej świadomie kontrolować ekspozycję.
Sięgnij do testów, pooglądaj przykładowe zdjęcia, poczytaj forum :???:
http://www.optyczne.pl/96...20_Wst%EAp.html

A jesli chodzi o Canon-y bo czytajac na forum bardzo dużo osob je zachwala to jaki model jest godny uwagi w moim przedziale cenowym?
RB - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE napisał/a:

Mysle ze oczekuje napewno bardzo ładnych zdjec to po pierwsze

Dowolny aparat może Ci to zapewnić.

LSCAFE napisał/a:

, ładnie nasycone kolory ,

W kazdym możesz sobie tak to podkręcić jak lubisz.

LSCAFE napisał/a:

i ogólnie zeby był cena = jakosc

najbardziej wzgledny parametr z mozliwych

LSCAFE napisał/a:

, a zdjecia przede wszytkim mojego dziecka w roznych warunkach , krajobrazy (góry , woda) .

Ruchliwe dziecko, często w miernym oswietleniu - bardziej tu istotny jest w miarę jasny uniwersalny obiektyw i rozsądna lampa niż sama puszka (szczególnie że obracamy sie w kategorii, w której róznice pomiędzy tymi ostatnimi sa w sumie niewielkie)

Zdjęcia nocą: matryca CMOS. Canon 450d, Nikon d5000.
Przy tego rodzaju zdjęciach oba Olympusy i Pentax k200 wypadaja gorzej. Problem w tym, czy będziesz miał chcęć robić zdjęcia nieba i analizowac piksele, czy małe formatki zdjęć czegoś tam ze statywu na względnie niskich ISO. Jeśli to drugie, to w sumie cokolwiek kupisz będzie dobrze.

Może jakies propozycje zestawu?
RB - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE napisał/a:
Może jakies propozycje zestawu?

Za 2200? Sam Tamron 17-50/2.8 kosztuje gdzieś 1500... Sigma 17-70/2.8-4.5 tak pi razy drzwi 1200-1300... Na jasne firmowe szkła Cię na razie w ogóle nie stać.

Jeśli nie możesz tego, to jakakolwiek puszka z kitem albo przemyślenie sprawy once again i dobry kompakt.

Coś takiego:

http://www.allegro.pl/ite...aty_okazja.html

albo

http://www.allegro.pl/ite...kon_polska.html

SlawGaw - Pią 30 Paź, 2009

RB napisał/a:
Zdjęcia nocą: matryca CMOS. Canon 450d, Nikon d5000.

Samsung GX20 też ma CMOSa

RB - Pią 30 Paź, 2009

SlawGaw napisał/a:

Samsung GX20 też ma CMOSa

A nie zauważyłem, ze chce siamsiunga.
Z drugiej strony przy krótkiej kołderce i fotografii dziecka wszędzie to IMO lepiej dołozyć do tamiego niz do siamsiunga...

krewzszafy - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE zainwestuj w lampę błyskową przynajmniej taką której światło możesz skierować w sufit. jeśli w grę wchodzi sprzęt używany to tanio u olympusa
http://allegro.pl/item800...zoom_lampa.html

Baku - Pią 30 Paź, 2009

Za Olympusem przemawiają dobre obiektywy kitowe, jakość wykonania i wszystko to co zostało powiedziane powyżej.
Mnie najbardziej podobałby się zestaw z Samsungiem - tam jest zdaje się pentaxowy kit, więc też całkiem udany.

Dzis byłem w sklepie i poswieciłem troszke czasu aby poogladac , podotykac , potrzymac w dłoni wyżej wymieniony aparaty i najlepsze wrazenie zrobiły na mnie NIKON D5000 oraz CANON 450D i chyba na tych modelach sie skupie.

W testach wypada lepiej Nikon D5000 i nie ukrywam ze skłaniam sie ku niemu na obecna chwile.

Czy to dobty bedzie wybór?

hijax_pl - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE, A co jest dla Ciebie dobrym wyborem? Oba aparaty zacne... Ja osobiście poleciałbym Ci w ciemno D5000. Tylko pytanie - co chcesz dalej...

hijax_pl napisał/a:
LSCAFE, A co jest dla Ciebie dobrym wyborem? Oba aparaty zacne... Ja osobiście poleciałbym Ci w ciemno D5000. Tylko pytanie - co chcesz dalej...

Mysle ze dobrym wyborem miedzy Olympusem a Pentaxem.Znajomy polecił mi jeszcze Canona 500D wiec mysle ze miedzy tymi trzema dokonam wyboru.A co dalej....hmm najpier musze kupic jakis a potem to sie okaże...

To ja na Twoim miejscu wybrałbym Nikona D5000+kitowego 18-105VR. Z czasem dokup sobie lampkę SB-400 - do domu jak znalazł...

Dziecko obfotografujesz takim zestawem bez najmniejszych problemów. A i nocne czy krajobrazy wyjdą nieźle .

Czy taki zestaw bedzie odpowiedni :

Aparat Nikon D5000 + Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX

za 2100 zł . Czy to jest dobra cena w/g tego zestawu?

lupo57 - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE napisał/a:
Czy taki zestaw bedzie odpowiedni :

Aparat Nikon D5000 + Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX

za 2100 zł . Czy to jest dobra cena w/g tego zestawu?

zestaw będzie na pewno odpowiedni, a nówka jest do kupienia od 3 tyś z kartą na allegro, więc 900 złoty masz na lampę
pozdrawiam

Wyczytałem taka informacje:

..."Nadszedł czas na gorsze informacje. Niestety Nikon D5000 (podobnie jak D60) nie został wyposażony w silnik wspomagający pracę autofokusa, co oznacza, że aby aparat ustawiał ostrość automatycznie musi współpracować z obiektywami posiadającymi własny silnik. Przypomnijmy że w ofercie Nikona są to obiektywy oznaczone symbolem AF-S i AF-I. Mimo że oferta obiektywów z własnym silnikiem AF jest coraz większa, to cecha ta jest jednym z największych minusów nowego aparatu...."

Czy obiektyw Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX posiada swoj silnik?

RB - Pią 30 Paź, 2009

LSCAFE napisał/a:
aby aparat ustawiał ostrość automatycznie musi współpracować z obiektywami posiadającymi własny silnik. Przypomnijmy że w ofercie Nikona są to obiektywy oznaczone symbolem AF-S i AF-I.

Tak.

MC - Pią 30 Paź, 2009

Tak. Ma oznaczenie AF-S.

LSCAFE napisał/a:
Przypomnijmy że w ofercie Nikona są to obiektywy oznaczone symbolem AF-S i AF-I.

LSCAFE napisał/a:

Hm... jakby tu powiedzieć.. skoro AF-S ma silnik, a w typie obiektywu jest AF-S to chyba - tak :)

A tak na poważnie... Rozchodzi się o to że nie będziesz miał AF ze starszymi szkłami. Jeśli to dla Ciebie jakiś poważny problem to - D90 zostaje..

P.S.
Wszystkie DXy (oprócz fishaja) mają wbudowany silnik

hijax_pl napisał/a:
LSCAFE napisał/a:
Przypomnijmy że w ofercie Nikona są to obiektywy oznaczone symbolem AF-S i AF-I.

LSCAFE napisał/a:

Hm... jakby tu powiedzieć.. skoro AF-S ma silnik, a w typie obiektywu jest AF-S to chyba - tak :)

A tak na poważnie... Rozchodzi się o to że nie będziesz miał AF ze starszymi szkłami. Jeśli to dla Ciebie jakiś poważny problem to - D90 zostaje..

Uppps .... Nie zauwazyłem ze ma AF-S....to od czytania postów na forum.....

maser - Nie 01 Lis, 2009

RB napisał/a:

Z drugiej strony przy krótkiej kołderce i fotografii dziecka wszędzie to IMO lepiej dołozyć do tamiego niz do siamsiunga...

Ten "siamsiung" to brat bliźniak pentax K20... Stąd wyższa cena. Oprócz reporterki to już wyższa amatorska półka. Z akcesorów pasują od Pentaxa, z zastosowaniem adaptera (kawałek wytoczonego odpowiednio metalu) śmiga jak większość pentaksów z M42 (obiektywy od Zenitów, kupi się to za grosze choć ceny rosną..)
LV ma, filmów tylko nie kręci. Zobacz opinie w necie na temat tego ustrojstwa.
W sumie z innych systemów to tak odpowiada mu nikon D90 (z lekką przewagą nikona) i Canon 450d.
http://www.optyczne.pl/po...d2=911&add3=593

RB - Nie 01 Lis, 2009

maser napisał/a:
RB napisał/a:

Ten "siamsiung" to brat bliźniak pentax K20... Stąd wyższa cena. Oprócz reporterki to już wyższa amatorska półka. Z akcesorów pasują od Pentaxa, z zastosowaniem adaptera (kawałek wytoczonego odpowiednio metalu) śmiga jak większość pentaksów z M42 (obiektywy od Zenitów, kupi się to za grosze choć ceny rosną..)

I własnie dlatego, jak nie ma pieniędzy niech kupi jakieś tanie body i jasnego Tamiego 17-50 z AF-em zamiast spinać się na k20 w wersji siamsiung i trzaskać zdjęcia bawiącego się dziecka heliosami...

lotofag - Nie 01 Lis, 2009

RB napisał/a:

I własnie dlatego, jak nie ma pieniędzy niech kupi jakieś tanie body i jasnego Tamiego 17-50 z AF-em zamiast spinać się na k20 w wersji siamsiung i trzaskać zdjęcia bawiącego się dziecka heliosami...

Lepsze szkiełko to zawsze lepsze szkiełko i wywód jest logiczny. Też bym nie polecał każdemu początkującego zabawy ze starymi obiektywami M42 czy bagnetowymi manualami, choć zabawa może być przednia ;)
Tylko z drugiej strony z jakiego powodu deprecjonujesz Samsunga per "siamsiung"? Coś nie tak z puszką, którą można śmiało porównywać z D90 czy 40D? O ile nadal można ją dostać w granicach 2200-2400zł i kupującemu odpowiada to co oferuje system Pentaksa to nie wiem gdzie można obecnie znaleźć taniej oferujący tyle korpus. Oczywiście można trafić jeszcze taniej używane korpusy tego czy innego producenta i dokupić wspomnianego Tamrona czy choć popularną Sigmę 17-70.

RB - Nie 01 Lis, 2009

lotofag napisał/a:

Tylko z drugiej strony z jakiego powodu deprecjonujesz Samsunga per "siamsiung"?

Czemu niby deprecjonuję? Siamsiung ładnie brzmi. Uważam, że to dobry korpus.

LSCAFE - Pon 02 Lis, 2009

Zaczynałem swój post o tego ze bede wybieral miedzy czterema aparatami:

Samsung GX-20 vs Olympus E-620 vs Pentax K200D oraz Nikon D5000

z tych wszystkich wyeliminowałem Pentaxa a takze Olympusa a jesli chodzi o Samsung-a to jak dla mnie to ta firma produkuje dobre (telewizory,telefony) a nie aparaty,to jest moja opinia.Z tej czwórki został Nikon D5000. Dodatkowo pojawiły sie jeszcze dwa modele Canon 450 D oraz 500D i z tej trójki to dopiero bedzie dylemat co wybrac.

Canon 450D vs Canon 500D vs Nikon D5000

Co wybrać z "wielkiej jak dla mnie trójki" ?

lupo57 - Pon 02 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:

sprawdzić pomacać i wybrać, nikt tego za Ciebie nie zrobi

Sunders - Wto 03 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:

Z tej trójki odrzuciłbym 450d. Czy d5000 czy 500d zdecydowałbym "na podstawie potrzebnych obiektywów" :cool:

komor - Wto 03 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:
a jesli chodzi o Samsung-a to jak dla mnie to ta firma produkuje dobre (telewizory,telefony)

Telefony produkuje moim zdaniem całkowicie g#$niane, natomiast aparaty foto – wręcz przeciwnie. :)

mnich - Wto 03 Lis, 2009

Sunders napisał/a:
Z tej trójki odrzuciłbym 450d. Czy d5000 czy 500d zdecydowałbym "na podstawie potrzebnych obiektywów"

I ja z tym się zgadzam.
A jako użytkownik Nikona wybrałbym... D80, albo dołożył do D90. :P

Sejthan - Wto 03 Lis, 2009

Canona skalkulowanego w kwocie ile chcesz wydać i ile z tego chcesz dać na szkło. 450D zły nie jest (miałem), a 500D jest nowszy i lepszy, przy okazji odrobinę droższy.
Zmacaj, policz będziesz wiedział :)

lotofag - Wto 03 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:
jesli chodzi o Samsung-a to jak dla mnie to ta firma produkuje dobre (telewizory,telefony) a nie aparaty,to jest moja opinia.

Przecież to Pentax robi(ł) dla Samsunga...

LSCAFE napisał/a:

z tej trójki to dopiero bedzie dylemat co wybrac.

Rzuć monetą ;)
Różnice w obrazowaniu zapewne na poziomie niuansów, a jak ktoś nie wychodzi poza ekran komputera i odbitki typu 10x15 to żadne, reszta ficzerów wedle własnego widzimisię przydatna lub nie...

LSCAFE - Sob 07 Lis, 2009

Cały tydzien poswiecilem na ...." macanie dotykanie i bawienie sie w miare mozliwosci w sklepie...." zarówno Canonem 450 D jak i również 500D oraz Nikonem D5000....pojawił sie jeszcze jeden aparat o którym wogóle nie myślałem a mianowicie Sony A330 z obiektywem Sony DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM a takze karta pamieci 8GB i torba (orygnialna Sony) za kwote 1750 zł.

Czy warto?

PS: Soniaka widziałem i nie jest zły jesli chodzi o wyglad....a reszta??

SlawGaw - Sob 07 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:
Sony A330 z obiektywem Sony DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM a takze karta pamieci 8GB i torba (orygnialna Sony) za kwote 1750 zł.

Dziwnie tanio. Za nowe?
Za takie pieniądze lepiej od K200D i Olka, ale czy od GX-20 czy D5000 to nie wiem.

maser - Sob 07 Lis, 2009

Ja tak swego czasu macałem K200d
Potem przyszedł kryzys i cena poszła z 200 zł do góry i skończyło się macanie.

LSCAFE - Sob 07 Lis, 2009

SlawGaw napisał/a:
LSCAFE napisał/a:
Sony A330 z obiektywem Sony DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM a takze karta pamieci 8GB i torba (orygnialna Sony) za kwote 1750 zł.

Dziwnie tanio. Za nowe?
Za takie pieniądze lepiej od K200D i Olka, ale czy od GX-20 czy D5000 to nie wiem.

Tak za nowe i to w dodatku ze sklepu (gwarancja 24 miesiace).Tez mnie to bardzo zaciekawiło.

lotofag - Sob 07 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:
a takze karta pamieci 8GB i torba (orygnialna Sony)

To najważniejsze :mrgreen:
LSCAFE napisał/a:

Czy warto?

Jak zwykle zależy dla kogo i do czego, jeśli odpowiadają Ci jego zalety i nie przeszkadzają jego wady to bierz.
LSCAFE napisał/a:

PS: Soniaka widziałem i nie jest zły jesli chodzi o wyglad....a reszta??

Wygląd...?
Cytat:

Kwota nawet ok na tle ostatnich cenowych perwersji tego typu sprzętu, nie wiem czy D3000 nie da się też kupić za podobną sumę... Jeśli spełnia toto czyjeś wymagania to czemu nie ;)

dżony - Sob 07 Lis, 2009

jest taki promouszyn na alfe :D
gdyby to jednak miało inny grip o.O

SlawGaw - Sob 07 Lis, 2009

Uchwyt A330, macałem, fakt jest dziwnie, jednak nie jest aż tak strasznie, jakby mogło wynikać z opisów na tym forum, przy małych i lekkich obiektywach jest ok, trzyma się to jak kompakt. Myślę że najbardziej uciążliwy będzie gdy założy się lampę zewnętrzną, ale to tylko moje odczucia.
LSCAFE - Nie 08 Lis, 2009

[quote="lotofag"]
LSCAFE napisał/a:
a takze karta pamieci 8GB i torba (orygnialna Sony)

To najważniejsze :mrgreen:
[quote="LSCAFE"][/quote

Wiesz aparat jest bez karty wiec nawet nieh kosztuje 60-80 zł to chyba warto bo i tak bedzie potrzebna a jak nie karta Sony to chociaz SD ale to tez wydatek okolo 50-60 zł na alledrogo + torba (najtaniej jaka znalazłem 99zł) wiec jakby odjac cene to sam aparat kosztuje jakies 1600 zł.

Czy za takie pieniadze kupie jakąs lustrzanke z szybkim autofocusem.LV,no i z jakim kolwiek obiektywem nówke?Chyba bedzie ciezko........

Przesiadka z kompakta na lustro w moim przypadku moze isc ta droga......

Misek - Nie 08 Lis, 2009

1. Kart nie kupuje się na allegro, chyba że od sprawdzonych sprzedawców, choć ja nadal nie widze sensu bo doliczając przesyłke wychodzi na to samo jakbyś kupił w sklepie. Najlepiej znaleść sklep w swoim mieście. Ja kupiłem CF Pretec x233 8GB za 99 zł. SDHC są tańsze od CF.
2. Torbe kupiłem właśnie na allegro i też znalazłem w moim mieście, ale przesyłka była za 8 zł a musiał bym jechać na 2 koniec miasta wiec wysłali mi do domu :razz: Fakt szału nie robi, ale używam jej już ponad 0,5 roku i jest ok. Widziałem też sporo osób z tą torbą na mieście, kosztowała 56 zł z wysyłką.
3. Co do lustarzanki to w tej klasie parametry są bardzo podobne, a sama A330 to tak naprawde A300 z nową obudową i mniejszą baterią.
4. Cena aparatu rzeczywiście fajna, choć ja bym wolał 450D. Jeśli kasa jest problemem to bierz Sonolte i baw się :wink:

lotofag - Nie 08 Lis, 2009

LSCAFE napisał/a:

Wiesz aparat jest bez karty wiec nawet nieh kosztuje 60-80 zł to chyba warto bo i tak bedzie potrzebna a jak nie karta Sony to chociaz SD ale to tez wydatek okolo 50-60 zł na alledrogo + torba (najtaniej jaka znalazłem 99zł) wiec jakby odjac cene to sam aparat kosztuje jakies 1600 zł.

Nie wiem co to za karta i co to za torba ;) Owszem, za okazyjną cenę można to zanabyć i potem nawet od razu odsprzedać jak się nie spodoba.

LSCAFE napisał/a:

Czy za takie pieniadze kupie jakąs lustrzanke z szybkim autofocusem.LV,no i z jakim kolwiek obiektywem nówke?Chyba bedzie ciezko........

Przesiadka z kompakta na lustro w moim przypadku moze isc ta droga......

No to na obecnym etapie autofocus w każdej lustrzance będzie odbierany jako "szybki" :)
Oczywiście poza tym "na kontrast" w LV, ale tu Sony wypada chyba najlepiej...

LSCAFE - Sro 18 Lis, 2009

Dalej mam dylemat co zakupic , bawiłem sie SONY A330 i rzeczywiscie nie do końca jestem zadowolony ze sposobu trzymania (grip).
Co najlepsze w penym sklepie jest takowa promocja :

Nikon D3000 + W komplecie obiektyw: 18-55 mm F/3.5–5.6 AF-S VR DX i 55–200 mm F/4.0–5.6G IF-ED VR DX

za cene 1796 zł

Czy warto?Co bardziej bedzie odpowiadało stwierdzeniu cena=jakosc?

ghost - Sro 18 Lis, 2009

czy w nikonach bezgórnowyświetlaczowych da się ustawić żeby ekran nie włączał się automatycznie po naciśnięciu spustu?

macałem chwilę zastanawiając się nad zakupem, ale ta cecha wydała mi się idiotyczna.

hijax_pl - Czw 19 Lis, 2009

Jeśli chodzi Ci o podgląd zrobionego zdjęcia - to przynajmniej w D5000, którym się chwilę bawiłem - tak. W menu "playback" trzeba byłączyć opcję "Image review". Czyli dokładnie tak samo jak w wyższych modelach.

EDIT:
W D3000 jest też taka funkcja. Przynajmniej jest opisana w manualu.

ghost - Czw 19 Lis, 2009

podgląd zdjęcia to jedno, to mnie nie martwi.
drugie to "info screen" czyli podgląd ustawień aparatu.
odniosłem wrażenie że albo mozna go wyłączyć w ogóle, albo cieszyć się nim po każdym naciśnięciu spustu do połowy.

Akus - Sro 02 Gru, 2009
Temat postu: A może.....GX10 !?
Proponuję koledze poszukanie w dobrym stanie (sa takie na allegro z przebiegiem do 10 000 ud. migawki) Sama GX 10 (można łyknąć za 1400 zeta). Jezeli oczywiście chce kolega robić "świadome fotki". (Bo jak nie to Olimp E 620 jest doskonałym wyborem!)

Swoją drogą tak sobie myślę czy ci wszyscy piszący "siamsiung", kiedykolwiek focili tym "czymś" i mają porównanie do np. N 5000D (tak przecież wspaniałego w RAW wg niezależnych testów w DxO Optics), a w sumie będacego plastikową amatorską zabawką z lustrami zamiast pryzmatu, bo taniej ?

Dobra nie chcem wprowadzac polemiki, ale uważam że sprzęt każdy wybiera wg. własnych upodobań, i dopóki świadomie nie popstryka się kilkoma ciałkami (choćby od kolegów) nie można wydawać wyroków.

LSCAFE - Sro 02 Gru, 2009

A czy Nikon D3000 z obiektywem 18-55mm za 1649 zł bylby lepszym wyborem od Sony A 300 , 330 , 350 ,380?
Misek - Sro 02 Gru, 2009

LSCAFE nie myśl kategoriami lepszy/gorszy. W tej cenie i klasie to są bardzo podobne aparaty. Nie zagłębiam się teraz w specyfikacje. Ja bym kupił Nikona z jednego powodu -> AF-S 35mm f/1.8 w cenie 750-800 zł. Canon tego nie ma w tej cenie, Sony również (nie wiem jak używane Minolty). Naprawde fajne szkło, za jeszcze lepsza cenę.