|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa a szybkość klatek na sek
daimon79 - Nie 01 Lis, 2009 Temat postu: Lampa a szybkość klatek na sek witam wszystkich w temacie lamp jestem totalnie nieopierzony.Chcialem sie zapytac o pewna ceche lamp.Widzialem w filmie pewnym jak lampa raz za razem blyskala oczywiscie zgodnie i rownoczesnie z robieniem fotek z apratu.Nie wiem moze bylo z 10 fotek jedna za druga i lampa te 10 razy blyskala ...raz za razem .
1) Czy te ceche maja wszystkie lampy?czy tylko niektore z wlasnym zasilaniem?
2)czy i jaka polecacie do sony alpha 350 dobra lecz tania wlasnie z taka cecha szybkostrzelnosci.
hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009
W typowych lampach systemowych jest to powiązane z wybraną mocą błysku. Krótko mówiąc jeśli lampa ma ustawioną pełną moc (1/1) to po błysku będziesz musiał poczekać aż się ponownie naładuje. Jeśli natomiast ustawisz połowę mocy, czyli 1/2, w tym przypadku pewnie lampa będzie mogła błysnąć dwa razy. Wychodziło by z tego że przy mocy 1/128 - da się błysnąć 8 razy. I jest to prawda, choć przy takiej ilości błysków możemy się otrzeć o zabezpieczenie lampy przeciw przegrzaniem (o ile ma wbudowane takie zabezpieczenie)
Usjwo - Nie 01 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | Wychodziło by z tego że przy mocy 1/128 - da się błysnąć 8 razy. |
Mowi jeden informatyk/programista do drugiego
- pozycz 1000 zl
- dla rownego rachunku pozycze Ci 1024 zl
Kocur - Nie 01 Lis, 2009
A ja właśnie sprawdziłem, moja 580-tka przy 1/2 mocy błyska raz (dwa razy dopiero jak dam 1/2 -2/3EV), przy 1/4 3 razy, przy 1/8 - 6, a przy 1/16 - 13 Przy 1/128 znudziło mi się trzymanie palca na spuście po jakichś 70 klatkach
ghost - Nie 01 Lis, 2009
warto zerknąć do instrukcji lampy, rozdział o błysku stroboskopowym (o ile jest taki tryb) - tam jest zwykle tabelka ile można zrobić błysków w zależności od mocy i częstotliwości.
Usjwo - Nie 01 Lis, 2009
Kocur napisał/a: | Przy 1/128 znudziło mi się trzymanie palca na spuście po jakichś 70 klatkach |
Powinno byc troche mniej niz 128 , dla 580EXII przy 1Hz to 100, minimalnie to 40
Kocur - Nie 01 Lis, 2009
Usjwo, obstawiam, że prędzej skończył by się bufor
ghost, dane z tabelki dla błysku stroboskopowego nieco się rozmijają z moimi obserwacjami. Przy 6Hz powinienem dostać tyle samo błysków, co przy serii zdjęć z szybkością 6fps, a tak nie jest.
ghost - Nie 01 Lis, 2009
przy zwykłym błyskaniu, trzeba jeszcze doliczyć przedbłyski, przy stroboskopie ich nie ma.
poza tym na wszystko wpływają jeszcze baterie.
hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009
ghost, nie mówimy chyba o stroboskopie
Kocur, rozważałem teoretycznie/elektrycznie - bez przyglądania się konkretnej lampie
A co jeśli do lampy się podłączy zasilanie zewnętrzne?
komor - Nie 01 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | A co jeśli do lampy się podłączy zasilanie zewnętrzne? |
Powinna się szybciej ładować, ale raczej nie 2 czy 3x szybciej, tylko trochę szybciej. Nikoniarze na pewno mają doświadczenia z tym piątek kołem u wozu… tfu! piątym paluszkiem doczepianym do ich Sabinek 800 i 900. Nie?
Usjwo - Pon 02 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | ghost, nie mówimy chyba o stroboskopie
Kocur, rozważałem teoretycznie/elektrycznie - bez przyglądania się konkretnej lampie |
Rozwazajac teoretycznie to przy nastawieniu mocy na 1/128 powinnismy uzyskac 128 blyskow bez ladowania lampy (przy nieprawdziwym zalozeniu ze nie ma strat). Jednak miedzy blyskami lampa moze sie ladowac, wiec ilosc blyskow zalezy od czestotliwosci. Dla 580EX taka graniczna liczba jest 40 blyskow (dla 1/128), czyli mozna zalozyc ze przy czestotliwosci powyzej 40Hz lampa nie ma czasu na ladowanie tylko zuzywa energie zgromadzona wczesniej (czyli wychodzi ze straty sa dosc duze). Przy zmniejszaniu czestotliwosci mamy juz czas na loadowanie i ilosc blyskow sie zwieksza (dla 580EX przy 1Hz = 100), az do okresu dluzszego niz czas ladowania lampy dochodzimy do nieskaczonej liczby blyskow.
hijax_pl napisał/a: | A co jeśli do lampy się podłączy zasilanie zewnętrzne? |
Zasilanie zewnetrzne prawdopodobnie skraca czas ladowania wiec pewnie troche zwiekszy liczbe i pewnie mniej to odczuwalne jest przy markowych lampach
palindrom - Pon 02 Lis, 2009
W/g specyfikacji mojego Metza 58, podczepienie dedykowanego zasilania skraca czas ładowania o rząd wielkości. To oznacza bezstresowe strzelanie seriami (mam 3.5kl/s) do momentu przepełnienia bufora albo przegrzania lampy.
daimon79,
jeżeli chcesz robić serie z lampą raczej zapomnij o odbijaniu światła do sufitu/ścian. Błyskanie na wprost znacznie zmniejszy moc lampy i pozwoli robić dość długie serie. Tracisz na doświetleniu dalszych planów i na powstawaniu cieni, jak to przy świetle na wprost bywa.
Jak napisał ghost, pomiar przedbłyskiem skraca żywotność baterii i szybciej opróżnia kondensatory. Podłączyłem swoją lampę w trybie TTL do Nikona F5 i przeżyła 8kl/s. Niestety lustrzanki cyfrowe tego nie potrafią (TTL).
hijax_pl - Pon 02 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | Wychodziło by z tego że przy mocy 1/128 - da się błysnąć 8 razy. |
to literówka... powinno być 128
Dopiero teraz zauważyłem
komor - Pon 02 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | to literówka... powinno być 128 |
No właśnie tak się wahałem czy nie zapytać, ale bałem się, że znowu wyjdę na czepialskiego albo się nie znam…
palindrom napisał/a: | W/g specyfikacji mojego Metza 58, podczepienie dedykowanego zasilania skraca czas ładowania o rząd wielkości. |
To ciekawa informacja. Czyli ograniczeniem czasu ładowania w speedlitach jest raczej pobór prądu a nie własności tych całych kondensatorów i takich tam?
hijax_pl - Pon 02 Lis, 2009
komor napisał/a: | Czyli ograniczeniem czasu ładowania w speedlitach jest raczej pobór prądu a nie własności tych całych kondensatorów i takich tam? |
To nie do końca tak jest. Czas ładowania zależy od zmian wielkości napięcia i tzw stałej czasowej ukladu RC. W teorii wykres ładowania to funkcja ekspotencjalna. W skrócie mówiąc rozładowany kondensator się ładuje szybko na początku i coraz wolniej wraz ze wzrostem wewnętrzengo napięcia. Prąd jakim możesz taki kondensator ładować nie może być nieskończony - bo kondensator (np elektrolityczny czy tantalowy) poprostu... wybuchnie. Dlatego wspomniałem o stałej RC W praktyce w kontekście czasu ładowania mówi się o czasie równym 5RC
Zewnętrzny zasilacz ma jednak tą przewagę że ma znacznie większą wydajność prądową od akumulatorów - to oznacza że lampa się naładuje szybciej, ale nie błyskawicznie (zadziałają wewnętrzen ograniczniki prądowe)
P.S.
Nie mam zasilacza do lampy i nie wiem jak to sie ma w praktyce - powyższy opis bazuje na znajomości budowy/pracy lampy błyskowej jako takiej
palindrom - Pon 02 Lis, 2009
Cytat: | W/g specyfikacji mojego Metza 58, podczepienie dedykowanego zasilania skraca czas ładowania o rząd wielkości. |
sprawdziłem dokładnie. W zależności od rodzaju baterii, czas się skraca dwu - trzykrotnie (czyli o 1/3 tego co na początku powiedziałem). To ciekawe, bo kiedy ją kupowałem, na stronie było co innego.
Do produkcji lamp błyskowych używa się specjalnych kondensatorów o trochę bardziej wyśrubowanych parametrach jeżeli chodzi o pobór prądu. Błysk dla kondensatora odbierany jest praktycznie jako zwarcie, to musi boleć
To prawda że nie da się dowolnie szybko naładować kondensatora. Gdyby przyłożyć za duże napięcie, doszło by do przebicia. Należy więc używać napięć takich, na jakie został on przewidziany. Tutaj jednak jest to o czym napisał hijax_pl; proces ładowania i rozładowywania kondensatora jest opisany krzywą wykładniczą o pewnej stałej czasowej AFAIR różnej dla obu procesów. Zjawisko jest chemiczne, musi więc chwilę potrwać.
Problem długiego ładowania z baterii to jednak jest kwestia dość niskiego napięcia i ograniczenia prądowego. Trzeba przecież to napięcie pomnożyć tak aby dojść w pobliże 400V i jeszcze uzyskać jakiś rozsądny prąd ładowania. Bateria musi się napocić żeby w 5 sekund zgromadzić tak wielki ładunek żeby wywołać poniekąd potężne i widowiskowe wyładowanie.
Zasilacz już takiego problemu nie ma. Dysponując źródłem prądowym o dużej wydajności jesteśmy ograniczeni raczej już tylko charakterystyką kondensatorów. Tutaj wiele zależy od inżyniera. Generalnie ze względu na stałe czasowe lepiej jest użyć więcej mniejszych niż jeden większy. Ewentualnie większy o kilku elektrodach. Takie rozwiązanie widziałem jednak tylko w "trochę" większych kondensatorach (>1F).
daimon79 - Pon 16 Lis, 2009
ok kupilem f42am wlasnie do mnie idzie...to mowie sobie za ciosem kupie dyfuzor i teraz jaki lepszy w sensie typu?czy taki nakladany ciasno przylagajacy czy taki rozkladany na rzepy?
co radzicie?a moze jakies filtry na lampe o ile isteniieja?
=====specjalnie nie daje nowego watku zeby nie smiecic forum.kontynuacja.====
komor - Pon 16 Lis, 2009
daimon79, a poczytałeś cokolwiek w tym dziale na temat filtrów i modyfikatorów, czy mamy specjalnie dla Ciebie pisać wszystko jeszcze raz?
Popatrz choćby na tematy:
- Ezybox (różnice w modelach + dobór boxa)
- Softbox do lamp błyskowych typu speedlight
- jaki dyfuzor LightSphere lub T. WHALE + SB900
- Rozproszenie światła przy fotografii makro
- Nasadka na lampę Canon 580 EX II
To tak na szybko z pierwszych 4-5 stron tego działu. Linków specjalnie nie podaję, żebyś to Ty się spocił, a nie ja
Jeśli chodzi o filtry to się zlituję, choć już ze trzy razy linkowałem:
http://www.michaldulemba....amp-blyskowych/
daimon79 - Pon 16 Lis, 2009
komor napisał/a: | daimon79, a poczytałeś cokolwiek w tym dziale na temat filtrów i modyfikatorów, czy mamy specjalnie dla Ciebie pisać wszystko jeszcze raz?
Popatrz choćby na tematy:
- Ezybox (różnice w modelach + dobór boxa)
- Softbox do lamp błyskowych typu speedlight
- jaki dyfuzor LightSphere lub T. WHALE + SB900
- Rozproszenie światła przy fotografii makro
- Nasadka na lampę Canon 580 EX II
To tak na szybko z pierwszych 4-5 stron tego działu. Linków specjalnie nie podaję, żebyś to Ty się spocił, a nie ja
Jeśli chodzi o filtry to się zlituję, choć już ze trzy razy linkowałem:
http://www.michaldulemba....amp-blyskowych/ |
widzisz i dziekuje...wystarczyhaslo i wiem czego szukac...dalej doczytam...alenawet nie wiedzialem o terminie jakim jest ezybox...jak widzisz pomoglo duzo i sie spoce:)dziekowac
komor - Pon 16 Lis, 2009
Ezybox to nie termin tylko nazwa handlowa na konkretny rodzaj softboksa u konkretnego producenta. Softbox to jest już termin.
daimon79 - Sro 18 Lis, 2009
komor napisał/a: | Ezybox to nie termin tylko nazwa handlowa na konkretny rodzaj softboksa u konkretnego producenta. Softbox to jest już termin. |
kupilem f42am i lightsphere z nakladka mleczna porobie pozniej z pare testowych fotek(z i bez dyfuzora i lampy) i moge je udostepnic jesli ktos bedzie zainteresowany.
mover - Sro 18 Lis, 2009
daimon79 napisał/a: |
kupilem f42am i lightsphere z nakladka mleczna porobie pozniej z pare testowych fotek(z i bez dyfuzora i lampy) i moge je udostepnic jesli ktos bedzie zainteresowany. |
wrzuc na forum, pewnie wiele osob chetnie zobaczy rezultaty dzialania.
daimon79 - Sro 25 Lis, 2009
dzisiaj zrobie test (za jkaies 2-3h)i wieczorkiem zapodam fotki na forum a wiec bedzie to sony a350 lampa f42am i 3 dyfuzory(softpack,lightsphere i taki worczek) zrobie test z dyfuzorami i bez w roznym nastaiweniu lampy.(na wprost przedmiotu,na ukos i pionowo bezposrednio na sufit),zobaczymy co z tego wyjdzie..iso i ekpozycje ustawie taka sama dla wszytkich.pozniej powiem jaka.Bedzie to informacja dla tych co maja zamiar zakupic dyfuzor i czy taka lampa im wystarczy.
[ Dodano: Sro 25 Lis, 2009 21:42 ]
Oto moj test:
http://daimon.webd.pl/test/test.html
jesli chcecie pod innym katem np padanie cienia badz inne rzeczy dajcie znac:)to zrobie wam testa.
komor - Czw 26 Lis, 2009
daimon79, dzięki za test, ale jakbyś wrzucił ciutkę większe te miniaturki, to byłoby łatwiej ocenić rozkład cieni itd. Tak ze 2 razy większe obrazki – nie byłyby złe.
daimon79 - Czw 26 Lis, 2009
komor napisał/a: | daimon79, dzięki za test, ale jakbyś wrzucił ciutkę większe te miniaturki, to byłoby łatwiej ocenić rozkład cieni itd. Tak ze 2 razy większe obrazki – nie byłyby złe. |
dodalem w poscie http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9309 ten sam test i dzisiaj tam zrobie drugi.zrobilem nowy watek gdyz ludzie mnie oto prosili,bo nowy watek latwiej zauwazyc i jest wieksze zainteresowanie.Dzis wieczorem podmienie fotki na 2 moze i 3 razy wieksze ale robilem na wprost cienia nie zobaczysz...ale w nowym tescie ktory dzisiaj zrobie juz cien zobaczyc zrobie pod katem i z TTLEM nie z ADI.Z tym ze wieczorkiem.
|
|