forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jak najciszej

three_monkeys - Nie 01 Lis, 2009
Temat postu: Jak najciszej
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pytanie, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Jak wiadomo ważną rzeczą w wielu warunkach (np. reportaże w kościołach) jest fakt posiadania cichego sprzętu. Myślę, że z niektórymi obiektywami nic nie da się uczynić ale co jeśli chodzi o body?
Czy są firmy, lub ludzie, którzy zajmują się wyciszaniem sprzętu? O ile w ogóle takie wyciszanie istnieje. Komputer można wyciszyć, lodówkę, teściową... ;)

Monastor - Nie 01 Lis, 2009

three_monkeys, najprościej owinąć szmatkami, aparat nie tylko jest cichszy, ale mniej się rzuca w oczy. Jak koniecznie chcesz kupne to znajdziesz w necie obudowy wyciszające, na przykład Camera Muzzle, ale to chyba na jedno wychodzi :)

Najłatwiej będzie jeśli aparat posiada LV i AF na zasadzie detekcji kontrastu. Będzie wolno, ale bez kłapania lustrem. Przynajmniej jeśli ta sama matryca jest wykorzystywana do podglądu i do zdjęć. To zależy od aparatu.

hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009

Monastor napisał/a:
Będzie wolno, ale bez kłapania lustrem.

Taki np nikon klapie i to dwukrotnie ;)

kozidron - Nie 01 Lis, 2009

three_monkeys, co ci z posiadania cichego sprzętu jak zazwyczaj robiąc reportaże w kościele się błyska, zwracasz wtedy większą uwagę na siebie niż z klapania lustrem,czy dźwiękiem migawki.
Chcesz cicho to kup sobie kompakta i wyłącz dźwięk :razz:
albo wybieraj momenty w których nie słychać pracy aparatu, niestety część kadrów w takiej sytuacji przepada, zresztą jakie mogą być reportaże z kościoła :arrow: wiadomo że w obecnych czasach wszyscy patrzą na fotografa przy takich okazjach z przymrużeniem oka o ile nie za bardzo przegina.
three_monkeys, był już temat o "kombinezonie roboczym z krawatem" w kościele był wątek o panelach a teraz kolejny wodo-lej :arrow: żeby tylko takie problemy były.

palindrom - Nie 01 Lis, 2009

three_monkeys,
Jakiś dalmierz z jasnym szkłem. Ma przykład jakaś pasująca Ci Leica + Noctilux 50/0.95. Nie używasz lampy, nie klapiesz lustrem, masz piękne i ostre zdjęcia.

komor - Pon 02 Lis, 2009

palindrom, mając kasę na taki sprzęt można już sobie odpuścić focenie ślubów i zamiast tego po prostu zacząć żyć z odsetek.

MSPANC :)

Allan - Pon 02 Lis, 2009

Jak na razie to najbardziej pokrzywdzony "dzwiekiem" i "blaskiem" na ostatnim slubie to bylem ja i moje video.
Klapanie lusterkiem i ostry flesh fotografa w Kosciele sie jakos rozmyl w tlumie ale na moich materialach video
zrobil mi efekty audio-wizualne swietnie nadajace sie
do sciezki dzwiekowej filmu "Ofenzywa na Berlin"

three_monkeys - Pon 02 Lis, 2009

Dziękuję za rady chociaż moje pytanie nie dotyczyło tego jak radzić sobie podczas reportażu w kościele. Pytałem o to czy w ogóle istnieje taka usługa, czy da się coś takiego zrobić i czy jest to bezpieczne dla sprzętu? Chodzi mi oczywiście o usługę, która wyklucza owijanie aparatu w ręcznik (za co dostałbym wałkiem od Żony:))
hijax_pl - Pon 02 Lis, 2009

three_monkeys, wiesz.. dla mnie nawet ostatnie nikonowskie patenty na wyciszanie klapania lustra (tryb quiet) nie są jakoś specjalnie przekonywujące...

Sam robiłem zdjęcia w kościele i jakoś nikt nie zwracał mi uwagi... No i dostaniesz "po głowie" nie za dzwięki z korpusu ale jak zaczniesz wchodzić na ołtarz, pomiędzy księdza a młodą pare itp itd...

Można oczywiśce szukać lustrzanki nacichszej jako takiej, z małymi szumami żeby wyeliminować lampę, ale dla mnie to niepotrzebne zawracanie sobie głowy...

:) hijax_pl dzięki za posta, chciałbym jednak podkreślić, że nie szukam porad związanych z robieniem zdjęć w kościele. Pytałem bardzo konkretnie czy w ogóle istnieje taka usługa, czy da się coś takiego zrobić i czy jest to bezpieczne dla sprzętu?
palindrom - Pon 02 Lis, 2009

komor,
daj spokój. Kilkadziesiąt ślubów i się zwróci :mrgreen:

palindrom, taniej wyjdą nikony F65,F80,F100 :D

three_monkeys, a coś takiego? http://www.robgalbraith.c...cid=7-3408-3436

o dzięki to już bliżej tematu :) ciekawi mnie jednak bardziej czy można dokonać jakichś zabiegów w środku sprzętu. np. zerwać trochę ściany ze studia nagraniowego i upchać do środka;) a nikony 'F-ki' będą droższe z racji kupowania klisz.

three_monkeys, nigdy o tym nie słyszałem... I nie widziałem takich ofert.
Ale za to czytałem na necie, że grzebania po mechanizmach lustra się nie robi. Więc informacji zero w tym temacie.

Więc wciąż jest miejsce na pionierskie rozwiązania w tej dziedzinie:) istnieją przecież materiały super dźwiękochłonne. Żeby tylko znaleźć miejsce w środku aby je umieścić i choć parę decybeli uzyskać :D . Muszę znaleźć jakąś testową puszkę...
skasowany - Pon 02 Lis, 2009

three_monkeys, już Ci Monastor napisał jak radzą sobie 'pionierzy' ;) Skoro najlepsi na świecie fotografowie przyrody nie wstydzą się szmatek, to może i Ty przeżyjesz... :wink:

:) chodzi mi o sam fakt wprowadzenia technologii bardziej komfortowej i tańszej nawet od tych fajnych nakładanych tłumików. Może taka usługa miałaby rację bytu ;)

three_monkeys, wydaje mi się, że musiałoby to się łączyć z wymianą calej mechaniki lustra.

Jak to sie mówi - nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko nieopłacalne.
Myślę że własnie takie wyciszanie poprzez grzebanie w środku - jest nieopłacalne ;)

MasterB - Pon 02 Lis, 2009

three_monkeys,
Jedyne permanentne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to spryskanie wewnętrznej strony obudowy lustrzanki sprayem z masą/farbą tłumiącą (można to dostać na Alledrogo). Jaka będzie skuteczność takiego wytłumienia to nie wiem, ale jak sprawdzisz to koniecznie daj znać :mrgreen:

Dopiero co rozkładałem 30D na części pierwsze i mogę Tobie powiedzieć że w środku nie ma za dużo miejsca i raczej tradycyjna mata tłumiąca nie wejdzie ;)

Dziękuję za informację, na którą czekałem :D Trochę pewnie czasu minie zanim to uczynię, ale obiecuję, że podzielę się wrażeniami. Może jakiś teścik zrobię z poziomem decybeli;). Obawiam się tylko jednej rzeczy. Utracenia gwarancji na sprzęt :( . Ale z drugiej strony nie każdy ma gwarancję. Farba wytłumiająca nie wpadł bym na to choć wpadłem już tyle razy..:)

Wciąż pozostaje jednak wątpliwość, mianowicie: co jeśli farba będzie odpryskiwać? Strach się bać

three_monkeys, czym fotografujesz? Może masz jakiś "z natury" głośny aparat i dlatego przeszkadza? :)

Odpryskiwać nie powinno, powierzchnia takiej farby/masy/jak-to-zwał jest dosyć elastyczna... poszukaj sinus live ES500 (tak to chyba się nazywało)

MasterB, ale ten sprey to chyba się średnio nada do aparatu - on nie tłumi dźwięku jako takiego ale drgania :roll:

Widziałem jak znajmoy walczył z czymś takim w samochodzie - doszedł do 2-3 mm warstwy i dragnia ustały.

hijax_pl, nic innego (np mata) do środka raczej nie wejdzie...
Co do tłumienia dźwięku vs tłumienia drgań ... lepiej się nie zagłębiać w definicje dźwięku, to przecież forum optyczne :lol:

dr11 - Pon 02 Lis, 2009

Zamknąć aparat w obudowie podwodnej wypełnionej watą, fizeliną, kulki styropianowe lub permanentnie zalać pianką poliuretanową ;) Cisza, spokój i uszczelki jednocześnie :)

MasterB, masz absolutnie rację - ale wg mojej wiedzy ten spray najlepiej zadziała jak się nim spryska... lustro :)

Swoją droga mógłby to być ciekawy eksperyment z opryskaniem obudowy...

kozidron - Pon 02 Lis, 2009

dr11 napisał/a:
Zamknąć aparat w obudowie podwodnej wypełnionej watą, fizeliną, kulki styropianowe lub permanentnie zalać pianką poliuretanową ;) Cisza, spokój i uszczelki jednocześnie :)

to wszystko + wejść jeszcze do skrzynki ze styropianu wyłożonej od wewnątrz i zewnątrz opakowaniami po jajkach do tego nakryć się grubym kocem i robić w środku darki :mrgreen: :razz: :wink:

dr11 - Pon 02 Lis, 2009

Hahaha, to już hardcore kozidron :P
Umieścić w pobliżu mikrofon i odtwarzać ewentualne dźwięki w przeciwfazie :D

komor - Pon 02 Lis, 2009

Chłopaki, dajcie już spokój… :)

[quote="MasterB"]three_monkeys, czym fotografujesz? Może masz jakiś "z natury" głośny aparat i dlatego przeszkadza? :)

Na tą chwilę pozostaje bez żadnej lustrzanki cyfrowej ale planuję 40d w najbliższym czasie. W tej chwili używam gx-1 i parę wynalazków typu smienka, certo... tak czy inaczej pracuję na co dzień w salonie fotograficznym ;)

Widzę, że pojawiło się wiele galopujących pomysłów:) może pojawiła się potrzeba stworzenia forum optyczno-akustycznego :D pozdrawiam

dr11 - Pon 02 Lis, 2009

three_monkeys, 40D ma tryby ciche. Niestety tylko w LiveView.

Normalny tryb: http://a.img-dpreview.com...udio/lv_dis.mp3
Cichy 1: http://a.img-dpreview.com...io/lv_mode1.mp3
Cichy 2: http://a.img-dpreview.com...io/lv_mode2.mp3

Pierwszy i ostatni klik to włączenie/wyłączenie LV.

Źródło: http://www.dpreview.com/r...S40D/page10.asp

kozidron - Pon 02 Lis, 2009

komor napisał/a:
Chłopaki, dajcie już spokój… :)

ja tylko niosę pomoc :wink:

Paweł_G - Pon 02 Lis, 2009

Ja proponuję zamiast dywagacji nt głośności sprzętu ubrać się do kościoła w stonowany strój i ciche buty - to dużo więcej pożytku przyniesie.
A jak nie to zawsze można kupić takie 300/2,8 i fotki robić sprzed kościoła :mrgreen: