|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektywy z domieszką substancji radioaktywnych
Peppino - Pon 02 Lis, 2009 Temat postu: Obiektywy z domieszką substancji radioaktywnych Witam Wszystkich
Dostałem link od koleżki z taką ciekawostką :
http://if.pw.edu.pl/~sala/papers/Obiektywy.pdf
krisv740 - Pon 02 Lis, 2009
jakaś prawie prehistoria....
three_monkeys - Pon 02 Lis, 2009
Bardzo ciekawe, posiadaczom Mamiyi taniej będzie kupić wdzianko przeciw promieniowaniu niż zmienić obiektyw
skasowany - Wto 03 Lis, 2009
Autor opracowania na początku napisał:
"Dane pochodza z róznych zródeł,
których wiarygodnosc trudno zweryfikowac. Rózne osoby stosuja rózne metody oraz urzadzenia
do pomiaru promieniowania jak równiez maja rózne kryteria oceny. Porównanie
tych danych jest czesto dosc trudne, a nierzadko niemozliwe. Opracowanie to ma zatem
charakter pogladowy."
Szkoda czasu na czytanie
candy - Wto 03 Lis, 2009
no to ja mam przerypane,moj takumar jest silnie radioaktywny
palindrom - Wto 03 Lis, 2009
Mój Jupiter 9 prawdopodobnie też. A ja chciałem jeszcze kupić jasną pięćdziesiątkę... candy, gdyby wypadły Ci włosy, napisz do mnie maila
kozidron - Sro 04 Lis, 2009
palindrom napisał/a: | candy, gdyby wypadły Ci włosy, napisz do mnie maila |
Peppino zarejestrował się na jednego posta i sieje zamęt, pewnie większą dawkę dostaliśmy po "chmurce ze wschodu" niż z obcowania z jakimś takumarem czy innym jupiterem
hijax_pl - Sro 04 Lis, 2009
Większą dawkę (choć jednorazową) dostajemy przy badaniu RTG. Ale tak po prawdzie to chodzi o dłuższą ekspozycję ciała na promieniowanie. Tylko kto swojego takumarka trzyma w kieszeni przez całą dobę? Tuli do snu?
Bicie piany....
palindrom - Sro 04 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | Tylko kto swojego takumarka trzyma w kieszeni przez całą dobę? Tuli do snu? |
Oj, chyba by się kilku znalazło
W tabeli brakuje informacji dot. typu promieniowania. α i β są raczej niegroźne. Z resztą 10000nSv/h to tylko 100x promieniowanie tła. Myślę że bardziej promieniotwórcze są jogurty z Biedronki.
---
candy, tylko napisz w razie czego
Sunders - Sro 04 Lis, 2009
palindrom napisał/a: | promieniotwórcze są jogurty z Biedronki |
palindrom - Sro 04 Lis, 2009
Sunders napisał/a: | palindrom napisał/a: | promieniotwórcze są jogurty z Biedronki | |
No dobra, napiszę to wprost.
ŻARTOWAŁEM
palindrom napisał/a: | ŻARTOWAŁEM |
hijax_pl napisał/a: | chodzi o dłuższą ekspozycję ciała na promieniowanie. Tylko kto swojego takumarka trzyma w kieszeni przez całą dobę? |
Jeśli jest to kieszeń w torbie lub w plecaku to jeszcze ujdzie ale jak w spodniach...
mavierk - Sro 04 Lis, 2009
palindrom, Twój żart niestety jest prawdą, słyszałem, że jogurty z Biedronki są robione na tej samej linii produkcyjnej, na której kiedyś robili Takumary
mavierk napisał/a: | słyszałem, że jogurty z Biedronki są robione na tej samej linii produkcyjnej, na której kiedyś robili Takumary |
mavierk, od Pani Goździkowej
mavierk - Sro 04 Lis, 2009
Goździkowej? A kto to?
Ta co wszystkim poleca Etopirynę
|
|