|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Statyw do lornetki
robin31 - Wto 03 Lis, 2009 Temat postu: Statyw do lornetki Witam,zamierzam kupić lornetkę Nikon ACTION VII 10x50,chciałbym także dokupić statyw do tej lornetki jakiś niedrogi tak do 150 zł ,co byście polecili.Mam jeszcze pytanie czy przez tą lornetkę będzie widać przestrzeliny na tarczy tak do 100m,przestrzeliny są wielkości 4-5mm.Pozdrawiam.
Abs - Wto 03 Lis, 2009
Powiniem wystarczyć statyw fotograficzny - najlepiej wybrać się do sklepu i samemu zdecydować (wysokość, ciężar...).
Z przestrzelinami może być ciężkawo przy 150m. Wykorzystuje się do tego zazwyczaj niewielkie lunety (np. powiększenia 30x).
RB - Wto 03 Lis, 2009 Temat postu: Re: Statyw do lornetki robin31
daruj sobie lornetke, kup do tego prościutką lunetę. Przy tych zastosowaniach można naprawdę kupić sprzęt stosunkowo tani.
robin31 - Wto 03 Lis, 2009
Przestrzeliny to tak do 100m.Mieszkam w małej mieścinie,jaki sklep internetowy byście polecili ze statywami.Chodzi mi o to gdy jedna osoba strzela a druga obserwuje.Ten Nikon to bardziej do obserwacji nieba,ale było by fajnie oglądać przestrzeliny.
Abs - Wto 03 Lis, 2009
Z lornetkami tak jest, że nie nadają się do wszystkiego. 10x50 to klasyczna, dość jasna lornetka przeglądowa. Można pomyśleć o 12x50 (niewiele zmieni) lub 15x70 (Celestron w podobnej cenie co Nikon). Zapewne jesteś zdecydowany na Nikona i OK ale wielkich zbliżeń nie oczekuj.
Nie umiem niestety precyzyjnie doradzić w kwestii sklepu internetowego ale chyba to niewielki problem. Znane mi sklepy to np. Foto zakupy, RTV Euro..., Delta Optical.
|
|