|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Kompletna amatorka jaka lampa do canona
rafals - Sro 04 Lis, 2009 Temat postu: Kompletna amatorka jaka lampa do canona Witam fotomaniakow.
Mama canona 40D, kupilem bo mnie wkurzalo to ze te wszystkie glupik robily niezadawalajace zdjecia jak dla mnie.
Do canona ma 2 szkla jeno kitowe Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM i jeszcze jedno Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF).
Przyszedl czas na lampe.
Ogolnie aparatu uzywam tylko i wylacznie na wlasne nienazbyt wielkie potrzeby.
Jakies imprezy rodzinne, jakies wyjazdy.
Stwierdzilem ze moze przyszedl czas dokupic lampe i nie mam pojecia co wybra zeby zdjecia byly jadniejszcze, szczegolnie jezeli chodzi o niedoswietlone pomieszczenia na imprezach okolicznosciowych.
A dodam jeszcze ze jak bedzie trzena to i wydam te 400$ ale czy ja potrzenuje taka lampe???
f11whocares - Sro 04 Lis, 2009
Za te pieniadze to tylko nissin di622
rafals - Sro 04 Lis, 2009
Speedlite
580EX II
$499.99
Speedlite
430EX II
$329.99
Speedlite
270EX
$159.99
Mysle nad ktoras z ych i nikt nie musi mi tlumaczyc ktora jest najlepsza:). Bardziej bym wolal o powiedzenie ktora jest najlepsza dla mnie:).
edmun - Sro 04 Lis, 2009
każda charakteryzuje się coraz większą liczbą przewodnią (czyli coś jakby "większą mocą")
każdy kolejny model szybciej się ładuje, ciszej no i ma więcej bajerków które mogą być dla Ciebie nieprzydatne
rafals - Sro 04 Lis, 2009
Oki dzieki za sugestie ale nadal nie mam pojecia jaka moc ja potrzebuje nie bede musial rozswietlac bazyliki swietego piotra bo takich ambicji nie mam ale chcial bym zeby lampa wystarczyla dla pomieszczen wiekszych niz ubikacja. Zakladam teraz dosc konkretne zalozenia.
wnetrza nie wieksze niz 5mx5m i nie wyzsze niz 4m
na zewnatrz doswietlenie twarzy obiektow na ok 6m
ktora dysponuje wystarczajaca moca.
Nie zalezy mi na szybkosci.
Baku - Czw 05 Lis, 2009
Po co się bawić w półśrodki skoro w założonym budżecie można mieć topową lampę Canona?
Skoro budżet ustawiasz w $ rozumiem, że zakup będzie w USA. A tam można za 400$ mieć 580EXII. Oto dowód:
http://www.bhphotovideo.c...X_II_Flash.html
A sklep istnieje fizycznie w NY.
Która lampa najlepsza dla Ciebie... Jeśli Cię stać na 580EXII to zdecydowanie warto.
rybkowski73 - Czw 05 Lis, 2009
rafals, Zgadzam się z Baku . Sam niedawno nabyłem tę lampę. Jak możesz kupić 580 to kup, może kiedyś się okazać, że np. ktoś poprosi Cię o zdjęcia ślubne i wtedy masz czym błysnąć.
hijax_pl - Czw 05 Lis, 2009
rafals napisał/a: | na zewnatrz doswietlenie twarzy obiektow na ok 6m |
GN = f * odległość
Dla przysłony f/2,8 daje to wymaganą liczbę przewodnią GN18 (dla ISO 100)
Dla przysłony f/4 = GN24
Dla przysłony f/8 = GN48
Porównaj to z charakterystykami lamp przy róźnych kątach rozbłysku. Pamiętaj że w większości przypadków będziesz tylko doświetlał, czyli i tak efektywna wymagana moc może być mniejsza.
Myślę że to powinno Ci odpowiedziec na pytanie jaką moc potrzebujesz
Moim zdaniem jednak - nie warto tak podchodzić do tematu. Tak jak pisze Baku - kup topową i się nią ciesz
rafals - Czw 05 Lis, 2009
Baku napisał/a: | Po co się bawić w półśrodki skoro w założonym budżecie można mieć topową lampę Canona?
Skoro budżet ustawiasz w $ rozumiem, że zakup będzie w USA. A tam można za 400$ mieć 580EXII. Oto dowód:
http://www.bhphotovideo.c...X_II_Flash.html
A sklep istnieje fizycznie w NY.
Która lampa najlepsza dla Ciebie... Jeśli Cię stać na 580EXII to zdecydowanie warto. |
Tia tylko dolicz podate sratek i juz wychodzi 450$. Poza tym nie przepadam za tym sklepem.
Sam nie wiem dlaczego.
Ale mimo wszystko dziekuje za rady i pomoc. Chyba jednak kupie ta 430.
To jednak jest 220$ roznicy bo moge ja miec za 181$.
A 220$ to dobry start do nowiego szkielka:).
Mazy mi sie EF 85mm f/1.2L II USM Autofocus Lens.
Ale jezeli ktos mi powie ze warto doplacic te 220$ to chociaz niech powie dlaczego:).
ophiuchus - Czw 05 Lis, 2009
rafals, 580 jest uszczelniona. Wprawdzie nie miałem 430 w ręku, ale na zdjęciach porównawczych nie wygląda na dużo mniejszą od topowego modelu. Ponadto nadmieniłeś w pierwszym poście, że jesteś w stanie przeznaczyć 400 zielonych na ten zakup, więc sugestia nasunęła się sama. Dodatkowo 580 ma własny pomiar światła oraz możliwość sterowania lampami podrzędnymi (to tan na wypadek, gdybyś w przyszłości stwierdził, że warto sobie dokupić jeszcze 430 i pobawić się w przenośne studio). Ze swej strony uważam też, że mając możliwość mania większej mocy błysku od niemania większej mocy, warto tę moc mieć bo kto wie... a nuż się przyda.
Reasumując, moim zdaniem warto. A tym bardziej w kontekście planowanego zakupu 1.2/85. Przy cenie tego obiektywu te 220 $ to chyba akceptowalna strata
f11whocares - Czw 05 Lis, 2009
sorki nie widzialem ze masz na mysli 400 ale dolarow, 430ex2 wystarczy do amatorki ale 580 tylko za 100$ wiecej, chyba warto.
Szninkiel - Czw 05 Lis, 2009
Śmiało 580, po co bawić się w półśrodki przy takim budżecie
B o g d a n - Czw 05 Lis, 2009
rafals napisał/a: | wnetrza nie wieksze niz 5mx5m i nie wyzsze niz 4m
na zewnatrz doswietlenie twarzy obiektow na ok 6m | Według mnie nie ma sensu przepłacać i tylko dla samozadowolenia kupować 580 EX II. Jest duża, ciężka i do Twego zastosowania nie wykorzystasz jej nawet w połowie.
Proponuje kupić tę tanią 270-kę. Jak Ci kiedyś nie bedzie wystarczała, zawsze możesz kupić większą, nawet największą (580 EX II).
candy - Czw 05 Lis, 2009
ja tm bym kupil 580tke bo 430 mam i tez myslalem ze wiecej nie bede potrzebowal,ale okazalo sie inaczej i 430 sie jedynie srednioprawiewystarczajaca
teraz nosze sie z zamiarem kupienia 580 -_-
komor - Czw 05 Lis, 2009
B o g d a n napisał/a: | Według mnie nie ma sensu przepłacać i tylko dla samozadowolenia kupować 580 EX II. |
B o g d a n napisał/a: | Według mnie nie ma sensu przepłacać i tylko dla samozadowolenia kupować 580 EX II. |
I ja to popieram. Z dotychczasowej konwersacji widać, że twórca wątku nie ma póki co wielkich ambicji i nie należy go „naciągać” na topowy model. Jak kiedyś zdecyduje się na jakieś „strobistowanie” to kupi wtedy 580 a posiadana już 430 stanie się slavem. 430 ma chyba wszystkie potrzebne cechy (głównie da się ją dowolnie odchylić). Na model 270 nie namawiam, w przeciwieństwie do Bogdana, bo on jest najbardziej ograniczony (nie Bogdan tylko model 270 ).
Misek - Czw 05 Lis, 2009
Nie będę zaśmiecać forum nowym tematem, a mam pytanie:
Chce kupić lampę do Canona 400D, zdecydowałem się na sprzęt tej firmy żeby nie miec potem cyrków że coś się aparat z lampą nie dogaduje. Chce wydać ok 600 zł, może być używane. Teraz pytanie czy te lampy mają HSS, czyli synchronizacje z krótkimi czasami naświetlania:
1. 270EX - znalazłem że tak
2. 430EX - znalazłem że tak
3. 550EX - znalazłem że tak
Chce się upewnić bo były to informacje z jakiś zagranicznych stron lub allegro, a czasem sprzedawcy sami nie wiedzą co sprzedają.
Ewentualnie czy są jeszcze jakieś lampy Canona z tą funkcją i które można kupić za 600-700 zł, nową lub używaną.
Lampe chce uzywać do doświetlania modela przy portrecie (mocne światło dzienne/słoneczne) i do typowo amatorskich zastosowań, typu odbijanie światła od ścian gdy jest za ciemno.
Czy taka 270EX wystarczy?? Czy któreś z lamp odznaczały się wiekszą awaryjnością??
komor - Pią 06 Lis, 2009
W instrukcji do 430 EX jest napisane, że ma HSS (FP flash), zarówno wersja I jak i II.
Mogway - Pią 06 Lis, 2009
Ja dorzucę swoje 3 grosze.Jeżeli nie będziesz robił zdjęć w pomieszczeniach ze znacznej odległości to 430EX ll jest w zupełności wystarczająca.Posiadam 580EXll i jeżeli nastawię pełną moc w manualu to z 6m zdjęcie wychodzi białe(oczywiście nie z jakąś skrajną przysłoną).W pomieszczeniach,nawet kościele ,nie udało mi się, na E-TTL2,uzyskać pełnej mocy błysku.Pełną moc na ETTL2 można uzyskać na otwartej przestrzeni celując w siną dal, bo jeżeli masz jakiś obiekt w zasięgu lampy to i tak Ci automatycznie zmniejszy siłę błysku.
komor - Pią 06 Lis, 2009
Mogway, czy moc lampy jest gdzieś zapisywana w EXIF, że o tym piszesz? W jakim narzędziu to widzisz, bo mi tej informacji brakuje często…
hijax_pl - Pią 06 Lis, 2009
IFD Exif
Code 41483 (hex 0xA20B)
Name FlashEnergy
Niestety nie spotkałem jeszcze aparatu który by to pole wypełniał....
lama - Pią 06 Lis, 2009
komor, a nie ma przypadkiem w Canonach takiego patentu jak w starszych sabinkach? Po błysku z pełną mocą w trybach A lub TTL lampka gotowości miga.
Mogway - Pią 06 Lis, 2009
komor napisał/a: | Mogway, czy moc lampy jest gdzieś zapisywana w EXIF, że o tym piszesz? W jakim narzędziu to widzisz, bo mi tej informacji brakuje często… | No niestety nie z EXIFu .Wiem to na podstawie własnych pracochłonnych eksperymentów.Otóż robiłem zdjęcia(przy pomocy statywu)w różnych warunkach na E TTL i na tych samych nastawach dopasowywałem -żeby uzyskać w miarę identyczne naświetlenie w trybie manualnym. Zaczynałem zawsze od pełnej mocy i zawsze zdjęcie było bardziej jasne od E TTL.
hijax_pl - Pią 06 Lis, 2009
lama, w sabinkach (przynajmniej moich) w trybie slave dioda zawsze błyska kilka razy + lampa wydaje serie 4 dźwięków kiedy nie doświetliła, tzn kiedy pełna moc była za mała..
rafals - Pon 16 Lis, 2009
Dziekuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi.
Kupilem 430EX II za $169,99. Niestety ale najblizsza 580 byla $300 drozsza.
I wiecie co strasznie mi sie podoba blyska wystarczajaco jak dla mnie.
W zestawie nawet dostalem jakis plastikowy dyfuzor i zestaw baterii do ladowania.
Jezeli to by byla roznica $100 to bym sie zastanowil ale $300 to juz spoto.
Poza tym to tak naprawde moja pierwsza lampa wiec i tak w duszy czuje ze jest za dobra jak na mnie.
Juz dwa razy z nia robilem zdjecia jedna sesyjka w pomieszczeniu druga na zewnatrz jako doswietlenie do naturalnego swiatla i powiem wam ze jestem zachwycony.
Jeszcze raz dzieki za porady.
oranżewski - Wto 17 Lis, 2009
a ja, żeby nie tworzyć nowych tematów - system i body się zgadzają, przeznaczenie też - od dłuższego czasu waham się w zakupie lampy również do 40D i w grę wchodzi także 430EXII, ale też Metz 48 af-1. siła błysku z 430EXII, jak wyżej można przeczytać, jest wystarczająco duża. ja bym używał lampy na pewno z ujemną korektą, żeby skrócić czas ładowania. czy liczba przewodnia 48 wystarczyłaby do odbijania od sufitów, ścian przy korekcie -1EV? jeśli tak to jeszcze jest dylemat porozumienia Canon - Metz. czy nie będzie po jakimś czasie jakichkolwiek sprzeczności? zależy mi, żeby lampa odbijała od sufitu i ścian z możliwością ruchomej głowicy w na prawdę "wszystkie strony". używana będzie na przysłonie przeważnie 2.8-4.5 a czasami i wyższych. nie chcę walić mocnym flashem, tylko delikatnie musnąć czasami. i wykorzystanie również na ślubach, zdarza mi się czasami cykać. no i Metz jest trochę tańszy (dla mnie każda setka ma znaczenie, bo niestety nie zarabiam). odgórnie jestem przekonany ku Metz 48. wiem, że to jest popularny temat, dużo jest o tym w internecie, ale zawsze czuję pewien niedosyt, nigdy odpowiedzi nie są sprecyzowane. mam nadzieję, że pomożecie? z góry dzięki.
|
|