|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Dodatki do 50D
Strzała - Czw 05 Lis, 2009 Temat postu: Dodatki do 50D Pewnie były takie tematy, ale jakoś nie moge znaleźć.
1. Którą kartę polecacie do 50D W miarę średnia cena.
B o g d a n - Czw 05 Lis, 2009
Jak juz kiedyś pisałem, mam zaufanie do kart Pretec w metalowych obudowach.
Dla 50D wystrarcza karta, Pretec CompactFlash 8GB 333x, która daje maksymalne osiągi serii.
parametry:
• Prędkość przenoszenia danych: odczyt do 50MB, zapis do 40MB na sekundę
• Karta Pretec CF333x wykorzystuje najnowszą specyfikację CF 4.0
• Jest wykonana w najnowszej technologii 50nm technologii z chipem SLC NAND
• Bardzo niski pobór energii
• Temperatura pracy: -20°C do +85°C
• Wsparcie Ultra DMA mode 0-6
• Metalowa obudowa
Z 8GB możesz miec już kłopot w zakupie i byc może będziesz musiał kupić 16GB.
MasterB - Czw 05 Lis, 2009
Były, jeden z nich nawet sam zakładałeś
Pretec j/w albo Sandisk Ducati...
Strzała - Czw 05 Lis, 2009
Czasami takiemu matołowi=ja trzeba uświadomić kilka rzeczy
AuThoR - Czw 05 Lis, 2009
Cytat: | parametry:
• Prędkość przenoszenia danych: odczyt do 50MB, zapis do 40MB na sekundę
• Karta Pretec CF333x wykorzystuje najnowszą specyfikację CF 4.0
• Jest wykonana w najnowszej technologii 50nm technologii z chipem SLC NAND
• Bardzo niski pobór energii
• Temperatura pracy: -20°C do +85°C
• Wsparcie Ultra DMA mode 0-6
• Metalowa obudowa |
Ładnie opisane parametry....tylko nauczono mnie że lepszym argumentem jest przedstawienie korzyści z tego co się kupuje
W tym dziale jest już dział o kartach....i w sumie to lepiej by było gdyby strzała się określił jak będzie wykorzystywał aparat bo wtedy można stwierdzić czy takie karty mu są potrzebne....czy może lepiej kupić zwyklacza 8gb za 50zł na allegro
Tutaj sam pouszyłem problem super szybkich kart...polecam przeczytać-->
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
Strzała - Czw 05 Lis, 2009
AuThoR napisał/a: |
w sumie to lepiej by było gdyby strzała się określił jak będzie wykorzystywał aparat bo wtedy można stwierdzić czy takie karty mu są potrzebne....czy może lepiej kupić zwyklacza 8gb za 50zł na allegro |
Moje cele:
* seria zdjęć
* RAW
* JPG
Wszystko związane z ptakami
1. Jak 100-150zł więcej nie nadszarpnie ci budżetu to kupuj szybką i nawet się nie zastanawiaj ....tak jak doradzali wczeniej
2. Jak to nadszarpuje budżet a możesz się pogodzić z robieniem w serii max 9-10 rawów zanim aparat zwolni oraz z wolniejszym dwukrotnie przerzutem z buforu na kartę to możesz śmiało kupić jakiegoś zwykłego kingstona 8gb który kosztuje na allegro coś ok 50-60zł jeśli się nie mylę....oczywiście CLASS 6
B o g d a n - Czw 05 Lis, 2009
AuThoR napisał/a: | ... wtedy można stwierdzić czy takie karty mu są potrzebne....czy może lepiej kupić zwyklacza 8gb za 50zł na allegro |
Karty CF kupionej na allegro za 50 zł. nie włożyłbym nawet do aparatu swego dziecka, bo bałbym się, że wyjmie ją z aparatu i zdjęcia mu "pofruną" w siną dal i bedzie płacz.
Cytat: | Karty CF kupionej na allegro za 50 zł. |
Ja pisałem o SDHC...mój błąd...zapomniałem że 50d jest na CF....zwracam honor
Baku - Pią 06 Lis, 2009
Strzała przy tak ustawionych preferencjach to zdecydowanie jak najszybsza.
Skoro B o g d a n mówi że Pretec 333x jest dobry to pewnie tak jest, bo sam używa i wie co mówi - ja akurat tej firmy nie znam, ale to też o niczym nie świadczy.
Sam używam SanDisca i Kingstona, z tego pierwszego godna polecenia jest seria Extreme Ducati.
Sunders - Pią 06 Lis, 2009
Baku napisał/a: | Extreme Ducati. |
Używam tylko takich kart-są bardzo dobre.
Strzała - Sob 07 Lis, 2009
Sunders napisał/a: | Baku napisał/a: | Extreme Ducati. |
Używam tylko takich kart-są bardzo dobre. |
Czyli kolejne prawie 300zł do wydania
A są obiektywy do C 50D typu fisheye
zug - Sob 07 Lis, 2009
Strzała napisał/a: | A są obiektywy do C 50D typu fisheye |
tak są
następne Twoje pytanie będzie o ceny....
hijax_pl - Sob 07 Lis, 2009
Strzała, powiedz tak szczerze.. skąd czerpiesz wiedzę o sprzęcie foto?
hijax_pl napisał/a: | Strzała, powiedz tak szczerze.. skąd czerpiesz wiedzę o sprzęcie foto? |
Czytam, a o fisheye sie od kolegi dowiedziałem. A co
hijax_pl - Sob 07 Lis, 2009
W sumie nic.. Po prostu zaczynasz zadawać pytania ... dziwne...
Bo chcę się dobrze przygotować. Żeby nie było później tak, że sprzedam lustrzankę, bo nie będę umiał skorzystać z niej
[ Dodano: Pon 09 Lis, 2009 18:42 ]
Żeby nie zakładać tematu w innym dziale. Czy TC może być do tego obiektywu Wg mojej "ubogiej" (jak na razie) wiedzy chyba może być, bo jest stała jasność obiektywu
goltar - Pon 09 Lis, 2009
Strzała - może, ale tylko TC x1.4. Przy x2.0 nie będzie działał AF. Konsekwencją podpięcia TC x1.4 będzie jednak min. świtało f/5.6, straty na ostrości i wolniej działający AF.
hijax_pl - Pon 09 Lis, 2009
Strzała, stała czy zmienna - to nie ma znaczenia. Konwerter przyciemnia obraz, o 1, 1.5 czy 2 ev. Dlatego obiektyw f/2,8 z konwerterem 2x będzie miał jasność jak obiektyw f/5,6 bez konwertera.
Pamietaj że AF działa kiedy obiektyw ma otwartą przesłonę maksymalnie. Zwykle układ AF działa kiedy jasność podłączonego szkła jest nie większa niż f/5,6. Jasność tego co pokazałeś to f/4, więc jeśli podłączysz konwerter 2x to możesz być pewny że AF po prostu nie zacznie nawet próbować ostrzyć. No chyba że konwerter jest takim, który nie modyfikuje parametrów obiektywu - wtedy przy słonecznej pogodzie nadal będzie działać.
(opieram się tu na doświadczeniach nikonowych, ale myślę że w przypadku canona jest podobnie)
leszek3 - Pią 13 Lis, 2009
B o g d a n napisał/a: |
Dla 50D wystrarcza karta, Pretec CompactFlash 8GB 333x, która daje maksymalne osiągi serii.
[...]
Z 8GB możesz miec już kłopot w zakupie i byc może będziesz musiał kupić 16GB. |
I tu leży pies pochowany, bo wg testów PCWK karta 16GB z tej serii ma DUŻO gorsze osiągi; w ogóle od 8GB do 16GB był spadek, z przetestowanych przez nich kart 16GB tylko Kingston Ultimate CF/U2 16GB dawał dobrą długość serii na D3 i niezłą na 1Dsmk3, a przy tym był bardzo tani. Mocnym konkurentem był SanDisk ExtremeIII, ale ... 8GB.
To oczywiście jakiśtam test, a pismo niefotograficzne, ale metoda wydaje się idiotproof, dlatego biorę to dość poważnie. Można sobie wygooglać PCWK compact flash testy.
Strzała - Nie 22 Lis, 2009
Co sądzicie o SanDisk CompactFlash ULTRA II 8GB Pewnie za wolna będzie...
Sunders - Nie 22 Lis, 2009
Tak.
A minimalna prędkość zapisu i odczytu ile ma wynosić, żeby było ok
edmun - Nie 22 Lis, 2009
Zapis i odczyt min 30MB/S
Dzięki xP
sigmiarz - Nie 22 Lis, 2009
strzala wejdze sobie w dzial testy na optyczne pl i popatrz w obiektywach
sa fisheye i jako poczatkujacemu wydaje Ci sie to atrakcyjne ale szybko znudzisz sie tym efektem..
polecam obiektyw sigmy 10-20 ten bez makro, na aps-c jest troche wezszy, slyszales o mnozniku ?
dla canona 1.6, standardowe ogniskowe przeliczasz przez 1.6 czyli z 10 robi sie 16.
jaki obraz daja poszczegolne obiektywy mozesz zobaczyc na pixel-peeper.com
co do kart watpie zebys az tak potrzebowal uczac sie fotografowac szybkich serii
na poczatek bym te pieniadze zamiast w droga karte zainwestowal w np. w statyw.
Strzała - Pon 23 Lis, 2009
Powiedzcie, czym różni się SanDisc Extreme III od np SanDisc Extreme II . Waham się między:
* SanDisk Extreme III CompactFlash 4GB
* SanDisk Extreme IV CompactFlash 4GB
* SanDisk Extreme CompactFlash 8GB
Usjwo - Pon 23 Lis, 2009
Strzala Ja Cie rozumie ze chcesz miec wszystkie zakupy przemyslane zeby nie wydawac pieniedzy, ale to jest tylko karta pamieci .
Pomiedzy najtansza a najdrozsza jest 110 PLN roznicy (ale drozsza jest dwa razy wieksza). Inne roznice sa wypiane w specyfikacji (predkosc transferu i gwarancja).
Z tych trzech to kup ostatnia, dlatego ze jest 8GB (dodatkowo wszystkie inne cechy tez sa lepsze). Nad czym tu sie zastanawiac, chyba nad tym ze lepiej miec dwie karty niz jedna. Wiec jak masz kase to kup dwie.
Ja myślałem, że ma to jakieś znaczenie większe, ale jak będę robić serię RAWów, to też nie będzie większej różnicy pomiędzy tymi kartami
[ Dodano: Pon 23 Lis, 2009 13:41 ]
Jeszcze popytam o miejsce przechowywania. Wiem, że są torby, plecaki i plecaki z jednym ramieniem. Na 100% rozbuduję sprzęt. Na początek będę mieć C 50D + C 18-55mm. W przyszłości chcę rozbudować o szkło do makro i najlepiej by było o Canon 100-400mm. Głównie to będę chodzić na ptaki, czasem na miasto, wycieczki. Co polecacie do kupienia: torbę, plecak czy plecak z jednym ramieniem
Usjwo - Pon 23 Lis, 2009
Wiekszym ograniczeniem jest bufor w aparacie, bo i tak nie zdazy Ci nagrac wszystkiego "on line" wiec po zapelnieniu bedziesz czekal na transfer na karte. Oczywiscie im szybszy transfer tym przerwa krotsza, ale seria i tak zostanie przerwana . Ja mam dwie karty 8GB szybka (tzn. Sandisk Extreme III) jakby trzeba seriami robic i wolniejsza 16GB chyba Kingston 133 ktora jest normalnie w aparacie. Ostatni raz zakladalem szybka na F1 w kwietniu, ale i z 16 byloby dobrze.
Jak wezmiesz najszybsza to roznica bedzie tylko w dol
Czyli jaką kartę radzisz mi zakupić
[ Dodano: Pon 23 Lis, 2009 16:21 ]
A jeszcze co z torbami
Usjwo - Pon 23 Lis, 2009
Strzala Przeciez ja juz napisalem . Kup te najszybsza (8GB), a druga na jaka Cie stac najwieksza (najlepiej tez najszybsza )
[ Dodano: Pon 23 Lis, 2009 23:24 ]
I kup jak najszybciej, bedziesz mial jeden "powazny" problem z glowy
A te nieszczęsne torby
MasterB - Pon 23 Lis, 2009
Strzała napisał/a: | A te nieszczęsne torby |
Z torbami jest tak że każdy ma swoje preferencje... Dla mnie do chodzenia po mieście z jednym obiektywem lepsza będzie torba, do łażenia w plener z większą ilością gratów raczej plecak. Slingshoty na jedno ramię według mnie nie są zbyt wygodne...
Co będzie dobre dla Ciebie tego nie wiem. Najlepiej przejdź się ze swoim aparatem do jakiegoś sklepu foto i przymierz kilka wariantów.
Usjwo - Wto 24 Lis, 2009
Strzala Szkoda "nafty i konota" na roztrzasanie na temat torby. Jak juz kupisz caly sprzet to idz do sklepu i zobacz co Ci pasuje. Torba/plecak to ostatnia rzecz ktora jest potrzebna do robienia zdjec
Ale jak chcesz...
Torba czy plecak? Najlepiej miec i to i to . Ja preferuje plecak.
Kupilem mala torbe w Decathlonie wchodzi do niej aparat z podpientym 40D z 70-200. Nie jest to torba fotograficzna, ale bardzo wygodna i mala, mozna zakladac na ramie lub na plecy.
Jak potrzebuje zabrac wiecej albo na dluzsza wycieczke to uzuwam starego szkolnego plecaka mojego syna i tez dziala. Jak mam statyw to troche wystaje, ale mnie to nie przeszkadza.
Najczesciej moj sprzet jezdzi w plecaku od laptopa, bez spaecjalnych komor czy zabezpieczen. Poniewaz laptopowy plecak dozywa swoich dni, to wkrotce kupie nowy Lowepro taki zeby zmiescil i aparat i laptop 17''.
Zdarzylo mi sie niesc aparat w reklamowce (takiej z supermarketu) jak deszcz padal i tez sie dalo.
edmun - Wto 24 Lis, 2009
Usjwo, poprawne podejście do tematu.. z reklamówką też się da
nina281 - Pon 11 Sty, 2010
Czy taka karta będzie ok do canona 50d?
Sandisk SecureDigital High Capacity Extreme III 16GB (SDSDX3-016G-E31)
(a druga: SanDisk Compact Flash 8GB EXTREME III)
dzięki z góry
Nina
krisv740 - Pon 11 Sty, 2010
nina281,
pierwsza nie, druga tak, ale to za mało - co najmniej trzy 8GB warto mieć... (do 50d)
hijax_pl - Pon 11 Sty, 2010
nina281, do 50d to tylko compact flash pasują
nina281 - Pon 11 Sty, 2010
hijax_pl, krisv740
czy w takim razie dwie takie same, czy może jedną 8 i jedną 16 GB i czy ten sam typ, czy może różne? Jeśli różne to jakie:-))
A jesli już tu jestem - może potraficie polecić jakiś dobry zapasowy akumulator do d50?
Przeszukuje watki, ale poki co nic nie znalazlam.
Dzieki i pozdrawiam
Nina
B o g d a n - Pon 11 Sty, 2010
nina281 napisał/a: | może potraficie polecić jakiś dobry zapasowy akumulator do d50? |
Najlepiej kupić oryginalny Canona BP-511A. Niestety ceny od 295 zł.
http://www.ceneo.pl/4905
nina281 napisał/a: | czy w takim razie dwie takie same, czy może jedną 8 i jedną 16 GB i czy ten sam typ, czy może różne? |
Nie muszą być różne, bo niby dlaczego. Ważne żeby były dobre - Sandisk to dobra marka. Jeżeli bierzecie z sobą notebooka, to wystarczą Ci nawet dwie po 8GB i do tego czytnik kart.
Strzała - Wto 12 Sty, 2010
Wiesz. Mi polecono więcej kart o małej pojemności. Zawsze może coś się stać. A jak to coś się stanie to nie masz np 16GB zdjęć.
nina281 - Wto 12 Sty, 2010
B o g d a n:
mam nadzieje, ze oryginały Canona są lepsze niż oryginały Nikona - zamienniki (oba!) nadal działają jak działały, a oryginał padł kilka miesięcy temu.
A czym się różni to:
http://www.ceneo.pl/3675816
od tego:
http://www.ceneo.pl/4905
??
NIe biorę laptoa, chcę wziąć fotobank:
http://www.ceneo.pl/3873090
Pozdrawiam
MasterB - Wto 12 Sty, 2010
nina281, polecam zamiennik Hahnela (poniżej 100zł).
Mam dwa takie do 30D i śmigają aż miło. Uważam że kupując oryginał Canona płacisz jedynie za markę.
B o g d a n - Wto 12 Sty, 2010
nina281 napisał/a: | mam nadzieje, ze oryginały Canona są lepsze niż oryginały Nikona |
Konkretnie model baterii Canon BP-511 uzywamłem/używam od końca 2004 roku w trzech aparatach: Pro 1, 5D i 50D. Nigdy nie miałem z nimi problemu, a najstarszy w Pro 1, po wykonaniu ponad 10 tyś zdjęć, działa do dzisiaj. Moje dzieci potrafią zrobić nim kilkaset zdjęć w ciągu kilku dni bez doładowywania.
Hahnel - to wlasnie te zamienniki, ktore przeżyły oryginalny akumulator w Nikonie.
Czy mółgbyś podać mi określenie tego zamiennika ew. link jakiś?
Z góry dzięki
B o g d a n - Wto 12 Sty, 2010
http://www.e-cyfrowe.pl/h...511-p-4719.html
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6073s
MasterB - Wto 12 Sty, 2010
Ceneo:
http://www.ceneo.pl/379564
B o g d a n, MasterB - dzięki
Strzała - Nie 14 Mar, 2010
Teraz tak patrzę na Szkołę Fotografowania Sony (na nk.pl). Facet tam ma taki pilot do wyzwalania migawki. Do Canonów są też takie piloty
B o g d a n - Nie 14 Mar, 2010
Strzała napisał/a: | Do Canonów są też takie piloty | Pilot zdalnego sterowania RC-1: http://sklepfotograficzny...loty/Canon/RC1/
Pilot zdalnego sterowania RC-5: http://sklepfotograficzny...loty/Canon/RC5/
Wyzwalacz bezprzewodowy LC-5: http://sklepfotograficzny...inne/Canon/LC5/
Nie pamiętam tylko, czy RC-1 i RC-5 pasują do EOS 50D. Do całej serii XXXD i 5DMkII tak.
Ostatni, LC-5 współpracuje z 50D napewno ale kosztuje fortunę.
Strzała - Nie 14 Mar, 2010
B o g d a n napisał/a: | Ostatni, LC-5 współpracuje z 50D napewno ale kosztuje fortunę. |
Fajny bajer, ale ja chyba podziekuję
Droższy niż 70-300mm
edmun - Pon 15 Mar, 2010
Strzała, zawsze możesz skorzystać z zamiennika. ja za bezprzewodowy pilot zapłaciłem chyba około 80 zł
Strzała - Pon 15 Mar, 2010
Napiszesz jaki to
Fakt. Różnica około 1500 zł
[ Dodano: Wto 01 Cze, 2010 10:24 ]
Co sądzicie o SLIK statyw SDV-20 + głowica do 50D i 18-55mm Głównie to do zachodów słońca i do długiego czasu naświetlania... Za 109zł
[ Dodano: Pon 09 Sie, 2010 23:16 ]
Co sądzicie o Velbon DF 60, czy lepiej dorzucić "grosza" i kupić coś droższego
zug - Pon 09 Sie, 2010
odśiweżam bo kolega Strzała, nie może się doczekac odpowiedzi
i nie wie co ma robić
Strzała - Pon 09 Sie, 2010
Dzięki zug
Jak wyżej napisałem, ale pewnie nikt nie widzi
Co sądzicie o Velbon DF 60, czy lepiej dorzucić "grosza" i kupić coś droższego
Usjwo - Wto 10 Sie, 2010
Tani tez sie przyda, nie koniecznie do zdjec - http://forum.optyczne.pl/...p=228892#228892
Strzała - Wto 10 Sie, 2010
Czyli rozumiem, że słaby jest
Usjwo - Wto 10 Sie, 2010
Bardzo. To nie jest Velbon, ale chyba konstrukcja podobna.
Z drugiej strony da sie tym zrobic zdjecie (jak obiektyw nie za ciezki ) .
candy - Wto 10 Sie, 2010
czyli kompaktem
Bo to do tych takich kitów ma służyć, bo na razie mam 18-55mm. W przyszłości chciałbym mieć 10-22. Bo do tele to już bardziej porządny i droższy
Usjwo - Wto 10 Sie, 2010
18-55 to on wytrzyma bez drgan. Mnie utrzymuje 17-55 (70-200 juz nie) problem jest z manewrowaniem. Zmiana i ustawienie kadru to droga przez meke, a i tak zawsze bedzie niedokladnie.
Te większe obiektywy to ja nie wiem kiedy będę miał. Prędzej w zestawie będzie 10-22... No i kiedyś będzie trzeba wymienić 18-55... Jak do tych "malutkich" obiektywów DF 60 starczy, to bym brał bez zastanowienia No i jeszcze wężyk, o którym jest mowa na wcześniejszej stronie
Usjwo - Wto 10 Sie, 2010
w tym wypadku wezyk to jest taka opcja "must have" a nawet raczej "have to have"
Szczególnie do sztucznych ogni... A teraz były w Szczecinie I statyw by się przydał. A że się nie miało, to kicha
Mama mówi, ze chłopak stał koło niej ze statywem i wężykiem i robił fotki i wcale nie patrzył... Tylko przyciskał To też jest fajne
edmun - Wto 10 Sie, 2010
Jak Cię stać, to weź sobie bezprzewodowy pilot. Szpan jeszcze większy
A tak na serio. Bezprzewodowy jest wygodny, jedynym minusem są baterie które trzeba wymieniać
Oryginał kosztuje 1600zł, a zamiennik
EDIT:
Zamiennik kosztuje tak około 110zł.
Ale jest sens tyle płacić, jak przecież nie będę w odległości większej niż max 5 metrów
Monastor - Wto 10 Sie, 2010
Cytat: | Oryginał kosztuje 1600zł, a zamiennik |
Przepraszam, czego oryginał? Bo chyba nie pilota
Monastor napisał/a: | Cytat: | Oryginał kosztuje 1600zł, a zamiennik |
Przepraszam, czego oryginał? Bo chyba nie pilota |
wyzwalacza bezprzewodowego
a to prawie to samo co pilot, tylko bezprzewodowy, tak
Monastor - Wto 10 Sie, 2010
Strzała, dostaniesz spokojnie pilot radiowy za 10 razy mniejsze pieniądze. Takie urządzenie od Phottixa to wydatek 100-150 zł
Szkoda, że 50-tka nie ma odbiornika podczerwieni bo byłoby jeszcze taniej.
Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/item109..._7d_5dmkii.html
Podejrzewam, że znajdziesz taniej jak się trochę rozejrzysz
Wpisałem w ceneo i allegro i tylko to pojawia się.
eye - Pią 10 Wrz, 2010 Temat postu: karta do Canona 50D witam, szukam karty do Canona 50D, karta ma służyć do reportażu ślubnego
czekam na porady
hijax_pl - Pią 10 Wrz, 2010
Szarej karty?
Strzała - Pią 10 Wrz, 2010
I jeszcze jaka pojemność
LooK OuT! - Wto 05 Paź, 2010
Carte blanche A na serio, jeśli chodzi o memory card, to definicja reportażu podpowiada, jaką kartę nabyć.
NAJszybszą
NAJbardziej pojemną
NAJnajnaj
Do fotografowania leniwych saren w puszczy brałbym kartę tanio, ale pojemnie, czyli bez szybkości. Reportaż ślubny to mściwa bestia, coś ominiesz albo spalisz ujęcie "ale to był ważny moment!" i lecisz na opinii, zatem tu bym nie oszczędzał. Ja, a właściwie Żona, do 50D ma Extreme III i jest super.
Strzała - Nie 05 Cze, 2011
Dobra... Czas odkopać wątek
Jeśli S 120-400 będzie db wyborem, to trzeba zakupić statyw...
Nie chcę jakiegoś mega mega dobrego, tylko żeby utrzymał mi C50D i S 120-400
Bo jak kupować statyw to jeden a dobry
Całość waży tak lekko ponad 2 kilo...
W jakiej cenie polecacie statyw i jakiej firmy
[ Dodano: Wto 07 Cze, 2011 11:34 ]
a co powiecie o tym statywie:
Velbon statyw DF 60
hijax_pl - Sob 11 Cze, 2011
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=15418
Strzała - Sob 11 Cze, 2011
Dzięki
Jeszcze odnośnie wyzwalaczy Poszukałem trochę i znalazłem 6:
1. http://allegro.pl/pilot-r...1644356593.html
2. http://allegro.pl/pilot-r...1658939258.html
3. http://allegro.pl/phottix...1655726058.html
4. http://allegro.pl/pilot-r...1651486321.html
5. http://allegro.pl/pilot-l...1655102700.html
6. http://allegro.pl/phottix...1658294903.html
I teraz znów nie wiem co wybrać
kozidron - Sob 11 Cze, 2011
podbijam na prośbę Strzała'y
Powiem szczerze, że juz z pilotów nie korzystam, ostatni swój pilot z prezentowałem koledze forumowemu na plenerze warszafffskim i już nie korzystam.
Strzała napisał/a: | Jeszcze odnośnie wyzwalaczy Poszukałem trochę i znalazłem 6: | A może lekturę taka: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6703 ?
Strzała - Sob 11 Cze, 2011
Tylko że to lampy... Chyba, że się nieróżni nic tym
Strzała, oj machnęło mi się... Sorki
edmun - Sob 11 Cze, 2011
wszystkie mają te same funkcje. jeden odznacza się latareczkę (hehe).
jeśli już inwestujesz - to kup sobie takie z interwałonometrem (ciężkie słowo o tak późnej porze), jeśli nie inwestujesz to kup najprostszy radiowy.
sam kupiłem na podczerwień i oczywiście mam często z nim problemy
Strzała - Nie 12 Cze, 2011
@ hijax_pl
spoko
@ edmun
Wszystkie są radiowe
Z resztą latarka mi nie jest potrzebna xD
I tu też jest pytanie czy kupować bezprzewodowy czy wężyk spustowy kupować
hijax_pl - Nie 12 Cze, 2011
Strzała napisał/a: | I tu też jest pytanie czy kupować bezprzewodowy czy wężyk spustowy kupować | Ja sobie tak myślę, że jak stać mam przy aparacie to sprawdzi się wężyk doskonale. Jeśli natomiast mam być 50m od aparatu w krzakach - jakoś ciężko mi będzie kupić taki długi wężyk - to chyba wybrałbym radiowy
edmun - Nie 12 Cze, 2011
Strzała, wiem że wszystkie z Twoich są radiowe, stąd weź najprostszy. niektóre z nich miały opcje że nawet bez baterii działają jako wężyk spustowy.
dla Ciebie najlepsze rozwiązanie
Strzała - Nie 12 Cze, 2011
To z tych 6 zostały 4:
pod numerami: 1, 3, 5, 6...
Ceny to: 135zł, 149zł, 159zł
I teraz to juz obojętnie który wybiorę, prawda
|
|