forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do wnętrz

garbus - Czw 05 Lis, 2009
Temat postu: obiektyw do wnętrz
witam.szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań(światło zastane),jestem wynajemcą i czesto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam canon eos 450 d,dodam tez ze posiadam na ten obiektyw 2500 zl
Baku - Czw 05 Lis, 2009

No jak na mój gust to powinno być bardzo szeroko i możliwie jak najjaśniej.
Tylko jeden obiektyw przychodzi mi tu do głowy i jest to Tokina 11-16/2.8. Akurat mieści się w budżecie.

B o g d a n - Czw 05 Lis, 2009

Pragnę zauważyć, że do tego zastosowania nie musi być zoom, a wystarczy stałoogniskowy. Ponadto spokojnie można zaoszczędzić kupując ciemniejszy obiektyw i najprostrzy statyw za 200 zł.
Baku - Czw 05 Lis, 2009

Statyw zawsze może się przydać. Czy stałka będzie lepsza? Tu nie mam pewności - pomieszczenia są różne, po co się później bawić w dodatkowe kadrowanie na komputerze. Co do ciemniejszego zoomu ze statywem mogę się zgodzić, z tym że ta Tokina na prawdę jest warta rozważenia.
Sunders - Czw 05 Lis, 2009

Jeśli w grę wchodzi używany, to proponuję canona 10-22+statyw. Canon w porównaniu z tokiną ma mniejszą dystorsję, mniejszą AC, celniejszy AF i jest lepszy pod światło.
MC - Czw 05 Lis, 2009

Z tego co widze, to nie musi byc najlepszy obiektyw i z tego względu proponowałbym używana Sigme 10-20 starsza wersję. Ma 3 lata gwarancji, do kupienia za ok.1500 zl.
Baku - Czw 05 Lis, 2009

3 osoby i 3 różne obiektywy UWA.
Teraz mogę jedynie zaprosić do testów...

goltar - Czw 05 Lis, 2009

Może przechylę szalę ;) jestem za Tokiną 11-16/2.8.
AM - Czw 05 Lis, 2009

A dlaczego swiatlo zastane?
Zadna matryca ani szklo nie zastapi kontroli kontrastu flashem w tym wypadku.

darekk - Nie 08 Lis, 2009

Też za Tokiną 11-16/2.8.