|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha 500 czy Canon EOS 500D ?
bartosz341 - Sob 07 Lis, 2009 Temat postu: Sony Alpha 500 czy Canon EOS 500D ? Tak jak w temacie, którą wybrać ?
SlawGaw - Sob 07 Lis, 2009
Pomacać, który lepiej pasuje.
Oba różnią się detalami, mają wady i zalety, z pewnością Canon to dostęp do większej ilości szkieł, a Sony to dobry LV i stabilizacja z każdym obiektywem.
macki - Sob 07 Lis, 2009
Witam
Mam ten sam problem. Tylko zastanawiam się jeszcze nad 450D bo jest tańszy a lepiej różnicę w cenie dołożyć na lepsze szkło.
lotofag - Sob 07 Lis, 2009 Temat postu: Re: Sony Alpha 500 czy Canon EOS 500D ?
bartosz341 napisał/a: | Tak jak w temacie, którą wybrać ? |
Tą, która bardziej Ci pasuje. Z tak obszernego opisu nikt nie wywnioskuje lepiej od Ciebie jakie masz właściwie wymagania
Cytat: | Mam ten sam problem. Tylko zastanawiam się jeszcze nad 450D bo jest tańszy a lepiej różnicę w cenie dołożyć na lepsze szkło. |
To kup 450D i do tego lepsze szkło. Ewentualnie są jeszcze inni producenci poza Canonem i Sony.
Mogway - Sob 07 Lis, 2009
macki napisał/a: | Witam
Mam ten sam problem. Tylko zastanawiam się jeszcze nad 450D bo jest tańszy a lepiej różnicę w cenie dołożyć na lepsze szkło. | Myślę,że różnica między 450D a 500D (chodzi o jakość zdjęć , nie mówię tu o nagrywaniu filmów czy wyświetlaczu)jest zbyt duża ,żeby stawiać 450D jako alternatywę.
macki - Sob 07 Lis, 2009
Oczywiście, że istnieją inni producenci. 24 lata używałem Nikona ale kret....ski serwis Nikona skutecznie zmusił mnie do zmiany systemu na inny. Wybrałem Olympusa (E-510) ale coś słabo spisuje się w trudnych warunkach (szumy). Leica 14-50 rekompensuje wiele ale mimo wszystko i tak chyba przesiądę się na Canona 500 D z powodu matrycy.
Może ktoś doradzi jakie szkło do tej puszki by się najlepiej nadało (coś w rodzaju Leica 14-50 albo Zuiko 14-54). A może całkiem inne rozwiązanie? Sprzęt musi się zawierać w kwocie do 3,5 tyś (body + obiektyw) i radzić sobie dobrze powyżej ISO 800 w np. śluby w małych nie za jasnych kościołach.
macki, Jeżeli piszesz śluby w liczbie mnogiej to znaczy ,że masz zamówienia.Zamówienia=kasa.Czyli szybko odrobisz sprzęt.Polecam Tamrona 17-50/2,8 , bardzo fajne szkło i w przeciwieństwie np do sigmy ma użyteczną przysłonę F2,8.
bartosz341 - Sob 07 Lis, 2009
A czy te aparaty są na takim samym poziomie? Szczerze mówiąc Alpha 500 leży mi lepiej w dłoni niż EOS 500D. Mam takie wrażenie jakby było na odwrót z dostępnością obiektywów (do Canon'a trudniej dostępne).
Sunders - Sob 07 Lis, 2009
bartosz341 napisał/a: | Alpha 500 leży mi lepiej w dłoni niż EOS 500D. |
To bardzo istotne-spróbuj zrobić trochę zdjęć jednym i drugim-nie kupuj tego, który wydaje Ci się nieporęczny.
bartosz341 napisał/a: | Mam takie wrażenie jakby było na odwrót z dostępnością obiektywów (do Canon'a trudniej dostępne). |
To wrażenie zdecydowanie mylne-wybór obiektywów do canona jest zdecydowanie większy.
bartosz341 napisał/a: | Szczerze mówiąc Alpha 500 leży mi lepiej w dłoni niż EOS 500D. | Ja biorąc w ręce po raz pierwszy 500D myślałem,że nigdy się nie przyzwyczaję,miałem uczucie ,że wypada mi z ręki.Ale teraz po paru miesiącach bardzo fajnie mi się go użytkuje.
bartosz341 - Nie 08 Lis, 2009
To w końcu co wybrać, proszę o konkrety ?
komor - Nie 08 Lis, 2009
bartosz341, nie ma konkretów – są porady i wskazania czym się powinieneś kierować, a Ty to musisz teraz wziąć przez pryzmat przyzwyczajeń, potrzeb i preferowanej ergonomii.
lotofag - Nie 08 Lis, 2009
bartosz341 napisał/a: | To w końcu co wybrać, proszę o konkrety ? |
Ty tak na poważnie pozwalasz innym ludziom podejmować za Ciebie decyzję dotyczącą wydania Twoich pieniędzy na sprzęt, który Tobie ma sprawiać radość?
Chcesz konkretów a sam nie podałeś żadnych, co najwyżej na www.wróżka.pl można Cię pokierować...
Sunders - Nie 08 Lis, 2009
Zre względu na większy wybór obiektywów wybrałby canona, ale musisz najpierw sprawdzić czy wygodnie Ci będzie nim robic zdjęcia.
Wujek_Pstrykacz - Nie 08 Lis, 2009
Polecam jednak Canona - powód - jakoś mi lepiej przypasowuje się do dłoni, do tego większy wybór optyki. Dzisiaj je sobie porównałem pomagając koledze kupić sprzęt. I wcale nie byłem przekonany do Canona, jednak Sony mnie zawiodło, rzeczywistość okazała się jednak bardziej blada niż fotki sprzętu w gazetach
Tranquilizer - Nie 08 Lis, 2009
Ja bym brał to co mi dobrze leży w ręce, jest w pełni intuicyjne w obsłudze i spełnia oczekiwania które się pokłada w nabywanym sprzęcie (hmm poziom szumów przy wysokim iso itp).
Do tego wypisz sobie wszystkie "za" i "przeciw" i będziesz dysponował dobrym materiałem "dowodowym".
|
|