forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - DOBIERANIE OBIEKTYWU DO APARATU NIKON D50

Magiczek19 - Nie 15 Kwi, 2007
Temat postu: DOBIERANIE OBIEKTYWU DO APARATU NIKON D50
Jestem tu nowym użytkownikiem i od niedawna szczęśliwym posiadaczek aparatu Nikon D50 z kitowym obiektywem 18-50mm :) Przymierzam sie do kupna nowego obiektywu właśnie do tego aparatu tylko nie bardzo sie na tym znam na oznaczeniach na obiektywie i takie tam :) Wiem że są na obiektywach do NIKONA różne oznaczenia DC, DG i takie tam i właśnie zastanawia mnie czy jak kupie z innym oznaczeniem niż na moim czyli DC to czy będzie dobry czy też nie :) Zamierzam przeznaczyć do 1000zł na nowy obiektyw i prawde mówiąc już upatrzylem obiektyw Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG Macro no i tu właśnie zaczyna sie ten problem bo jest oznaczenie DG :) A może Wy doradzilibyście mi obiektyw do 1000zł sprawdzony na NIKONIE D50 którym można porobić zdjęcia z dobrym zoomem - ściągać jakieś zwierzątka z większych odległości i który mógłby jeszcze sie sprawdzić w fotkach makro :)

PROSZE O WASZE RADY :)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :) [/b]

P_M_ - Nie 15 Kwi, 2007
Temat postu: Re: DOBIERANIE OBIEKTYWU DO APARATU NIKON D50
Magiczek19 napisał/a:
Jestem tu nowym użytkownikiem i od niedawna szczęśliwym posiadaczek aparatu Nikon D50 z kitowym obiektywem 18-50mm :) Przymierzam sie do kupna nowego obiektywu właśnie do tego aparatu tylko nie bardzo sie na tym znam na oznaczeniach na obiektywie i takie tam :) Wiem że są na obiektywach do NIKONA różne oznaczenia DC, DG i takie tam i właśnie zastanawia mnie czy jak kupie z innym oznaczeniem niż na moim czyli DC to czy będzie dobry czy też nie :) Zamierzam przeznaczyć do 1000zł na nowy obiektyw i prawde mówiąc już upatrzylem obiektyw Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO DG Macro no i tu właśnie zaczyna sie ten problem bo jest oznaczenie DG :) A może Wy doradzilibyście mi obiektyw do 1000zł sprawdzony na NIKONIE D50 którym można porobić zdjęcia z dobrym zoomem - ściągać jakieś zwierzątka z większych odległości i który mógłby jeszcze sie sprawdzić w fotkach makro :)

PROSZE O WASZE RADY :)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :) [/b]

Wystarczy przeczytac specyfikacje. Ta sigma jest na pelna klatke, a DG oznacza, ze ma pracowac dobrze takze z cyfrowkami o sensorze mniejszym od pelnej klatki (wiekszosc lustrzanek cyfrowych, takze D50).
Posiadam taki obiektyw i jestem z niego zadowolony. Czasem przydalaby sie stabilizacja, ale to kosztuje. Ostrzyc tez moglby szybciej. Sympatyczne szklo to nikkor 70-300VR, ale cena to okolo 2000zl. Krotszy 55-200VR to wciaz ponad 1100zl.
Zeby zrobic fotki makro potrzebowalbys jednak konwertera makro, np. raynox lub conajmniej soczewki. Odwzorowanie 1:2 z sigma, to jednak nie do konca makro (1:1), ale juz jakies kwiaty i robactwo mozna popstrykac.

Temat postu: konwerter
No tak - wspomniałeś coś o konwerterach - jakiego Raynoxa byś mi polecił ? Bo ja mam w domu Raynoxa DCR-250 ktorego używałem do aparatu Fuji FinePix S5600 tylko jakoś z tym moim Nikonem nie widzi mi sie on :/
P_M_ - Nie 15 Kwi, 2007
Temat postu: Re: konwerter
Magiczek19 napisał/a:
No tak - wspomniałeś coś o konwerterach - jakiego Raynoxa byś mi polecił ? Bo ja mam w domu Raynoxa DCR-250 ktorego używałem do aparatu Fuji FinePix S5600 tylko jakoś z tym moim Nikonem nie widzi mi sie on :/

Ja nie mialem nigdy przyjemnosci z tym raynoxem, ale mysle, ze bedzie on lepszy od jakichs tanich soczewek a la filtr (sporo mniejsze aberracje). Poszukaj np. na cyberfoto.pl. Ludzie uzywaja raynoxa z dobrym skutkiem. Problemem moze byc czasem winieta, ale przezyjesz.

No ogólnie pewnie i lepszy ale sprawdzałem już z tym Raynoxem to ostrości nie łapie jak należy - może jak kupie nowy obiektyw to lepiej będzie pasowało :) Ale to zobaczymy :)