forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Mapowanie zabrudzeń matrycy w canonach

akagi66 - Wto 10 Lis, 2009
Temat postu: Mapowanie zabrudzeń matrycy w canonach
podobno canon ( przynajmniej niektóre modele ) ma funkcję mapowania zabrudzeń matrycy. Czy ktoś może wyjaśnic jak ta funkcja działa ? Chodzi o to , czy można takie mapowanie zresetować czy też na skutek nieustannego dodawania takich zmapowanych elementów na matrycy obraz się nieuchronnie pogarsza ? Pytanie ma związek z dyskusją na innym forum . Wydaje mi się ,że dyskutant przesadził - po co funckja , która musi doprowadzić do pogorszenia jakości zdjęć ?
Baku - Wto 10 Lis, 2009

Chodzi o funkcję "Dołączanie danych do retuszu kurzu".
Funkcja działa dobrze o czym sam się przekonałem. Inna rzecz, że tylko raz miałem do czynienia z paprochem, który nie dał się usunąć ani za pomocą automatycznego czyszczenia, ani przy użyciu sprężonego powietrza (usuwanie 'mechaniczne' postanowiłem sobie darować). Ostatnie pytanie wydaje mi się bardzo słuszne, zwłaszcza w świetle tego co na temat omawianej funkcji prawi instrukcja obsługi Canona 40D:

Cytat:
Uzyskane dane dla retuszu kurzu są dołączane do rejestrowanych później
obrazów JPEG, RAW oraz sRAW. Przed ważnymi zdjęciami zaleca się
aktualizację danych dla redukcji kurzu poprzez ich ponowne pobranie.

No jeśli w instrukcji wprost zalecają użycie tej funkcji przed ważnymi zdjęciami, to z całą pewnością nie prowadzi ona do pogorszenia ich jakości. Dane nie są na siebie nakładane, a zbierane za każdym razem od nowa (na wypadek gdyby uciążliwy paproch zmienił położenie). Trudno mi sobie wyobrazić pogorszenie jakości zdjęcia, nawet w sytuacji gdy matryca jest bardzo zabrudzona. Wszak wtedy to co zrobi za nas automat musimy zrobić ręcznie np. PSie. Funkcja jest, ale nie ma obowiązku jej używania i jeśli ktoś nie dowierza, to może osobiście sobie stemplować paprochy.

akagi66 - Wto 10 Lis, 2009

e - no ja jak raz używam pentaxa i matrycę czyszczę co jakiś czas do czysta przy pomocy ssaka medycznego. I dlatego żadne mapowanie nie jest mi potrzebne :mrgreen: tym niemniej dzięki za info bo to co napisał kolega na tamtym forum wydało mi się mocno podejrzane :cool:
Baku - Wto 10 Lis, 2009

Ciekawe w ogóle skąd taki pomysł, jakoby ta funkcja miała by pogarszać jakość obrazu. Bo jeśli z autopsji, to ciekawe jak się do tego zabrał i ocenił wyniki, jeśli ze słyszenia, to dziwi z kolei żarliwość przytaczania cudzych wymysłów, a jeśli z własnej logiki, znaczy to że kuleje ona.
Tak czy inaczej nic nie wskórasz jeśli ktoś się na coś uprze.