forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ważne zdjęcie - jak dobrze zrobić?

PLSzymek - Sro 11 Lis, 2009
Temat postu: Ważne zdjęcie - jak dobrze zrobić?
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie potrafiłem znaleźć odpowiedniego działu. Jbc proszę o przeniesienie.

Pragnę też dodać że moja wiedza fotograficzna jest dosyć uboga...mimo tego zostałem wyznaczony do zrobienia bardzo ważnego zdjęcia rodzinnego(dobre zdjęcie albo śmierć). Posiadam Fuji S9600, zdjęcie będzie do zrobienia najprawdopodobniej na dworze. Będę również miał statyw. Aparat musi być tak ustawiony żebym mógł odpalić samowyzwalacz. Nie może to też być tak że wszyscy wyjdą poruszeni będą dzieci więc będzie potrzebna jakaś stabilizacja. Jestem otwarty na wszelkie rady.

Pozdrawiam
Szymek

xneon - Sro 11 Lis, 2009

domknij przysłonę do f8 żeby wszystkich złapać i skróć migawkę do np. 1/200 i zakaż gwałtownych ruchów

i przede wszystkim - trochę światła musi być :)

hijax_pl - Sro 11 Lis, 2009

PLSzymek, po pierwsze zrób z 4 -5 zdjęć. Nawet jak wszyscy będą się słuchać z reguły jakieś dziecko się zawsze odwróci. Mając kilka - zawsze w jakimś fotoszopie złożysz....

Aby wszyscy mieli otwarte oczy jest taki trik, zamykają wszyscy oczy i na 3 otwierają. Pamiętaj że mówiąc "3" nie wszyscy w tym samym czasie otworzą - więc zdjęcie jest dobrze zrobić około 1-2sek po komendzie "3" ;)

Co do techniki - tym aparatem raczej będzie Ci trudno, więc potrenuj przez zrobieniem. Dlaczego? Bo dobrze by było mocniej przymknąć przesłonę co przy wymogu krótkiego czasu oznaczy podbicie ISO. A to może spaprać zdjęcie...

Lampa wbudowana Ci nie doświetli - dobrze by było aby to zdjęcie było robione w jasny dzień - a nie pochmurną, popołudniową porą...

edmun - Sro 11 Lis, 2009

czy przysłona w tym fuji będzie miała jakiekolwiek znaczenie ?

jasny dzień, ISO max 400, wyłącz lampę, zrób 4-5 zdjęć jedno po drugim
stabilizacja nie pomaga przy biegających dzieciach :!:

hijax_pl - Sro 11 Lis, 2009

edmun, w tego typu aparatach ustawienie przesłony jest raczej symboliczne. Nawet jeśli aparat posiada tryb manualny ;)
PLSzymek - Sob 14 Lis, 2009

Wielkie dzięki za odp. I mam jeszcze jedno pytanko...jak w tym Fuji ustawić samowyzwalacz i serię zdjęć. Ale żeby nikt nie musiał trzymać guziczka...bo teraz żeby zrobić 10 zdjęć serią to muszę trzymać.