forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do 3000 zł dla amatora

Nika22 - Sro 11 Lis, 2009
Temat postu: Pierwsza lustrzanka do 3000 zł dla amatora
Widziałam macie tu duzo tematach o lutrzankach a ja troche się na nich mało znam
wiec proze o pomoc mi jaki najlepiej kupic model lustrzanki.

Sunders - Sro 11 Lis, 2009

Nika22, podaj budżet i co chcesz fotografować.

Sunders napisał/a:
Nika22, podaj budżet i co chcesz fotografować.

Do 3000zł
Lustrzanke
Firma Nikon
Chce fotografować rodzine

Tranquilizer - Sro 11 Lis, 2009

A czym się do tej pory posługiwałaś do fotografowania rodziny?
Jaki masz zamiar osiągnąć cel/efekt po zakupie lustrzanki?

Jak kupie lustrzanke nie bede tylko fotografować rodzine
mój park,jeziora,góry i takie tam.
Aparatem cyfrowym :cry: :cry:
Moja mama teraz sie zgodziła na lustrzanke :mrgreen:

[ Dodano: Sro 11 Lis, 2009 18:36 ]
I jeszce zapomniałam dodać fotografowanie to moja pasja

edmun - Sro 11 Lis, 2009

Nikon D90. proszę zamknąć temat.
Zamknąć dlatego że ktoś tutaj ma parcie na lustro nie wiedząc zupełnie czemu wybiera lustrzankę

Nie umiesz czytać lustrzanka chce fotografować moja rodzine góry,jeziora,parki
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mnich - Sro 11 Lis, 2009

edmun napisał/a:
Zamknąć dlatego że ktoś tutaj ma parcie na lustro nie wiedząc zupełnie czemu wybiera lustrzankę

i nie wiedząc w co w ogóle się pakuje :mrgreen:

B o g d a n - Sro 11 Lis, 2009

Nika22 napisał/a:
proze o pomoc mi jaki najlepiej kupic model lustrzanki
Kup sobie jakąkolwiek lustrzankę z podstawowym obiektywem, za przeznaczone 3000 zł i pstrykaj. Po kompakcie wszystko będzie "kosmosem".

Jak 3000pln na lustrzankę nikona z obiektywem to nikon d5000+nikkor 18-105VR, jak na samo body to nikon d90.

A nie lepiej kupić w jej przypadku jakiegoś dobrego kompakta dajmy na to Canon G11, Leica D-Lux 4.

Bez sensu jest kupować lustro jeśli nie potrafi się określić czego brakuje w kompakcie i czego oczekuje się po takiej zmianie.

Tranquilizer napisał/a:
A nie lepiej kupić w jej przypadku jakiegoś dobrego kompakta dajmy na to Canon G11, Leica D-Lux 4.

Nika22 napisał/a:
Do 3000zł
Lustrzanke
Firma Nikon
Chce fotografować rodzine

Nika22 napisał/a:
Nie umiesz czytać lustrzanka

Wymagania Nika22 określiła dość ściśle :smile:

A to przepraszam, niedouczony ja, przepraszam...

PS.:
Nika22,

Nie słuchaj kolegów i powiedz mamie, że za 3 tys to nic nie da się kupić. Na Twoje potrzeby to tak, hmmm Nikon D700 + ob. 24-70.

A po 2 wałkowane były tematy odnośnie sprzętu do określonej kwoty, wystarczy przejrzeć posty sprzed pół roku...

"Lustrzanka zawitała pod strzechy..." :???: :???:

mavierk - Sro 11 Lis, 2009

kup sobie nikona d5000 z czymkolwiek i rób fotki :) Sam mając 3000zł to bym sobie kupił :)
fotek - Sro 11 Lis, 2009

Do tej pory praktycznie nie zabieralem glosu na forum ale teraz zrobie wyjatek ...
Czy Wy wszyscy rozum pozjadalisicie kolezanka prosi o pomoc moze jest poczatkujaca pasjonatka fotografii i chciala by sie rozwijac ale widze ze Wy chcecie w niej za wszelka cene zdusic ta pasje.
Odnosze wrazenie ze od urodzenie byliscie genjalnymi fotografami posadajacymi wszelka wiedze w tym temacia. Chyba juz zapomnieliscie ze tez kiedys zaczynaliscie i poczatki pewnie nie zawsze byby latwe. To forum nie jest przeznaczone tylko dla idelanych fotografow ale tez dla ludzi ktorzy dopiero zaczynaja i potrzebuja pomocy czy tez naprowadzenia na wlasciwa sciezke. Doradzac ludzia ktorzy wiedza co kupic kazdy potrafi.
Normalnie wstyd widze ze i na tym forum jest coraz wiecej chamstwa.

Nika22
Na poczatej jako pierwsza lustrzanke proponuje cos tanszego pomysl o nikonie D3000 lub jezeli sie uprzesz to ewentualnie D5000 ale ten pierwszy powinien Ci wystarczyc obiektyw tez moze byc kitowy spokojnie wystarczy do nauki i zapoznania sie z tajnikami fotografii a z czasem sama dojdziesz do wnioskow jakich szkiel Ci brakuje na kupno lepszego karpusu tez przyjdzie pora jak narazie proponuje podstawowe modele dzieki czemu zaoszczedzisz sporo pieniedzy i proponuje zakupic jakas ksiazke o fotografii pomoze Ci zalapac podstawy a potem juz bedzie z gorki
Zycze powodzenia

mnich - Sro 11 Lis, 2009

Nika22, Dlaczego chcesz lustrzankę a nie dobry kompakt?
lupo57 - Sro 11 Lis, 2009

fotek człowieku nie denerwuj się tak :) krzyczysz na nas, że źle radzimy, niech dziewczyna lepiej poszuka dobrze, bo takich wątków na forum jest od groma i wszyscy nowi się o to pytają, zamiast najpierw poszukać i poczytać

fotek napisał/a:

Czy Wy wszyscy rozum pozjadalisicie kolezanka prosi o pomoc moze jest poczatkujaca pasjonatka fotografii i chciala by sie rozwijac ale widze ze Wy chcecie w niej za wszelka cene zdusic ta pasje.

To nie jest żadne pozjadanie rozumu, ale dziewczyna nie potrafi odpowiedzieć do czego jej lustrzanka jest potrzebna i czego od niej oczekuje; no poza tym że chce robić zdjęcia rodzinie etc (tu wystarczy dobry kompakt za ok 2 tys.)
A osoba która się fotografią interesuje powinna posiadać chociaż znikome pojęcie w tej materii.

Po 2 tak jak napisał edmun jest to parcie na lustro, bo to teraz trendy.

Po 3 reakcja może była by inna gdyby dziewczę zaczęło temat od jakiegoś wstępu "Do tej pory fotografowałam przy użyciu kompakta, ale z racji małych możliwości manualnych ustawień i czegoś tam chciałabym się przesiąść na lustrzankę. Mam na oku parę modeli w cenie do 3 tys, ale nie wiem który byłby lepszy do moich potrzeb bla bla bla bla"

Przed zadaniem pytania na forum trzeba odrobić pracę domową we własnym zakresie. Jak już pisałem tematów z zakresu wyboru sprzętu w danym przedziale cenowym jest od cholery. Wystarczy wypisać na kartce proponowane modele + ich zalety/wady. A ew potem poddać pod dyskusję słuszność wyboru.

EOT.

RB - Sro 11 Lis, 2009

Tranquilizer napisał/a:
(tu wystarczy dobry kompakt za ok 2 tys.)

A taki za 600 to niby nie?

Tranquilizer napisał/a:

Przed zadaniem pytania na forum trzeba odrobić pracę domową we własnym zakresie. Jak już pisałem tematów z zakresu wyboru sprzętu w danym przedziale cenowym jest od cholery. Wystarczy wypisać na kartce proponowane modele + ich zalety/wady. A ew potem poddać pod dyskusję słuszność wyboru.

Po co? z takimi potrzebami i budżetem nalezy kupic ten który się najbardziej podoba, najlepiej kojarzy czy łotewer... i tak bez różnicy.

kurde, jakim cudem możecie nie rozumieć, że ktoś chce lustrzankę? Czy teraz, nauczeni kilkuletnim doświadczeniem, wolelibyście na początku kupić sobie kompakta, czy lustro?
Jasne, że lustro, nie oszukujmy się.
Każdy ambitny amator wybiega poza możliwości kompaktu po 3-8miesiącach, co potem? znowu wysypywanie kasy? Po co? Lepiej kupić od razu :)

mnich - Sro 11 Lis, 2009

mavierk, ale to jest tak, że jak kogoś stać na lustrzankę, to jeszcze nie znaczy że go stać na lustrzankę!

i nie ma tu żadnego błędu

mavierk napisał/a:
Jasne, że lustro, nie oszukujmy się. Każdy ambitny amator wybiega poza możliwości kompaktu po 3-8miesiącach, co potem? znowu wysypywanie kasy? Po co? Lepiej kupić od razu

Co do tych 3-8 m-cy to nie wiem skąd takie dane :???: Ale z resztą zgadzam sie bez zastrzeżeń :!: :smile:

Sunders napisał/a:
Co do tych 3-8 m-cy to nie wiem skąd takie dane :???:
z własnego doświadczenia. Po za tym nie przesadzajcie, w dzisiejszych czasach lustra z entry level są kompaktami dla osób z zasobami.

mnich, wg Ciebie nie ma, ale wg mnie bardzo dużo osób stać na d5000 z 18-105VR, kartą 4gb i kaburą za 130zł. Co lepsze, większości młodziaków taki sprzęt jest wystarczającą opcją na całkiem nie krótko... a jak nie jest, to co dalej? 35/1.8, może 60/2.8 Macro i znowu zabawy na dłuuugi czas :) Przynajmniej mi wystarczyłoby na co najmniej 3 lata.

fotek - Sro 11 Lis, 2009

Sory za błędy ortograficzne i styl zawsze mialem z tym problem.
Zgodze sie z tym ze pytanie było zadane mało konkretnie i moze zeczywiście koleżanka nie ma większego pojęcia ale czy to oznacza ze należy ja odrazu mieszać z błotem i szydzić nie da sie swojej dysaprobaty przekazać w nieco przyjemniejszy i kulturalniejszy sposob to na prawde nie boli. Poza tym jeżeli koleżanka chce sie rozwijać i myśli o fotografii troche poważniej to dlaczego nie może odrazu zacząć od lustrzanki. Teraz jej polecicie kupić kompakta za 1500zł a za rok albo pół napisze ze kompakt nie spełnia jej oczekiwań i wtedy jej polecicie kupić lustrzanke za 3000zl a kompakta sprzedać za 500zl i dzieki wam straci 1000zł mądrze bardzo. Przykro mi ale musicie utemperować wasze wybujałe ego bo niestety nie będziecie już wybrańcami ktorych stać na lustrzanki, czy sie wam to podoba czy nie sa one coraz bardziej popularne.

mnich - Sro 11 Lis, 2009

mavierk napisał/a:
to co dalej? 35/1.8, może 60/2.8 Macro i znowu zabawy na dłuuugi czas

No właśnie, chodzi o tą świadomość że nie skończy się na kicie... tylko o to.

świadomość jest też taka, że przy kupnie kompakta nie skończy się na kompakcie...
kozidron - Sro 11 Lis, 2009

edmun napisał/a:

edmun, i to cię aż tak boli, pamiętam jak całkiem niedawno sam zadawałeś takie pytanie i byłeś grubo zielony a teraz już jesteś starym wyjadaczem? Jeżeli kogoś stać niech sobie kupuje nawet helikopter, zresztą 3K to nie majątek, najwyżej po słomianym zapale będzie więcej taniego sprzętu na rynku wtórnym a jutro pojawi się pomysł na kupno wiolonczeli -bo jak wszyscy wiedzą nauka gry na niej jest szybka, miła i przyjemna.

Nika22 ale z szukajki mogłaś skorzystać !
Tu się zgadzam z mavierk'iem kupuj lustro i pstrykaj rodzinne fotki czy co tam chcesz.

goltar - Czw 12 Lis, 2009

Ok wystarczy, jeśli ktoś chce doradzić Nice22 proszę bardzo, inne posty będę kasował.
Nika22 - Czw 12 Lis, 2009

Dziękuje za radę wszystkim a szególnie Fotek

[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 20:14 ]
mnich napisał/a:
Nika22, Dlaczego chcesz lustrzankę a nie dobry kompakt?

Kompakty mi sie nie podobają
a lustrzanka jest miodzio
Jakos wygodniej lustrzankami mi sie robi zdiecia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jeszce raz dziekuje wszystkim za rady

[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 20:18 ]
a te lustrzanki D5000 D3000 nikon jak się jest w ruchu to dobrze wygladaja???

Nika22 napisał/a:
Możesz to pytanie sprecyzować ?
Sunders - Czw 12 Lis, 2009

goltar, Nika22 zastanawia się czy jak będzie w ruchu to taka lustrzanka będzie dobrze wyglądać przewieszona przez jej szyję lub ramię. Można to zrozumieć inaczej :???:

Sunders ja także tak to rozumię ale może się mylę ;) dlatego proszę o doprecyzowanie...
dickw - Czw 12 Lis, 2009

Z tym budżetem koledzy dobre dają rady: D3000 lub D5000 (po sprawdzeniu czy kupowany egzemplarz jest wolny od wiadomej usterki w tymże modelu).

Nika22 napisał/a:

Jakoś tego pytania nie da się inaczej zrozumieć ;) i też jestem ciekaw co też autorka miała na mysli ;) Nasuwa mi sie tu trochę dobór lakieru samochodu do koloru ulubionej sukienki tudzież torebki ;) , choć pewnie nie rozumiem współczesnej, "technologicznej" młodzieży ;) i jest to chybiona analogia :)

ophiuchus - Pią 13 Lis, 2009

Wracając do tematu: D5000
goltar - Pią 13 Lis, 2009

Zamykam ten dziwny temat, a jeśli Autorka chce jeszcze coś dodać proszę o informację na PRIV.
darth - Pią 27 Lis, 2009
Temat postu: Lustrzanka do 3000 zł
Witam,

Z góry zaznaczam, że jestem amatorem i chce kupić sobie lustrzankę. Chcę robić zdjęcia w domu na dworze (typowo rodzinne jezeli mozna to tak określić). Mam do dyspozycji 3000 - 3200 zł i zastanawiam sie nad Canonem lub Olympusem. Wchodzi w grę tylko nowy sprzęt ponieważ chce to wziąć na raty. Możecie mi doradzić jaki zestaw kupić do tej kwoty?

z góry dzięki

zug - Pią 27 Lis, 2009

darth, było już kilka takich tematów np ten :arrow: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=8723
Sunders - Pią 27 Lis, 2009

Trochę drożej, ale warto:
http://www.e-fotojoker.pl...18-105mm-dx-vr/

Belmar - Sro 02 Gru, 2009
Temat postu: Pomoc w wyborze
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Planuję zakupić lustrzankę cyfrową na prezent dla taty, lecz nie mam przeznaczonego zbyt dużego budżetu . Chciałbym zmieścić się w 3500 i kupić body + jakiś dobry obiektyw na początek . Tata nie jest totalnym laikiem jeśli chodzi o fotografię , gdyż pasjonował się nią bardzo długo ale w dobie Zenitów , i miał swoją własną ciemnię i masowo cykał zdjęcia.

Proszę o poradę co sensownego można kupić do 3500 zł ?
Przeglądałem internet w poszukiwaniu jakichś promocnji i znalałem tylko takie :
Canon 450D
Nikon D5000
Nikon D5000
Lecz nie wiem czy warto wogóle w nie zainwestować gdyż ja nie mam zielonego pojęcia o fotografii.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

MC - Sro 02 Gru, 2009

Ja polece
D90+Nikkor 18-105
A550 w dualkicie

Sunders - Sro 02 Gru, 2009

Podobnie jak MC, przy takim budżecie wybrałbym taki zestaw:
http://www.e-fotojoker.pl...18-105mm-dx-vr/
Do rozważenia warto wziąść jeszcze takie:
http://www.torian.pl/show.php5?id=85 + http://www.pasazfoto.pl/c...reki-p-229.html /budz
żet przekroczony o 135 pln, ale jesli to mozliwe warto/
http://www.torian.pl/show.php5?id=702

Belmar - Sro 16 Gru, 2009

Jeszcze raz dzięki wielkie za rady . Jestem od kilku dni szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 18-105 mm + stałka 50 mm .
jacek.v8 - Sob 19 Gru, 2009
Temat postu: Prosze o pomoc w wyborze Lustrzanki
Witam wszystkich jestem amatorem jeżeli rozchodzi się o fotografowanie aktualnie posiadam Nikona Coolpix l12. Chcielibyśmy z żoną sprawić sobie na gwiazdkę prezent w postaci Lustrzanki która będzie nam towarzyszyć w podróżach i wyjatkowych chwilach na długi czas. Prosze o pomoc w wyborze takiego aparatu moze nie na całe życie ale napewno na dłuzszy czas uzytkowania suma jaką chcemy przeznaczyc to 3tyś 3.5tyś. czytałem wiele porad i opisów róznych aparatów lecz już mam totalne zamieszanie w głowie . Z góry dziękuje za pomoc.

[ Dodano: Sob 19 Gru, 2009 13:36 ]
Przepraszam ale nie doczytałem że jest osobny temat dla tych którzy chcą właśnie takiej porady. :razz:

Sunders - Sob 19 Gru, 2009

http://www.euromega.pl/pr..._105_mm_VR.html
albo
http://www.e-cyfrowe.pl/c...l?PCID=51318_22
albo
http://www.camino.pl/opis.php3?ID=39712
albo
http://www.torian.pl/show.php5?id=897

jacek.v8 - Pon 21 Gru, 2009
Temat postu: W tym tygodniu jade i kupuje tylko CO?
Witam mam spory problem co do zakupu Lustrzanki głowa mi spuchła i zaraz wybuchnie od tych wszystkich postów tematów komentarzy chciałbym konkretnie wiedzieć co kupić jechać i kupić i cieszyć się aparacikiem przez długi czas uzytkowania w podróżach. Przekonałem zone na zakup więc musze to wykorzystać :grin: Najlepiej coś z oferty RTV euro AGD lub Media Markt moze to nie jest zbyt ekonomiczne ale wole jechać obejżeć na własne oczy i kupić mam złe doświadczenia kupowania przez net . A więc konkret aparat do 3tyś. Z góry dzięki za pomoc i sorki że powtarzam temat.
MC - Pon 21 Gru, 2009

Bardzo uniwersalny zestaw:
http://www.euro.com.pl/lu...40-150-mm.bhtml

Brak duzego przyblizenia, ale aparat bardzo dobry:
http://www.euro.com.pl/lu...slr-a550l.bhtml
http://www.euro.com.pl/lu...-ed-vr-dx.bhtml

A do tych zestawow mozesz dokupic obiektyw Tamron 70-300 i wyjdzie okolo 3tys:
http://www.euro.com.pl/lu...slr-a500l.bhtml
http://www.euro.com.pl/lu...n-18-55mm.bhtml

Bardzo spodobał mi się ten zestaw http://www.euro.com.pl/lu...40-150-mm.bhtml mam pytanie co do niego czy da sie nim nagrywać dobrej jakosci filmy
MC - Pon 21 Gru, 2009

Zamiesciles zly link, ale z jego fragmentu wnioskuje, ze chodzi Ci o zestaw Olympusa.
Nie nagrasz nim filmu. Podobnie jak Sony.
Z podanych przeze mnie taka funkcje ma tylko Nikon D5000.

:cry: szkoda fajny ten zestaw krótki filmik też nieraz fajnie nagrać
komor - Pon 21 Gru, 2009

jacek.v8, fajnie mieć możliwość nagrywania filmów lustrzanką, ale czy znasz problemy i ograniczenia jakie to ze sobą niesie? Poczytaj tutaj:
Filmowanie w lustrzankach - technical issues.

krewzszafy - Pon 21 Gru, 2009

jacek.v8 napisał/a:
:cry: szkoda fajny ten zestaw krótki filmik też nieraz fajnie nagrać

zaczyna się, teraz aparat musi nagrywać filmy inaczej jest be

komor - Pon 21 Gru, 2009

krewzszafy, spokojnie. Byt kształtuje świadomość. Kreacja nowych potrzeb, o których nie wiedziałeś wcześniej, że masz, itd. :) Ja bym tam chętnie popróbował swoich sił w prawdziwym filmowaniu, bo to przy pomocy zwykłej kamery wideo zupełnie mnie nie kręci. :)

Wiadomo że wszystko co uniwersalne jest nie do końca Dobre ta możliwość filmowania z mojego obecnego Nikona coolpix L12 sprzydawała się poprostu do nagrywania krótkich filmików nie do końca w super jakości ale mi to wystarcza i fajnie żeby mieć taką opcjie w aparacie
krewzszafy - Pon 21 Gru, 2009

jacek.v8 napisał/a:
ta możliwość filmowania z mojego obecnego Nikona coolpix L12 sprzydawała się poprostu do nagrywania krótkich filmików nie do końca w super jakości ale mi to wystarcza

no ale masz nadal tego L12 i działa i filmy "kręci" więc może nie warto skupiać sie na tej funkcji w lustrzance?

bizers - Pon 21 Gru, 2009

witam wszystkich. pozwolę się podłączyć pod temat. zagadnienie podobne co kupić. obecnie pstrykam fuji s100fs - jest ok ale zawsze jest to ale. powyzej 400 iso w zlych warunkach dość poważnie szumi, nie robi raw+jpeg (jednoczesnie) - wypisuje to wszystko żeby nie było zarzutów w początku postu :) . główny temat fot to relacje z wycieczek, troche makro (odwrócony obiektyw) - często jednocześnie. kasa kolo 3000 i raczej (na chwile obecna + najbliższa przyszłość) wolałbym jeden obiektyw. i teraz do wyboru znalazlem dwa zestawy:Nikon D5000 18-105 G ED VR DX lub Canon EOS 450D + Tamron AF 18-200 mm. podobna kasa. z tego co wyczytałem to obiektyw nikona ze względu na plastiki jest zbyt delikatny z kolei tamron dobrze hula i tak w środkowym zakresie, wiec czy jest sens kupowania 18-200, jeżeli górna granica będzie mało wykorzystywana. przeglądając zrobione foty stwierdzam, że wiekszość fot robiona jest przy ogniskowej 60-120. powodem zmiany jest również to, że w tej chwili mogę jeszcze jakieś sensowne pieniądze wziąć za obecny sprzęt. a wiadomo jak ceny lecą na twarz. pozdr
hijax_pl - Wto 22 Gru, 2009

bizers, D5000+18-105VR to porządny zestaw. Skoro preferujesz jeden obiektyw to plastykowy bagnet nie powinien Ci przeszkadzać zbytnio.
komor - Wto 22 Gru, 2009

bizers, z tych dwóch zestawów, jako kanonier polecę Ci… Nikona + 18-105. :) Jeśli coś z Canona to z może z obiektywem 17-85 IS?
bizers - Wto 05 Sty, 2010

dzięki za podpowiedzi. zastanawiam się jednak czy zamiast zestawu z d5000 nie kupić samego body z tamronem 18-200 ? kasa ta sama.
hijax_pl - Wto 05 Sty, 2010

bizers, 18-105VR jest lepszy optycznie. Poza tym ma stabilizację, której tamron w tym konkretnym szkiełku nie ma ;) No chyba że mówiłeś o 18-270 VC
Wujek_Pstrykacz - Wto 05 Sty, 2010

Czy Tamron 18-200 ma wbudowany silnik? Warto sprawdzić, bo inaczej klapa z Nikonem D5000.
hijax_pl - Wto 05 Sty, 2010

Wujek_Pstrykacz, AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro w wersji dla Nikona - ma.
Wujek_Pstrykacz - Wto 05 Sty, 2010

Jak ma to spoko :smile:
bizers - Sro 06 Sty, 2010

zatem podsumowując co byście polecili do d5000:
1. nikona 18-105
2. Sigma AF 18-200 mm f/3,5-6,3 DC
3. Tamron AF 18-200 mm f/3,5-6,3 XR DiII LD Aspherical IF Macro

wszystkie razem z body zamykają się w 3 tysiach

pytam o pozycje 2 i 3 poniważ 18-105 będzie przez jakiś czas (nie koniecznie krótki) jedynym obiektywem.

MC - Sro 06 Sty, 2010

Mimo wszystko bralbym opcje nr 1. Niby mniejsza max ogniskowa, ale bez przesady.
hijax_pl - Sro 06 Sty, 2010

bizers napisał/a:
pytam o pozycje 2 i 3 poniważ 18-105 będzie przez jakiś czas (nie koniecznie krótki) jedynym obiektywem.

Skoro 18-105VR będzie to po co Ci alternatywy 2 i 3?

Czy zdajesz sobie sprawę z tego jak się będzie fotografowało ciemnym obiektywem bez stabilizacji na ogniskowych ok 200mm? Będziesz fotografować tylko w słoneczne dni? ;)

bizers - Sro 06 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
bizers napisał/a:

Skoro 18-105VR będzie to po co Ci alternatywy 2 i 3?

Czy zdajesz sobie sprawę z tego jak się będzie fotografowało ciemnym obiektywem bez stabilizacji na ogniskowych ok 200mm? Będziesz fotografować tylko w słoneczne dni? ;)

miałem na myśli wybór jednego z pośród trzech.
tak czy inaczej dziękuje za podpowiedzi. na początek 18-105 będzie musiał wystarczyć.
poza tym zostaną mi filtry po fuji. to też jakaś korzyść

hijax_pl - Sro 06 Sty, 2010

bizers, skoro tak to wybór jest prosty... 18-105VR i dalej można nie czytać ;)
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Sty, 2010

Z tych trzech tylko 18-105.
kaczor88 - Wto 02 Lut, 2010
Temat postu: Pytanie jaką lustrzanke wybrać ???
Witam jestem amatorem focenia..i chciałbym sobie kupić pierwszą lustrzanke
Mam na oku Nikon d3000 i nikona d5000 lub Alpha380. Chciałbym robic zdjęcia wnętrz. i zdjęcia motocykli w ruchu jaki aparat wybrać . kwota jaką moge przeznaczyć to 2700zł

Baku - Wto 02 Lut, 2010

Wypowiedź w niewłaściwym dziale i do połączenia z podobnym wątkiem...
Sunders - Wto 02 Lut, 2010

Z podanych-nikon d5000.
dsfghj - Sob 06 Mar, 2010
Temat postu: Lustrzanka + obiektyw + reszta gratów do 3000 zł.
Witam :]

Planuję kupno lustrzanki cyfrowej wraz z obiektywem/obiektywami i resztą rzeczy typu pasek, torba, karta pamięci etc. Fotografuję właściwie wszystko, co wyda mi się interesujące i godne uwiecznienia, ze szczególnym uwzględnieniem portretów, krajobrazów i makro.
Nie chcę się zawieść na sprzęcie, dlatego szukam czegoś w stu procentach wartego swojej ceny. Jeżeli chodzi o moje wymaganie, to byłoby dobrze, gdyby aparat miał podgląd na żywo, ponieważ z lustrzankami doświadczenie mam zerowe i na początku trudno będzie od razu przerzucić się na wizjer. Lepiej mieć alternatywę na początku. Potrzebna będzie stabilizacja, bo pracy ze statywem nie przewiduję i tutaj nie wiem co będzie lepsze - stabilizacja w body, czy w obiektywie. No i w razie gdybym później miała zamiar dokupić inne szkła (acz na pewno nie prędko), żeby nie były kosmicznie drogie i było w czym wybierać.

Maksymalna kwota i prawdopodobnie nie do przekroczenia (co by się równało przekroczeniu cierpliwości osób płacących :d), to 3000 zł.

Myślę, że z kupnem body nie będzie większego problemu, gorzej z obiektywami, bo nie mam większego pojęcia, a przydałoby się wiedzieć jakie szkło dobre do portretu, jakie do makro, jakie do czegośtam. Zdaję sobie jednak sprawę, że uniwersalnego sprzętu i dobrego do wszystkiego, mogę sobie poszukać na półce z kompaktami.

No i co oprócz klasycznego zestawu body + obiektyw + torba + karta pamięci?
Jakieś filtry?

Proszę o poradę w wyborze.
Pozdrawiam

klayd - Sob 06 Mar, 2010

Dobrą propozycją będzie Nikon D5000 + AF-S DX 18-105 VR. Przy zakupie przez internet wychodzi ok 2600zł więc zostaje coś na torbę, kartę itp. W późniejszym czasie dokupisz drugie szkiełko np 35mm 1.8G i będzie fajny zestaw na początek.
lupo57 - Sob 06 Mar, 2010

takich wątków jest bez liku poszukaj, lustrzanka za 2,5k no a reszta na graty
poczytaj !!

Sunders - Sob 06 Mar, 2010

Zacznij od canona 500d z kitem:
http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-is.html

wszędzie podają Canona 500D, albo Nikona D5000, też się nad nimi zastanawiałam, ale już nie wiem, który lepszy ;x Canon ma chyba nieco przeładowaną tą matrycę.
bacruk - Sob 06 Mar, 2010

Cytat:
wszędzie podają Canona 500D, albo Nikona D5000, też się nad nimi zastanawiałam
sprawdzałaś organoleptycznie?
Na tym etapie to kryterium wyboru dobre jak każde inne :wink:

dsfghj napisał/a:
Canon ma chyba nieco przeładowaną tą matrycę

W czym Ci to przeszkadza?
dsfghj napisał/a:
nie wiem, który lepszy

Trudno, to jednoznacznie stwierdzić-każdy ma swoje zalety :smile:
dsfghj napisał/a:
Myślę, że z kupnem body nie będzie większego problemu, gorzej z obiektywami

Jeśli chodzi o obiektywy "systemowe" to canon ma trochę większy wybór.

zentaurus - Sob 06 Mar, 2010

Jeżeli ci zależy na LV to dobrym wyjściem jest Sony A500 lub 550. Tu jest najlepiej rozwiązany LV a jakość jak każdego aparatu z tej półki podobna. Powinnaś zmieścić się w cenie do 3 tys. Oczywiście jest też wbudowana stabilizacja w korpusie aparatu która działa z każdym obiektywem.
kozidron - Sob 06 Mar, 2010

dsfghj, ja Ci zaproponuję poczytania troszkę różnych wątków na forum, żeby Ci się co nieco rozjaśniło jak na przykład to że żadna stabilizacja nie zastąpi statywu i że w entry level różnice są niewielkie między puszkami, może kieruj się wyborem pod względem zakresu twojego pierwszego szkła, bo domyślam się że długo przy nim zostaniesz więc lepiej d5000+18-105VR

bacruk, nie, ale mam zamiar sprawdzić : ) miałam zrobić to już wcześniej, ale młodzież w sklepach z tego typu sprzętem jest traktowana raczej jak rzep u psiego ogona.

Sunders, a nie będzie to rzutowało na gorszą jakość zdjęć?

zentaurus, Hm... szczerze mówiąc to chyba te wszystkie recenzje i artykuły w internecie namieszały mi we łbie i rzuciły klapki na oczy z napisem "CANON, NIKON", trzeba się tego jak najprędzej oduczyć. I nie chodzi tutaj o napis na aparacie, czy tzw. "szpan", tylko po prostu o Sony krążą różne opinie, że robią kijowe aparaty, że dopiero 'raczkują' jeżeli chodzi o lustrzanki, także trochę wątpliwości mam.

Aha, a jeżeli chodzi o to LV... kurczę, nie mam porównania, nikt z bliższych znajomych nie ma lustrzanki, wiec nie mam możliwości sprawdzenia. Bo być może po krótkim czasie okaże się on zbędnym dodatkiem, szybko dam sobie radę z wizjerem, a teraz może być sprawa decydującą przy wyborze.

[ Dodano: Sob 06 Mar, 2010 11:04 ]
kozidron napisał/a:
dsfghj, ja Ci zaproponuję poczytania troszkę różnych wątków na forum, żeby Ci się co nieco rozjaśniło jak na przykład to że żadna stabilizacja nie zastąpi statywu i że w entry level różnice są niewielkie między puszkami, może kieruj się wyborem pod względem zakresu twojego pierwszego szkła, bo domyślam się że długo przy nim zostaniesz więc lepiej d5000+18-105VR

Widziałam nawet taką ofertę w RTV AGD za około 2800.

dsfghj napisał/a:
a nie będzie to rzutowało na gorszą jakość zdjęć?

Nie.

W takim razie ok, pozostało tylko sprawdzić jak leżą w dłoni.
Jeszcze zobaczę Canona 450D, bo na funkcji filmów w 500D mi za bardzo nie zależy, od tego ma się kamerę.

dsfghj napisał/a:
Widziałam nawet taką ofertę w RTV AGD za około 2800.

no to bierz, jednak rozejrzałbym się czy nie jest gdzieś taniej....euro nie powala niskimi cenami.

Muszę się dowiedzieć gdzie są jakieś porządne sklepy fotograficzne w Łodzi (jak ktoś z forum wie, może się podzielić wiedzą : ))

bo z tych, które znam, to electroworld, euro rtv no i media markt, we wszystkich trzech jest drogo.

zentaurus - Sob 06 Mar, 2010

Najważniejsze żebyś dobrze się czuła z aparatem, jego ergonomią itd. Bardziej bym się przejmował robieniem dobrych zdjęć a nie tym czy dana marka jest bardziej czy mniej trendy.
Marian - Sob 06 Mar, 2010

Tylko pamiętaj, że kupując lustrzankę pakujesz się w kolejne wydatki przekraczające 3 tys.

Marian napisał/a:
Tylko pamiętaj, że kupując lustrzankę pakujesz się w kolejne wydatki przekraczające 3 tys.
tzn? coś jeszcze prócz obiektywów?

dsfghj napisał/a:
Lampa błyskowa, najlepiej firmowa, i jak najlepsza, a to może być więcej niż 1,5 tys.

ale to chyba może poczekać, albo uzbieram sobie na jakąś dobrą używaną : )

Ja tylko napisałem że wydasz znacznie więcej jak wdepniesz w lustrzanki, a kiedy je wydasz to już od ciebie zależy.
Yossarian - Sob 06 Mar, 2010

Marian napisał/a:
dsfghj napisał/a:
Lampa błyskowa, najlepiej firmowa, i jak najlepsza, a to może być więcej niż 1,5 tys.

Czy ja wiem, u Nikona do domowych zastosowań powinna wystarczyć SB-600 za 800 zł - w każdym razie mi wystarcza zarówno z ciemnym kitem jak i jasną stałką 35/1.8.

To co komu potrzebne wychodzi w praniu. Potrzeb jest tyle co fotografujących. To hobby jest kosztowne ale nie ma się co przerażać :smile:
To tak jak ciągłe wymienianie komputerów i gratów do nich.... mam już piąty :wink:

Pierwszą rzeczą, którą dokupiłem była lampa. Kupiłem firmową o średnich możliwościach i okazało się, że jednak trzeba było kupić jeszcze raz, tym razem już najlepszą.
Później kupiłem kolejne obiektywy, tele, macro, no i znowu musiałem kupić lampy błyskowe do macro, itd. itp.
A gdzie obiektyw portretowy?
Tak że bądź świadoma tego co cię czeka.

panowie spokojnie, jesteście całkiem od niedawna na forumie, kolega Marian często straszy "tych co szukają rozwiązania" że popadną w znaczne wydatki - już któryś raz widzę jak straszy zakupem lampy.
Poniekąd kolega Marian, ma swoje rację ale bez przesady na wszystkie wydatki dsfghj, będzie jeszcze mieć czas i nie ma co na zapas straszyć

Już miałam kilka takich momentów, w których to całe szukanie mnie wkurzyło i postanawiałam kupić kompakt, albo hybrydę, ale wiem, że po jakimś czasie i tak kupno lustrzanki byłoby nieuniknione, więc już się nie wyłamię.

Btw, ile kosztuje dobry (dobry ale nie za 5k ^^) obiektyw portretowy załóżmy do D5000, albo 500D?

Jeszcze myślałam o Nikonie D80, ale on nie ma LV i chyba nowego w sklepie nie dostanę.

Cytat:
Btw, ile kosztuje dobry (dobry ale nie za 5k ^^) obiektyw portretowy załóżmy do D5000, albo 500D?

Jeszcze myślałam o Nikonie D80, ale on nie ma LV i chyba nowego w sklepie nie dostanę.

dsfghj, przejdź się do jakiegoś media marketu i sprawdź sobie o ile lepiej korzysta się z wizjera. Oczywiście są sytuacje, w których LV się przydaje. Gdzieś na forumie jest taka ankieta w rodzaju " z którego oka korzystasz podczas fotografowania" - wiem że jej wyniki nie są miarodajne(bo badanie przeprowadzone na specyficznej/małej grupie użytkowników i jak pamiętam tych korzystających z LV było bardzo mało) ale korzystanie z wizjera nie jest niczym strasznym.

Pustelnik_ - Sob 06 Mar, 2010

Cytat:
przejdź się do jakiegoś media marketu i sprawdź sobie o ile lepiej korzysta się z wizjera

Nie zapominajmy, że w wystawionych na marketowych półkach aparatach nie ma baterii i wizjer nikonów będzie przygaszony.

Cytat:
Nie zapominajmy, że w wystawionych na marketowych półkach aparatach nie ma baterii i wizjer nikonów będzie przygaszony.

toć przecież po to mamy struny głosowe/usta, żeby podejść do sprzedawcy i poprosić o baterię ....ostatecznie można też na kartce napisać.....(zresztą żeby zobaczyć różnice wizjer vs. LV to i tak trzeba wsadzić baterię - Pustelnik_ -czy może masz inne zdanie na ten temat)

Pustelnik_, sprzedawca odmówił Ci kiedyś pomocy w jakimś MM ?

Z tym jest właśnie problem, że nie miałam żadnego kontaktu z lustrzanką, gdybym miała w jakimśtam stopniu, to może teraz byłoby łatwiej i nie kierowałabym się tym LV i innymi rzeczami. Ale jeszcze nie wszystko stracone, w najbliższym wolnym czasie wybiorę się do sklepu.
Pustelnik_ - Sob 06 Mar, 2010

Tak tylko wspomniałem o baterii, z uwagi na dużą ilość pytań o "uszkodzone / ciemne / słabe wizjery w wystawowych nikonach" w internecie.

W kwestii marketów rtv - nie bywam tam zbyt często, chyba, że muszę zabić czas, a MM szczególnie unikam. I chyba nigdy nie kupiłem w żadnym nic większego od słuchawek z mikrofonem za 20zł.

Yossarian - Sob 06 Mar, 2010

dsfghj napisał/a:
Już miałam kilka takich momentów, w których to całe szukanie mnie wkurzyło i postanawiałam kupić kompakt, albo hybrydę, ale wiem, że po jakimś czasie i tak kupno lustrzanki byłoby nieuniknione, więc już się nie wyłamię.

Zarówno Canon jak i Nikon ma instrumenty typu 85/1.8 - u Nikona jednak obiektyw ten nie posiada śrubokręta i będziesz musiał mieć co najmniej D80 lub D90 aby używać AF.

Poza tym do portretu można użyć jaśniejszych tele (które spełnią zarówno rolę teleobiektywu jak i obiektywu służącego do portretowania) - np Tokina 50-135 f/2.8 , Sigma 50-150 f/2.8 itp

Sama widzisz że od tych sprzecznych z sobą porad w sprawie lustrzanek można dostać bólu głowy.
Skoro już jesteś pewna że chcesz wydawać pieniądze na lustrzankę, to moja rada jest prosta: kup sobie jakąś Sony z LV i będziesz miała to co wymieniłaś na początku jako pożądane cechy, czyli najlepszy LV, odchylany ekran, stabilizację w aparacie, piękne kolory ludzkiej skóry.
Szkoda czasu na dalsze rady bo od ich czytania można się rozchorować.

Marian napisał/a:
kup sobie jakąś Sony z LV
a jak wymagania wzrosną to sprzedasz i kupisz jeden z dwóch jedynie słusznych systemów :mrgreen:

Marian napisał/a:

Szkoda czasu na dalsze rady bo od ich czytania można się rozchorować.

Chyba masz rację...
Teraz to już chyba tylko mogę się martwić o to, czy podołam wysokiej poprzeczce, jaką sobie postawiłam i czy moje umiejętności są w ogóle godne dobrego aparatu. Biorę się za czytanie książek i dobijanie cyfrówki. Dziękuję wszystkim za pomoc i chyba jeszcze będę zawracała głowę, ale to po przejrzeniu zasobów sklepu fotograficznego : )

RB - Sob 06 Mar, 2010

dsfghj napisał/a:

Chyba masz rację...
Teraz to już chyba tylko mogę się martwić o to, czy podołam wysokiej poprzeczce, jaką sobie postawiłam i czy moje umiejętności są w ogóle godne dobrego aparatu.

Przejmujesz się? Popatrz jakie zdjęcia ludzie robia lustrzankami... mozna zrobic genialne, można zrobic dowolnie złe. Co ciekawsze w necie więcej tych drugich a po exifach widać często że robione niezlymi korpusami.
Generalnie sadzę, że zdołasz zdjąc dekiel z obiektywu, właczyć aparat i nacisnąć własciwy przycisk.

RB, pstrykacze też mają prawo do życia i robienia co im się podoba oraz daje zadowolenie :wink: ... że niektórych rani efekt tych działań... życie... jakoś muszą sobie dać z tym radę.
RB - Sob 06 Mar, 2010

bacruk, no właśnie o tym piszę. Żeby sie nie przejmować. Cyfryzacja spowodowała że mnoostwo ludzi robi zdjęcia, pokazuje swoje zdjęcia, zachwyca się swoimi zdjęciami. A że są to często zdjęcia 'niezbyt idealne' nawet technicznie to co? Byle fotografujący był zadowolony...
sampler - Sob 06 Mar, 2010

Budzet 3000. Zatem ja zaproponuje przetestowanie takich sprzetow jak:
Pentax k-x (najlepsza jakosc w stosunku do ceny na dzien dzisiejszy)
Sony Alpha 450
Canon 500D
Nikon D90 (niestety cena przekracza lekko 3 tys)

Widze ze poruszylas temat stalek wiec jesli powaznie myslisz o wykorzystaniu tych obiektywow to nie ma co sie pakowac w Nikona D5000 poniewaz nie ma on srubokreta a zatem jestes skazana na drozsze i jak na razie skromne stalki z silnikiem wbudowanym.
Jesli interesuje Cie temat LV to pomysl jeszcze o Sony 500/550. Maja autofokus na detekcji fazy zatem ostrzenie jest porzadne w trybie LV.

darekk - Czw 11 Mar, 2010

D90 z 18-55 VR kosztuje niecałe 2770 zł. Do tego można dokupić 50/1.8 i lekko przekroczymy 3 tyś zł.
dsfghj - Nie 14 Mar, 2010

darekk, ciekawe gdzie, pewnie przez internet, bo jak patrzę na sklepy, to D90 z 18-105VR i torbą kosztuje 3500 zł.

Ale gdyby mi się jakimś cudem udało załapać na to D90 z 18-105VR, to starczy mi ten zestaw powiedzmy na rok, bez potrzeby dokupowania obiektywu do portretów, czy czegośtamjeszcze? Wiem, że to już zależy w sumie od moich potrzeb, ale wy chyba lepiej wiecie, bo macie już lustra : ) Z testów wynika, że obiektyw jest całkiem dobry, body zresztą także.

Ręce opadają, postaram się już nie myśleć o aparacie aż do jego zakupu, bo teraz to mi zmiksowało mózg.

RB - Nie 14 Mar, 2010

dsfghj napisał/a:

Ale gdyby mi się jakimś cudem udało załapać na to D90 z 18-105VR, to starczy mi ten zestaw powiedzmy na rok, bez potrzeby dokupowania obiektywu do portretów, czy czegośtamjeszcze? Wiem, że to już zależy w sumie od moich potrzeb, ale wy chyba lepiej wiecie, bo macie już lustra : )

Może Ci starczyć na całe życie (no, ten obiektyw to chyba nie, bo to tani plastikowy gniotek choć obrazy daje ładne), a może po tygodniu załapiesz, że jednak chcesz inne ogniskowe albo potrzebujesz mniejszej głębi ostrości :-) Kto to może wiedzieć?

dsfghj napisał/a:
Z testów wynika, że obiektyw jest całkiem dobry, body zresztą także.

Ale to nie jest ani superszeroki kąt, ani portretówka ani tele :-)
testy to akurat najmniejszy pikuś... ważne abyś Ty wiedział czego potrzebujesz. A jak nie wiesz, to... taki obiektyw jak powyżej jest między innymi po to właśnie abyś się dowiedział, kupił coś czego potrzebujesz a ten plastik odłożył na półkę lub wyrzucił.

dsfghj napisał/a:
Ręce opadają, postaram się już nie myśleć o aparacie aż do jego zakupu, bo teraz to mi zmiksowało mózg.

Kup cokolwiek jeśli nie umiesz w miarę precyzyjnie określić swoich potrzeb :-)

kosny - Czw 01 Kwi, 2010
Temat postu: Pomoc w wyborze systemu/obiektywów
Od kilku tygodni poszukuję odpowiedzi na moje pytania próbując wpisać w Google różnego rodzaju sformułowania, które wskazałyby mi drogę do celu. Im dalej brnę tym więcej pytań, dlatego zdecydowałem się zwrócić się do Was z prośbą o pomoc.

Otóż sprawa wygląda bardzo klasycznie, nigdy nie miałem lustrzanki, a chciałbym rozpocząć przygodę z fotografią w intensywniejszym stopniu niż dotychczas, czyli kompakt-ustawienie auto-wduszanie jednego klawisza.

Fotografię mam zamiar traktować jako nowe zainteresowanie, typowo hobbistycznie, nie profesjonalnie w celach zarobkowych.

Po wielu godzinach spędzonych w czasoprzestrzeni internetowej, natknąłem się na mnóstwo wątków stworzonych przez początkujących, gdzie konfrontuje się dwie lustrzanki, bądź prosi się o wybór puszek do 2000, 3000, 4000 itd pln.
Ja chciałbym Wam zadać pytanie na przekór tym wszystkim tematom, otóż chciałbym zacząć od wyboru obiektywów na podstawie których zdecydowałbym się na dany system.

I. Chciałbym wybrać pomiędzy dwoma systemami: Canon lub Nikon, puszki na start w danym systemie wstępnie wybrałem. Niekoniecznie są na tym samym poziomie, ale przejdźmy do konkretów, bo mi zaraz tu uśniecie :)

A. Canon: model 450D
Zastanawiałem się czy nie pójść wyżej np. 500D czy 550D, ale stwierdziłem, że aż takiej wielkiej (epokowej) różnicy nie ma. Być może się mylę?
O systemie Canon wiem tyle, że żadna z puszek nie posiada wbudowanego silniczka, co jest pewnym atutem, bo nie ma tu różnicy jakie body się wybierze to i tak obiektyw dla wszystkich jest taki sam (z silnikiem) bez różnicy cenowej.

B. Nikon: model D90
Niestety Nikon nie oferuje nic alternatywnego na start, D3000 i D5000 na początek to chyba nie najlepszy pomysł mając w perspektywie rozbudowę i rozwój zainteresowania poszerzając w przyszłości sprzęt foto.

II. Jeśli chodzi o mój budżet to zakładam max. 3000 pln na zestaw startowy, czyli:

1. Body

A. Canon 450D ~2000pln (znalazłem sklep co ma body z obiektywem tańsze niż samo body, dziwne, ale dla mnie lepiej :)

B. Nikon D90 = 2379pln

2. Obiektyw – 1 na start relatywnie uniwersalny, ale oczywiście nie do wszystkiego, bo wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do ....

A. Canon 450D + ob. 18-55 IS (1975 pln) – ujdzie taki obiektyw na start? Czy jest coś lepszego w podobnej cenie?

B. Nikon D90 + :
• Ob. 18 – 105VR = 3129 pln
• Ob. 18 – 55VR = 3079 pln
• Ob. 50mm f/1.8 D AF = 2859 pln

Który najlepszy na start? Do wyboru tylko jeden :)

3. Pamięć: Sandisk SDHC 4 GB Ultra II (15 MB/sek) = 53 pln

4. Torba Lowepro Nova 140 AW czarna = 115 pln

Niby Nikon wyjdzie więcej niż założyłem, ale zauroczył mnie i byłbym w stanie dołożyć tych parę stówek więcej, jeśli okazałoby się że dalsza podróż z tym systemem wyszłaby taniej niż Canon. Żona mnie zabije, trudno :P
Proszę o sugestie, być może doradzicie mi coś lepszego nieco droższego lub w podobnej cenie.

III. A teraz opiszę co chciałbym fotografować i na podstawie tego wybiorę system docelowy. Proszę o dobór odpowiedniego szkła do danego ujęcia, adekwatnie do każdego systemu, co wyjdzie taniej i dobrze to wygra :)

1. Zdjęcia akwarium – szerokie akwarium=3m, odległość fotografowania: 3-4m, także jakiś szerszy kąt przydałby się, ale taki co mi nie zniekształci za bardzo zdjęcia jak np. rybie oko.
2. Portrety – do imprezek domowych też się nada?
3. Krajobrazy – góry, doliny, pola, lasy, morza, jeziora itp
4. Architektura – budynki
5. Makro – zbliżenia ryb, roślin, owadów i różnych innych gadżetów

Jak już uzbieram obiektywy do tych wszystkich ujęć, to dopiero, wtedy wymienię body na lepsze :P czyli za 10 lat :D

IV. A może coś jeszcze mi brakuje w tej wyliczance do kompletu? Lampa? Statyw? Coś jeszcze?

Wybaczcie za przydługi post, ale mam nadzieje, że ktoś przeczyta to do końca i spróbuje mi pomóc. Z góry dzięki

Tutejszyn - Czw 01 Kwi, 2010

Często mozna spotkać dylemat w wyborze systemu ze wzgledu na dobór obiektywów. W Twoim przypadku jest łatwiej, bo jesli zauwazysz, że są producenci niezależni (Tamron, Sigma itp), to ta sytuacja w cudowny sposób uniezależnia Cię od tego problemu. Wymianę body (nawet jeśli to żart) planujesz za 10 lat. Śmiało można przyjąć fotografią chcesz się bawić, a nie traktować jej śmiertelnie poważnie, albo nawet zawodowo *)
Dążę do tego, że może jednak sensowniej byłoby popatrzeć na różnice w samych body. Co lepiej leży w dłoni, co daje większe mozliwości, czytelność menu, układ przycisków, górny wyświetlacz..
Kończąc.. widzę, że bierzesz pod uwagę Nikona D90 + 18-105 VR. Skup się trochę dluzej właśnie na tym :)

*) Proszę się nie obrażać. To tylko retoryka.. :)

Djwalkman - Czw 01 Kwi, 2010

Jeżeli kupisz Nikona + kit to będziesz miał trochę bardziej ergonomiczny korpus, który mniej więcej będzie ci służył tyle samo co Canon + Sigma 17-70 OS

Zestaw nr. 1
http://www.ceneo.pl/1222547 - Canon 450d 1600zł
+
http://www.ceneo.pl/398262 - Sigma 17-70mm 1200zł(razem 2800zł)
lub jeżeli sobie doskładasz, to:
Zestaw nr. 2
http://www.ceneo.pl/1222547 - Canon 450d 1600zł
+
http://www.ceneo.pl/4652562 - Sigma 17-70 OS 1700zł (razem 3300zł)

Oba zestawy mają przydatne macro, bardzo uniwersalny zakres ogniskowych, dobre światło i przyzwoitą obudowę. Zestaw 1 ma przyzwoitą ostrość na całym zakresie, a zestaw drugi jest tak ostry, że w teście na Optycznych prawie zabrakło skali i ma bardzo dobrze działającą stabilizację.

Zestaw 3.
Nikon d90 + 18-105VR = 3100 pln
-Ma lepszy zakres ogniskowych, ostrość lepszą niż w zestawie 1, ale gorszą niż w 2.
Ma stabilizacje tak dobrą jak w zestawie 2, ALE ma gorsze światło, jest baaaaaaaardzo plastikowy, włącznie z bagnetem, posłuży dużo krócej niż obie Sigmy ,ma dużą dystorsje dla 18 oraz gorszy szeroki kąt.

d90 vs 450d
d90 ma trochę mniejsze szumy i dużo lepszy zakres tonalny, bardziej ergonomiczna obudowa
450d ma dużo lepszy af

kosny napisał/a:
III. A teraz opiszę co chciałbym fotografować i na podstawie tego wybiorę system docelowy. Proszę o dobór odpowiedniego szkła do danego ujęcia, adekwatnie do każdego systemu, co wyjdzie taniej i dobrze to wygra :)

1. Zdjęcia akwarium – szerokie akwarium=3m, odległość fotografowania: 3-4m, także jakiś szerszy kąt przydałby się, ale taki co mi nie zniekształci za bardzo zdjęcia jak np. rybie oko.
2. Portrety – do imprezek domowych też się nada?
3. Krajobrazy – góry, doliny, pola, lasy, morza, jeziora itp
4. Architektura – budynki
5. Makro – zbliżenia ryb, roślin, owadów i różnych innych gadżetów

W kolejności który zestaw będzie najlepszy do:
1.-Zestaw 1 najlepsze macro i najszerszy kąt
-Zestaw 2 trochę gorsze macro i najszerszy kąt
-Zestaw 3 brak macro i gorszy szeroki kąt

2 -Zestaw 2 stabilizacja i najlepsza ostrość
-Zestaw 3 najlepszy zakres ogniskowych
-Zestaw 1

3 -Zestaw 2 stabilizacja i najszerszy kąt
-Zestaw 1 najszerszy kąt
-Zestaw 3 stabilizacja

4 -Zestaw 2 i Zestaw 1
-Zestaw 3 duża dystorsja dla 18mm

5 -Zestaw 1 - macro 1:2,3
-Zestaw 2 - macro 1:2,7
-
-
- Zestaw 3

MC - Czw 01 Kwi, 2010

Djwalkman, widzę, że bardzo lubisz doradzać jak początkujący mają wydać kilka tysięcy PLN.
Mam w związku z tym do Ciebie pytanie - czy swoje porady opierasz na testach czy wiedzy własnej?
Bo jeśli chodzi o AF D90 to wcale nie jest zły, a opierając się na teście, to oba te aparaty miażdży któraś z małych Alfetek, bo AF ma praktycznie tak skuteczny jak D300s. Tak wyszło w teście.

Djwalkman - Czw 01 Kwi, 2010

MC napisał/a:
Djwalkman, widzę, że bardzo lubisz doradzać jak początkujący mają wydać kilka tysięcy PLN.
Mam w związku z tym do Ciebie pytanie - czy swoje porady opierasz na testach czy wiedzy własnej?
Bo jeśli chodzi o AF D90 to wcale nie jest zły, a opierając się na teście, to oba te aparaty miażdży któraś z małych Alfetek, bo AF ma praktycznie tak skuteczny jak D300s. Tak wyszło w teście.

Czytam test i pisze swoje spostrzeżenia, test jest po to, żeby pomógł w wyborze aparatu/obiektywu/itd.

MC - Czw 01 Kwi, 2010

Niewątpliwie po to jest test.
Ale test to nie wszystko.
Czasami w testach wychodzą głupoty. A niektórzy je powtarzają i traktują jak prawdę objawioną.
Spytaj użytkowników D90 czy ich aparat ma faktycznie taki fatalny AF.
A za koronny dowód niech posłuży test Zeissa 85/1.4.

P_M_ - Czw 01 Kwi, 2010

Djwalkman napisał/a:

http://www.ceneo.pl/4652562 - Sigma 17-70 OS 1700zł (razem 3300zł)

W PL ceny sigmy sa z kosmosu. Znajomy Irol zakupil ostatnio ten obiektyw w UK (clifton cameras) za okolo 300funtow + przesylka.
Obiektyw jest naprawde przyjemny, tylko ta cena w PL.
http://www.cliftoncameras...DC_Macro_OS_HSM

Jesli chodzi o AF d90 - ja nie mam z nim problemow.

mavierk - Czw 01 Kwi, 2010

jeśli sprzęt ma być na dłuższy czas, to moim zdaniem d90 jest sprzętem, z którym można się dłużej pobawić.

450d imo jest poziomu d5000, a na tego ostatniego nawet nie patrzyłeś :)

kosny - Pią 02 Kwi, 2010

dziękuję bardzo za odpowiedź. Coraz bardziej skłaniam się ku Nikonowi D90 +18-105VR, jednak najpierw spróbuję wyszukać jakiś szkiełek, których bym potrzebował, a później skonsultuję się z Wami czy dany obiektyw do danego ujęcia będzie odpowiedni.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Djwalkman'a:
- czy z tego zestawienia wynika, że jednym obiektywem można robić dobre foty "szeroki kąt" oraz "makro"?

architektura i krajobraz również jedną?

czyli potrzebowałbym ogólnie tylko 3 obiektywy?

D5000 wolałbym nie kupować, fakt kilka stówek mniej od D90, ale obiektywy z silnikiem też więcej kosztują i musiałbym w perspektywie czasu dokładać do nich niepotrzebnie, a po co skoro od razu mogę kupić lepsze body, co się w późniejszym czasie skompensuje :)

bardzo zastanawiam mnie ten górny wyświetlacz w d90 wiele osób go zachwala, ale czy faktycznie jest on pomocny w wart posiadania? podobno na nim są identyczne informacje co w wizjerze?

Ps. AF = silnik w korpusie?

Ps2. Mavierk, tak to był żart z tą wymianą body za 10 lat, ale swoją drogą zanim uzbieram na obiektywy to też może chwilę potrwać :)

Szninkiel - Pią 02 Kwi, 2010

Zgodzę się z przedmówcą 450D to nie odpowiednik D90...

kup 50D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hijax_pl - Sob 03 Kwi, 2010

Tak po prawdzie to jest taki D3000 na tym samym poziomie co 1000d.
Wyżej jest 450D, który to o włos lepszy jest od D5000.
Wyżej jest D90, od którego 50D jest znów ciut lepszy.

Tak ja to widzę...

kosny napisał/a:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Djwalkman'a:
- czy z tego zestawienia wynika, że jednym obiektywem można robić dobre foty "szeroki kąt" oraz "makro"?

Oczywiście że można. Można nawet jednym objechać wszystko - po to są hybrydy ;)
Jest takie powiedzenie: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. I stety/niestety bardzo dobrze się sprawdza w fotografii.. Są obiektywy specjalizowane do portretu, do macro, do szerokiego kąta. I są all-in-one.

Temat szerokiego kąta i macro był już poruszany. Zastanów się jakie macro chcesz robić.

18-105VR faktycznie ma dystorsję na szerokim końcu, no ale to obiektyw za 800zł i nie można od niego za wiele wymagać ;) Swoją drogą jest on uważany za najlepszy obiektyw kitowy :)

kosny napisał/a:
D5000 wolałbym nie kupować, fakt kilka stówek mniej od D90, ale obiektywy z silnikiem też więcej kosztują i musiałbym w perspektywie czasu dokładać do nich niepotrzebnie,

To taka mrzonka.. Nikon nie wypuszcza już nowych szkiełek bez silnika więc chcąc/nie chcąc i tak będziesz w te silniki inwestował. W Canonie zresztą też tak jest - tam WSZYSTKIE obiektywy EF mają silniki ;)
kosny napisał/a:
a po co skoro od razu mogę kupić lepsze body, co się w późniejszym czasie skompensuje :)

Raczej się nie skompensuje ;)
Są takie osoby które wybierają porządny obiektyw (a nawet bardzo porządny) i ... jakiś korpus. Dziwne, no nie? ;)
kosny napisał/a:
bardzo zastanawiam mnie ten górny wyświetlacz w d90 wiele osób go zachwala, ale czy faktycznie jest on pomocny w wart posiadania? podobno na nim są identyczne informacje co w wizjerze?

To że nie jest potrzebny górny wyświetlacz mówią tylko Ci, którzy go nie posiadają i chcę się trochę podbudować ;)
Ja sobie nie wyobrażam nie posiadania takiego wyświetlacza :)
kosny napisał/a:
Ps. AF = silnik w korpusie?

AF - to system automatycznego ustawiania ostrości. nie ma znaczenia gdzie jest silnik - ważne by działał... To co najważniejsze to to, że różne korpusy z różnymi obiektywami/silnikami radzą sobie różnie. Jedne mają szybszy inne - wolniejszy. Jeden są też dokładniejsze - drugie mniej. Zależy co jest Twoim priorytetem.
kosny napisał/a:
tak to był żart z tą wymianą body za 10 lat, ale swoją drogą zanim uzbieram na obiektywy to też może chwilę potrwać

A korpus i tak wymienisz za 2-3 lata ;)

komor - Sob 03 Kwi, 2010

kosny napisał/a:
natknąłem się na mnóstwo wątków stworzonych przez początkujących, gdzie konfrontuje się dwie lustrzanki, bądź prosi się o wybór puszek do 2000, 3000, 4000 itd pln.
Ja chciałbym Wam zadać pytanie na przekór tym wszystkim tematom, otóż chciałbym zacząć od wyboru obiektywów na podstawie których zdecydowałbym się na dany system.

Bardzo dobre podejście, ale niestety po chwili:
kosny napisał/a:
Jeśli chodzi o mój budżet to zakładam max. 3000 pln na zestaw startowy

Czyli miało być tak pięknie a będzie jak zwykle. :)
kosny napisał/a:
Niby Nikon wyjdzie więcej niż założyłem, ale zauroczył mnie i byłbym w stanie dołożyć tych parę stówek więcej, jeśli okazałoby się że dalsza podróż z tym systemem wyszłaby taniej niż Canon.

Moim zdaniem jest dokładnie na odwrót: przyzwoity Nikon na dzień-dobry wyjdzie taniej (D90+18-105VR) a potem okaże się, że jest drożej. Porównaj ceny obiektywów 100 mm makro Canona i Nikona (Nikkor jest ze stabilizacją, ale sporo droższy). 2-cyfrowe puszki Canona są naprawdę solidnym wyborem dla amatora, kosztując ciut więcej niż 2-cyfrowe Nikony, które są na półeczce nieco niżej. Tymczasem 3-cyfrowy Nikon (np. D300s), który znowu jest wyżej pozycjonowany) kosztuje już konkretne pieniądze.
Obiektywy producentów niezależnych, jak już wspomnieli koledzy, wyrównują finansowe rozważania, a niektóre z nich są godne wzięcia pod uwagę, np. obiektywy szerokokątne.
Tak naprawdę popatrz na ergonomię, weź aparaty do ręki i przekonaj się który Ci pasuje. 450D czy 500D to na pewno mniej wygodne korpusy niż D90. Jak rozumiem Canona 50D nie bierzesz pod uwagę, bo przekracza budżet.

komor - Sob 03 Kwi, 2010

Scaliłem temat do pozostałych dotyczących wyboru lustra w budżecie 3000 zł, gdyż z wyborem obiektywów nie ma on wiele wspólnego.
mavierk - Sob 03 Kwi, 2010

Ale to i tak na prawde zależy od sprzętu, który planujesz zakupić:

Szkło z zakresu 17-100 - tutaj zazwyczaj kupują ludzie Tamrona 17-50, więc system nie jest istotny.

Szkło z zakresu 70-300 - tutaj stabilizowany nikon jest superniejszy. Z drugiej strony możesz mieć też 70-200/4L, który jest turbo ekstra kul.
Ale czuję w kościach, że Tamron 70-300VC będzie bardzo dobrym szkiełkiem.

Stałka 28-35mm - tutaj nikon ma taniej i ostrzej :)

stałka 50mm - w przypadku d90 masz solidniejszy sprzęt już za 450zł, potem 50/1.4G, który bardzo ładnie rysuje oraz Sigma.. bez różnicy system.

Setka Macro - nikon się ceni, nie da się ukryć, ale w sumie jest to sprzęt pokroju 100/2.8 IS L

Coś dłuższego - no tutaj kaszana, bo 100-400L nic nie przebije.
Coś szerszego - i tak wszyscy polecą Ci Tokinę 11-16/2.8, ewentualnie Sigmę 10-20, a ja osobiście Tokinę 12-24 :)

Pełna klatka - stare 5d za 4k, używane d700 za 5500, nowe za ok. 7k, 5dmk2 podobnie.

Każdy ma swoje wymagania, jedni chcą bawić się szkłami reporterskimi najwyższej klasy, innym zależy na świetnych obiektywach portretowych, następni z kolei wolą robić ostre krajobrazy, a jeszcze inni pragną używać starych obiektywów z cyfrą.

Pomyśl, co będzie dla Ciebie najważniejsze :)

lukfro - Wto 27 Kwi, 2010
Temat postu: Lustrzanka za około 3 000 zł
Proszę doradzie z zakupem lustrzanki tak za około 3 000 zł.
a może polecacie jakąś cyfrę?

Aparat ma służyć do robieni zdjęć: przyrody, widoków, zdjęcia w ruchu, zdjęcia makro, portretów, żeby dało się go czasem zabrać na wycieczki itd.

Ma być to aparat dla amatorów z chęcią zostania profesjonalistami :)

Pozdrawiam
Łukasz

Djwalkman - Wto 27 Kwi, 2010

Pewnie wszyscy doradzą ci Nikona d90 + Nikkora 18-105, ale ja polecę Canona 450d + Sigmę 17-70 Macro OS
MC - Wto 27 Kwi, 2010

Hmm, a co robi pytanie o lustrzankę w dziale dotyczącym kompaktów?

Jak dla mnie zestaw D90+18-105 jest w tej klasie cenowej nie do pobicia.

Sunders - Wto 27 Kwi, 2010

lukfro,
-po pierwsze wybrałeś nie ten dział co trzeba-chcesz kupić lustrzankę a nie kompakt :smile:
-po drugie poczytaj ten wątek i ew. go odśwież:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9116
:wink:

komor - Sro 28 Kwi, 2010

lukfro, scaliłem Twój wątek do poprzedniego o identycznym temacie. Masz 9 stron czytania.
cyryl3000 - Sro 19 Maj, 2010
Temat postu: Pierwsza lustrzanka
Witam serdecznie.

Planuję zakup pierwszej w życiu lustrzanki. Najpierw kilka przydatnych uwag, które pomogą wam w udzieleniu opinii, które będę później przydatne dla mnie.

Główne przeznaczenie lustrzanki to robienie zdjęć z wyścigów kolarskich, głównie kolarstw górskie czyli na świeżym powietrzu, teren często zalesiony zdjęcia z odległości maks 50 metrów.

Oczywiście do tego różnego typu wycieczki, portrety, ale to tak na boku.

Mój portfel to 2500-3000zł. Doskonale wiem, że szału nie ma, dlatego szukam czegoś używanego.

Po dotychczasowej lekturze, skłaniałbym się do obiektywu 70-200 F/4 + jakieś tańsze body w stylu 30D. Oczywiście to moje luźne przypuszczenia. Aparat ma służyć na kilka lat, nie planuję jego większej rozbudowy, dlatego sprzęt ma być dość uniwersalny do rowerowych zmagań ;)

To by było na tyle. Bardzo proszę o pomoc.

krisv740 - Sro 19 Maj, 2010

bardzo dobrze!
dostatecznie, ale bardzo dobrze! :cool:

No właśnie taki obiektyw gościu żąda 1800zł http://www.allegro.pl/sho...item=1045354631
Nad body to oprócz 30D myślę nad 400 lub 450. Jak myślicie?

30d może i słabszy af , ale można nim "gwoździe wbijać" - prawie... :smile:
j abym nie zamienił na serię xxxd...

marcin1106 - Sro 19 Maj, 2010

cyryl3000, pisałeś, że to ma być też sprzęt uniwersalny, więc rozważyłbym coś w stylu 17-85, jako taki uniwersalny spacerzoom :mrgreen:
oczywiście + 70-200 :razz:

Podstawa to kolarstwo wiec dlatego tamten obiektyw (cena dobra czy koleś przesadził?) chyba takim też idzie zrobić fotki "spacerowe"?
MC - Sro 19 Maj, 2010

Normalna cena za używkę.
zug - Sro 19 Maj, 2010

cyryl3000 napisał/a:
cena dobra czy koleś przesadził?

cena jest dobra biorąc po uwagę cenę nowego ;)

cyryl3000, cena dobra, ale odbiór osobisty wskazany - te szkła, nawet używki chodzą po około 1800 pln.
musisz pamiętać, że aparat to crop 1.6
szerokie szkło i tak będziesz "musiał" sobie kupić... :cool:

haldeman - Sro 19 Maj, 2010
Temat postu: Re: Pierwsza lustrzanka
cyryl3000 napisał/a:

Główne przeznaczenie lustrzanki to robienie zdjęć z wyścigów kolarskich, głównie kolarstw górskie czyli na świeżym powietrzu, teren często zalesiony zdjęcia z odległości maks 50 metrów.

70-200 f4 może być za ciemno w lesie, jak Ci jeszcze gość będzie szybko śmigał :mrgreen:

a jak ma się 70-200 f4 do tego? http://www.allegro.pl/sho...item=1042174569
lupo57 - Sro 19 Maj, 2010

cyryl3000 napisał/a:
a jak ma się 70-200 f4 do tego? http://www.allegro.pl/sho...item=1042174569

lepsze światło, gorszy AF

A do moich wymagań to co bardziej potrzebne?
B o g d a n - Czw 20 Maj, 2010

cyryl3000 napisał/a:
A do moich wymagań to co bardziej potrzebne?

Zdjęcia "sportowe" w terenie zalesionym na czasach rzędu 1/500s i przysłonie f/4 wymagać mogą oprócz sprawnego i szybkiego AF'a, wysokiego, uzywalnego ISO. Nie wiem, czy 30D to spełni.
Jeśli chodzi o sprzęt używany, to najwięcej w jednym miejscu znajdziesz na Canon Board
PS.
Ja nie wykluczałbym w tym wypadku np. używanego 450D i do tego ekonomicznego 70-200/4L, którego możesz już kupić za 1600 zł. Poszukaj na CB.

MasterB - Czw 20 Maj, 2010

Według mnie 30D szumiał mniej niż 450D. Dodatkowo 30D ma dużo szybszy tryb seryjny (3,5fps vs 5fps). W 450D bufor zapełnia się bardzo szybko (po 1-2 sekundach), w 30D można spokojnie zrobić 2x tyle zdjęć zanim bufor się zapełni.
Piszę akurat o tych cechach bo kolega jest zainteresowany sportem...

B o g d a n - Czw 20 Maj, 2010

MasterB napisał/a:
Dodatkowo 30D ma dużo szybszy tryb seryjny (3,5fps vs 5fps). W 450D bufor zapełnia się bardzo szybko (po 1-2 sekundach), w 30D można spokojnie zrobić 2x tyle zdjęć zanim bufor się zapełni.

Z tą szybkością 30D to chyba nie dokońca tak jest, jak mówi karta katalogowa - w praktyce max to nieco ponad 4 fps.
Zresztą czy w kolarstwie górskim będą potrzebne serie ponad kilka klatek - wątpię.

Wziąć też trzeba pod uwagę, że 30D mają już po parę ładnych latek i raczej przebiegi spore, bo użytkują go raczej zaawansowani amatorzy.
450D pewnie można kupić od niedzielnego pstrykacza jeszcze pachnący fabryką. :wink:

MasterB - Czw 20 Maj, 2010

B o g d a n napisał/a:
Z tą szybkością 30D to chyba nie dokońca tak jest, jak mówi karta katalogowa - w praktyce max to nieco ponad 4 fps.

Hmm, dziwne, nie zaobserwowałem takiego zachowania. Być może kwestia nowszego firmware. Jak się przesiadłem z 450D to tryb seryjny w 30D wywołał u mnie dużego banana na twarzy i głośne "ŁAŁ" :mrgreen:
Co do reszty to zgoda - przy 450D można domowym sposobem sprawdzić przebieg a 30D to niestety tylko serwisowo.
Mimo to polecałbym 30D, jeśli body jest z pewnego źródła.

Baku - Czw 20 Maj, 2010

To może być zasadniczy problem.
Chyba, że trafi się jakieś 40D w dobrej cenie. To by rozwiązało problem bufora, ISO i AF.

Kameleoonik - Wto 08 Cze, 2010
Temat postu: Pierwsza lustrzanka. Pomoc w wyborze.
Witam wszystkich szanownych forumowiczów optyczne.pl.
Chciałbym przedstawić wam ogólny zarys mojej sytuacji...Fotografią interesuję się od ~1,5 roku. Fotografuję głównie architekturę,przyrodę oraz czasem portrety. Jako że zepsuła mi się cyfrówka pomyślałem o kupnie lustrzanki.
Mój budżet na ten cel wynosi max. 3 tysiące polskich nowych złotych. Przeczytałem już mnóstwo tematów na tym forum oraz testów lustrzanek na optyczne.pl i zgubiłem się. Zgubiłem się w możliwościach. Dla mnie lustrzanka bd przyjemnością i na pewno nie zmienię jej przez przynajmniej ~2/3 może 4 lata a więc jest to dla mnie bardzo ważna kwestia. Chciałbym wybrać taką "rodzinę" lustrzankę żebym później nie musiał się przesiadać do innej i porzucać obiektywy.
Za te 3 tys. chciałbym kupić dobry korpus oraz kitówkę 18-55mm a przy dobrych lotach może jeszcze jakiś obiektyw 55-200 coś koło tego.
Jak na razie myślę o:
*Nikon D90 (ale starczy mi tylko na kit+body)
*Canon EOS 550D
*Canon EOS 500D.
Liczę na Waszą pomoc. Jeśli macie pomysły co w moim wypadku byłoby najlepsze lub macie może propozycję o innym body to piszcie. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam Wszystkich.
Kameleoonik.

B o g d a n - Wto 08 Cze, 2010

Kameleoonik napisał/a:
Mój budżet na ten cel wynosi max. 3 tysiące polskich nowych złotych.

Dozbieraj 595 zł. i kup zestaw z dwoma obiektywam Canon EOS 500D + ob. 18-55 IS + 55-250 IS
Jeśli chcesz go używać kilka lat, to według mnie z Canona to optimum. Chyba, że analogiczny zestaw z 550D, ale to już koszt 3859 zł. :wink:
Żywot 450D już się pomału kończy w Canonie.

Sunders - Sro 09 Cze, 2010

B o g d a n napisał/a:
Dozbieraj 595 zł. i kup zestaw z dwoma obiektywam Canon EOS 500D + ob. 18-55 IS + 55-250 IS

Zestaw niezły, ale kupując osobno zapłacisz mniej/364pln mniej/:
http://www.fotobasia.pl/p...on-18-55-mm-is/ +
http://www.fotobasia.pl/p...0mm-f-4-5-6-is/
231pln chyba łatwiej dozbierasz :smile:

Kameleoonik - Sro 09 Cze, 2010

Dziękuje wam bardzo:) Bardzo mi pomogliście:)
A mam jeszcze jedno ważne pytanie.
Wg was bardziej się opłaca mi kupić 500D czy 550D?]
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Kameleoonik.

lupo57 - Sro 09 Cze, 2010

550D jest nowszym modelem i bardziej bym się skłaniał ku temu modelowi
Sunders - Sro 09 Cze, 2010

Jesli dodatkowe nieco ponad 400pln nie jest problemem, to moim zdaniem warto wziąść 550d.
B o g d a n - Sro 09 Cze, 2010

Kameleoonik napisał/a:
A mam jeszcze jedno ważne pytanie.
Wg was bardziej się opłaca mi kupić 500D czy 550D?

Ja zdecydowanie jestem zwolennikiem kupowania najnowszych modeli z danej półki, tym bardziej jeżeli na dłużej ale stojąc przed takim wyborem należy sobie uświadomić, że dalej pomiędzy 550D, a 50D jest minimalna różnica zaledwie kilkuset złotych. Oczywiście nie można tak brnąć w coraz to wyższe ceny, ale 50D kusi.

Ja już wtedy kupiłbym 50D i do tego oddzielnie nawet EF-S 18-55 IS + EF-S 55-250 IS.
Inny wariant, (który zresztą kiedyś kupiłem) to rezygnując na początek z teleobiektywu możesz rozważyć 50D + 17-85 IS USM w cenie od 3800 zł. :smile:

hijax_pl - Sro 09 Cze, 2010

Odpowiednikiem u nikona jest nie D90 ale D5000, którego w dualkicie kupisz za 2700zł, np tu: Nikon D5000 + 18-55VR + 55-200VR

Osobiście jednak proponowałbym Ci dozbieranie ok 300zł i zakupienie D90 +18-105VR. Dlaczego? Bo D90 to lepsza ergonomia a ten obiektyw, który jest chyba najlepszą propozycją na rynku kitowców w zupełności Ci wystarczy (nie odczujesz braku tych 95mm na końcu).
A jak już zaczniesz odczuwać możesz kupić świetne i niedrogie zarazem szkiełko 70-300VR :)

kozidron - Sro 09 Cze, 2010

B o g d a n napisał/a:
Ja zdecydowanie jestem zwolennikiem kupowania najnowszych modeli z danej półki

nowe nie zawsze znaczy lepsze, nowe po prostu jest nowsze.

450D na pewno da się robić dobre zdjęcia, dodatkowo wolałbym lepsze szkiełko, niż 550D.
Różnica, to jest zauważalna między 50D a serią XXXD (450/500 czy 550D).

B o g d a n, reprezentujesz typowe poglądy sprzedawcy sklepowego, nie mówię że to źle ale aparat to nie bułki, nie trzeba kupować świeżych(prosto z pieca).

Nie lepiej tą różnicę przeznaczyć na 17-85 albo choćby S17-70 czy nawet tamrona 17-50.
Moim zdaniem zamiast polecać tych plastików do 550D lepiej kupić 450D+ lepsze szkło i to amator szybciej doceni, niż te plastiki które polecacie.

lupo57 napisał/a:
550D jest nowszym modelem i bardziej bym się skłaniał ku temu modelowi

lupo57, to szybko sprzedawaj coś ze swojej stopki, żeby go kupić a najlepiej 70-200 :razz: :wink: efekty na pewno będą lepsze (nie chce być bezczelny ale dobrze wiesz, ze to bzdura) :razz:

kozidron napisał/a:

Dokładnie tak.

550D ma większą rozdzielczość matrycy (czyt. dyfrakcję na poziomie już f/7), co przy tanich podstawowych szkiełkach kompletnie nic nie daje. Ma lepszy pomiar światła oraz obsługuje karty SDXC ale zarazem też mniejszy bufor, co ważne jest gdy pstryka się w RAWach, no ale kręci lepsze filmy ;)

kozidron - Sro 09 Cze, 2010

hijax_pl, tak się wkręca ludzi a potem to się nazywa pomoc.
lupo57 - Sro 09 Cze, 2010

kozidron napisał/a:

lupo57, to szybko sprzedawaj coś ze swojej stopki, żeby go kupić a najlepiej 70-200 :razz: :wink: efekty na pewno będą lepsze (nie chce być bezczelny ale dobrze wiesz, ze to bzdura) :razz:

Wiesz kozidron nie o to chodzi by wymieniać sprzęt na nowy, nie to było moim zamysłem, po prostu jak bym kupował nowy sprzęt i wahał się między tymi dwoma modelami to po prostu kupiłbym nowszy i tyle
pozdr

hijax_pl napisał/a:
kozidron napisał/a:

Dokładnie tak.

550D ma większą rozdzielczość matrycy (czyt. dyfrakcję na poziomie już f/7), co przy tanich podstawowych szkiełkach kompletnie nic nie daje. Ma lepszy pomiar światła oraz obsługuje karty SDXC ale zarazem też mniejszy bufor, co ważne jest gdy pstryka się w RAWach, no ale kręci lepsze filmy ;)

Dyskusja mi mocno przypomina te sprzed roku o 50D w odniesieniu do 40D - identyko.
Pewnie macie rację, że 550D jest gorszym aparatem od 500D, a 500D gorszym od 450D, ... :roll:
albo wstaliście dzisiaj lewą nogą :razz:

B o g d a n, przykro mi, że nie zrozumiałeś tego co napisałem ;)

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n, przykro mi, że nie zrozumiałeś tego co napisałem ;)

W takim razie powinieneś pisać jaśniej bo nie tylko ja mam z tym problem. :wink:

krisv740 - Sro 09 Cze, 2010

a przepraszam panowie.... - widzicie jakąś większą różnicę dla zaczynającego przygodę z lustrzanką przy wyborze pomiędzy tymi dwoma modelami???
dodatkowo ze szkłami proponowanymi w wątku (plasticzaki)?

pytanie do : B o g d a n, i hijax_pl,

czy tylko piankę bijemy?

bo ja osobiście sensu nie widzę.... - choć przychylam się do zdania i opinii hijax_pl,

MasterB - Sro 09 Cze, 2010

Zapewne chodzi o to że 550D jest lepszy od 500D ale nie we wszystkich aspektach. Dokładanie pieniędzy do niego może mijać się z celem bo nie uzyskamy wymiernej poprawy jakości zdjęć... Lepiej zaoszczędzone $$$ wydać na szkła.

MasterB, ja wiem (a przynajmniej tak mi się zdaje... :razz: ) jak jest różnica pomiędzy tymi body.
nie wątpię też , że dwaj nasi adwersarze ją znają...
chodzi mi o konkretny wątek/problem/przypadek... :mrgreen:

[ Dodano: Sro 09 Cze, 2010 10:34 ]
MasterB napisał/a:
Lepiej zaoszczędzone $$$ wydać na szkła.

łoj! :mrgreen:
zaraz wpadnie forumowy "znaffca" i będziesz miał ciepło... :lol: :lol: :lol:

MC - Sro 09 Cze, 2010

krisv740 napisał/a:
zaraz wpadnie forumowy "znaffca" i będziesz miał ciepło...

Znaczy, żeby kupić 350D i do tego koszyk eLek? :lol:

haldeman - Sro 09 Cze, 2010
Temat postu: Re: Pierwsza lustrzanka. Pomoc w wyborze.
Kameleoonik napisał/a:
Dla mnie lustrzanka bd przyjemnością i na pewno nie zmienię jej przez przynajmniej ~2/3 może 4 lata a więc jest to dla mnie bardzo ważna kwestia. Chciałbym wybrać taką "rodzinę" lustrzankę żebym później nie musiał się przesiadać do innej i porzucać obiektywy.
Kameleoonik.

C550D, skoro inwestycja na lata :wink: to watro dołożyć kilka stów do początkowego budżetu i kupić najnowsze body, no chyba że to już wersja budżetu 2.0? :mrgreen:

MC napisał/a:
krisv740 napisał/a:
zaraz wpadnie forumowy "znaffca" i będziesz miał ciepło...

Znaczy, żeby kupić 350D i do tego koszyk eLek? :lol:

wręcz odwrotnie!!!

1ds mkV (tak wim!!! ) i 28-80 (bez usm) - bo po cholerę eLka.... :mrgreen:

[ Dodano: Sro 09 Cze, 2010 11:15 ]
haldeman napisał/a:

C550D, skoro inwestycja na lata

żaden aparat z serii xxxd nie jest inwestycją na lata!

kiedyś 300d/350d były w cenie dzisiejszego 7d - a chyba nawet więcej - inwestycja to dobre szkło - aparat i tak zostanie zmieniony... - myślę , ze w chwili obecnej to zazwyczaj kwestia około 4-5 lat... (tak srednio - biorąc pod uwagę zmiany na inny/lepszy - nie koniecznie nowy).

Widzisz Kameleoonik, jak łatwo rozpętać burzę w szklance wody? :D

Bierz Nikona D90+18-105VR i ciesz się robieniem zdjęć :D

hijax_pl napisał/a:
Bierz Nikona D90+18-105VR i ciesz się robieniem zdjęć
:!:

albo 550/500d i 18-135/15-85.... :mrgreen: :cool:

krisv740 napisał/a:

haldeman napisał/a:

C550D, skoro inwestycja na lata

żaden aparat z serii xxxd nie jest inwestycją na lata!

autor sam napisał, że nie wymieni body wcześniej niż za 2-3 lata dlatego proponuje mu najnowszy 550D, który nie jest tak znowu dużo droższy niż 500D

krisv740 napisał/a:

kiedyś 300d/350d były w cenie dzisiejszego 7d - a chyba nawet więcej - inwestycja to dobre szkło - aparat i tak zostanie zmieniony... - myślę , ze w chwili obecnej to zazwyczaj kwestia około 4-5 lat... (tak srednio - biorąc pod uwagę zmiany na inny/lepszy - nie koniecznie nowy).

Nie rozumiem do końca do czego odnosi się ten fragment tekstu(częstotliwości wymiany korpusów?), stąd też muszę poprosić o wyjaśnienia zanim odpowiem :mrgreen:

haldeman, różnie rozumiemy inwestycję na lata... :mrgreen:

dla mnie "na lata" to co najmniej 5-8 lat - 3-4 lata to zwykły okres uzytkowania - najczęściej przyspieszany jeśli "rybka chwyci".

ja mam aparat jeszcze z początków lat '80 i jeszcze długo mi posłuży... :mrgreen:

czy teraz się rozumiemy? :???: :cool:

krisv jak najbardziej :cool: ja prosty chłop ze wsi jestem...
revolta - Sro 09 Cze, 2010

Kameleoonik architekturę robisz powiadasz ? a wieczorem dużo zdjęć ?
Nikon ma ponoć lepszy AF w trudniejszych warunkach, więc czemu Canonami się tylko interesujesz ?
Canony entry-level nie mają super AFu w ciemnościach, jaki mają Canony XXD i Nikony

Cytat:
Nie rozumiem do końca do czego odnosi się ten fragment tekstu(częstotliwości wymiany korpusów?), stąd też muszę poprosić o wyjaśnienia zanim odpowiem

jak zaczniesz się bardziej w to bawić to zrozumiesz, że czasem wymiana co 2-3 lata to norma (nowe możliwości, ergonomia, potem zapragniesz XXD po tym jak go pożyczysz od kogoś i zobaczysz różnice w wizjerze i możliwość pracy MF, poczujesz w ciemności różnicę w pracy AF, możliwości używania pokrętełka )

lepiej nie pożyczaj od nikogo do zabawy, bo potem poczujesz istotny niedosyt :) kup teraz coś na rozgrzewkę, jak hobby chwyci, za 2 lata tu wrócisz pytając Eos 60D czy cośtam :)

kup na rozgrzewkę i ciułaj i zbieraj na zmianę za pare lat :] bo warto jeśli to hobby pokochasz :]

Kameleoonik - Sro 09 Cze, 2010

Dziękuje Wszystkim za porady.
Bardzo mi pomogliście.
Inwestycja na lata to dla mnie okres minimum 3-4 lat.

Hmm zdjęcia robię głownie za dnia, dość rzadko robię zdjęcia nocą dlatego AF w ciemnościach nie jest dla mnie aż taki ważny. :wink:

Hmm teraz dostaje dylemat 500D czy 550D :mrgreen:
Dziękuje i pozdrawiam.
Kameleoonik.

revolta - Sro 09 Cze, 2010

robisz za dnia, im bardziej polubisz to hobby, tym więcej zaczniesz robić w innych warunkach
jak miałem zenita to mi brakowało zoomu i możliwości szybkiej obróbki stąd kupiłem cyfrówkę
jak już nabyłem cyfrówkę (300D) to mi brakowało wyboru trybu pomiaru światła, trybu AF , potem jak zobaczyłem czym jest anti-shake, to mi zabrakło, jak robiłem zdjęcia na wydruk to mi brakowało megapixeli, wtedy aparat był używany głównie w górach,
potem kupiłem 450D i już miałem to czego brakowało poprzednio i wtedy zacząłem chodzić wieczorami po mieście i nagle mi brakowało szerszego kąta (kupiłem konwerter bo kasy nie miałem na szerokie szkła) i brakowało dobrego AFu
więc uwierz - apetyt rośnie w miarę jedzenia
dziś mając 50D chciałbym mieć punkt pomiaru światła podążający za punktem AF, chciałbym grupowanie punktów AF, chciałbym... to co ma średniej klasy Nikon (ale nie zmienię systemu mając szkła i kupując kolejne)
nie ma tak, że Ci starczy na 3 lata jak w to wejdziesz, tak mówisz dziś,
jak wejdziesz to się będzie chciało coraz więcej (pod warunkiem że miłość do hobby zaiskrzy) i bardzo szybko zmienisz zdanie, chyba wielu tu tak ma, że kupował coś z przekonaniem, że starczy na hoho, a potem szukał kolejnego :)
pochodzisz trochę po mieście, terenie, potem zaczną się ptaszki, nocne klimaty i poczujesz potrzebę :]

Kameleoonik - Czw 10 Cze, 2010

Jeszcze jedno małe pytanko.

Canon EOS 500D z obiektywem 18-135 za 2989
czy
Canon EOS 550D z obiektywem 18-55 za 2666?
Liczę na waszą pomoc. Mam problem ponieważ oba te body niewiele się miedzy sobą różnią.
W skrócie. Lepsze body czy większa ogniskowa...
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Kameleoonik.

B o g d a n - Czw 10 Cze, 2010

Kameleoonik napisał/a:
czy

Pewnie tylko Ty wiesz (albo nie) jakiego zakresu ogniskowych będziesz potrzebował. Według mnie tylko zakres 18-55 nawet na APS-C, to zbyt mało aby mieć możliwość zrealizowania pewnych zamierzeń fotograficznych. Jeśli podzielasz moje zdanie i masz lekkie parcie na trochę dłuższe ogniskowe, to wybór zestawu jest prosty.
Dostępny jest też w sklepach euro za 2990 zeta. Cena według mnie jest całkiem OK.

Obiektyw 18-135 nie należy co prawda do wysokich lotów ale ludzie powiadają, że całkiem może być dla amatorskiego pstrykania. :wink: Zresztą 18-55 też nie jest żadnym cudem techniki, niestety. :smile:

revolta - Czw 10 Cze, 2010

ja bym wziął ten drugi zestaw, bo w cenie są trzy szóstki a ja jestem metalem to by mnie podnieciło

a tak na poważne :

http://translate.google.c...history_state0=

http://the-digital-pictur...s.aspx?Lens=678

http://www.photozone.de/c...on_18135_3556is

testy, zdjęcia z tego 18-135, oceń sobie sam czy Ci się podobają
a większe ogniskowe (większy zoom) nie musi (a czasem wręcz nie oznacza) lepszej jakości
jak nie będziesz robił dużych powiększeń i wykadrowań i będziesz zdjęcia oglądał na monitorze np. 17-19 cali (1280*1024 pixele da nam 1.3 MPix, prawda?) to nie zauważysz problemów najmniejszych :]
jeśli zdjęcia będą zawsze oglądane z monitora, drukowane 10*15 to będziesz happy mając tak uniwersalną rzecz (oddzielnie 1200-1400 złotych) z drugiej strony lepsze body w testach ocenione wysoko
więc masz wybór ciężki i najpierw pomyśl, czy 1 uniwersalny obiektyw będziesz używał cały czas, czy będziesz wpadał w manię jaką ma wielu tutaj kupowania i noszenia kilku obiektywów lepszej jakosci i ich ciągłego zmieniania w terenie (ja mam 3 i bardzo chce kolejne 2 dokupić, szeroki i długą rurę na specjalne potrzeby ala wyjazd, ale nie na "idziemy na spacer i biorę cały plecak bo może przypadkiem będziemy w parku i może przypadkiem jakaś pijana wiewiórka sie przywlecze" albo kumpel co ma zespół poprosi o zdjęcie z takiego z "szerokim kątem, żeby wyglądali jak monumenty" , bo 10mm czy 400mm użyję pewnie w 5% zdjęć jakie zrobie a 85% oblecę 15-85 i 10% 70-300)
policz sobie czy warto na kilka procent zdjęć (jeśli tak oceniasz swoje potrzeby) użyjesz czegoś czy nie
jak ktoś jest "ptasiolubem" to wiadomo, że dla niego priorytetem jest co innego niż ktoś kto lubi krajobrazy itd.
wariaci ładują kilka tysi w coś co wykorzystają w kilku procentach ujęć (jakbym miał, to od jutra bym miał kase to bym se kupił 10-22 i 100-400 i sam bym się zakwalifikował do fetyszystów, bo dawać 8000 za 5% ujęć jakie zrobie... wariactwo)

pomyśl więc jakie masz POTRZEBY w zakresie od 55-135(czyli 215 mm) w stosunku do 650 zeta różnicy (bo body 500 tańsze od 550 o 350 zeta na oko) i czy warto dawać de facto 650 zeta za zakres 55-135

jeśli jesteś użytkownikiem co chce poprostu chodzić i pstrykać - to uniwersalny i większy zoom sie przyda, jeśli planujesz, że to "tylko na rozpęd i będziesz w to wchodził" to lepiej mieć lepsze body i dozbierać w przyszłym roku na kolejny obiektyw
bo jeśli nagle odbije Ci na "ptaszki" to i tak będziesz musiał jakieś 200/300/400 kupić
jak nie odbije, to 135(x1.6) oblecisz wiele
pisałeś na początku o architekturze , oba mają 18 mm na dole (czyli ten kąt szeroki jaki będziesz potrzebował) , porównaj sobie ich ostrości na dolnych zakresach (skoro architektura) oraz jakie ma f dla 50-70 (portrety)

Kameleoonik - Czw 10 Cze, 2010

revolta napisał/a:
ja bym wziął ten drugi zestaw, bo w cenie są trzy szóstki a ja jestem metalem to by mnie podnieciło
)

Ja jestem metalem(nie żartuje) i te trzy szóstki na mnie działają(tu żartuje).
A więc zdecydowałem się na lepsze body. I tak będę musiał kupić tele 55-200.
Dziękuje Wam niezmiernie za okazaną mi pomoc, na początku bałem się napisać ale spotkałem bardzo miłych ludzi :smile: Na pewno stanę się stałym bywalcem tej strony i forum.
Od jutra stanę się dumnym posiadaczem 550D:)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje WSZYSTKIM :wink:
Pozdrawiam i dobranoc.
Kameleoonik.

tomek__gda - Pią 11 Cze, 2010

Dlaczego nikt nie zasugerował 40D? ...z chociażby 17-85? Ceny 40 znacznie spadły, niekoniecznie mieści się to w budżecie, ale może warto?
revolta - Pią 11 Cze, 2010

40D dobry aparat, ale jak będzie robił duże powiększenia to 10 MPix to nie to co 550D z matrycą (podobno) od 7D i 18 MPIx (możliwość niezłego cropa/kadrowania) nawet z mniejszą ogniskową
+ filmowanie (turystycznie może się bardzo przydać)
więc 550D to bardziej uniwersalny aparat niż świetny jakościowo 40D (bo filmowanie i dużo MPIX z których można wyciąć ładnie kadr)
w testach padają wręcz słowa (bolesne), że w 550D wyciągnięto więcej z tej matrycy niż w 7D (coś o głębi tonalnej napisano)
stąd taki wybór, poza tym lepiej mieć nowe i na gwarancji niż kilkuletnie i bez :)
skoro planuje to na 3 lata, to jak sie nauczy to kupi sobie 70D :]
a patrząc na inne fora, w 550D (nowy mechanizm AF podobno ma) ładnie współgra mój 15-85 więc pewnie na potrzeby architektoniczne to byłby za rok idealny wybór (pewnie i tak poniżej 2000 nie zejdzie)
17-85 to dobra rada na zastąpienie KITa, będzie miał 1 mm na dole (zawsze ze 3 stopnie) i 30 mm na górze (pisał o portretach)

a apropos architektury - moja mała propozycja (coś co sam zrobię niedługo) wymiana matówki na EF-D z liniami poziomymi do kadrowania, do ujęć architektury (by zachować pion/poziom) bardzo się przyda :]

http://www.pstryk.pl/browse:202/mat+wki

bo im szerszy kąt, tym każde drobne pochylenie bardzo się widzi

hijax_pl - Pią 11 Cze, 2010

revolta, aby nieźle cropować/kadrować, następujące warunki muszą być spełnione:
a) matryca ma stosunkowo dużo megapiskeli, oraz
b) obiektyw jest w stanie obsłużyć taką matrycę.

A do architektury to zamiast matówki poleciłbym Ci statyw z poziomicą ;)

revolta - Pią 11 Cze, 2010

nie każdy lubi łazić z statywami, na forum o obiektywie, dałem pare detali o 15-85, dałem też zdjęcie zrobione z ręki przy 1/5 sekundy w nocy
statywy noszą i rozkładają zapaleńcy i fanatycy, a jak ktoś "lubi czasem robić zdjęcia i fajnie jak wyjdą dobre" to nie będzie się męczył
już szybciej kupię "jasną stałkę" niż statyw, bo nie wydaje za kase albumów "starówka nocą"
jak ktoś tak pracuje to musi mieć statyw, jak ktoś jest "amatorem" to dla mnie przegięcie , za to taka matówka jak znalazł na byle wyjazd lub zwiedzanie
nie wyobrażam sobie iść na spacer z panną na miasto , wsadzić do plecaka aparat "bo może coś sie nam spodoba i może jakieś zdjęcie" i rozstawiać statywy podczas spacerku :]
a EF-D - da komuś kto lubi robić zdjęcia architektury (jak założyciel topica) czego mu potrzeba :]
można sobie oczywiście kupić statyw... można... można też na spacer do lasu założyć pasoszelki i ghillie, tylko to przegięcie, to samo sądzę o spacerowaniu ze statywem

amator fotografii co chce mieć dobry aparat i lubi zdjęcia robić, to nie znaczy zapaleniec dla którego jest to cel życia lub fotograf zawodowy wydający albumy i ceniony z licznymi nagrodami :]

EF-D napewno nie zaszkodzi ;)

[ Dodano: Pią 11 Cze, 2010 13:43 ]
nie da sie edytować postu, bu
ale początkującemu doradziłbym poza EF-D (widziałem też poziomice elektroniczne na stopkę lampy, może to i fajnie działa, nie wiem) jeszcze dyfuzor na lampę wbudowaną
20 zeta nie zaszkodzi a może pomóc :)

asia84 - Pią 20 Sie, 2010
Temat postu: Nikon D3000 obiektyw 18-55 + 55-200 czy Canon EOS 500 18-135
Witam!

Bardzo proszę o pomoc w doborze lustrzanki, zastanawiam się czy lepiej kupić Nikona D3000 z obiektywem 18-55 i dodatkowym 55-200, czy nieco dopłacić i kupić Canona EOS 500 z obiektywem 18-135. Bardzo proszę o radę.
Będzie to moja pierwsza lustrzanka z fotografią zaczęłam przygodę 2 lata temu ale moim jedynym dotychczasowym sprzętem był kompakt sony DSC.

lotofag - Sob 21 Sie, 2010
Temat postu: Re: Nicon D3000 obiektyw 18-55 + 55-200 czy Canon EOS 500 18
To może coś 'po środku': Nikon D5000 + Nikkor 18-105VR ;)
Foreigner - Nie 22 Sie, 2010

Też polecam ten zestaw co napisał lotofag,
acoanic_radka - Nie 22 Sie, 2010
Temat postu: Canon EOS 500D czy Nikon
Witam. Potrzebuję podpowiedzi który aparat kupić. Zastanawiam się nad dwoma aparatami
:arrow: Nikon D5000 + AF-S DX 18-105 VR
:arrow: CANON EOS 500D+18-55 IS+TAMRON 70-300 MACRO

Na aparat chce przeznaczyć do 3000 zł. Chce zastosować go do fotografowania ogólnego czyli sport, kwiatki, ludzi, przyrodę itd. A może coś innego za tą cenę. Jakieś inne obiektywy? Proszę o doradzenie bo dopiero zaczynam z takim fotografowaniem. Wcześniej tylko kompaktówka.

Drugi aparat poprawiony. Przez pomyłkę nie to skopiowałem. Już poprawione.

lotofag - Nie 22 Sie, 2010
Temat postu: Re: Canon EOS 500D czy Nikon
Ten drugi zestaw to tylko z tym Tamronem?
Jeśli tak to zacznij od przyswojenia sobie terminu 'ogniskowa' zanim kupisz sobie teleobiektyw jako jedyne szkło...

acoanic_radka - Wto 24 Sie, 2010

To podpowie ktoś na mój post wyżej ?
Baku - Wto 24 Sie, 2010

Nie, no w drugim zestawie jest przecież 18-55IS. W tym budżecie najrozsądniejszy będzie chyba zakup body z dualkitem; pozwoli na zorientowanie się które ogniskowe są tymi najbardziej pożądanymi. Z czasem acoanic_radka, dokupisz sobie może jakieś stałki lub wymienisz kity na jaśniejsze zoomy celując właśnie w ulubiony zakres ogniskowych.
Firmy (systemu) nie doradzę - wszystkie w tym zakresie cenowym oferują podobną jakość obrazu, różniąc się przede wszystkim kwestiami ergonomicznymi, a tu przecież za Ciebie nie zadecyduję. Wybierz się więc do sklepu i zapoznaj z korpusami:
Canon 500D
Nikon D5000
Olympus E520
Pentax K-x
Sony A450/500/550
Jeśli któraś przypadnie Ci do gustu poszukaj jej w zestawie handlowym z uniwersalnym obiektywem szerokokątnym i teleobiektywem. 3000 zł powinno starczyć.

Usjwo - Wto 24 Sie, 2010

Baku napisał/a:
Nie, no w drugim zestawie jest przecież 18-55IS.

acoanic_radka napisał/a:
Drugi aparat poprawiony. Przez pomyłkę nie to skopiowałem. Już poprawione.

Baku napisał/a:

Wybierz się więc do sklepu i zapoznaj z korpusami:
Canon 500D
Nikon D5000
Olympus E520
Pentax K-x
Sony A450/500/550

To jest tak zwana niedziwiedzia przysluga, kolega acoanic_radka juz sie zdecydowal, Nikon albo Canon i tego niech sie trzyma. W drugim przypadku ja bym nawet poczekal z tym Tamronem i popstrykal najpierw tym jednym (chyba ze to jakas spedcjalny dual kit po lepszej cenie)

Baku - Wto 24 Sie, 2010

Czy ja wiem? Nie wygląda na bardzo zdecydowanego...

Cytat:
A może coś innego za tą cenę. Jakieś inne obiektywy? Proszę o doradzenie bo dopiero zaczynam z takim fotografowaniem.

...przynajmniej dla mnie :smile:

Ale nie w tym rzecz. Wejść w świat lustrzanek można na wiele sposobów i w zasadzie każdy jest dobry, jeśli daje satysfakcje. Nie widzę nic zdrożnego w tym, by popróbować się z różnymi markami. Sam zaczynałem od dylematu Nikon czy Canon, a nie było tam innych marek tylko i wyłącznie z powodu mojej ówczesnej (mam nadzieję) ignorancji.

Usjwo - Wto 24 Sie, 2010

Baku napisał/a:
Sam zaczynałem od dylematu Nikon czy Canon, a nie było tam innych marek tylko i wyłącznie z powodu mojej ówczesnej (mam nadzieję) ignorancji.

Nie ma co zalowac, jak wybrales najlepiej :razz: . Twoja "ignorancja" ograniczyla Ci mozliwosc pomylki. :mrgreen:

Baku - Wto 24 Sie, 2010

No tak. Beginner's luck...
rutek75 - Wto 21 Wrz, 2010

Witam,
pozwolę podpiąć się do tematu wyboru pierwszego amatorskiego lustra z budżetem 3K zł.
warunki brzegowe:
- celny AF (bo szybkość zdaje sie zależy bardziej od obiektywu, przynajmniej w tej klasie aparatu)
- podgląd głębi ostrości w wizjerze - wizjer jak największy
- nie może być zbyt ciężki, bo małżonka również zdeklarowała chęć nauki fotografowania, a że jest drobnej postury nie mogę kupić ciężkiej cegły.
- sprzęt raczej nowy, może szkła jestem skłonny kupić z drugiej ręki.
- cele fotografi? jak to u amatora, właściwie pełen zakres, wszystkiego po trochu. Z poprzednich doświadczeń z fotografią wiem napewno, że lubię potrety i - przepraszam za słowa laika - zdjęcia z "zatrzymaniem ruchu".. nie wiem czy się dobrze wyraziłem.

Przez ostatnie 2 tygodnie wertuję fora, porównuję parametry, biegam po sklepach przymierzając się do różnych modeli. Efektem jest już prawie napewno wybór C500D z kitem 18-55IS i do tego C55-250IS (bo mam ciągoty do fotografowania z dalszego dystansu)

Pytanie do Was:
1. wiem że szkiełka kitowe które wybrałem są ok na początek, ale może jest lepszy wybór w tym zakresie cenowym? (mam do wydania około 3300-3400 ale muszę kupić torbę, karty pamięci, może jakiś polar czy dodatkową baterię, więc zostaje około 3000) Dodam jeszcze że zestaw musi mi niestety wystarczyć na najbliższe parę lat - ze względu na fundusz nie planuję dokupienia szkieł... no może jakieś stałki do portretu i szeroki do pomieszczeń i architektury - ale to zdecydowanie później.
2. mojej żonie zależy na lekkim aparacie, ja wolałbym troszkę większy i cięższy. Kompromisem jest tu zakup gripa - http://www.ceneo.pl/7831936 czy np ten zamiennik będzie bez problemu współpracował? cena orginalnego jest dla mnie zbyt wysoka.
3. Jeśli wybór szkła C55-250IS jest ok, to czy ktoś miał styczność ze sklepem CYFROMAN na allegro - u tego sprzedawcy cena tego obiektywu to 750zł vs 1000zł w sklepach internetowych, jednak gdzieś na forum widziałem post użytkownika który kupił w Cyfromanie baterie orginalne, po czy okazało się że mogą być "orginalne inaczej" - czy taka sytuacja może mi grozić w przypadku obiektywu?
4. Jaką kartę do C500D - wszystko jedno jaka class 6 wystarczy?

uff to chyba tyle. jak ktoś dotarł do tego miejsca to dziękuję za cierpliwość :)
czekam na uwagi i pozdrawiam.

edit: apropos sklepu cyfroman - zajżałem do komentarzy i... no comments :) przeszła mi ochota na zakupy w tym sklepie - tak czy inaczej czy istnieje zagrażenie kupna obiektywu podróbki na allegro czy to raczej niespotykane?

hijax_pl - Wto 21 Wrz, 2010

rutek75 napisał/a:
- podgląd głębi ostrości w wizjerze - wizjer jak największy

..ale to raczej kłóci się z wyborem aparatu o lustrzanym wizjerze. Lepiej byłoby jakiś aparat z pryzmatem.

rutek75 - Wto 21 Wrz, 2010

Z lustrzanym wizjerem kłóci się "podgląd głębi ostrości" czy "duży wizjer" ? czy jedno i drugie?

Z lektury forum wiem, że wizjer z pryzmatem jest lepszy (nie wiem dlaczego, wiem że jest :) ), ale niestety na D90 z 18-105VR zwyczajnie mnie nie stać, no może samą puszkę z obiektywem dałbym radę kupić ale gdzie jeszcze akcesoria. Poza tym nie wiem czy 105mm wystarczyłoby mi na dłużej.

hijax_pl - Wto 21 Wrz, 2010

Pryzmat daje więcej światła niż lusterka. Z czasem też lusterka mogą ulec zanieczyszczeniu - pryzmat, jako kawałek szkła raczej dość dobrze znosi próbę czasu.

Podgląd głębi ostrości to przymknięcie do żądanej wielkości przysłony - a to ogranicza ilość światła. Mając kiepski wizjer, obraz będzie tak słaby, że trudno będzie oceniać GO - prościej będzie po prostu zrobić zdjęcie.

wojaka - Pią 24 Wrz, 2010
Temat postu: CO KUPIĆ - SZUKAM POMOCY
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki. Budżet 3 tyś (słabo wiem :)

Myślę nad canonem 500d (zależy mi na filmach), choć gość w sklepie powiedział, że przy nagrywaniu filmów nie działa autofocus i trudno nagrać kogoś w ruchu - to prawda?

Jaki zestaw z canona jest najoptymalniejszy jeżeli nie zależy mi na filmie. Czy do 3 tyś, kupię body z jednym lepszym obiektywem od kita?

pitras - Pią 24 Wrz, 2010

Pod tym adresem znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie :)
wojaka - Pią 24 Wrz, 2010
Temat postu: faktycznie - praca domowa
oj tak to jest gdy się człowiek śpieszy, trochę poczytałem, wpadłem na nowe strone no to zapytam ponownie jak już no właśnie będę chociaż cuś wiedział :)

Pozdro i dzięki

no_fear - Czw 07 Paź, 2010

Witam,
jak większość w tym dziale planuję zakupić pierwsze lustro :wink:

Sprzęt musi być mocno uniwersalny - pomieszczenia, to jakiś zabytek, widoczek, żywy psiak w ruchu, itd. - czyli wszystkiego po trochu...

Wiem, że każda z tych puszek oferuje więcej niż ja póki co potrzebuję :wink:
Ale wolał bym nie zmieniać aparatu np. za rok bo dotychczasowy przestanie mi wystarczać.

Trochę poczytałem i na placu boju pozostali:

D3100 + 18-105 VR nowy ~2800zł
D5000 + 18-105 VR nowy ~2600zł
D90 + 18-105 VR używka (z kilkoma ciekawymi dodatkami) ~2600zł

Ze szkieł typuje: 18-105VR + "stałka" 35mm 1.8 lub 50mm 1.8 (tu AF tylko z D90).
W perspektywie kilku miesięcy grip, jakaś lampa błyskowa i póki co tyle :razz:

Mam dylamata co wybrać - lepsze ale używane bez gwarancji czy gorsze ale fabrycznie nowe...

komor - Czw 07 Paź, 2010

no_fear, tego dylematu nikt nie rozwikła za Ciebie. Jedni nie znoszą sprzętu używanego, inni uważają to za oczywistą oczywistość. Na pewno lepiej mieć D90 niż D5000, ale reszta zależy od finansów.
moronica - Czw 07 Paź, 2010

no_fear, tak w zasadzie to korpus zawsze jest uniwersalny a odpowiednie do tematyki moga byc szkla. np moze sie okazac, ze do pomieszczen i widoczkow 18mm bedzie za wasko i w przyszlosci zamarzy ci sie cos rozpoczynajacego sie od przynajmniej 12mm. ale na poczatek kit w zupelnosci wystarczy a i ta jasna 50tka przyda sie w kiepskim oswietleniu. reszta to kwestia wybrania najlepszej puszki mieszczacej sie w budzecie, pojedz do sklepu, pomacaj i tyle
bobo_skate - Sro 20 Paź, 2010
Temat postu: Jaką lustrzankę wybrać ?
Hej wszystkim! Od dłuższego czasu mam zamiar kupić lustrzankę. Można powiedzieć, że jestem średnio zaawansowanym fotografem. Zastanawiam się nad kupnem sony alfa. Przypadły mi do gustu 4 modele:
- sony alfa 450,
- sony alfa 380,
- sony alfa 550,
- sony alfa 350.

Jak myślicie, który z tych modeli jest najlepszym wyjściem? A może macie do zaproponowania coś innego?
Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)

hijax_pl - Sro 20 Paź, 2010

bobo_skate, skoro przypadły Ci do gustu, to chyba zapoznałeś się z różnicami między tymi modelami. Które parametry Cię interesują najbardziej?

nie znam się na parametrach.. nie miałam lustrzanki, zainteresowały mnie, bo mam zamiar wydać miedzy 2500-2800 zł

Aha - czyli jedynym kryterium wyboru była cena...

Zatem do worka można dorzucić jeszcze:
Nikon D3100 + 18-105VR
Pentax K-r + 18-55
Canon 550D + 18-55IS

Tak tylko, że którą teraz wybrać?
krisv740 - Sro 20 Paź, 2010

bobo_skate napisał/a:

na razie żadnej...

kupić książkę o fotografowaniu.... :cool:

bobo_skate napisał/a:

Tą, którą najlepiej się trzyma w ręce, najładniej wygląda i aktualnie posiada najciekawszy aspekt promocyjny w miejscowym sklepiku.

Oraz...
krisv740 napisał/a:
kupić książkę o fotografowaniu

ghost - Sro 20 Paź, 2010

350 i 380 odrzucamy z góry.
jeżeli chcesz liveview (patrzysz na ekran, nie w wizjer) to sony 550/500/33.
jak nie to 450 / coś z hijaxa.
jak chcesz filmiki, odrzucasz 450 i 550, zostaje nikon / canon / pentax / 33 z elektronicznym wizjerem (do obadania we własnym zakresie).

Marciin89 - Sro 20 Paź, 2010
Temat postu: Jaka lustrzanka do 3000 PLN
Witam. Jestem tu nowy.
Poszukuje lustrzanki cyfrowej dla mojej dziewczyny. Dodam że za tą cene poszukuje ona całego kompletu t.j. aparat, obiektyw, akumulatorki, ładowarkę, pokroweic, karte(16gb chce), statyw oraz torbę. Dodam że miała już doczynienia z jakimś tam sprzętem gdyż uczyła sie i uczy w szkole gdzie ma zajęcia z fotografii.
Chodzi o to aby były dobre zblizenia , zoom miare ok, stabilizator i no zeby w ruchu tez cos robiło, mozliwosc zapisu w raw. Głównie zdjęcia ludzi, portrety itp. Pejzaże i portrety w plenerze również. Różnym przedmiotom też będzie robić foty. Aparat do wszystkiego. Najlepiej do kupienia we Wrocławiu ale przesyłka również wchodzi w grę. Mówi że w grę wchodzi Canon i Nikon lecz o tym nic nie mogę powiedziec.
Proszę o pomoc w wyborze zestawu.
Rozgląda się za Nikonem d5000. Lecz inne również wchodzą w gre i czekam na propozycje. Oraz czy warto dopłacać do Nikona d90??

lotofag - Sro 20 Paź, 2010

krisv740 napisał/a:

kupić książkę o fotografowaniu

A po co, przecież:
bobo_skate napisał/a:
Można powiedzieć, że jestem średnio zaawansowanym fotografem.

;)

lotofag - Sro 20 Paź, 2010
Temat postu: Re: Jaka lustrzanka do 3000 PLN
A to jakaś niespodzianka ma być? Jeśli nie to niech lepiej Twoja dziewczyna sama się tu wypowie bo sądząc po tym:
Marciin89 napisał/a:

Chodzi o to aby były dobre zblizenia , zoom miare ok, stabilizator i no zeby w ruchu tez cos robiło

to będziemy tu rozmawiać jak z głuchym o Chopinie...
Marciin89 napisał/a:
Oraz czy warto dopłacać do Nikona d90??

Moim zdaniem warto, co niekoniecznie przekłada się na potrzeby innych ;)

moronica - Sro 20 Paź, 2010

zgadzam sie, skoro dziewczyna ma zajecia z fotografii to na pewno lepiej wie, czego jej potrzeba

generalnie lepiej doplacic do dobrego obiektywu niz do korpusu. ale obiektyw to juz sprawa bardzo indywidualna

marcin-t1 - Sro 20 Paź, 2010

Zdecydowanie warto dopłacić do D90 nawet kosztem statywu czy innych gadżetów, które można dokupić z czasem. Ważniejsze od body są szkła, to prawda lecz w słabym body po jakimś czasie może zacząć brakować funkcji np.: klawiszy na obudowie. Akumulator i ładowarka jest w zestawie, więc nie ma się o co martwić. 16Gb pamięci na karcie, przyda się jeśli planujesz dłuższe (tygodniowe) wycieczki bez dostępu do komputera. Jeśli koleżanka miała styczność z fotografią to może ma obiektywy "po wuju" od aparatów analogowych, np.: Zenita - takich szkieł można używać stosując odpowiednie przejściówki za grosze.
B o g d a n - Sro 20 Paź, 2010

Ja tu wyraźnie widzę dwa zestawy marzeń:
1. Nikon D5000 + AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 ED VR

lub nowy zestaw marzeń, zwłaszcza po ostatnim tescie C18-135 IS
2. Canon EOS 500D + EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS

Baku - Czw 21 Paź, 2010

ghost bardzo ładnie to opisał. Odnośnie filmowania dodam tylko tyle, że jeśli ma to na prawdę duże znaczenie to lepszy będzie Canon 550D. Jeśli tylko okazjonalnie to lepszy będzie Nikon D90, choćby ze względu na proponowany obiektyw. Co do Sony A33 nie wypowiadam się, bo nie miałem w ręku, choć powiadają że filmuje nieźle. Tak więc, znów za ghostem, do obadania na własną rękę.
komor - Czw 21 Paź, 2010

Marciin89, bobo_skate, scaliłem wasze wątki do jednego zbiorczego, o pierwszych lustrzankach za ok. 3000 zł. Proszę nie dublować tematów i najpierw poczytać istniejące już wątki, zanim zada się pytanie, na które już była odpowiedź. Macie 14 stron czytania.
hijax_pl - Czw 21 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
Ja tu wyraźnie widzę dwa zestawy marzeń:
1. Nikon D5000 + AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 ED VR
W sumie OK, ale zamienił bym korpus na D3100 ;)
ov_Darkness - Czw 21 Paź, 2010

Moim zdaniem korpus z lustrami, zamiast pryzmatu to jest coś ,co może skutecznie zniechęcić do fotografii.

Dlatego ja bym nie schodził poniżej dwucyfrowych Nikonów i Canonów, Pentaxa K-7, czy sony A700.

Komfort pracy takim body tez jest zupełnie inny, niz plastikową amatorską zabawką.

Jakość obrazowania dla początkujacego amatora będzie wystarczająca w kazdym korpusie na rynku, natomiast ergonomia użytkowaniato zupelnie inna bajka i tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Moja propozycja: pomacać (czytaj: pójść do sklepu z własną karta i przestrzelać) wszystkie korpusy na rynku w zasięgu cenowym, który nas interesuje, potem zrobic to samo z przynajmniej jednym korpusem semi-pro i FF marki, która nam przypadla do gustu.
Moze się okazać, ze warto się wstrzymać miesiąc, czy dwa i kupić coś z półki wyżej.

Podam za przykład siebie: chciałem kupić Pentaxa k10D, ale po pomacaniu kilku zabawek i przegrzebaniu neetu okazało się, że jednak zdecydowanie wolę ergonomię Nikona.
Byłbym kupił D80, gdyby nie to, że na plenerze foto wpadł mi w ręce D200.
Kupił bym ten korpus, ale znalazłem gdzieś w sieci porównanie z S5pro.

Na moje nieszczęście miałem ostatnio w łapach 5D MkII i D700.
I juz mnie malutki wizjer w S5pro kłuje w oczy...
Jedyny powód, dla którego warto zmienić APS-C na FX'a (no dobra.. jeszcze wysokie ISO i mała głębia, ale to detale)

smooth - Czw 21 Paź, 2010

Kameleoonik napisał/a:
Jeszcze jedno małe pytanko.

czy
Liczę na waszą pomoc. Mam problem ponieważ oba te body niewiele się miedzy sobą różnią.
W skrócie. Lepsze body czy większa ogniskowa...
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Kameleoonik.

Za podobną cene masz jeszcze taki zestaw:

CANON EOS 500D BODY + OBIEKTYW CANON 17-85 IS

http://sklep.faxtel.com.p...products_id=413

anka013 - Czw 18 Lis, 2010
Temat postu: Pierwszy zakup lustrzanki. POMOCY
Witam serdecznie

Jestem na etapie poszukiwania dobrej lustrzanki na potrzeby użytku domowego. Tzn. Podróże, rodzina, okazje domowe i nie tylko. Generalnie do użytku własnego.
Jestem w temacie zielona i dlatego uprzejmie proszę o podpowiedź w tej kwestii…dotychczas posluguję się SONY cyber-shot i nie jest to aparat, który by spełniał moje oczekiwania…zwykła cyfrówka…
Uwielbiam robić zdjęcia i wiecznie coś pstrykam zwłaszcza jak dobra okazja.
W przyszłości chciałabym poszerzyć swoje możliwości
Jeśli chodzi o cenę to tak do 3000zł

Interesuje mnie NIKON lub Canon

Pozdrawiam Serdecznie i proszę o pomoc :smile:

hijax_pl - Czw 18 Lis, 2010

anka013 napisał/a:
Interesuje mnie NIKON lub Canon

No to może Pentax K-r? ;)

jannik - Czw 18 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
No to może Pentax K-r? ;)

Yes..
W tej cenie:
Pentax K-r .. ponoć rewelacja (ja bawiłem się K-x i gdyby nie brak podświetlanego punktu AF bym go kupił.. a K-r już ma ten punk podświetlany)
Nikon D90 + kicik
Nikon D5000 + 18-105 i jeszcze zostanie na jakąś stałkę lub na wyposażenie
Canon 500d lub 550d plus 17-85

do wyboru do koloru
szybka decyzja i aparat twój..
:razz:

Raideur - Czw 18 Lis, 2010

hijax_pl widac ze masz dobry humor dzis i sluzysz dzielnie pomoca ,ja tez wiec chyba przejde na Pentax-a ? ;)