|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?
adam16v - Sro 11 Lis, 2009 Temat postu: Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ? Witam
Od kilku lat interesuję się fotografią cyfrową. Mam za sobą przygody z małpką nikona, canona, ultrazoomami Panasonica i Fuji. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Komparty nie mogą mi zapewnić szybkiego AF, wystarczającej ostrości zdjęć i przyzwoitej jakości zdjęć na wysokim iso. Niedługo chcę się przesiąść na lustrzankę. Pytanie na którą? Zastanawiałem się nad olympusem skuszony dobra opinią kitowych szkieł. Miałem możliwość pożyczyć e-520 z podwójnym kitem i wykonać jakieś 100 zdjęć testowych. Niestety w gorszym oświetleniu AF ma wyraźnie problemy z łapaniem ostrości , a czasami mimo wyostrzenia zdjącia są po prostu nieostre. Do tego dochodzi mało obiektywów w przystępnych cenach dla szarego człowieka. Czytając różna porady na forach fotograficznych doszedłem do wniosku że może faktycznie lepiej wejść w tańsze body a dokupić lepszy obiektyw(y). konkrety:
1.Jaką kwotą dyskonuję: 600 w gotówce około 2400 chcę zapłacić w ratach
2.Co fotografuję: moje dzieci w domu ( ruchliwe + średnie warunki oświetleniowe - przydał by się szybki AF), trochę reporterki, portrety.
3.Nad czym się zastanawiam: 1000d + jakaś stałka (portrety, reporterka) + 18-200 ( w miarę uniwersalny, super jakby dało się zmieścić w cenie ze stabilizacją ).
I tu moje pytanie do was. Jeśli brać canona to jakie obiektywy do niego dokupić by w ramach finansowych zachować możliwie najwyższą jakość i szybkość af. Pamiętajcie że tylko za 600 mogę kupić coś używanego reszta musi być nówka (raty). Jeśli ktoś ma inną propozycję niż canon np pentax czy nikon to proszę o konkretne modele aparatów i obiektywów tak bym się zmieścił w ramach finansowych. Co do body to jako tako się orientuję , natomiast jakość i ceny obiektywów to dla mnie czarna magia. Proszę o konkretne modele.
Pozdrawiam
Sunders - Sro 11 Lis, 2009
adam16v, naprawdę szybkiego AF za taką kasę kupić się nie da
adam16v - Sro 11 Lis, 2009
Domyślam się że dobre szkło po prostu kosztuje i to w każdym systemie. Ale chcę uzyskać jakiś kompromis między szybkim af a ceną. Może niepotrzebnie uparłem się na canona, ale sugerowałem się dużą dostępnością obiektywów również tańszych. Nie wiem czy ktoś się bawił olkiem i zna problem af w gorszym oświetleniu. Czy wszystkie obiektywy z przedziału cenowego w jaki celuje są wolne ( nie chodzi tylko o system canona ale też o inne systemy)?
Tranquilizer - Sro 11 Lis, 2009
adam16v,
prawdę powiedziawszy to było by lepiej jakbyś zamiast c1000D zastanowił się nad:
- C450D + sigma 18-200 to w 3 tys się zamnie (wtedy wszystko na kredyt) a stałkę dokupić później. Ta puszka jest na pewno lepsza od C1000D i starczy Ci na dłużej;
, albo
- wstrzymać się jeszcze z zakupem i dołożyć parę stówek tak żeby starczyło na C450D + sigma 17-70 a stałka w terminie późniejszym.
adam16v - Sro 11 Lis, 2009
Słyszałem że 1000d vs 450d dużych różnic niema w jakości zdjęć ( patrz np. wysokie iso) różnica podobno ma być dopiero między 450d vs 500d. Dlatego też nie chcę się spłukać na body które nie zaoferuje mi wyraźnie więcej, a wolę przeznaczyć różnicę na szkło. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Tranquilizer - Sro 11 Lis, 2009
Tutaj masz link z porównaniem między c1000D a c450d.
Polecałem c450D ponieważ AF na pewno będzie sprawniejszy niż w c1000d.
Jakbyś dozbierał drugie tyle co masz w gotówce to byś mógł rozejrzeć się za używanymi puszkami c400D albo c450D. A za 2.4 tys kupić sobie lepsze szkło zoom`owe + stałka (pewnie by się coś znalazło)
lotofag - Sro 11 Lis, 2009 Temat postu: Re: Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?
adam16v napisał/a: | Komparty nie mogą mi zapewnić szybkiego AF, wystarczającej ostrości zdjęć (...) Miałem możliwość pożyczyć e-520 z podwójnym kitem i wykonać jakieś 100 zdjęć testowych. Niestety w gorszym oświetleniu AF ma wyraźnie problemy z łapaniem ostrości , a czasami mimo wyostrzenia zdjącia są po prostu nieostre. |
Możesz się rozczarować mając nawet topowy korpus i bardzo dobre szkło Lustrzanka nie jest panaceum dającym ultraostre zdjęcia zawsze i wszędzie... Sprawdź czy większość zdjęć, które uważasz za nieostre, nie jest po prostu poruszona.
Cytat: | Słyszałem że 1000d vs 450d dużych różnic niema w jakości zdjęć ( patrz np. wysokie iso) różnica podobno ma być dopiero między 450d vs 500d |
Masz zamiar robić odbitki na większych formatach czy głównie ekran komputera (bez oglądanie 100%) i co najwyżej "pocztówki" 10x15? Jeśli to drugie to zaryzykują stwierdzenie, że zapewne nie dostrzeżesz ewentualnych różnic w obrazowaniu nie tylko między 1000D a 450D, ale między dowolnymi aktualnie będącymi na rynku lustrzankami czy kompaktami. Oczywiście nie chodzi mi aspekty typu głębia ostrości czy zdjęcie zrobione przy wysokiej czułości.
adam16v - Czw 12 Lis, 2009
Nie chcę już kompaktów. Chcę ostrzejszych zdjęć szybszego af , mniejszych szumów i wymiennej optyki. To jest teraz to co mnie ogranicza w kompakcie. Ok niema aparatów idealnych to wiem. Proszę o krótka propozycję rozwiązań a nie o radę "może zostań przy kompakcie".
Padła już propozycja:
-sigmy 18-200 ( jakiś konkretny model? jaka szacunkowa cena?)
-sigma 17-70 ( jakiś konkretny model? jaka szacunkowa cena?)
Sunders - Czw 12 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | Nad czym się zastanawiam: 1000d + jakaś stałka (portrety, reporterka) |
adam16v, jeśli ma być szybki AF i stałka do portretów to za ok.3000pln możesz kupić canona 1000d i obiektyw canona 85/1,8USM. Spacerzooma kupisz sobie ew. później.
Ok tylko za nowe body + ten obiektyw muszę zapłacić co najmniej 3500. Może w takim razie wejść w jakieś używane body typu 300d -350d za około 600 - 800 a resztę zainwestować w canona 85/1,8USM + może coś krótkiego zmiennoogniskowego na początek? jest sens wchodzić w starsze body? Wiem że kombinuję jak mogę , ale finanse ograniczone.
http://www.cyfrowe.pl/apa...1000d-body.html
+
http://www.cyfrowe.pl/apa.../18-ef-usm.html
=2928pln
http://www.cyfrowe.pl/sprzedaz-na-raty.html
[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 12:33 ]
adam16v napisał/a: | + może coś krótkiego zmiennoogniskowego na początek? |
Jak chcesz to dokup sobie kita 18-55IS, ale już nie w cyfrowych, bo cenę mają absurdalną.Może być tu:
http://www.redcoon.pl/ind...1/refId/ceneo/, albo kup używany jeszcze taniej .
krewzszafy - Czw 12 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | Co fotografuję: moje dzieci w domu ( ruchliwe + średnie warunki oświetleniowe - przydał by się szybki AF), trochę reporterki, portrety. |
do ruchliwych dzieci i portretów to szukaj lampy kup tani korpus, tanie 50/1.8 lub 35/2 i w zupełności to wystarczy na początek a w szkła 85/1.8 to można sie pobawić jak zacznie wychodzić z pięćdziesiątki coś godnego zmiany szkła. Lepiej kup porządną lampe i 50/1.8 niż 85/1.8 bo w pomieszczeniu z nim nie poszalejesz no chyba że focisz tylko twarze. 35/2 do pomieszczeń to i tak trochę wąsko a o 85mm to zapomnij bo wtopisz. Na zewnątrz ok 85 będzie lepsze ale nie w pomieszczeniu.
[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 12:55 ]
ewentualnie jakiegoś zuma taniego do pomieszczeń 18-55 i lampa a na zewnątrz coś dłuższego
[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 12:57 ]
lampą i kitem wyczarujesz w domu o niebo lepsze zdjęcia niż tylko jasną stałką. nie daj sie wciągnąć w 85/1.8 jeśli zależy Ci na fotkach w domu. Lampą zawsze możesz zamrozić ruch na dłuższym czasie, samym szkłem nie poszalejesz
krewzszafy napisał/a: | kup/.../ tanie 50/1.8 lub 35/2 i w zupełności to wystarczy na początek |
krewzszafy napisał/a: | bo w pomieszczeniu z nim/85/1,8/ nie poszalejesz no chyba że focisz tylko twarze |
Zgadza się, choć trochę zależy od wielkości dziecka i wielkości pomieszczeń
Niestety AF 50/1,8 i 35/2 do AF 85/1,8 się nie umywa-z czegoś trzeba by świadomie zrezygnować.
Sunders no nie wiem dla mnie 50mm na k100 w salonie 30m to już trochę wąsko zdecydowanie wolę kita i metza 48. Lampa w pomieszczeniach daje olbrzymie możliwości a gdy wziąć pod uwagę zdalne jej wyzwalanie to bajka po prostu w foceniu dzieciaków. Do ruchliwych dzieciaków to czasy rzędu 1/60. Ja proponuję np sigmę 17-70 i do tego lampkę
krewzszafy napisał/a: | zdecydowanie wolę kita i metza 48. Lampa w pomieszczeniach daje olbrzymie możliwości a gdy wziąć pod uwagę zdalne jej wyzwalanie to bajka po prostu w foceniu dzieciaków. |
Zgadzam się z tym co napisałeś, choć sam wolę swiatło zastane /jak jest/. Po prostu skupiłem sie na warunku:
adam16v napisał/a: | przydał by się szybki AF |
Djwalkman - Czw 12 Lis, 2009
A może alphe 380 z szybkim AF, czytałem opinie:
"Aparat ten jest zaawansowaną lustrzanką firmy SONY. Nadaje się on dla każdego kto kocha fotografie i ceni przede wszystkim jakość fotografii. Dzięki wbudowanej w korpus stabilizacji obrazu zdjęcia są jeszcze bardziej ostre i wyraźne. Bardzo czytelny wyświetlacz i niezwykle szybka migawka sprawiają, że na pewno będziesz z niej zadowolony. Nadaje się do fotografowania natury, makro obiektów i wykonywaniu portretów. Bezkonkurencyjny."
I do tego portretówka i jest dobry zestaw.
Monastor - Czw 12 Lis, 2009
Djwalkman napisał/a: | A może alphe 380 z szybkim AF, czytałem opinie: |
Nie czytałeś opinii, tylko reklamę
O alfie też myślałem, ale prędzej o a230 z kitem ( luba samo body) + 50 sony (+ ewentualnie 18-200 na spacery). A co do lampy to nie mam doświadczenia z zewnetrznymi lampami. Rozumiem że chodzi o skierowanie światła lampy nie wprost na dziecko a odbicie światła lampy od sufitu ściany ? Bo fotki z lampą wbudowaną sa poprostu płaskie i niema na nich żadnej gry cieni...
Monastor - Czw 12 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | Rozumiem że chodzi o skierowanie światła lampy nie wprost na dziecko a odbicie światła lampy od sufitu ściany ? Bo fotki z lampą wbudowaną sa poprostu płaskie i niema na nich żadnej gry cieni... |
Na tym polega największa różnica.
adam16v napisał/a: | O alfie też myślałem, ale prędzej o a230 z kitem ( luba samo body) + 50 sony (+ ewentualnie 18-200 na spacery). |
Mnie alfy 230, 330 i 380 zbrzydły jak tylko wziąłem je do ręki. Głównie przez beznadziejny uchwyt. Zresztą, spróbuj sam, każdemu według potrzeb.
Rzecz w tym, że przy tak wyprofilowanym uchwycie trudno trzymać aparat z wizjerem przy oku. Inżynierowie z Sony postanowili zrobić aparaty dla tych, którzy preferują trzymać go na wyciągniętych ramionach i kadrować na LCD. Wierz mi, nie chcesz za długo potrzymać aparatu z porządną lampą w ten sposób. Nie wspominając o tym, że taki uchwyt sprzyja poruszeniu zdjęcia.
Trzymałem w ręce 330 i fakt kiszka, nie trzyma się jej pewnie. Natomiast stabilizowana matryca kusi. Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem d3000+18-105vr + 50 1,8. co wy na to? Lampa musi jeszcze trochę zaczekać bo sensowne pozycje z nikona widziałem w cenach od 1200 w górę.
adam16v napisał/a: | Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem d3000+18-105vr + 50 1,8 |
adam16v napisał/a: | sensowne pozycje z nikona widziałem w cenach od 1200 w górę |
http://www.fotoceny.pl/tow/15620_a.html
jak większość, jasne szkło, wysokie iso ale lampa za droga
hijax_pl - Czw 12 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | d3000+18-105vr + 50 1,8 |
Obiektyw 50/1,8 nie będzie miał AF z tym korpusem. D3000 nie ma też LV - więc się umęczysz... Zresztą z D5000 też ta 50ka nie będzie miała AF. Dopiero z D90 i lepszych... (mówię o nowych aparatach)
Jeśli chodzi o lampę to do błyskania w domu za dzieciakami w zupełności wystarczy SB400. Kosztuje mniej więcej tyle ile ma w nazwie
adam16v napisał/a: | co do lampy to nie mam doświadczenia z zewnetrznymi lampami. Rozumiem że chodzi o skierowanie światła lampy nie wprost na dziecko a odbicie światła lampy od sufitu ściany ? |
Tak, lub o użycie dyfuzora.
adam16v napisał/a: | Zastanawiałem się jeszcze nad zestawem d3000+18-105vr + 50 1,8. co wy na to? |
Obiektywy dobre. d5000 byłby lepszy, ale jak budżet ograniczony, to na początek niezły zestaw.
Niconoska 50 1,8 nie ma AF w obiektywie?
adam16v napisał/a: | Niconoska 50 1,8 nie ma AF w obiektywie? |
Niestey nie ma-na d3000 to będzie obiektyw manualny.
adam16v, w skrócie mówiąc nikkory z silnikami są te co mają w nazwie AF-S, lub ... po prostu DX
A tylko AF-S powinieneś szukać jeśli myślisz o D3000/5000
Sunders napisał/a: | Niestey nie ma-na d3000 to będzie obiektyw manualny. |
Przepraszam-pomyliłem wątki Tu należałoby napisać, że albo trzeba kupić d90 albo nikkora 50/1,4G.
Czemu? D5000 tez nie ma silnika AF w korpusie. Ma go dopiero d90.
Dokładnie.
50/1,8 jest tani, ale w sumie trochę dołożysz i będziesz miał 35/1,8. A ten będzie obiektywem standardowym w przeciwieństwie 50ki, która będzie raczej portretówką...
oracle - Pią 13 Lis, 2009
A może A200 + KIT + Sony 50/1.8 + Lampa?
Po pierwsze - 50/1.8 ew Minolta 50/1.7 w systemie sony się nie rozpada samo z siebie. Na nikonie się nie znam a Canona 50/1.8 mam w częściach. Jego AF często się myli aż w końcu postanowił się trochę "rozerwać" niestety dosłownie .
Sony ma stabilizacje w korpusie więc czasem gdy zajdzie potrzeba będziesz mógł zejść z czasem czego na canonie nie zrobisz. Miałem kiedyś Canona 300D potem 350D ale doszedłem do wniosku że Sony/Minolta wyjdzie mnie po prostu taniej. Dlatego proponuje ci przejrzeć ofertę obiektywów najlepiej wszystkich systemów nie sugerując się ilością. Mówie oczywiście o docelowym ustawieniu czyli szkłach które w niedalekiej przyszłości będziesz chciał kupić.
adam16v - Pią 13 Lis, 2009
Co do nieostrych zdjęć to problem leżał gdzieś w AF olympusa. Przez ostatni dzień bawiłem się alpha a330 18-55 + 55-200 i powiem wam szczerze że olek odpływa przy nim. Zdjęcia ostre wyższe iso dużo mniej zaszumione, af szybszy i trafniejszy ( zdarzyło się kilka nieostrych fotek ale zdecydowanie mniej niż w olku). Trzyma się go faktycznie mniej pewnie, ale rozłożenie przycisków i ogólna obsługa menu mi pasuje. Cyba się na niego zdecyduję. Decyzja po weekendzie. Pytanie jeszcze takie, jak poznać które obiektywy minolty będą współpracowały z AF w korpusie a330?
MC - Pią 13 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | które obiektywy minolty będą współpracowały z AF w korpusie a330? |
Wszystkie oprocz starych manualnych.
adam16v - Pią 13 Lis, 2009
MC napisał/a: | Wszystkie oprocz starych manualnych. |
Czyli mimo AF w body manualne nie nie będą ostrzone? Czyli szukać minolt z af'em?
WalterW - Pią 13 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | Czyli mimo AF w body manualne nie nie będą ostrzone? Czyli szukać minolt z af'em? | Wszystkie AF, manualne miały inne mocowanie.
MC - Pią 13 Lis, 2009
Manualne sa zawsze manualne. Te ktore maja AFa najczesciej sa okreslane jako MAF. Jak bedziesz mial cos konkretnego na oku to wklej linka.
RB - Pią 13 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | MC napisał/a: | Wszystkie oprocz starych manualnych. |
Czyli mimo AF w body manualne nie nie będą ostrzone? Czyli szukać minolt z af'em? |
Tak. Szukaj obiektywów MAF. Manualne obiektywy chyba w żadnym systemie nie współpracują z AF. Aparat nie ma takiej łapki do kręcenia pierścieniem ostrości. Ale poza tym aparat praktycznie w pełni funkcjonuje z obiektywem manualnym (potrzebna przejściowka!)
komor - Pią 13 Lis, 2009
WalterW napisał/a: | manualne miały inne mocowanie |
Chłopaki, to jak to jest? Manuale Minolty miały inne mocowanie czy nie?
RB - Pią 13 Lis, 2009
komor napisał/a: | WalterW napisał/a: | manualne miały inne mocowanie |
Chłopaki, to jak to jest? Manuale Minolty miały inne mocowanie czy nie? |
Oczywiście, że inne. I co gorsza inną odległość do materiału swiatłoczułego (bez soczewki ani hu-hu)
konczako - Nie 15 Lis, 2009
adam16v napisał/a: | Witam
I tu moje pytanie do was. Jeśli brać canona to jakie obiektywy do niego dokupić by w ramach finansowych zachować możliwie najwyższą jakość i szybkość af. Pamiętajcie że tylko za 600 mogę kupić coś używanego reszta musi być nówka (raty). Jeśli ktoś ma inną propozycję niż canon np pentax czy nikon to proszę o konkretne modele aparatów i obiektywów tak bym się zmieścił w ramach finansowych. Co do body to jako tako się orientuję , natomiast jakość i ceny obiektywów to dla mnie czarna magia. Proszę o konkretne modele.
Pozdrawiam |
Zestaw w Canonie, który na początek da Ci dużo frajdy i przy odrobinie umiejętności zagwarantuje Ci naprawdę stosunkowo dobre efekty. Matryca w 400D jest naprawdę niezła. Szumy i jakość zdjęć to atut tego zestawu.
-Używany Canon 400D - poniżej 1000zł
+kit 18-55IS- nowy poniżej 400zł
+lampa Nissin Di622 - nowa około 450zł
+obowiązkowo stałka C50/1.8- około 400zł
+karty i jakiś statyw jak starczy środków
Analogiczny zestaw w Nikonie
- Używany D70s - około 800zł
+ostry Nikkor 35/1.8 - 850zł
+bardzo ostry, świetny i tani Nikkor 18-105VR - około 850zł
+lampa Nissin Di622- 450zł
Jeśli robisz mało zdjęć nocnych, i innych eksperymentów a chcesz mieć lepszy AF i troszkę ostrzejszą optykę wybierz zestaw Drugi.
Optymalniejszych zestawów za te pieniądze chyba sie nie da wykombinować. Na początek będzie aż za nadto.
PS. Moja rada - nie słuchaj komentarzy typu "dozbieraj i kup lepszą puszkę" "poczekaj aż staniej i dołóz do tego i tamtego".
Po prostu kup sprzęt, rób zdjęcia i ciesz się nimi - nie daj sobie zapchać głowy sprzętowym biadoleniem .
Pozdrawiam
komor - Pon 16 Lis, 2009
Dyskusję o stabilizacji kontra użyteczne wysokie ISO wydzieliłem do osobnego wątku: Co lepsze - stabilizacja czy użyteczne wysokie ISO?.
|
|