forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Jakość kabli PC

komor - Sro 11 Lis, 2009
Temat postu: Jakość kabli PC
No dobra, od jakiegoś czasu używam chińskich wyzwalaczy radiowych. Mają swoje wady, nie działają niezawodnie, ale powiedzmy, że za tę cenę może być. Martwi mnie co innego. Sporo – jeśli nie większość – problemów jakie mam (nie wyzwala się!) wynika z tych durnych kabelków PC, które doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Wylata toto, nie chce się trzymać, no po prostu w porównaniu do tak zaawansowanej konstrukcji kosmicznej jak mini-jack – to jest prehistoria.
W warunkach statywu i parasolki to można przeżyć, bo się tym nie rusza za bardzo, ale jak próbuję strobistować coś „z ręki”, na spacerze, przy użyciu żony :) to nabieram ochoty skleić to wszystko na stałe „kropelką” albo walnąć tym o glebę i zająć się czymś innym niż fotografia.
Zastanawiam się czy po prostu nie mam jakichś lipnych kabli. Gniazdo PC w mojej lampie (580 EX II) jest dobrej jakości, gniazdo w tzw. chińskim wyzwalaczu (Made in Korea :) ) też wygląda rześko, może po prostu te kable są jakieś nie teges? Mam zarówno takie zupełnie tandetne, jakby ktoś je w domu montował w piwnicy, jak i takie co wyglądają porządnie, niby złocone. Działają tak samo, czyli słabo. Czasem pomaga odwrócenie kabla, tzn. podłączenie końców odwrotnie niż było przed chwilą (w sensie to co wsadzałem do lampy – wsadzam do wyzwalacza, i odwrotnie).
Macie jakieś pozytywne doświadczenia z kablami łączącymi wyzwalacz z lampą? Czy to moja fobia?

mnich - Sro 11 Lis, 2009

komor, ty pewnie wiesz co bym napisał, więc tego nie napiszę.

PS: podaj mi kod koloru WOPT w twojej stopce. :)

komor - Sro 11 Lis, 2009

Spoko Mnich, na CLS świat się nie kończy :)

mnich napisał/a:
podaj mi kod koloru

W sztuce to się nazywa plagiat :D

#3778BC

mnich - Sro 11 Lis, 2009

komor napisał/a:
Spoko Mnich, na CLS świat się nie kończy

Ale dla zachowania równowagi, po przejściu MC do Canona, powinieneś przejść do N.
Wiem to i czuje że naprawdę jesteś blisko. Potrzebujesz tylko małego popchnięcia.

CLS, jest fajny. :)

Cytat:
#3778BC

Dzięki :)

komor - Sro 11 Lis, 2009

mnich napisał/a:
Wiem to i czuje że naprawdę jesteś blisko.

:) Mnie tam wsio ryba, bo na 24L/35L/135L na razie nie mam co liczyć. Tylko cholernie mnie martwi, że do trzymania Twojego D300 z gripem brakowało mi normalnie palców. Za krótkie mam :lol:

A stare sabinki SB-26/28 działają w CLS?

hijax_pl - Czw 12 Lis, 2009

komor napisał/a:
A stare sabinki SB-26/28 działają w CLS?

Niestety nie..

lama - Czw 12 Lis, 2009

komor napisał/a:
Wylata toto, nie chce się trzymać

A próbowałeś potraktować te wtyczki kombinerkami? U mnie pomaga :)

mnich napisał/a:
PS: podaj mi kod koloru WOPT w twojej stopce.

jest taki śmieszny mały tool http://www.wincatalog.com/old/getcolor.html

mnich - Czw 12 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:

świetnie, ale przyjemniej jest poprosić kolegę aby po prostu go podał :)

niezaprzeczalnie... :)
komor - Pią 13 Lis, 2009

lama napisał/a:
A próbowałeś potraktować te wtyczki kombinerkami?

Muszę spróbować. Chodzi Ci o pogrożenie kablowi, że jak się nie będzie zachowywał to go przetnę? :D
A tak na poważnie to spróbuję docisnąć, planuję też wyposażyć się w Gaffers tape, tylko nie pamiętam w którym sklepie internetowym to widziałem. Na Allegro nie widzę jakoś :???:

hijax_pl napisał/a:

Łe, ja to mam wbudowane w system operacyjny od jakichś 4 lat conajmniej :D

hijax_pl - Pią 13 Lis, 2009

komor napisał/a:

Łe, ja to mam wbudowane w system operacyjny od jakichś 4 lat conajmniej

A ja się zaczynam do tego systemu przymierzać właśnie :razz:

komor - Pią 13 Lis, 2009

Jak prawie każdy w moim otoczeniu (programiści około-webowi, bo o grafikach czy DTP to nie mówię). Skaczą albo na Linuksa albo na OS X. Jeden nawet z Linuksa na OS X.

A powracając do meritum to nikt mi nic ciekawego nie napisze jeszcze o kabelkach? :(
Jaad, gdzie jesteś? :)

adziohiciek - Pią 13 Lis, 2009

Niedawno właśnie zamówiłem takie kabelki bo wkurzała mnie "telepliwość" konstrukcji: lampa mocowana przez hotshoe do phottixa + phottix do statywu... ale póki co to szanowny sklep wysłał pod zły adres i jeszcze nie odebrałem... ale być może uda się do nich dobrać w weekend, to coś tam napiszę ;)

[ Dodano: Nie 15 Lis, 2009 20:22 ]
Pstryknąłem dziś kilka zdjęć z wyzwalaczami podłączonymi za pomocą kabelków i kostek i nie widzę pogorszenia - tyle ile pstryknięć tyle błyśnięć. Kabelki są pozłacane i ciasno siedzą. Kupowalem w Funsports na allegro.