forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsz lustrzanka dla 17 latki

jackuc - Czw 12 Lis, 2009
Temat postu: Pierwsz lustrzanka dla 17 latki
Witam
rozglądam się za lustrzanką dla mojej 17-letniej pociechy. Pierwszą w jej życiu.
Jest zainteresowana fotografią i kompakt przestaje wystarczać. Nie chcę kupować nie wiadomo czego na początek, chciałbym aby się doszkoliła na sprzęcie itp, więc na razie obiektyw kitowy.
Fotografowanie zarówno "rodzinne" jak też próby z portretami czy roślinkami

Moje propozycje to:

Canon 1000D

lub

Nikon D60
Nikon D3000 (brak live view)

Dodam, że ja zbieram dla siebie na Nikona D90 + 18-105 więc raczej pójdę w Nikona i będziemy mogli wymieniać szkła z córką itp

Coś możecie doradzić ?

Pozdrawiam
Jacek

mnich - Czw 12 Lis, 2009

D3000 jest dobrym rozwiązaniem. Młodej fotografce nie powinien przeszkadzać brak LV, po kompakcie to będzie miła odmiana.
hijax_pl - Czw 12 Lis, 2009

Skoro juz wiesz na co zbierasz to naturalną decyzją będzie zunifikowany system.
W przeciwienstwie do mnicha uważam, że zamiast D3000 lepszy jednak będzie D5000. LV i odchylany ekranik to duży plus przy przejściu z kompakta. Tak myślę...

No i jeśli kupisz D5000+18-105VR to nie ma sensu drugie takie samo szkło przy D90 ;) Proponowałbym raczej 35/1.8

Pamiętaj że 18-105 mimo iż świetny optycznie (jak na kit) to jednak ma plastykowy bagnet.

Misieg - Czw 12 Lis, 2009

Witam, chciałem zadać mało oryginalne pytanie, który zestaw wybrać:
Jestem amatorem, chce robić zdjęcia krajobrazu - głownie góry
nikon d90 samo body za 2700zł + pożyczony obiektyw Nikkor 28 - 80, potem bym dokupił jakiś swój obiektyw, np 18 - 105, lub 16 - 85

Canon eos 500d + canon 18 - 55 IS

Sony A500 + sony 18 -55

Proszę o waszą opinię,

pozdrawiam

Tranquilizer - Czw 12 Lis, 2009

Misieg,

czyli budżet to tak mniej więcej 3 tys pln?

Początek szkła zaczynający się od 28 jest niezbyt trafiony jeśli chodzi o krajobrazy.

Za 3 tys dało by się pewnie kupić używany zestaw (o ile takowy bierzesz w ogóle pod uwagę):
- puszka d90 + 18-105 VR.
- puszka d90 + 18-55.

prezio - Czw 12 Lis, 2009

Mialem ten sam dylemat.
Probowalem ja przekonac do Nikona
Ale finalnie pochodzilismy razem po sklepach i sama wybierala co jej lezy w reku.
Wybrala Sony A300 z kitem 18-55 i Tele 55-200 - kit jest do kitu - tele w miare. Kit zmienimy za jakis czas na inny. Aparat OK
Calosc w granicy 2300-2400

mnich - Czw 12 Lis, 2009

prezio, jesteś nieodpowiedzialny pozwalając dziecku wybrać Sony.

żartuje

mavierk - Czw 12 Lis, 2009

jackuc, jesteś fajnym tatem i kup jej nikona d5000 z 18-105 i jak będzie chciała sony to bądź twardym ojcem, w razie braku argumentów powiedz "bo mnich i mavierk polecali" :)
mnich - Czw 12 Lis, 2009

mavierk napisał/a:
bo mnich i mavierk polecali"

podpisuje się pod tym :)
bo:
hijax_pl napisał/a:
zamiast D3000 lepszy jednak będzie D5000

ach te numerki modeli... :|

prezio - Czw 12 Lis, 2009

mnich napisał/a:
prezio, jesteś nieodpowiedzialny pozwalając dziecku wybrać Sony.

żartuje

Masz racje ;) - sam sobie pluje w twarz - ale z drugiej strony nie bedzie mi podbierac szkielek ;)

A mowiac szczerze jej wybor i to ona bedzie pstrykac - ale ciesze sie bo sama doszla do wnioski ze obiektyw kitowy jest naprawde kitowy ;)

Sunders - Czw 12 Lis, 2009

jackuc, kup córce jak radzą d5000, daj jej swojego kita i dokup nikkora 50/1,4G/do portretów i roślinek/.
oracle - Pią 13 Lis, 2009

Jeśli 18-55 jest lepszy od 18-70 to ten kit WCALE nie jest do kitu.
nie wiem jak 18-55 ale 18-70 świetnie rysuje, ma bardzo ciekawy bokeh jak na kita. Oczywiście jest ciemny plastikowy itp itd ale wcale nie jest do kitu.

Dla amatora Sony jest lepszym wyborem niż nikon: -stabilizacja w korpusie, tańsze szkła od nikona.

ghost - Pią 13 Lis, 2009

nie wiem czy lepszym, ale chyba nie gorszym.
16-105, 50 f/1.8(7), nowa 30 f/2.8 to bardzo sympatyczny zestaw.

Sunders - Pią 13 Lis, 2009

prezio napisał/a:
nie bedzie mi podbierac szkielek

To jedyny "argument" za sony, który do mnie "przemawia" :smile:

oracle - Sob 14 Lis, 2009

no tylko jak przyjdzie do kupna szkiełek to okaże się że odpowiedniki sony są tańsze :lol:

Ostatnio też dochodzę do wniosku że Zeiss nie bez powodu wybrał sonego.

hijax_pl - Sob 14 Lis, 2009

oracle napisał/a:
Ostatnio też dochodzę do wniosku że Zeiss nie bez powodu wybrał sonego.

To raczej Sony wybrało CZ ;)

CZ produkuje szkła z bagnetami F, EF, K i M42... nie tylko dla Sony ;)

MC - Sob 14 Lis, 2009

Hmm, odpowiedniki Sony sa tansze? A ktore?
hijax_pl, te szkla z roznymi bagnetami to sa zupelnie inne konstrukcje.

hijax_pl - Sob 14 Lis, 2009

MC napisał/a:
hijax_pl, te szkla z roznymi bagnetami to sa zupelnie inne konstrukcje.

Wiem :) Z wypowiedzi wyżej wyszło mi że CZ robi tylko dla alf ;)

mavierk - Sob 14 Lis, 2009

przecież Zeiss nie mógł wybrać Canona, Pentaxa czy Nikona, bo Canon, Nikon, Pentax produkują opytkę najwyższej klasy nie od dziś. Samsung ma schneider kreuznach, Pentax Leice... co zeissowi pozostaje? Sony ;)
dżony - Nie 15 Lis, 2009

Ojcze córy swej :D
ja bym jednak proponował iść w jeden system, a nie rozbijac się na 2 różne, sam osobiście mam a200 ale dopiero z porządnymi szkłami sprawa obrazu wygląda super:D bo jak patrze na zdjęcia wykonane kitem, a zeissem 50mm f/1.8 to różnica jest ogromniasta. szkła mam manualne co prawda, czasem przeszkadza mi brak af. ale obraz jaki dają jest boski :D
a proponował bym jeden system z tego względu co reszta kolegów, podbieranie córce szkiełek. tańsze lampy zamienników choćby nissina. ja za sony hvl42 musiałem zapłacić nie 500zł jak u nissina tylko 1000, ale też nie dałem za puche 2 kafle tylko kupiłem ją za tysiąc. więc koszty się jakoś porównują.
po co mieć rozbicie systemowe jak można pogadać z córą która jest w moim wieku^^ i przekonać do nikona. np zaproponować jej ładną torbę, od razu na to poleci :)