forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - stare objektywy

vorti - Pon 16 Kwi, 2007
Temat postu: stare objektywy
Witam.
Mam pytanie, czy stare objektywy od lustrzanki analogowej będą pasowały do nowej lustrzacki cyfrowej, np do nikona d80 lub canana 400d?

Arek - Pon 16 Kwi, 2007

Zależy które, zależy jak stare i zależy do której lustrzanki. Np. produkowane 20 lat temu EFy Canona bez problemu podłączysz do cyfrowego Canona, ale już obiektywy z pierwszej połowy lat 80tych na bagnecie FD nie.

Chyba tylko Pentax nie zmienił bagnetu od wielu lat, więc w jego przypadku problemów nie będzie.

Arek

MM - Pon 16 Kwi, 2007

Na całe szczęście są przejściówki i można przez nie podłączyć do danego aparatu dużo więcej szkiełek. Choć wiąże się to wtedy z pewnymi ograniczeniami.
vorti - Wto 17 Kwi, 2007

Jszcze dokładnie nie wiem jakiej firmy te objektywy, wim natomiast napewno ze ani canona ani nikona.

A te przejściówki mozna dostać w sklepach czy tylko na allegro? Pozatym jakie ograniczenia są z tym zwiazane?

Arek - Wto 17 Kwi, 2007

W przypadku Canona ograniczeń może nie być. Jeśli stare obiektywy mają gwint M42 co jest bardzo prawdopodobne kupuje się pierścień/przejściówkę EOS/M42 za 50 zł i wszystko hula jak należy oprócz tego, że musisz pracować głównie na manualu (dotyczy to ustawiania ostrości jak i podstawowych parametrów).

Z Nikonem jest większy problem. Tam zwykły pierścień spowoduje, że obiektyw nie będzie ostrzył na nieskończoność. Trzeba więc stosować przejściówki z soczewkami, a to zawsze dodatkowy element optyczny w układzie pogarszający jakość całości.

Mając Nikona bardziej celowałbym w Nikkory, tym bardziej, że wybór spory. Z Canonem czy Sony, a jeszcze bardziej z Pentaxem można już kombinować, co często daje udane efekty.

Arek

adp007 - Sro 18 Kwi, 2007

stare nikkory działają spokojnie.
Tylko że wszystko jest w manualu :)

vorti - Czw 26 Kwi, 2007

Jak wcześniej pisałem to są stare objektywy, juz podaje jakie:
-prakticar 28-70 f3,5-4,5 (na pudełku jest tez napisane m42)
-prakticar 1:1,8 f=50
I jeszcze jedno pytanko czy sata lampa błyskowa która pasowała do aparatu praktical będzie teraz pasować do nowych aparatów? Lmapa to:
-praktica DZ260 ttl
-hanimex TZ*2

mavierk - Czw 03 Maj, 2007

musisz kupic na allegro adapter/przejściówkę i hula ;)

A co do lampy... lepiej nie podłączaj, napięcie na stopce jest rzędu 100V, podczas gdy na cyfrze wymagane jest max 10V :)

A ktoś może mi polecić jakąś dobrą stałkę? Oczywiście chodzi mi o jak najśliczniejszy bokeh + i przy 50mm 1.8 to minimum (1.4 to już bajka :) ) Mocowanie najchętniej pod m42, ale psixem nie pogardzę ;) .

Oprócz 50mm chcialbym jeszcze 85 mm 135mm i 180/200mm