|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000 który wybrać ???
marko6 - Pią 13 Lis, 2009 Temat postu: Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000 który wybrać ??? Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000, który najlepszy? proszę o pomoc który wybrać. Obecnie mam kompakt Fuji S 5600 lecz jakość zdjęć już mnie nie zadowala.
mnich - Pią 13 Lis, 2009
Dołóż do nikona D5000
Sejthan - Sob 14 Lis, 2009
Z tych co wymieniłeś to C450D, pytanie co do niego chcesz podpiąć.
marko6 - Sob 14 Lis, 2009
mnich, móglbyś sprecyzować dlaczego nikon D5000, czym jest lepszy, oprócz możliwości filmowania?
[ Dodano: Sob 14 Lis, 2009 10:52 ]
Sejthan, na poczatek zewnetrzną lampę byskową i szerszy obiektyw do plenerów, ogólnie mi chodzi żeby uzyskać dobrej jakości ostre zdjęcia (mój obecny fuji nie radzi sobie z tym zawsze)
mnich - Sob 14 Lis, 2009
marko6, matryca CMOS, iso do 6400 , tryb podglądu na żywo, 4 kl/s
uchylany i obrotowy lcd,
I jeszcze pytanie jaki budżet.
Mówisz o plenerach czyli w kierunku portretu komplet?
lotofag - Sob 14 Lis, 2009 Temat postu: Re: Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000 który wybrać ???
marko6 napisał/a: | Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000, który najlepszy? proszę o pomoc który wybrać. Obecnie mam kompakt Fuji S 5600 lecz jakość zdjęć już mnie nie zadowala. |
Pod jakim względem najlepszy? Uważasz, że jakość zdjęć (cokolwiek by przez to nie rozumieć) z lustrzanki od razu ot tak Cię zadowoli? I nie pytasz się nawet o obiektywy? Co tak właściwie chcesz osiągnąć a nie daje Ci tego S5600? Jak u Ciebie z ogólną fotograficzną wiedzą?
Sejthan, tak naprawde nie jestem zaawansowanym fotoamatorem, więc okaże się w trakcie. Budżet ok 2500
[ Dodano: Sob 14 Lis, 2009 12:10 ]
lotofag, najlepszy stosunek ceny do jakości zdjęć. Obiektyw na początek w zestawie 18-55. Chcę osiągnąć np. przy fotografii ludzi ostre postacie - rozmyte tło. A wiedza do poszerzenia. Każdy się przecież uczył.
dżony - Sob 14 Lis, 2009
spoko. w ciągu kilku miesięcy i tak zmienisz torbę na większą
a teraz kupować D5000 z kitem.
mnich, 450 też ma CMOS i Live View. Fakt ISO dużo lepsze ma Nikon! A brak silnika AF w Nikonie ?
mnich - Sob 14 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | A brak silnika AF w Nikonie |
a będziesz używał obiektywów innych niż AF-S?
hijax_pl - Sob 14 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | Obiektyw na początek w zestawie 18-55. Chcę osiągnąć np. przy fotografii ludzi ostre postacie - rozmyte tło. |
Z kitowym to nie będzie takie łatwe, choć nie jest niewykonalne. Ale na pewno efekty Cie nie zadowolą. Poczytaj o głębi ostrości i od czego ona zależy...
marko6 napisał/a: | mnich, 450 też ma CMOS i Live View. Fakt ISO dużo lepsze ma Nikon! A brak silnika AF w Nikonie ? |
D3000 ma matrycę CCD, a D5000 - CMOS. Brak silnika AF jest w obu tych korpusach więc jak chcesz mieć AF - musisz zaopatrywać się w obiektywy z oznaczeniem AF-I (starsze) lub AF-S (wszystkie nowe), lub po prostu DX (oprócz jednego wszystkie mają silnik wbudowany).
To że nikon ma ISO6400 to nie znaczy wcale że jest dużo lepsze. Popatrz sobie na testy korpusów to zobaczysz dlaczego...
lotofag - Sob 14 Lis, 2009
marko6 napisał/a: |
lotofag, najlepszy stosunek ceny do jakości zdjęć. |
To nie jest takie proste Spróbuj zdefiniować co jest "jakość zdjęć". Fotografia i podobnego typu twórczość to bardzo subiektywne dziedziny, jeden lubi blondynki, drugi brunetki i tu jest podobnie. Powiesz np. zdjęcie musi być ostre, a ktoś pokarze Ci ciekawą fotkę gdzie nie ma ani jednego ostrego obszaru, itp. itd.
Patrząc z kolei od strony sprzętu mamy szeroki wybór kombinacji korpus-optyka, z naciskiem na to drugie. I niestety nie ma tu liniowej zależności jakość cena. Im bardziej bezkompromisowy zestaw tym więcej się płaci za coraz mniejszy przyrost jakości, a i tak od pewnego momentu zyskują głównie aspekty związane z ergonomią i podobne. Mogą się też pojawiać innego typu ograniczenia. Ale tu może się trochę zagalopowałem z tymi wywodami
Obiektyw na początek w zestawie 18-55. |
Każdym wymienionym przez Ciebie sprzętem ze standardowym obiektywem z kompletu uzyskasz identyczną/podobną jakość obrazowania. W każdym razie plus minus na tym samym poziomie, wiadomo że coś tam może np. nieco bardziej szumieć na wysokich czułościach ale mieć za to lepszą dynamikę na niższych - zawsze jest jakiś kompromis, zwłaszcza w tej klasie. Zastanów się co dalej, jeśli hobby Cię wciągnie, bo tu jest zwykle pies pogrzebany
Chcę osiągnąć np. przy fotografii ludzi ostre postacie - rozmyte tło. A wiedza do poszerzenia. Każdy się przecież uczył. |
No i ok. Wiesz, niektórzy nawet nie potrafią wyartykułować po co im aparat typu lustrzanka, poza tym że powtórzą kilka reklamowych frazesów Oczywiście ich pieniądze, ich problem - to nie jest jakiś elitarny sprzęt dla wtajemniczonych tylko kolejne narzędzie do rejestracji obrazu.
Interesuje Cię zabawa z głębią ostrości - pozwoli Ci na to każda lustrzanka. Dobrze mieć też przy okazji dość jasny obiektyw (mam nadzieję, że znasz zależność przysłona-głębia ostrości), ale i podstawowymi szkiełkami klasy F/3.5-5.6 można uzyskać dobre efekty.
Choć niektórzy z czasem wariują na punkcie małej GO i bokehu
hijax_pl, Skoro tak może najlepszym rozwiązaniem byłby Canon 450D ma CMOS, wystarczające ISO 1600, i podgląd oraz podobno dość dobry obiektyw kitowy. Spośród tych trzech zdaje się że najlepiej wypada w testach( oprócz zakresu tonalnego) Czy jestem w błędzie jeśli kupie Canona 450D?
Jeśli są to pożądane przez Ciebie cechy i nie przeszkadzają Ci jego wady to czemu nie. Dlatego nie istnieje jedna odpowiedź na pytanie "który lepszy?" w oderwaniu od tego co nabywca oczekuje...
mnich, pewnie nie
[ Dodano: Sob 14 Lis, 2009 14:18 ]
lotofag, o jakich wadach mówisz?
mnich - Sob 14 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | mnich, pewnie nie |
to nie ma problemu
mnich, Po tym względem problemu nie ma. Jest róznica w cenie 600zł między Canon 450D a Nikon D5000. Nie wiem czy jest sesns przepłacać chyba za mało użyteczny tryb filmowania nie dorównujący kamerze.
mnich - Sob 14 Lis, 2009
nie potrzebujesz uchylanego ekranu to bierz Canona pamiętaj tylko że do niego ekranu nie dokupisz
Ważniejsze żebyś sam dla siebie określił jakie chciałbyś używać obiektywy.
Jak chcesz portrety robić to 450D + kit + 50/1.8 żeby ładnie tło rozmywało. Wydaje mi się, że w 2500 powinno sie zmieścić z kartą i torbą nawet.
Sunders - Sob 14 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | Budżet ok 2500 |
Dołóż 100pln i kup canona 500d:
http://www.redcoon.pl/ind...15/refId/ceneo/
Sejthan, A jeśli chodzi o asyste AF w Canonie jest lampą błyskową a w Nikonie diodą. Czy to jakaś istotna różnica w celności ostrzenia?
lotofag, o jakich wadach mówisz? |
To była bardziej ogólna myśl. Nie ma korpusów idealnych, a dodatkowo celujesz w rejony pełne kompromisów.
A jeśli chodzi o asyste AF w Canonie jest lampą błyskową a w Nikonie diodą. Czy to jakaś istotna różnica w celności ostrzenia? |
To wspomaganie w trudnych warunkach oświetleniowych. Różnic pewnie nie będzie poza tym, że seria błysków z wbudowanej "spawarki" jest bardziej denerwująca niż światło diody
lotofag, Zastanawiam sie też między Canonem 450D a Nikonem D3000. Tylko jest droższy o 600zł. Czy wart tych pieniędzy. Tryb filmowania nie dorównuje przecież kamerze. Chyba, że ma inne zalety.
450D zdecydowanie. Lepsza matryca, używalne iso 800, zero problemów z napędem AF, bo wszystkie szkła maja silniki. Ogólnie bardzo dobry. Sam miałem.
marko6 napisał/a: | Zastanawiam sie też między Canonem 450D a Nikonem D3000. Tylko jest droższy o 600zł. Czy wart tych pieniędzy. |
To jest pytanie na które już sam musisz dać sobie odpowiedź. Od kilku postów próbuję Cię przekonać, że wszystko zależy od potrzeb danego nabywcy.
Tryb filmowania nie dorównuje przecież kamerze. Chyba, że ma inne zalety. |
Zależy jakiej kamerze. Zajrzyj np. tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9109 Inna sprawa, czy będziesz z niego korzystał...
Cytat: | zero problemów z napędem AF, bo wszystkie szkła maja silniki |
Ależ problemy z AF występują i u Canona A wbudowane wszelkie napędy i jedynie elektryczne sprzężenie obiektywu z korpusem to po prostu jedno z założeń systemu EOS. To, że akurat Nikon wywalił silniki z korpusów EL to jeszcze nie tragedia, bo wprowadza amatorskie szkła z własnym napędem. A u Sony i Pentaksa nawet najtańsze puszki nadal mają "śrubokręty"
janeczek - Sob 14 Lis, 2009
Takie mało może będzie to popularne, ale... Dlaczego nikt nie poleca Sony A500??
Wujek_Pstrykacz - Nie 15 Lis, 2009
janeczek napisał/a: | Takie mało może będzie to popularne, ale... Dlaczego nikt nie poleca Sony A500?? |
Bo niewarto
janeczek - Nie 15 Lis, 2009
Podobna odpowiedź do "bo nie". Może i nie warto, sam nie wiem
hijax_pl - Nie 15 Lis, 2009
janeczek napisał/a: | Takie mało może będzie to popularne, ale... Dlaczego nikt nie poleca Sony A500?? |
Bo nie uprawiamy tu marketingu ale udzielamy rzeczowych porad zakładając, że dana osoba będzie rozwijać się a nie wyrzuci aparat do kosza po półrocznej zabawie
Hmm, posiadam Sony i zamierzam się rozwijać, nie wyrzucę aparatu do kosza, co więcej świadomie wybrałem ponad rok temu A200... Nie widzę przesłanek do tego by Sony hamowało rozwój amatora... No, ale to Wasza opinia i przez nie mam zamęt w głowie Bo już nie wiem czy póki czas zmieniać obóz czy jednak nie patrzeć na to i nadal cieszyć się rozwijaniem swojego hobby jak do tej pory Jak widzicie, nie jestem fanatykiem systemowym ;]
hijax_pl - Nie 15 Lis, 2009
janeczek, spokojnie... Jeśli teraz Ci korpus wystarcza to za rok też powinien
Z dzisiejszymi korpusami jest tak jak z komputerami biurowymi: tak jak praktycznie KAŻDY kupny komp, nawet najwolniejszy, z powodzeniem nada się do pisania dokumentów w wordzie, tak samo KAŻDĄ dostępną lustrzanką da się zrobić zdjęcie do albumu w formacie 10x15.
Ale też nie każdy komp nada się do montażu video HD w czasie rzeczywistym tak samo nie każdym korpusem zrobisz zdjęcie murzynowi podczas nocy polarnej.
O, takie podejście mi się zdecydowanie bardziej podoba
ps. jestem spokojny
Bo nie warto brać A500, skoro niewiele drożej można wziąść A550, która jest jednak sporo bardziej zaawansowana - to miałem na myśli. Jeśli już ktoś jest w Sony to trudno, zmieniać systemu raczej nie warto ze względów ekonomicznych
Może i tak Po dłuższym zastanowieniu uważam, że system Sony do poziomu zaawansowanego amatora oferuje wiele Dodając do tego produkty takich firm jak Sigma czy Tamron jest bardzo dobrze (ale Ci akurat produkują dla wielu systemów) Ja w lipcu 2008 miałem do wyboru w swoich funduszach Nikona d60, Canona 350D (ostatnie egzemplarze jako nówki) i właśnie Sony A100/A200 W ostatnie wakacje zarobiłem min. na Sigmę 17-70 i mimo wielu wątpliwości w ostatecznym rozrachunku jestem zadowolony z tego właśnie zestawu Za chwilę będę miał fundusze na stałkę 50 mm o jasności 1,7 lub 1,8 i dalej będę cieszył się fotografią Przyznaję z ręką na sercu, że dla profesjonalistów to Canon lub Nikon jest chyba lepszym rozwiązaniem I teraz mając 2500 zł też wybrałbym system Nikona - konkretnie model d5000 Chociaż ta cała Alfa 500 wydaje się bardzo ciekawa i czekam z niecierpliwością na test Pozdrawiam
dżony - Nie 15 Lis, 2009
mnie w alfie 500 wkurza rozświetlenie całego wizjera czerwonymi diodami Af-u chyba że ktoś nie używa af.
takie to nie fajne jest.
janeczek napisał/a: | Przyznaję z ręką na sercu, że dla profesjonalistów to Canon lub Nikon jest chyba lepszym rozwiązaniem |
A ja przyznaje z reką na sercu, że dla każdego Canon czy Nikon jest lepszym rozwiązaniem, ale jak juz ktoś wpadł w system Sony to trudno
RB - Nie 15 Lis, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: |
A ja przyznaje z reką na sercu, że dla każdego Canon czy Nikon jest lepszym rozwiązaniem, ale jak juz ktoś wpadł w system Sony to trudno |
A ja przyznaję z łapą w gaciach, ze chyba jednak uogólniasz nie mając niestety do tego podstaw. I czy trzymasz rączke na sercu, czy na spuście czy w kieszeni to nie ma żadnego znaczenia. Po prostu - nie nadużywaj kwantyfikatora ogólnego...
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Lis, 2009
A emotkę na końcu mojego posta Ty widział, czy aż tak bardzo Cię to dotknęło co napisałem że nie doczytał Ty do końca....
marko6 - Pon 16 Lis, 2009
a porównując Canon 450D i Nikon D5000, który lepszy? Pomijając funkcje filmowania, bo to chyba kamerze nie dorównuje?
Canon 450d nie jest do końca udanym aparatem, D5000 w porównaniu z nim wypada lepiej
Wujek_Pstrykacz, Co w nim jest nie tak?
komor - Pon 16 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | Pomijając funkcje filmowania, bo to chyba kamerze nie dorównuje? |
W niektórych aspektach filmująca lustrzanka nie dorównuje kamerze, w innych aspektach pozwala na efekty których nie osiągniesz w kamerze za 4-cyfrową cenę wyrażoną w dolarach. Szczegóły masz w wątku Filmowanie w lustrzankach - technical issues.
Sejthan, a porównując Canona 450D z Nikonem D5000
[ Dodano: Pon 16 Lis, 2009 11:12 ]
mnich, a jak jest ze wspólpracą Nikona D5000z lampami. podobno nie ma cls
Co jest nie tak w EOSie 450d - wystarczy poczytać test, dlatego sądzę, że warto dołożyć do 500d.
lolek88 - Pon 16 Lis, 2009
Wujek_Pstrykacz, dlaczego tak nie polecasz kupna Sony ?
hijax_pl - Wto 17 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | mnich, a jak jest ze wspólpracą Nikona D5000z lampami. podobno nie ma cls |
Ma CLSs. Jednak w przeciwieństwie do D90 - nie można używać wbudowanej lampy w trybie Commandera. Musisz mieć zewnętrzną.
marko6 - Wto 17 Lis, 2009
hijax_pl, Pytam bo znalałem taki zarzut, cyt :
"we wszystkich porównaniach D5000 do D300 i D90 nikt nie zwrócił uwagi, na inną małą niedoróbkę jaka posiada ten aparacik - otóż w tym modelu nie ma wbudowanego sterownika do CLS. Koszty zakupienia dodatkowej lampy lub sterownika jako mastera na puszce znacząco przekraczają róznice w cenie między np D5000 vs D90. Wszyscy , którzy pstrykają ( lub maja taki zamiar )imprezy w pomieszczeniach , modelki itp. / profesjonalnie lub dla zabawy przeżyją bolesne rozczarowanie nabywając D5000 - na stronach Nikona w specyfikacji stoi .... cyt.""...Zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia obsługiwany w przypadku lampy wbudowanej, lamp SB-900 i SB-800 lub wyzwalacza SU-800 w roli sterownika ---- .....i co - dopiero po zakupie puszki okazuje się że funcja jest nieaktywna i trzeba dokupić Sabinke 900......
i 1500 zł w plecy..."
mógłbyś mnie uświadomić o co chodzi w tym cls. z tego co wiem to system kreatywnego oświetlenia. Co wchodzi w jego skład? I na czym to polega?
hijax_pl - Wto 17 Lis, 2009
CLS to nie jest funkkcjonalność lampy jako takiej ale zestawu korpus/lampa.
To że D5000 wspiera CLS oznacza w skrócie, że potrafi np pomierzyć światło z różnych grup. Tylko że nie potrafi się komunikować z nimi bezpośrednio - korzystając z wbudowanej lampy. Czyli nie ma wbudowanego SU-800 w korpusie
Polecam przejrzenie następującego dokumentu http://www.nikonusa.com/pdf/SB800_techniques.pdf
hijax_pl, dzięki za link, bardzo się przydał. Czy to znaczy że Canon np. 450D lub 500D ma wbudowany sterownik do komunikacji?
Baku - Wto 17 Lis, 2009
Haha! To byłoby zdecydowanie za dobrze marko6!
Jeśli chcesz szukać Canona z wbudowanym transmiterem to zacznij zbierać na 7D
A ten powód do szczęścia nikoniarzy możesz mieć też z dowolnym cwanonem za niecałe 9 stówek:
http://www.nokaut.pl/lamp...tter-st-e2.html
Ani 450D ani 500D, ani nawet 50D takiego nadajnika nie posiadają.
Baku A Nikon D300 albo D90 też potrzebuje transmitera?
Cytuje: " we wszystkich porównaniach D5000 do D300 i D90 nikt nie zwrócił uwagi, na inną małą niedoróbkę jaka posiada ten aparacik - otóż w tym modelu nie ma wbudowanego sterownika do CLS. Koszty zakupienia dodatkowej lampy lub sterownika jako mastera na puszce znacząco przekraczają róznice w cenie między np D5000 vs D90. "
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2009 14:10 ]
A co byście wybrali Canon 500D czy Nikon D5000 ?
hijax_pl - Sro 18 Lis, 2009
marko6 napisał/a: | A Nikon D300 albo D90 też potrzebuje transmitera? |
Nie - mają wbudowane. Ale spójrz na ich możliwości - bo różnią się ilością obsługiwanych grup (wbudowane obsługują 2 zdalne + wbudowana, a np SB-800/900 jako master - 3 zdalne)
Baku - Sro 18 Lis, 2009
Cytat: | A co byście wybrali Canon 500D czy Nikon D5000 |
Ja osobiście Canona, ale to przez pryzmat obiektywów w które celuje. Ogólnie rzecz biorąc jestem w Canonie dla obiektywów.
Co wcale nie oznacza, że z tych samych powodów Ty nie powinieneś wybrać Nikona.
Teraz dopiero zadajesz sobie najważniejsze pytania:
- co chcę fotografować przede wszystkim
- ile pieniędzy mogę wydać na obiektyw(y)
I już wiesz czy wolisz jeden krótszy i jaśniejszy zoom + stałkę, ciemniejszy spacerzoom i dłuższe tele, trzy stałki, obiektyw kitowy i jasne tele, megazooma a może tylko kitowy obiektyw. Oczywiście wariantów jest olbrzymia ilość, ale w każdym systemie są - można powiedzieć - specjalizacje. Jak określisz potrzeby i budżet to system wyjdzie Ci sam. Może się okazać że to np. Olympus.
marko6 - Czw 19 Lis, 2009
Sunders, jaka jest wymagana szybkość karty pamięci do Canona 500D biorąc pod uwagę zapis filmów HD
|
|