forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Nikon D90 - sterowanie bezprzewodowe

wodnikpl - Sob 14 Lis, 2009
Temat postu: Nikon D90 - sterowanie bezprzewodowe
Jestem nowy. Poszukuję odpowiedzi od znawców NIKONA D90:
1. czy zewnętrzna lampa lub lampy (slave) mogą być sterowane lampą zabudowaną?
2. jeśli mogą, to czy siła błysku jest na tyle słaba by nie zostawić śladu na obiekcie?
Szukając odpowiedzi przepytałem wielu sprzedawców i nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. Chcę uniknąć zbędnych wydatków na sterownik lub lampę master.

dr11 - Sob 14 Lis, 2009

Nikon D90 potrafi sterować lampami przeznaczonymi do systemu Nikon przez wbudowany w aparat sterownik, działający jako master. Oczywiście lampy muszą się komunikować jako slave w systemie automatyki tegoż producenta.
hijax_pl - Sob 14 Lis, 2009

wodnikpl, siła błysku jest minimalna, zresztą to są przedbłyski, a więc pojawiają się przed otwarciem migawki (mimo że wydaje ci się że tak nie jest). W bardzo specyficznych warunkach, szczególnie gdy dużo szkła jest mogą się jednak pojawić odblaski. Remedium to albo sterownik SU-800, który nie błyska flashem, ale wysyła sygnały podczerwienią albo też zastosowanie takiej nasadki na lampę wbudowaną SG-3IR. Panel ten zakłada się jak lampę błyskową, tzn na stopkę; jego zadaniem jest blokada światła w kierunku obiektu.
bbeeaa - Nie 12 Maj, 2013

Chcę wyzwolić bezprzewodowo SB 900, ustawiam lampę na tryb REMOTE, grupa A, chanel 1
Chyba niepoprawnie ustawiam w D90, bo nie wyzwala błysku. Jak to powinno wyglądać?
Kiedyś się w to bawiłam, dziś już nie potrafię : )

hijax_pl - Nie 12 Maj, 2013

bbeeaa napisał/a:
Chyba niepoprawnie ustawiam w D90, bo nie wyzwala błysku. Jak to powinno wyglądać?
A otworzyłaś wbudowaną? ;)
Jeśli tak to w menu ustaw tryb wbudowanej w sterownik, kanał 1 i dla grupy A wybierz tryb pracy, np TTL.

Czy otworzyłam wbudowaną? Oczywiście, od razu po przeczytaniu Twojego postu : )
Ale nie błyska, pewnie przekombinowałam z ustawieniami. Mam nadzieję, że powoli dam radę.

[ Dodano: Nie 12 Maj, 2013 20:15 ]
Jest : )
Dziękuję bardzo.
Nie ogarniam lampy: )

[ Dodano: Nie 12 Maj, 2013 20:22 ]
Myślałam, że podczas zdalnego sterowania zewnętrzną wbudowana nie błyska.

jaad75 - Nie 12 Maj, 2013

bbeeaa napisał/a:
Myślałam, że podczas zdalnego sterowania zewnętrzną wbudowana nie błyska.
A jak ma sterować? :smile:

Iiiiiiiile jeszcze przede mną : )
moronica - Nie 12 Maj, 2013

bbeeaa, w takich przypadkach na wbudowana mozna zalozyc to lub jakis tanszy odpowiednik

Dzięki, moronika : )

bbeeaa napisał/a:
że podczas zdalnego sterowania zewnętrzną wbudowana nie błyska
Jeśli ustawisz w menu aparatu, że ma nie błyskać, to nie błyśnie. Ale przed otwarciem migawki błyśnie parę razy (tak szybko, że dla Ciebie to będzie jeden błysk). W ten sposób aparat przekazuje lampie zewnętrznej instrukcje jak ma się zachować i kiedy błysnąć. Lampa wbudowana jest po prostu wykorzystana jako "nadajnik podczerwieni". Dlaczego lampa? Ano dlatego, że błysk jest na tyle silny, że jest szansa, iż dotrze on daleko, albo do jakiegoś zakamarka, gdzie lampę ustawiłaś.

hijax_pl napisał/a:
Jeśli ustawisz w menu aparatu, że ma nie błyskać, to nie błyśnie.
Teoretycznie. W praktyce też błyśnie, tyle, że słabo. Wystarczy zrobić zdjęcie w lustrze, czy czymkolwiek odbijającym światło, żeby się przekonać.

jaad75 napisał/a:
Teoretycznie. W praktyce też błyśnie, tyle, że słabo.
Właśnie dlatego jest ta zasłonka, którą wskazała moronika. Szczególnie przydatna przy foceniu kryształów ;)

hijax_pl napisał/a:
Właśnie dlatego jest ta zasłonka, którą wskazała moronika
Wiem. :smile:
plan3s - Pią 17 Maj, 2013

to ja się może podepnę:

Jeśli mój Metz posiada fotocelę, i kupiłbym sobie YN pod monopod, to czy mógłbym z poziomu lampy na master (metz), kontrolować ustawienia (manualne rzecz jasna) tego YN na statywie? Jakbym miał najtańszą lampę z ittl i fotocelą to czy mógłbym kontrolować Metza na statywie z TTL?

I kolejna sprawa, jeśli kupiłbym PocketWizarda PlusX (ten nowy, mały, tani), to czy potrzebuje jakiegoś nadajnika do Metza 52 AF-1, żeby wyzwalał się radiowo, czy tego typu lampy mają to już w standardzie? Znowu - mowa tu o manualu, bo wiem że zabawki do TTLa są drogie.

No i czy jest jakiś sposób żeby sobie przestawiać siłę błysku lampy na komunikacji radiowej z poziomu body/nakładki? Chodzi mi o sposób tańszy niż SU800 czy inne tego typu zabawki.

EDIT: http://www.foto-net.pl/sk...-moc-Nikon.html

Powiedzcie mi jak takie coś działa. Jest napisane że przenosi TTL ale nie chce mi sie wierzyć że za 175 zł mam wyzwalacz radiowy z TTLem jak najtanszy pocketwizard kosztuje 450. I YN622 do nikona ma funkcje Nikonowego TTL-a - czym te dwa nadajniki się różnią?

hijax_pl - Pią 17 Maj, 2013

plan3s napisał/a:
Jeśli mój Metz posiada fotocelę, i kupiłbym sobie YN pod monopod, to czy mógłbym z poziomu lampy na master (metz), kontrolować ustawienia (manualne rzecz jasna) tego YN na statywie?
Kontrolować to możesz wtedy, kiedy i master i slave ze sobą gadają w znanym sobie języku. Np iTTL. To znaczy lampa YN musi wspierać iTTL i WL (ta bezprzewodowość CLS) byś mógł zaprogramować moc błysku.
plan3s napisał/a:
Jakbym miał najtańszą lampę z ittl i fotocelą to czy mógłbym kontrolować Metza na statywie z TTL?
Fotocela to zupełnie co innego.
plan3s napisał/a:
Jest napisane że przenosi TTL ale nie chce mi sie wierzyć że za 175 zł mam wyzwalacz radiowy z TTLem jak najtanszy pocketwizard kosztuje 450.
Przenosi TTL oznacza ni mniej ni więcej co tyle, że to działa jak bezprzewodowy kabel TTL. Aparat będzie po prostu przekonany, że lampa siedzi mu na sankach gorącej stopki.

hijax_pl napisał/a:
Przenosi TTL oznacza ni mniej ni więcej co tyle, że to działa jak bezprzewodowy kabel TTL. Aparat będzie po prostu przekonany, że lampa siedzi mu na sankach gorącej stopki.

Rozumiem: zatem ten TTL odnosi się tylko do lampy przymocowanej do wyzwalacza który jest na stopce, a pozostałe lampy działają w trybie manualnym?

Czyli oznacza to tyle, że w przypadku YN 622 który posiada iTTL, mógłbym kontrolować bezprzewodowo Metza (który również posiada iTTL) w trybie TTL? A jak byłoby np z korektą ekspozycji w lampie, albo siłą błysku w trybie manualnym? Patrząc na wyzwalacz wnioskuję, że musiałbym i tak robić to ręcznie? Chyba że wtedy kompensacja błysku w body zmieniałaby ustawienia lampy? Chodzi mi tu szczególnie o D5000, który ma raczej marne opcje, jeśli chodzi o zabawę w strobing (przede wszystkim wbudowany flash nie działa w trybie master).
No i jeszcze, czy musiałbym mieć jakąś lampę ustawioną na stopce czy nie?

Co chcesz osiągnąć?

Pytam, bo trochę mieszasz pojęcia...

hijax_pl napisał/a:
Co chcesz osiągnąć?

Pytam, bo trochę mieszasz pojęcia...

Najprościej jak mogę: chciałbym zdjąć Metza ze stopki, przełożyć go na monopod i wyzwalać bezprzewodowo. Fajnie by było gdybym miał wtedy TTL i fajnie by było jakbym mógł z poziomu body/urządzenia przestawiać lampę na monopodzie pod własne potrzeby.

W tej chwili jedyne co mogę zrobić to użyć wbudowanej lampy i ustawić Metza w tryb Servo, ustawiać go ręcznie. No i w 60% przypadków się nie wyzwala bo lampy się nie widzą. No i oczywiście wkurza mnie wbudowany flash którego nie mogę wyłączyć. No i nie chciałbym wydawać 1000zł na SU800 którego bym nawet w 20% nie wykorzystał

plan3s napisał/a:
chciałbym zdjąć Metza ze stopki, przełożyć go na monopod i wyzwalać bezprzewodowo.
No to takie coś co pokazałeś da radę. Czyli radiowy kabelek TTL.
plan3s napisał/a:
i fajnie by było jakbym mógł z poziomu body/urządzenia przestawiać lampę na monopodzie pod własne potrzeby.
Nie da rady. No chyba, że użyjesz wbudowanej jako sterownika.
plan3s napisał/a:
No i oczywiście wkurza mnie wbudowany flash którego nie mogę wyłączyć.
Masz opisane we wcześniejszych postach co i jak.
plan3s napisał/a:
No i nie chciałbym wydawać 1000zł na SU800 którego bym nawet w 20% nie wykorzystał
Nawet gdybyś nabył SU800 to lampy muszą się widzieć. SU800 pracuje jak lampa błyskowa - podczerwienią a nie radiem.
Zamiast SU800 wystarczy to co moronika zalinkowała.

hijax_pl napisał/a:
No chyba, że użyjesz wbudowanej jako sterownika.

Nie rozumiem. Chodzi o sytuację bez wyzwalacza radiowego z lampą wbudowaną w trybie master? Bo na moim body nie da rady. Metz działa jedynie w trybie servo. I jak pisałem rzadko kiedy udaje się go wyzwolić lampą wbudowaną w plenerze.

plan3s napisał/a:
Nie rozumiem.
Chodzi o użycie funkcji CLS WL
plan3s napisał/a:
Chodzi o sytuację bez wyzwalacza radiowego z lampą wbudowaną w trybie master?
Tak
plan3s napisał/a:
Bo na moim body nie da rady.
A to nie masz D90?
plan3s napisał/a:
Metz działa jedynie w trybie servo.
Servo?
plan3s napisał/a:
I jak pisałem rzadko kiedy udaje się go wyzwolić lampą wbudowaną w plenerze.
Bo nie ma najwidoczniej w bezpośredniej widoczności lampy wbudowanej i okienka czujnika podczerwieni lampy zewnętrznej.

hijax_pl napisał/a:
plan3s napisał/a:
Nie rozumiem.
Chodzi o użycie funkcji CLS WL
plan3s napisał/a:
Chodzi o sytuację bez wyzwalacza radiowego z lampą wbudowaną w trybie master?
Tak
plan3s napisał/a:
Bo na moim body nie da rady.
A to nie masz D90?
plan3s napisał/a:
Metz działa jedynie w trybie servo.
Servo?
plan3s napisał/a:
I jak pisałem rzadko kiedy udaje się go wyzwolić lampą wbudowaną w plenerze.
Bo nie ma najwidoczniej w bezpośredniej widoczności lampy wbudowanej i okienka czujnika podczerwieni lampy zewnętrznej.

Mam D5000 jak na nieszczęscie. Ktokolwiek projektował to body chyba nie przewidywał że ktoś będzie chciał z nim używać lampy. Nie mam ani HSS ani CLS bez wspomagaczy.

A Servo (tak to się w Metzu nazywa - nie używałem SB) to tyle co zwykłe wyzwalanie w manualu na podstawie błysku z wbudowanej.

A co do tej widoczności to wiem i jest to bardzo denerwujące, szczególnie że w sumie w części sytuacji nie pomyślałbym nigdy że lampy się z takiej pozycji nie zobaczą (odstęp 5-8 metrów, kilka głów tu i tam?)

plan3s napisał/a:
Mam D5000 jak na nieszczęscie.
No to nie do tego tematu się podłączyłeś ;)
plan3s napisał/a:
Ktokolwiek projektował to body chyba nie przewidywał że ktoś będzie chciał z nim używać lampy
Dlaczego? Z lampą na sankach działa przecież OK.
Cytat:
Nie mam ani HSS ani CLS bez wspomagaczy.
Faktycznie potrzebujesz SU800 albo SB700
plan3s napisał/a:
to tyle co zwykłe wyzwalanie w manualu na podstawie błysku z wbudowanej.
No to kicha - w tej sytuacji nie da się wbudowanej wyłączyć o ile nie użyjesz tego co już moronika zalinkowała
jaad75 - Pią 17 Maj, 2013

hijax_pl napisał/a:
Przenosi TTL oznacza ni mniej ni więcej co tyle, że to działa jak bezprzewodowy kabel TTL.
hijax_pl napisał/a:
No to takie coś co pokazałeś da radę. Czyli radiowy kabelek TTL.
Nie. RF-603 ma po prostu stopkę pass-through na nadajniku, czyli nie przenosi TTL-a radiowo, tylko pozwala na użycie lampy TTL "na stopce" i wyzwolenie manualnych lamp radiowo. Radiowy "kabel TTL", to coś typu np. Pixel Knight.
hijax_pl - Sob 18 Maj, 2013

jaad75 napisał/a:
RF-603 ma po prostu stopkę pass-through na nadajniku, czyli nie przenosi TTL-a radiowo, tylko pozwala na użycie lampy TTL "na stopce" i wyzwolenie manualnych lamp radiowo.
Faktycznie... Pomyliło mi się :oops: