|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Makro - w stałce czy zoomie
lolek88 - Nie 15 Lis, 2009 Temat postu: Makro - w stałce czy zoomie Mam takie pytanie, czy lepiej użytkuje się makro w stałkach (np. 50mm), czy w zoomach (55-200, 70-300)? Co jest lepsze, bardziej funkcjonalne, gdzie lepszą jakość zdjęć można mieć?
MC - Nie 15 Lis, 2009
W zoomach jest tylko namiastka macro. Prawdziwe macro 1:1 masz w stalkach. I przy tym zostanmy
hijax_pl - Nie 15 Lis, 2009
A czy są zoomy dające odwzorowanie 1:1 ?
komor - Nie 15 Lis, 2009
Lepszą jakość będziesz miał w prawdziwej stałce makro. W sumie użytkuje też się lepiej stałkę, bo się nic nie wysuwa, a ostrzy często się ciałem a nie pierścieniem ostrości. Co jest bardziej funkcjonalne? No zoom ma więcej ogniskowych, ale zoomy z funkcją makro zapewniają chyba tylko powiększenie maksymalnie 1:2, np. Sigma 70-300 APO Macro, przy czym odległość obiektu od matrycy wynosi wtedy 90 cm przy ogniskowej 300 mm, co wyznacza sposób pracy z takim szkłem (statyw!).
Prawdziwa stałka makro, nawet setka, ma wygodną odległość roboczą pozwalającą zrobić przy odrobinie wprawy wiele fajnych zdjęć z ręki, z podparcia na łokciu, kolanie itd. No to jest chyba spora funkcjonalność.
mnich - Nie 15 Lis, 2009
Zdecydowanie stałka.
-jakość!
-skala odwzorowania
-jasność!
chociaż taka sigma 70-300 też ma chyba 1:1 mogę się mylić
mavierk - Nie 15 Lis, 2009
blablablabla, prawdziwe macro jest w obiektywie macro, czy to będzie Canon 100/2.8 Macro czy Micro-Nikkor 70-180 to już drugorzędna sprawa
MC - Nie 15 Lis, 2009
mnich, mozesz sie mylicz i to niniejszym czynisz
mnich - Nie 15 Lis, 2009
Dziękuje za uwagę.
model 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro ma odwzorowanie 1:2
B o g d a n - Nie 15 Lis, 2009
lolek88 napisał/a: | Mam takie pytanie, czy lepiej użytkuje się makro w stałkach (np. 50mm), czy w zoomach (55-200, 70-300)? | Po zakresach przytoczonych, przez Ciebie ogniskowych, wzioskuję, że masz Canona. Jeśli tak, to napis makro w tych obiektywach mówi jedynie o tym z jakiej najbliższej odległości możesz zrobić zdjęcie. Odwzorowanie rzędu 1:4 to makro tylko marketingowe.
W Canonie obiektywy makro są stałoogniskowe. Zajrzyj na stronę Canona i poczytaj jakie mają parametry: http://www.canon.pl/For_H...enses/index.asp
Najbardziej popularny obiektyw to EF 100/2.8 USM Macro - ok. 2000 zł.
No właśnie. Nie ma zoomow (przyjemniej ja ich nie znam) z odwzorowaniem 1:1.
Taki nie-macro Nikkor 70-300VR ma odwzorowanie 1:4. Można zrobić zdjęcie, dać mocnego cropa na kompie i taż wyjdzie mucha
Porządne macro to stałka. Stałka to stałka. Koniec. Kropka.
AM - Nie 15 Lis, 2009
No wlasnie fakt, ze prawdziwe macro to 1:1 to jakas moda ostatnimi czasy.
mavierk, ma racje. Zreszta ja tez bym wolal tego zooma macro nikkora a do tego macro 65/4.5 nikkora.
AM, porządne macro to mieszek i odwzorowanie większe niż 1:1
AM - Nie 15 Lis, 2009
Totez mowie o Macro-Nikkorach. Najfajniejszy jest 65.
palindrom - Nie 15 Lis, 2009
lolek88,
masz tu przykład, co potrafi dobry stałoogniskowy obiektyw macro:
http://www.pbase.com/image/85201562
http://www.pbase.com/image/85201546
W dodatku manualny, konkretnie ten http://www.pentaxforums.c...200mm_Macro.jpg
Makrofotografia jest specyficzną dyscypliną i niestety potrzebuje dedykowanych rozwiązań. Większość standardowych obiektywów jest dobrze skorygowana na nieskończoność, niektóre na bliskich dystansach są wyraźnie miękkie.
O zoomach w ogóle możemy nie rozmawiać, bo dobrych* to jest parę i są drogie.
Poza tym po co zmienna ogniskowa skoro zdjęcie i tak robisz z bliska? No dobra, jak coś jest płochliwe to lepiej użyć czegoś dłuższego ale i tak na tym dystansie ma się zoom w rękach i ten w obiektywie jest zupełnie zbędny.
* porównując do przeciętnych stałek
Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | A czy są zoomy dające odwzorowanie 1:1 ? |
Pewno nie ma, ale jest jeden Nikkor zoom 70-180 który ma odwzorowanie 1:1,3. Czyli wiele mu nie brakuje.
lolek88 - Sob 21 Lis, 2009
O co chodzi z tą skalą odwzorowania?
palindrom - Sob 21 Lis, 2009
Wpisałem "skala odwzorowania" w google:
http://www.google.pl/sear...Szukaj+w+Google
i otworzyłem pierwszy link.
Skąd to lenistwo Nie mam siły już
Sunders - Sob 21 Lis, 2009
lolek88 napisał/a: | Co jest lepsze, bardziej funkcjonalne, gdzie lepszą jakość zdjęć można mieć? |
Lepsza jakość zdjęć=stałka.
Bardziej funkcjonalnie=zoom.
Jak zwykle wszystkiego mieć nie można.
B o g d a n - Sob 21 Lis, 2009
lolek88 napisał/a: | O co chodzi z tą skalą odwzorowania? |
Palindrom już Ci podał wskazówkę ale ja jeszcze dołożę coś "po staremu":
Jak kiedyś zrobiłeś zdjęcie robala, a potem wywołałeś film (mam nadzieję, że wiesz co to jest ) to dla skali odwzorowania 1:1, na tym filmie jego wielkość była dokładnie taka, jak w rzeczywistości.
Teraz oczywiście, w świecie aparatów cyfrowych, skala odwzorowania jest pojęciem dość abstrakcyjnym, bo nikt nie ogląda obrazu utrwalonego na matrycy aparatu cyfrowego tylko dopiero na ekranie komputera lub wydruku.
W tym wypadku jest też trochę lepiej dla mniejszych matryc (np. APS-C) bo im mniejsza matryca (zakładając ten sam obiektyw np. EF 100mm f/2.8 w Canonie), tym proporcje robala w całym kadrze większe.
komor - Sob 21 Lis, 2009
palindrom napisał/a: | Wpisałem "skala odwzorowania" w google: (…)
i otworzyłem pierwszy link. |
palindrom, jest taka fajna strona internetowa na takie okazje:
Let me google that for you
|
|