forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Banding w LightRoom'ie

qboslav - Wto 17 Lis, 2009
Temat postu: Banding w LightRoom'ie
Witam serdecznie Forumowiczow.

Nowy'm tutaj, takze jesli temat juz istnieje/zyje/umarl, prosze o wskazowke gdzie, gdyz jakem szukal, takem nie znalazl dobrego rozwiazania mego problemu.

Otoz mianowicie moj LR cierpi na banding (progowanie, pasmowanie, jak zwal tak zwal), co ponizsze zalaczniki pokazuja.
http://qboslav.7ds.pl/banding1.jpg
http://qboslav.7ds.pl/banding2.jpg
http://qboslav.7ds.pl/banding3.jpg

Nie jest to problem monitora, czy karty graficznej, gdyz w tych samych ustawieniach Picasa, IrfanView, czy przegladarka Windows'owa wyswietlaja obraz dobrze, z pelna paleta barw, zas LR okraja. Zalaczony zrzut pokazuje dwa programy dzialajace jednoczesnie.
Problem wyswietlania dotyczy wszystkich zdjec w LR, nie wazne kiedy zaimportowane.
Problem pojawil sie niecaly miesiac temu i o dziwo, bardzo rzadko ustepuje, bez znanych mi przyczyn. Nic nie robie, nie instaluje, nie usuwam, nie majstruje przy ustawieniach grafiki i nagle "magicznie" LR zaczyna wyswietlac dobrze, po czym po restarcie kompa znow zle.
Nie wybadalem jeszcze reguly co jest przyczyna problemu, jednak jest on na tyle znaczacy, ze bardzo przeszkadza w obrobce fotografii.

Moze ktos spotkal sie juz z takim problemem i zna rozwiazanie/przyczyne?
Bede dzwieczny za pomoc.

LT v.2.5 CameraRaw 5.5 64-bit
Win Vista Home Premium
Grafika: Radeon HD4570

edmun - Wto 17 Lis, 2009

zmienić kartę graficzną na poprawną markę, wyrzucić Vistę :)
a tak na serio to pierwszy raz się z czymś takim spotykam....
musiałbym pomyszkować po necie aby znaleźć rozwiązanie

jaad75 - Wto 17 Lis, 2009

Mówimy raczej o posteryzacji, niż bandingu. Jeśli widzisz to w module Develop, przyczyną jest najprawdopodobniej zły profil monitora i problem bedzie dotyczył każdej zarządzanej aplikacji, jeśli tylko w module Library, to obstawiam słabą jakość przeglądówek tworzonych przez LR - możesz ustawić wyższą lub tworzyć przeglądówki 1:1.
lama - Wto 17 Lis, 2009

qboslav, używasz profilu innego niż Adobe Standard lub ACR 4.4/3.4 (np. Camera Standard)? Miałem podobny problem, z tym że magicznie nie znikał, był cały czas.
qboslav - Wto 17 Lis, 2009

edmun, w pierwszej chwili chcialem "serdecznie podziekowac" za najprostsza odpowiedz, w stylu masz sprzet do dupy, przerzuc sie na to to i tamto :P
Dobrze, ze dodales "a tak na serio" :)

Jaad75, problem jest w kazdym module, czy Library, czy Develop, czy Print, czy Web, czy Slideshow. Problem najczesciej wystepuje, czasem ustepuje, naprawde nie moge znalezc powodu. Nie jest to kwestia jakosci pogladowek w LR, gdyz te same pogladowki sa czesto wyswietlane zle, choc czasami dobrze.

lama, probowalem wszystkich dostepnych profili, a uzywam standardowo Adobe Standard.

Nie wiem, moze to jest problem w v. 2.5, nad ktorym Adobe wlasnie pracuje i poprawia w kolejnych release'ach...

P.S. Dzieki Wam serdeczne za zainteresowanie tematem. Byc moze dojdziemy wspolnie do "magicznego" rozwiazania :)

jaad75 - Wto 17 Lis, 2009

qboslav napisał/a:
Jaad75, problem jest w kazdym module, czy Library, czy Develop, czy Print, czy Web, czy Slideshow.
Czy również wtedy, gdy wyświetlasz widok 1:1? Jeśli tak, to odpal inną zarzadzaną aplikację (nie Picasę, czy inne badziewie, tylko coś z pełnym CM, jak Fast Picture Viewer, Exif Pro, czy ACDSee Pro lub ostatecznie choćby Firefox 3.5) i sprawdź czy też mają ten problem. Tylko nie zapomnij włączyć CM i wskazać profil monitora, bo często ta opcja jest domyślnie wyłączona. Napisz jaki profil monitora masz ustawiony w systemie jako domyślny.
edmun - Sro 18 Lis, 2009

qboslav, zapomniałem jakiejś emotikonki wstawić, zanim znalazłem to jaad75 mnie wyprzedził