|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektyw Nikon Nikkor 18-105 A FS VR
marko6 - Wto 17 Lis, 2009 Temat postu: Obiektyw Nikon Nikkor 18-105 A FS VR Obiektyw Nikon Nikkor 18-105 A FS VR
Zamierzam kupić z Nikonem D5000 czy to dobry wybór?
Monastor - Wto 17 Lis, 2009
marko6, a czy to czasem nie jest jedno i to samo szkło? Nikkor 18-105 F/3.5-5.6 G ED VR jest dołączany do D90 jako kit.
Jesienny - Wto 17 Lis, 2009
Aaaale zdajesz sobie sprawę, że to jeden i ten sam obiektyw? ;}
marko6 - Wto 17 Lis, 2009
Monastor, Masz racje to bład na stronie sieci rtv-euro-agd Czy to dobry obiektyw? Mam zamiar kupić z Nikonem D5000
Całkiem niezły jak na rozpoczęcie fotografowania.
marko6 - Wto 17 Lis, 2009
Jesienny, Chcę się przesiąść z Fuji S5600
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2009 17:18 ]
Jesienny, Tak już skumałem. To błąd na stronie euro-rtv-agd
A mi chodziło o to, że bardzo dobrze nadaje się jako pierwszy obiektyw do lustrzanki
Całkiem spory zakres: od szerokiego kąta aż po portretówkę. Całkiem niezła jakość optyczna. Światło wiadomo: tyle ile można oczekiwać od obiektywu sprzedawanego w kicie.
lindner - Czw 17 Gru, 2009
Witam
Zakupiłem dziś body Nikon D90 a w innym sklepie - Fotojoker obiektyw do niego 18-105
Ale mam takie pytanie, otóż nie sprawdziłem sobie go sklepie a w domu zauważyłem że jest jakaś kropka wewnątrz, taki jakby mikro zadzior, chciałbym więc zapytać na forum co to może być bo na pewno nie powstało to z mojej winy i czy może mieć wpływ na jakość wykonywanych zdjęć ?,
hijax_pl - Czw 17 Gru, 2009
Tak jak widzę to zadzior na pierścieniu mocującym - wg mnie nie powinien mieć jakiegokolwiek wpływu
tak, to jest w środku, ja nawet nie mam do tego dostępu pewnie jakieś niedociągnięcie w fabryce. Ale pocieszyłeś mnie bo tyle pieniędzy a tu zonk.
I dziękuję za poradę odnośnie tego zestawu.
lindner, zrób po prostu kilka testowych fotek, najlepiej sufity strzelając z lampą błyskową. Ustaw obiektyw na 18mm i f/3.5
Zrobiłem kilka fotek tak jak wskazałeś i wszystkie wyszły podobnie wygląda na to ,że bez skaz, wstawiam jedną z nich, zrobiona w ciemnym pomieszczeniu, uwagę zwracają jedynie te zaczernienia po brzegach ale to już chyba jest spowodowane czymś innym?
Monastor - Czw 17 Gru, 2009
lindner, zaciemnienia na brzegach to winietowanie. Normalne zjawisko, bez związku z tym, o czym pisałeś.
lindner, wszystko OK
|
|