|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 50D czy 7D
norbiQue - Sro 18 Lis, 2009 Temat postu: Canon 50D czy 7D posiadam canona 50d i zastanawiam sie czy warto zmienic go na 7d,
uzywam glownie do robienia zdjec na strony www /Tatry i Zakopane/, przedszkole i zawody moich dzieci, jak i oczywiste na wakacjach....
co o tej wymianie sadzicie?
myslidar - Sro 18 Lis, 2009
Moim zdaniem nie ma to żadnego sensu. Do tych zastosowań 50D spokojnie wystarczy. No chyba, że chcesz kręcić filmy..
Sunders - Sro 18 Lis, 2009
Też mi się wydaje, że przy wymienionych zastosowaniach, nie warto.
norbiQue - Sro 18 Lis, 2009
no jest to amatorska zabawa, czasem jakies np zdjecia panoramiczne, makro, czy inne potrzebne na portal...
nie wiem tez na ile to nagrywanie w 7d dziala, moze i jakies filmiki na www bylyby fajne
przy jakis okazjach myslalem o takim rozwiazaniu do lampy blyskowej, gdyz 7d obsluguje bezprzewodowo Speedlite 580 EX II /ktora posiadam/ na statywie, a na aparacie chcialem uzywac Metza 54 MZ-4 /ktorego tez mam/
TS147 - Sro 18 Lis, 2009
Po ogłoszeniu 7d myślałem, że taki ruch będzie dobrym posunięciem. Teraz po recenzjach na portalach i feedback-u pierwszych użytkowników wydaje mi się, że nie warto (a może nawet strach z racji AF , bo co jak co, ale AF w 50D jest dla mnie bardzo ok) i ja na przykład zamiast zmieniać, wybiorę raczej zakup 70-200L za różnicę w cenie .
Moim zdaniem jeśli zmieniać, to już raczej na FF i tylko taki kierunek obecnie rozważam (i przy FF nie wiem czy nie byłby to D700...).
norbiQue napisał/a: | no jest to amatorska zabawa, czasem jakies np zdjecia panoramiczne, makro, czy inne potrzebne na portal...
nie wiem tez na ile to nagrywanie w 7d dziala, moze i jakies filmiki na www bylyby fajne
przy jakis okazjach myslalem o takim rozwiazaniu do lampy blyskowej, gdyz 7d obsluguje bezprzewodowo Speedlite 580 EX II /ktora posiadam/ na statywie, a na aparacie chcialem uzywac Metza 54 MZ-4 /ktorego tez mam/ | Kręczenie filmów w trybie manualnym ma tylko sens. Kwestia wprawy. Wyzwalanie lampy działa bardzo fajnie i funkcja daje radę.
Baku - Sro 18 Lis, 2009
...a wprost odnoszę wrażenie, że nawet 50D będzie lepszy (choćby DR na ISO100, bo podejrzewam że 7D rewelacji tu nie pokaże). Za różnicę w cenach zmieniłbym obiektyw na jaśniejszy albo dokupił lampę. AF 50D za dziećmi nadąży, skoro 40D radzi sobie wyśmienicie.
TS147 napisał/a: | Po ogłoszeniu 7d myślałem, że taki ruch będzie dobrym posunięciem. Teraz po recenzjach na portalach i feedback-u pierwszych użytkowników wydaje mi się, że nie warto (a może nawet strach z racji AF , bo co jak co, ale AF w 50D jest dla mnie bardzo ok) i ja na przykład zamiast zmieniać, wybiorę raczej zakup 70-200L za różnicę w cenie .
Moim zdaniem jeśli zmieniać, to już raczej na FF i tylko taki kierunek obecnie rozważam (i przy FF nie wiem czy nie byłby to D700...). | FF do sportu? reportażu? Chyba niektórym myli się przeznaczenie tego aparatu.
jak dle mnie za duzy koszt aby teraz przejsc na nikona, obiektywy, lampa i inne dodatki...
a cos innego zamiast 7d, tylko co
MC - Sro 18 Lis, 2009
50D i tyle w temacie.
komor - Sro 18 Lis, 2009
norbiQue napisał/a: | myslalem o takim rozwiazaniu do lampy blyskowej, gdyz 7d obsluguje bezprzewodowo Speedlite 580 EX II /ktora posiadam/ na statywie, a na aparacie chcialem uzywac Metza 54 MZ-4 /ktorego tez mam/ |
Jak założysz na stopkę Metza to nie obsłużysz bezprzewodowo 580-ki bo wbudowana lampa się nie otworzy. A to wbudowana lampa ma w 7D umożliwiać wireless slave.
Wujek_Pstrykacz - Sro 18 Lis, 2009
Z 50d na 7d, hmmm, ja bym nie wymieniał, zresztą sam też nie wymienie wcześniej niż zarok, półtora.
AM - Sro 18 Lis, 2009
myslidar napisał/a: | FF do sportu? reportażu? Chyba niektórym myli się przeznaczenie tego aparatu. |
Czegos nie rozumiem?
TS147 - Sro 18 Lis, 2009
myslidar napisał/a: | FF do sportu? reportażu? Chyba niektórym myli się przeznaczenie tego aparatu. |
Możesz jakoś rozwinąć swoj post, bo nijak ma się do całości wątku?
mavierk - Sro 18 Lis, 2009
Wujek_Pstrykacz i wyjdzie, jak zwykle, to jest wymienisz dopiero na 80d i nie za rok, półtorej, tylko za 3
TS147 napisał/a: | myslidar napisał/a: | FF do sportu? reportażu? Chyba niektórym myli się przeznaczenie tego aparatu. |
Możesz jakoś rozwinąć swoj post, bo nijak ma się do całości wątku? | Nijak mają się Twoje dywagacje w tym wątki. Ktoś się pyta czy wybrać to albo to, a Ty wyskakujesz z pełną klatką. Ten aparat ma być szybki i dobrze celować, nic poza tym. Na tym polega np. reporterka sportowa.
B o g d a n - Sro 18 Lis, 2009
Tytuł trochę mylący, bo sugeruje, że ktoś chce dopiero kupić 50D lub 7D, a tu chodzi o wymianę 50D na 7D.
1. Według mnie po sprzedaży używanego 50D, różnica w PLN do nowego 7D będzie na tyle duża, że nie pokryje zwiększenia funkcjonalności użytkowania nowego w stosunku do "starego". Różnica jakości zdjęć dla amatora jest chyba do pominięcia.
Mogę też powiedzieć zupełnie inaczej:
2. Jeżeli masz wolne ponad 3 tyś zł. i stać Cię na to, to zawsze warto mieć nowszy, lepszy model w torbie. Jak masz pieniądze, to następny obiektyw i tak sobie możesz kupić. I pstrykać, pstrykać, ...
tkosiada - Sro 18 Lis, 2009
B o g d a n napisał/a: | Tytuł trochę mylący, bo sugeruje, że ktoś chce dopiero kupić 50D lub 7D, a tu chodzi o wymianę 50D na 7D.
1. Według mnie po sprzedaży używanego 50D, różnica w PLN do nowego 7D będzie na tyle duża, że nie pokryje zwiększenia funkcjonalności użytkowania nowego w stosunku do "starego". Różnica jakości zdjęć dla amatora jest chyba do pominięcia.
Mogę też powiedzieć zupełnie inaczej:
2. Jeżeli masz wolne ponad 3 tyś zł. i stać Cię na to, to zawsze warto mieć nowszy, lepszy model w torbie. Jak masz pieniądze, to następny obiektyw i tak sobie możesz kupić. I pstrykać, pstrykać, ... |
zmieniaj
tylko zadaj sobie pytanie czy masz tez tyle by dołozyc do kolejnych szkieł po 3 koła...
troche tez szukam kosztow na listopad, wiec i pomyslalem ze moze zamienie 50d na 7d, ze moze lepszy i bardziej funkcjonalny, zastanawialem sie tez nad 5d....
co do obiektywow ktore posiadam to mam: EF 17-40 4 L USM, EF 24-105 5 IS L USM, EF 70-200 28 IS L USM
Baku - Czw 19 Lis, 2009
Całkiem fajne szkiełka. Ja bym zmienił, ale raczej na 5dII.
MC - Czw 19 Lis, 2009
Ja rowniez bym przy tych szklach zamienil na 5D sprzedajac 24-105 i kupujac 50/1,4 i 85/1,8.
B o g d a n - Czw 19 Lis, 2009
MC napisał/a: | Ja rowniez bym przy tych szklach zamienil na 5D sprzedajac 24-105 i kupujac 50/1,4 i 85/1,8. |
Nic nie trzeba sprzedawać tylko dokupić kilka stałek na specjalne okoliczności. Ten 24-105 to na 5D wyrąbiaste szkło. Jeszcze sam go kiedyś kupisz.
norbiQue - Czw 19 Lis, 2009
5d to juz model od dosc dawna na rynku, moze canon szykuje nastepce
norbiQue napisał/a: | 5d to juz model od dosc dawna na rynku, moze canon szykuje nastepce | MC i ja mieliśmy właśnie na myśli nastepcę 5D, czyli 5D Mark II (w dużym skrócie zwyczajnie 5D), który jest na rynku od 2008 roku.
MC - Czw 19 Lis, 2009
B o g d a n napisał/a: | Ten 24-105 to na 5D wyrąbiaste szkło. Jeszcze sam go kiedyś kupisz. |
Nie kupie. Znam kilka lepszych sposobow na wydanie ok. 4tys PLN na zabawki foto. Na przyklad 135/2 czy lekko uzywane 70-200/2,8
B o g d a n napisał/a: | MC i ja mieliśmy właśnie na myśli nastepcę 5D, czyli 5D Mark II |
Owszem, ale stary 5D nadal daje rade. Problemem jest raczej znalezienie go w dobrym stanie i z niewielkim przebiegiem.
norbiQue - Czw 19 Lis, 2009
opinie o nim sa dosc dobre, jak dla mnie szkoda tylko ze brak mu bezprzewodowej obslugi lampy...
norbiQue napisał/a: | opinie o nim sa dosc dobre, jak dla mnie szkoda tylko ze brak mu bezprzewodowej obslugi lampy... | Generalnie trzeba zauważyć, że 5D Mk II nie posiada wbudowanej lampy, a ponadto według mnie wszystko jest w nim gorsze od 7D z wyjątkiem jednego elementu --- matrycy.
To robi jednak wielką różnicę.
MC - Czw 19 Lis, 2009
No tak, lampa w 5D kiepska raczej Wizjer tez jest wiekszy niz w 7D. A matryca... Na tym zalezalo mi bardziej niz na bajerach AFa czy nakladanych siatkach w wizjerze czy megauszczelnieniach.
papatki - Czw 19 Lis, 2009
z tymi uszczelnieniami to bym uważał, bo po ostatnim deszcze było 1:0 dla 7D (w 5D do momentu wyschnięcia nie działała joystick).
Pozdrawiam!
sigmiarz - Pią 20 Lis, 2009
teraz nie ma sensu ta zmiana, zmienisz na 8d albo 9d a na razie dokup jakiś obiektyw.
7d jest jeszcze krótko na rynku, c zaczyna kosztować normalnie po roku na rynku ;}
np 5d mII dopiero teraz zaczyna normalnie kosztować, mozna juz go wyjac za 8500
norbiQue - Pią 20 Lis, 2009
strasznie nie chodzi o pieniadze, bardziej o sens
a obiektyw, hmmm tylko ktory
Baku - Pią 20 Lis, 2009
To już zależy do czego...
pisalem co robie i do czego uzywam, zastanawiam sie wlasnie co warto miec
sigmiarz - Pią 20 Lis, 2009
ok, to powiedz jaki ogniskowe Cię interesują, jak szeroko to mogę polecić bo używam sigmy 10-20 mm.
a i tez fakt ze myslalem o szerokim kacie, jak tez cos do portretowania moich maluchow
sigmiarz - Sob 21 Lis, 2009
pisałeś że masz już jakiś sprzęt, co to takiego ?
co do obiektywów portretowych niech inni się wypowiedzą, ja mam zooma 24-70 i 10-20.
stricte do portretów nic nie mam, radzę sobie na 24-70, światło 2.8 - można
mozesz pomyslec o czyms staloogniskowym, na tej dlugosci to ma sens, przy portrecie mozna sie jakos poustawiac, na szerokim kącie te 10mm do skrecenia/odkrecenia daja sporo,
dzieci są ruchliwe, do portretów dłuższy zoom też byłby niezły, ja bardzo sobie chwalę sigmę 24-70 ale ja jestem sigmiarzem, więc może nie jestem obiektywny poza tym to nie jest dłuższy zoom, napewno bym się nie pakował w rzeczy pokroju 18-200.
norbiQue - Sob 21 Lis, 2009
mam: EF 17-40 4 L USM, EF 24-105 5 IS L USM, EF 70-200 28 IS L USM
sigmiarz - Sob 21 Lis, 2009
to kupuj tego 7d bo 50d przy tym po prostu nie wygląda
ew. możesz kupić coś 10-20 mm, albo rybie oko, którego akurat ja bym nie wziął za darmo,
bardzo nie lubię tego efektu, ew. w bardzo specyficznych zastosowaniach.
Oczywiście możesz teraz inwestować w stałki, możesz np. kupić jakiegoś zeissa, ale różnicy
aż tak bardzo nie odczujesz.. zadałeś mi taką rybę z tym swoim zestawem że nie wiem co napisać
edmun - Sob 21 Lis, 2009
do portretów można nawet pokusić się o plastikowego 50 1.8
albo droższego sigma 30 1.4
co do szerokiego, również polecam sigmę 10-20, świetnie działa i ma ładny obraz.
chyba że fundusze ograniczone to Samyang 8mm, ale on może się szybko znudzić
norbiQue - Pon 23 Lis, 2009
myślę że zrobię tak, teraz dokupie sobie jakis szkło, nie wiem tylko jeszcze jakie
i poczekam z zakupem aparatu, a potem go zamienię na 1D Mark IV
|
|