|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon MONARCH lub Aktion 10x albo 12 x
enzo2620 - Sro 18 Lis, 2009 Temat postu: Nikon MONARCH lub Aktion 10x albo 12 x witam
Od razu dzięki Panu Arkowi Panu Pepin Krootki i innym kórzy chetnie dzielą sie doswiadczeniem. Przeczytałem prawie wszystko ale dalej nie wiem co wybrać na prezent dla taty z posród
Nikon MONARCH 10x56 DCF
Nikon MONARCH 12x56 DCF
Nikon ACTION EX 10x50
Nikon ACTION EX 12x50
Chodzi o to ze lubi patrzeć na wszystko niebo , samoloty, widoki księżyc zależy mi na dorym zblizeniu czystym obrazie ma już 30 letnią rosyjska lornetkę 7x35 jest po piędziesiątce mam do wydania od 1000do 1500 i wiem ze jes tam nisza cenowa licze jeszcze na podpowiedż fachową co i wjakiej kolejności jest warte uwagi
Arek - Sro 18 Lis, 2009
A może Delta Optical Titanium 10x56? Taniej, a wcale nie gorzej od Nikonów.
Abs - Sro 18 Lis, 2009
Dla siebie wziąłbym zdecydowanie Monarch 12x56. Lubię samoloty, astronomię i wiem czego się mogę po takim powerze spodziewać. Innym natomiast raczej radzę bezpieczne 10x, które daje większe pole i bardziej komfortowo utrzymać. Mój znacznie starszy ojciec nie lubi dużych powiększeń z powodu drgań obrazu.
compucar - Sro 18 Lis, 2009
Proszę zwrócić uwagę na DOTa 10x42, w cenie do 1500 zeta Delta na naszym skromnym rynku jest bezkonkurencyjna.
enzo2620 - Sro 18 Lis, 2009
Dzięki za szybką pomoc moja sytuacja jest taka że zdaję się na wasze sugestie bo nie znam się na tym a muszę kupić przez internet bo najbliższy sklep to ponad 120 km w Krakowie korcą mnie duże przybliżenia ale do utrzymania w ręce najlepiej jest pooglądać , wziąść do ręki ale raczej to nie wchodzi w grę bo nie pojadę tak daleko a przyznam szczerze że kręci mnie ten monarch 12x 56 jakoś tak ze wzgl na przybliżenie bo skoro tata ma już starą lornetkę która przybliża 7x to teraz może coś mocniejszego
Abs - Czw 19 Lis, 2009
Jeśli jest Ci bliżej do 12x56 nie ma co zastanawiać się zbyt długo. To bardzo dobra lornetka. Apertura 56mm sprawia że obraz jest bardzo jasny przy takim powiększeniu. Nikony mają dobrą sprawność optyczną i transmisję światła. Powiększenie 12x powinno się jeszcze spokojnie utrzymać w ręce choć nieco trudniej niż 10x.
enzo2620 - Pią 20 Lis, 2009
Witam dzięki dzisiaj dzwonie do krakowa jak coś kupie to dam znać jak wrażenia
Arek - Pią 20 Lis, 2009
Powiedz jeszcze dlaczego skupiasz się na dachówce? W średnicy 56 mm nie zauważalnej różnicy w gabarytach pomiędzy Porro a dachówką. W tej klasie celowałbym w Porro. W tym budżecie jest trochę udanych modeli np. WO 10x50 czy DOT 10x56. Moim zdaniem one wypadną optycznie lepiej od dachowych Nikonów.
enzo2620 - Pią 20 Lis, 2009
Panie Arku ale żes mi Pan znowu dowalił ale dzięki w końcu zrobię tak że pojadę osobiście do tego sklepu te 120 km pozaglądam przez te Wasze proponowane typy 10x lub 12x dachowe i poro (czyli jak zobaczę to uwierzę) bo innej rady nie widzę
|
|