|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Do uzupełnienia 85/1.8 na APS-C
Darxx - Sro 18 Lis, 2009 Temat postu: Do uzupełnienia 85/1.8 na APS-C Witam
Mam Canona 50D i 85/1.8. Do tego około 2000zł i zastanawiam się co dobrac, by do portretu było najlepsze na dłuższy okres czasu.
Wybory są trzy:
Canon 28/1.8 - szeroki kąt dużo przyjemniejszy od 50/1.4, bo większa różnica mm.
Canon 17-40L - wytrzymałość, Lka!, ładne ogniskowe, ale f/4 czyli dosyć ciemno
Tamron 17-50 - większy zakres o 10mm, celny AF, wolny, głośny i średniej jakości.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia, może porównywał i podpowie kilka słów co lepiej wybrać
Pozdrawiam
B o g d a n - Sro 18 Lis, 2009
Darxx napisał/a: | Canon 28/1.8 - szeroki kąt dużo przyjemniejszy od 50/1.4, bo większa różnica mm. | Na 50D to nie jest szeroki kąt, tylko standardowe szkło o "naturalnym", że się tak wyrażę, kącie widzenia. Z tym boody bardzo dobrze działa tylko nie oczekuj, że będzie żyletka od f/1.8. To nie ten kaliber. Na 50D b.dobra ostrość zaczyna się od f/2.2, bynajmniej jak dla mnie, choć każdy może mieć różne odczucia. Na pełnej klatce jest to już w miarę szeroki kąt i optycznie według mnie dużo lepszy, podobnie jak z 50/1.4.
komor - Sro 18 Lis, 2009
Deja vu… Sigma 30/1,4 kupiona i sprawdzona osobiście w sklepie fizycznym, a nie internetowym. Moja jest ostra od f/1.4, zwykle używam na f/2 żeby wystąpiła jakakolwiek głębia ostrości. Ładne rozmycie tła, kolorki OK, AF przyzwoicie szybki, można doostrzać ręcznie (full-time-manual).
Używam na 40D, z matówką Ef-S (taka do jasnych szkieł, lepiej oddaje małą GO).
Taka ogniskowa fajnie się z dziećmi sprawdza oraz ogólnie do „reporterki” mi pasuje.
Darxx - Pią 20 Lis, 2009
Rzeczywiście Sigma jest bardzo dobrym wyborem. Dzisiaj kupiłem i jestem z niej bardzo zadowolony
komor - Pią 20 Lis, 2009
Zadowolony czy zadowolona? Spójrz na znaczek przy swoim profilu…
Darxx - Pią 20 Lis, 2009
Jakby to cokolwiek zmieniało ...
|
|