forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze

dellfurio - Sro 18 Lis, 2009
Temat postu: Pomoc w wyborze
Witam.

Przesiadam się właśnie z kompaktu na lustrzankę i potrzebna jest mi wasza pomoc w wyborze sprzętu. Mój budżet nieprzekraczalny to 3000zł.

Mój wybór padł na zestaw

NIKON D5000 + obiektyw 18-105 VR
Co myślicie o tym sprzęcie? Jest godny uwagi?

Będę robił zdjęcia w pomieszczeniach i również balonów na ogrzane powietrze (więc jakiś zoom mile widziany) dlatego wybrałem zestaw z takim obiektywem.

Jeśli macie jakieś inne ciekawe propozycje to chętnie się z nimi zapoznam. Byłoby miło gdyby padły argumenty dlaczego taki a nie inny model.

Za zainteresowanie i ewentualne propozycje z góry dziękuję.

Euzebiusz - Sro 18 Lis, 2009

dellfurio napisał/a:
i również balonów na ogrzane powietrze

Kup coś ciężkiego. Jak będziesz siedział w balonie i gdy ten zacznie spadać, to żebyś mógł wyrzucić :razz:

dellfurio - Sro 18 Lis, 2009

Jeszcze mi się to nie zdarzyło. Poza tym jak przekroczysz 1,5 m/s opadania to wyrzucanie balastu może nie pomóc :grin:
hijax_pl - Czw 19 Lis, 2009

dellfurio napisał/a:
Będę robił zdjęcia w pomieszczeniach

Do pomieszczeń to będziesz potrezbowł też lampę błyskową lub jasny obiektyw szerokokątny. Zresztą zależy jakie to pomieszczenia... 15m pokój czy sala kongresowa?

mszczyrek - Czw 19 Lis, 2009

Jesli nie chcesz budowac dużego systemy, rozważ Pentaxa K-x z w zestawie z 2ma zoomami - obecnie jest dobra promocja.
Sunders - Czw 19 Lis, 2009

dellfurio napisał/a:
Co myślicie o tym sprzęcie? Jest godny uwagi?

Będę robił zdjęcia w pomieszczeniach i również balonów na ogrzane powietrze

Dobry zestaw. Do zdjęć w pomieszczeniach konieczna będzie lampa błyskowa i na początek starczy.

dellfurio - Czw 19 Lis, 2009

Co do pomieszczeń to będą to raczej duże i przestronne pomieszczenia. Oczywiście zamierzam zakup lampy w niedalekiej przyszłości. Wiem że system nikona jest jednym z najdroższych ale chyba jest wart swojej ceny.
hijax_pl - Czw 19 Lis, 2009

To się musisz zastanowić czy wogóle lampa Cię powinna interesować. Chodzi mi ozależność liczby przewodniej lampy i wielkości pomieszczenia. Pozatym lampa nie rozświetli ci tak dużego pomieszczenia. Zamiast niej wziąłbym statyw i robił zdjęcia na dłużych czasach.
Sunders - Czw 19 Lis, 2009

dellfurio napisał/a:
Co do pomieszczeń to będą to raczej duże i przestronne pomieszczenia. Oczywiście zamierzam zakup lampy w niedalekiej przyszłości.

Słusznie.
dellfurio napisał/a:
Będę robił zdjęcia w pomieszczeniach

hijax_pl napisał/a:
lampa nie rozświetli ci tak dużego pomieszczenia. Zamiast niej wziąłbym statyw i robił zdjęcia na dłużych czasach

hijax_pl, przecież dellfurio będzie robił zdjęcia w pomieszczeniach a nie zdjęcia pomieszczeń.
hijax_pl napisał/a:
Chodzi mi ozależność liczby przewodniej lampy i wielkości pomieszczenia

Tą zależność musi oczywiście wziąść pod uwagę.

dellfurio - Pią 20 Lis, 2009

Tak czy inaczej lampa się przyda. A jak wasza opinia o NIKONIE D5000. Jak sprawuje się w praktyce? Pomijając fakt że można trafić na wadliwą serię :???: ale z drugiej strony od czego jest gwarancja :grin:
palindrom - Pią 20 Lis, 2009

dellfurio,
od czego jest gwarancja gdy możesz mieć pecha i aparat przepadnie w serwisie na całe tygodnie? ;)
O Nikonie D5000 nie mam opinii wynikającej z doświadczenia, choć gdy porównuję cenę ze specyfikacją to jest to smutne... IMO dużo korzystniej:

K-x w dual-kicie zaproponowany przez mszczyrka to dobry pomysł. Masz 2 dobre obiektywy o szerszym zakresie i naprawdę fajny aparat. Kiedyś będziesz mógł wymienić kita na coś jaśniejszego.

Jeżeli chcesz coś jaśniejszego niż standardowy zoom w tej cenie, to przekraczając budżet niewiele możesz kupić używanego Canona 40D i Sigmę 17-70/2.8-4.5. Jest stosunkowo jasna w całym zakresie, który jednak kończy się na 70mm (starczy Ci?).

dellfurio - Pią 20 Lis, 2009

Po przemyśleniach może jednak trochę zwiększę budżet i tu nasuwa mi się NIKON D90 z podstawowym obiektywem.
Nie wiem czemu ale ciągnie mnie do NIKONA miałem go w ręce i leży mi lepiej od innych aparatów. Natomiast Was proszę o opinie na jego temat, jak on sprawuje się w praktyce i co o nim myślicie?

hijax_pl - Pią 20 Lis, 2009

dellfurio, skoro Ci leży w ręce dobrze to bardzo dobrze... A sprawuje się bardzo dobrze. Oprócz tego że lekko niedoświetla ;) to jest bardzo dobrze. Ja jestem zadowolony.
dellfurio - Sob 21 Lis, 2009

Dzięki za pomoc. Teraz po opiniach zawodowców jestem pewniejszy co do swojego wyboru.

Teraz tylko policzyć dokładnie kasę i biegiem na zakupy :lol:

dickw - Sob 21 Lis, 2009

Nie dodam nic konstruktywnego do wypowiedzi powyżej, ale równiez jestem zadowolony z D90 :) i myslę, że do dobry wybór :)
Mnie, jako amatorowi, konstrukcyjnie/ergonomicznie odpowiada, ma u mnie wiecej zalet aniżeli wad :) (choć na pewno nie pogardziłbym prezentem w stylu D300s ;) :) ). Na pewno na początek z kitem 18-105VR będzie ok, z czasem trzeba będzie jednak coś dokupić...

dellfurio - Pon 23 Lis, 2009

Niestety mój fundusz został dość poważnie okrojony po niezbyt miłym spotkaniu z Policją (w zamian dostałem punkty tylko nie wiem na co będę mógł je wymienić :twisted: ).

W związku z tym jestem zmuszony znów prosić Was o pomoc. Ponieważ NIKON D90 odpada dość sympatyczny i dobrze leżący mi w dłoni okazał się jeszcze CANON 450D co o nim myślicie?

komor - Pon 23 Lis, 2009

dellfurio, myślimy o nim to samo co zawsze – popatrz na wątki dotyczące 450D, masz ich od groma w tym dziale…