|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Cuda na kiju
Adrianmeister - Czw 19 Lis, 2009 Temat postu: Cuda na kiju Jestem posiadaczem alfy 200 (lepsze to niż nic) i starej, japońskiej lampy SUNPAK. Lampa oczywiście jest pod zwykłą, gorącą stopkę a nie pod alfę, dlatego jakiś czas temu dokupiłem sobie przejściówkę, która wczoraj się najprawdopodobniej spaliła. Lampa podłączona przez kostkę do aparatu nie wyzwalała się przy naciśnięciu spustu, a nawet przez test. Pomyślałem sobie że skoro wydałem na nią ponad 70 zł to nie może to tak zostać;) Pomyślałem że może uda mi się przerobić lampę ze zwykłą gorącą stopką na lampę z niezwykłą soniakową stopką pochodzącą od pechowej kostki. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Rozkręciłem kostkę i stopkę lampy tak żeby dobrać się do kabelków, na razie było prosto, szło jak po maśle. Odpowiednie kabelki przylutowałem we właściwe miejsca i po próbnym podłączeniu do alfy okazało się że wszytko działa jak trzeba, lampa wyzwalała się przy naciśnięciu spustu. W międzyczasie z płytki znajdującej się w kostce usunąłem bezpiecznik, prawdopodobną przyczynę awarii, nie miałem zamiaru go wymieniać ani nic w tym stylu w głowie było mi jedynie przerobienie lampy. Schody zaczęły się gdy trzeba było przykręcić kila śrubek, długo mi z tym zeszło;). Oczywiście możecie zapytać jak przymocowałem kawałek plastyku z kostki do zupełnie innej lampy? Plastyk to taki fajny materiał co łatwo łączy się na ciepło:) Niestety po złączeniu tych 2 różnych elementów wydawało by się na stałe okazało się że lampa po założeniu na sanki aparatu nie błyska. Domyśliłem się że jakiś kabelek się odlutował bo ciężko było to wszystko upchnąć. Trzeba było to jeszcze raz rozwalić i złożyć wszystko od nowa;) Ale efekt jest taki że lampa była z klasyczną gorącą stopką a teraz jest ze stopką pod alfę Błyska aż miło patrzeć i nie muszę bujać się z tą kostką synchronizacyjną, której jakość wykonania jak i zresztą całego aparatu wywoływała we mnie wrażenie jak by miała się zaraz rozpaść.
a może nawet uda mi się wstawić zdjęcie
MasterB - Pią 20 Lis, 2009
Hehe, bardzo fajna przeróbka
Robiąc zdjęcie możesz z satysfakcją do siebie powiedzieć "jestem hardkorem"
Adrianmeister - Pią 20 Lis, 2009
Istotnie mogę tak powiedzieć. Mam nadzieję że trochę pociągnie ta lampka a jak na razie to cieszy mnie fakt pozbycia się kostki
ophiuchus - Pią 20 Lis, 2009
Sprawdź jeszcze jakie napięcie generuje lampa na styku, bo może się okazać, że aparat potrzebuje znacznie mniejszego.
|
|