forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Paryż nocą - jak?

Paul - Pią 20 Lis, 2009
Temat postu: Paryż nocą - jak?
Witam,

W grudniu wybieram się na 1 noc do Paryża i chciałbym po powrocie nie żałować zepsutych zdjęć.
Proszę o ewentualne porady kompromisowej konfiguracji (450D + Sigma 17-70).
Planuję zdjęcia ukazujące ulice miasta z zabytkami w tle. Również osoby z zabytkami w tle - pamiątkowe.

Ponieważ czas w Paryżu będzie bardzo krótki, szkoda włóczyć się z ciężkim statywem i tracić czas na jego rozkładanie - chciałbym maksymalnie dużo zobaczyć.

Wiem, że pytanie trochę bez sensu, ale nie robiłem jeszcze zdjęć ulicy nocą i liczę że podpowiecie coś na co sam może bym nie wpadł.

Pzdr

MC - Pią 20 Lis, 2009

Robienie zdjec bez statywu w takich okolicznosciach jest wedlug mnie bez sensu (delikatnie mowiac).
hijax_pl - Pią 20 Lis, 2009

Paul, tak czy siak bez ustabilizowania apratu się nie obejdzie.
Jak nie chcesz dźwigać statywu zaopatrz się w coś podobnego do tego.

Paul - Pią 20 Lis, 2009

Czyli albo rybki albo akwarium... Sam nie wiem czemu się łudziłem. Wychodzi, że kilka fotek albo zwiedzanie. Nawet walizki nie biorę a Velbon Sherpa trochę waży.
Nie wiem czy sam statyw można nadać na bagaż do samolotu?

No ale zakładając że go wezmę to jakieś porady jak szybko cykać coś fajnego?
ISO 100, przysłona na max ale osoba na portrecie na pewno się poruszy...

Statyw da ci swobodę, ale zawsze możesz zabrać ze sobą woreczek ryżu. Kłądziesz taki woreczek na jakims gzymsie, ustawiasz na nim aparat i pstrykasz z pilota lub samowyzwalacza.

Co do zdjęć z osobami, musisz to robić z lampą w trybie slow sync (lub też rear, back curtain czy jakkolwiek się to u ciebie zwie). Przy przysłonie maksymalnie otwartej będziesz miał małą GO - może się okazać że tło i tak będzie niewidoczne. Przesłonę lepiej ustawiać na f/5.6-f/8, ISO trochę podnieść (rozsądnie) a czas - powinien wyjść z pomiaru.

Co dla ciebie oznacza zwrot "zdjęcia nocne"? Chodzi Ci o ulice/krajobrazy czy nocne zdjęcia pamiątkowe?

Paul - Pią 20 Lis, 2009

Cytat:
Co dla ciebie oznacza zwrot "zdjęcia nocne"? Chodzi Ci o ulice/krajobrazy czy nocne zdjęcia pamiątkowe?

2 osoby w grudniu godz. 17-23 na ulicach centrum Paryża. Trochę ulic samych no i pamiątkowe.

rafals - Pią 20 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:
Paul, tak czy siak bez ustabilizowania apratu się nie obejdzie.
Jak nie chcesz dźwigać statywu zaopatrz się w coś podobnego do tego.

Wlasnie zastanawialem sie nad tym ustrojstwe.
Dobrze toto sie spisuje??
Ile uniesie??

Mam model SLR-Zoom z głowiczką kulową.
D90 z kitem udzwignie bez problemu.

Spisuje się OK - o ile jest go do czego "przywiązać". Bo jak nie ma to zdjęcia możesz robić z perspektywy gruntu - to jedyna wada ;)

komor - Pią 20 Lis, 2009

Paul, ISO 100 w nocy bez statywu? Wypróbuj wieczorem w swoim mieście jak ci wychodzą zdjęcia na ISO 800 (tylko dobrze je naświetl tak, żebyś nie musiał potem w komputerze rozjaśniać) i sam zdecyduj czy jakość z tego Ci odpowiada.

komor napisał/a:
ISO 100 w nocy bez statywu?

No... można.. O ile się ciekawie rozmażą światła to może być bardzo "artystycznie" ;)

mavierk - Pią 20 Lis, 2009

pamiątka zawsze będzie, przecież nie dla wszystkich zdjęcia muszą być idealne.
skasowany - Pią 20 Lis, 2009

:zalamany:

Powodzenia!

Paul - Pią 20 Lis, 2009

No nie zrozumieliśmy się. Zbijacie się, ale pisząc ISO 100, mówiłem o użyciu statywu, tylko miałem nadzieję, że podpowiecie, że np lepiej użyć 200 albo 400, przysłona itp...
SlawGaw - Pią 20 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:
zabrać ze sobą woreczek ryżu

Po co zabierać? Chyba w Paryżu można kupić woreczek ryżu, ale jeśli by to miała być kasza gryczana to już co innego. :mrgreen:
Poważnie to wystarczy woreczek który się na miejscu napełni piaskiem albo czymś tam.

SlawGaw, mówie "zabrać" w sensie na plener, a nie do bagażu pakować :D
sigmiarz - Pią 20 Lis, 2009

ja bym wziął dwa woreczki ryżu, a co jak jeden pęknie i się rozsypie ? :cool:
rafals - Sob 21 Lis, 2009

SlawGaw napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
zabrać ze sobą woreczek ryżu

Po co zabierać? Chyba w Paryżu można kupić woreczek ryżu, ale jeśli by to miała być kasza gryczana to już co innego. :mrgreen:
Poważnie to wystarczy woreczek który się na miejscu napełni piaskiem albo czymś tam.

W paryzu ciezko raczej o piasek w miescie. JAk ma malo czasu to nie bedzie mial za bardzo na szukanie piaskownicy po paryzu. A RYZ DROGI JAK DIABLI> Wez z 5 woreczkow ryzu to po sesji jeszcze sprzedaz i podroz moze sie zwroci.

Ja jednak na twoim miejscu bym jakis statyw zabral bo bez tego moze ciezko byc.

sigmiarz - Sob 21 Lis, 2009

warto mieć tani mały statyw, oferta takich jest bardzo duża, spokojnie sprosta Twoim oczekiwaniom technicznym w Paryżu, a przyda się na później, nie zawsze można targać pro statyw ze średniej pólki, te są zwykle najcięższe.
Paul - Nie 22 Lis, 2009

Ok, biorę statyw i walizkę woreczków ryżu dla pewności.

Możecie jeszcze podpowiedzieć coś o technice już samego robienia zdjęć (z ryżem już wszystko wiem)?

Jaką macie technikę pomiaru światła, czy punktowy i gdzie ?
Ruslan zrobiłeś bardzo ładne zdjęcia W-wy nocą - możesz coś powiedzieć na temat twojego warsztatu??

Pzdr

qboslav - Nie 22 Lis, 2009

Pamietaj, ze nocne zdjecia wiezy Eiffel'a mozna za darmo legalnie publikowac tylko na prywatnych stronach, nie mozna ich wykorzystywac komercyjnie bez wykupionej licencji.
Firma, ktora oswietla wieze sledzi komercyjnie wykorzystane zdjecia wiezy noca i kosi ogromne kary za brak licencji, a z tej kasy oswietla wieze. Zdjecia wykonane za dnia mozna wykorzystywac bez ograniczen.
Smieszne acz prawdziwe.

MC - Nie 22 Lis, 2009

Paul napisał/a:
Jaką macie technikę pomiaru światła, czy punktowy i gdzie ?

Ja zazwyczaj od tego co mi pokazuje swiatlomierz przy matrycowym odejmowalem 1EV.

Paul - Sro 25 Lis, 2009

qboslav napisał/a:
Pamietaj, ze nocne zdjecia wiezy Eiffel'a mozna za darmo legalnie publikowac tylko na prywatnych stronach, nie mozna ich wykorzystywac komercyjnie bez wykupionej licencji.
Firma, ktora oswietla wieze sledzi komercyjnie wykorzystane zdjecia wiezy noca i kosi ogromne kary za brak licencji, a z tej kasy oswietla wieze. Zdjecia wykonane za dnia mozna wykorzystywac bez ograniczen.
Smieszne acz prawdziwe.

qboslav, czy mógłbyś podać jakieś źródło? W sieci nic nie znajduje a może to dotyczyć wszystkich zapytków - Paris banned by night??