forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Minolta 35-105 3.5-4.5 I i II wersja: różnice?

MiszelK - Pią 20 Lis, 2009
Temat postu: Minolta 35-105 3.5-4.5 I i II wersja: różnice?
Mam następujące pytania:

1.Czy orientuje się ktoś może w ewentualnych różnicach pomiędzy obiema wersjami (Minolta 35-105 3.5-4.5 I i II :razz: ) ? Jeśli są to na korzyść której? Na optyczne.pl w dziale obiektywy widnieją również dwie wersje, z czego ta druga oznaczona jest N i komentarz do tego obiektywu jest raczej średnio zachęcający w porównaniu do bardzo pozytywnych wypowiedzi na temat pierwszego szkla.

2. Jak Waszym zdaniem obiektyw wypada ( jeśli któraś z wersji jest lepsza to ta lepsza) w porównaniu z minolta 28-135?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

SlawGaw - Sob 21 Lis, 2009

MiszelK,
1. to nie są te same obiektywy i wersja starsza wydaje się lepsza od nowszej
2. optyczne.pl nie są najlepszą bazą danych o obiektywach, w wersji starszej w punkcie konstrukcja jest "12 elementów / 14 grup" , hm ciekawe jak?
lepiej na www.dyxum.com
http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=44
http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=45
3. Porównanie do 28-135, nie wiem jak optycznie, obu 35-105 nie miałem w rękach, ale jest trochę jaśniej.
4. Po co tobie taki obiektyw? Zoom od 35 jest totalnie nie praktyczny z cyfrowymi APSc, 28 trochę bardziej ale też nie za bardzo, brak szerokiego kąta.

MiszelK - Sob 21 Lis, 2009

Myślę że w połączeniu z kitowym 18-70 da to sensowny zakres i dobrą jakość (przynajmniej z 28-135).
ghost - Sob 21 Lis, 2009

28-135 ma zabójczą reputację ;)
opinia brzmi super plastyczne, ostre, szybkie, ale: słabe pod światło i ma niepraktycznie dużą minimalną odległość ostrzenia.

35-105 zwykle jest wymieniane jako średnie szkło z serii zoomów 3.5-4.5.

komor - Nie 22 Lis, 2009

SlawGaw napisał/a:
2. optyczne.pl nie są najlepszą bazą danych o obiektywach, w wersji starszej w punkcie konstrukcja jest "12 elementów / 14 grup" , hm ciekawe jak?

Drogi SlawGaw, jakbyś szepnął słówko na adres redakcji, skoro widzisz jakiś błąd, to z pewnością ilość błędów w bazie zmniejszyłaby się o jeden. :) O powyższym już napisałem Arkowi i jest poprawione.

SlawGaw - Nie 22 Lis, 2009

komor, widzę ze to jest już zmienione, ale nie wiem dlaczego przy okazji nie zostały sprawdzone inne dane dotyczące tego obiektywu, otóż skala odwzorowania i minimalna odległość, podana na optycznych dotyczy chyba trybu makro w tym obiektywie, a te pierwsze konstrukcje Minolty w "makro" nie miały AFa, w normalnym trybie z AF to minimalna odległość była 1,5 m. Może warto to zaznaczyć.

Zadko tam zaglądam, jeśli szukam informacji to raczej szukam na stronach producentów, ale obiecuję poprawę.