|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Sterowanie aparatem z kalkulatora
maziek - Sro 25 Lis, 2009 Temat postu: Sterowanie aparatem z kalkulatora Ktoś kiedyś gdzieś (chyba tu) napisał, że można Canona sterować z kalkulatora, chyba programowalnego, bodaj Texas Instruments, chyba nawet jakies konkrety padły co do typu...?
mnich - Sro 25 Lis, 2009
maziek, oj całkiem pomyliłeś... chodziło o to że kalkulatorem można zrobić lepsze zdjęcia niż Canonem...
Baku - Sro 25 Lis, 2009
Mój TI faktycznie robi lepsze zdjęcia niż 40D, ale można je oglądać tylko na wbudowanym wyświetlaczu
maziek - Sro 25 Lis, 2009
Rzeczywiście mi się pomieszało, pytanie miało iść na inne forum, chodziło o użycie Canona jako kalkulatora .
Jajcarze !
Chodzi mi o poklatkowe.
krisv740 - Sro 25 Lis, 2009
maziek napisał/a: | Chodzi mi o poklatkowe. |
zdjęcia poklatkowe - jak z wyzwalacza -timera?
a może po prostu remote canona z timerem???
ew. nie koniecznie canon - są i zamienniki...
może taki - http://www.allegro.pl/ite...40d_5dmkii.html
w cenie "kalkulatora"
Taki kalkulator to teraz mozna za 20 zł kupić (używany). Ale o to chodzi. Mam gripa, ale grip ma do 99 klatek (tyle można zaprogramować) - a to trochę mało. Przy tym "Twoim" cosiu nie jest napisane, ale czuję, że podobnie...
Baku - Sro 25 Lis, 2009
Mam zwykły wężyk spustowy phottixa i sprawuje się całkiem nieźle. Podejrzewam, że to cudo powinno pomóc - fajna sprawa... Może kiedyś się tym zajmę...
MasterB - Sro 25 Lis, 2009
maziek napisał/a: | Mam gripa, ale grip ma do 99 klatek (tyle można zaprogramować) - a to trochę mało. Przy tym "Twoim" cosiu nie jest napisane, ale czuję, że podobnie... |
W Nikos też do 99 zdjęć, w PHOTTIX TR-90 do 399...
No to lepiej, ale wciąż mało...
hijax_pl - Sro 25 Lis, 2009
To może wężyk YongNuo ? Mam taki do Nikona, ale ten sam po zmianie wtyczki jest do Canona i innych. Liczba zdjęć programowana w zakresie 1-399 + brak limitu (ile się na karcie zmieści)
Bez baterii działa jak zwykły mechaniczny styk.
Do kupienia za śmieszne pieniądze na ebayu (od sprzedawców z HK albo Shenzen). Ja za swój zapłaciłem 27$ z wysyłką
hijax_pl napisał/a: | Liczba zdjęć programowana w zakresie 1-399 + brak limitu (ile się na karcie zmieści) | Tzn. co to znaczy? Do 399? Czy bez limitu? Zwykłym wężykiem też można bez limitu (tryb seryjny i blokada spustu) ale wówczas jest się ograniczonym czasem migawki jaki można ustawić w aparacie (czyli maks 30s.) no i nie ma żadnego interwału tylko klepie raz za razem.
Chodzi o to, aby można było ustawić dowolnie migawkę (np. 2 minuty), interwał i liczbę zdjęć w tysiącach. I żeby to nie kosztowało więcej niż średniej klasy samochód .
Kod: | TIMER DELAY: 0s to 99:59:59s in 1 sec intervals
EXPOSURE TIME: 0sto 99:59:59s in 1 sec intervals
INTERVAL: 1s to 99:59:59s in 1 sec intervals
NUMBER SHOT: 1 to 399 (+unlimited)
POWER SOURCE: 2 x AAA 1.5v battery - Included
OPERATE TEMP: -20 to +50 degree C
DIMENSIONS: 155 x 40 x 18mm
Weight: 110G |
Przy programowaniu liczby zdjęć wybierasz jedno z: -- 1 2 3 4 itd do 399
-- oznacza że nie dekrementuje licznika, pstryka ile wlezie, do tzw u.. śmierci (baterii)
Sprawdziłem właśnie na ebayu, aktualnie z free shipping'iem chodzi po 39,9$
Dzięki!
MasterB - Sro 25 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | To może wężyk YongNuo ? |
Hmm, tańszy niż phottixa, funkcje te same... Ale nie znalazłem niestety wersji do dwucyfrowych canonów (z 3-pinową wtyczką)
MasterB, co do ebaya - no coz.. jednego tygodnia sa drugiego nie ma .. ale np jest tu http://cgi.ebay.com/MC-C3...=item414acf7e0e
Zasadniczo jakby co problem jedynie w zdobyciu owej trójpinowej canonowskiej wtyczki (pewno jest na allegro czy gdzieś) bo reszta pikuś - żenski wtyk od mini-jacka i kawałek kabelka...
maziek,
a tak ogólnie - to co ty zamierzasz??/
wykończyć migawkę w 50d?.......
maziek napisał/a: | Zasadniczo jakby co problem jedynie w zdobyciu owej trójpinowej canonowskiej wtyczki (pewno jest na allegro czy gdzieś) bo reszta pikuś - żenski wtyk od mini-jacka i kawałek kabelka... |
Polecam tą samą metodę kupowania - z tym że tych najprostszych, mechnicznych modeli. Tak kupiłem sobie wtyczkę z kabelkiem taniej niż u nas
krisv740 napisał/a: | maziek,
a tak ogólnie - to co ty zamierzasz??/
wykończyć migawkę w 50d?....... | Wiesz jak jest. Znudził mi się, ale wyrzucić szkoda... .
Nie mam sprecyzowanych planów, ale mnie nosi .
Monastor - Sro 25 Lis, 2009
maziek napisał/a: | Wiesz jak jest. Znudził mi się, ale wyrzucić szkoda... .
|
Przygarnąłbym, ale też szkoda żeby się kurzył w torbie jako zapas dla 400D
Tym bardziej, że w seryjnych nie daje bida rady ...
maziek napisał/a: | Tym bardziej, że w seryjnych nie daje bida rady ... |
taki cienki?
to wyjmij kartę - może "dogoni" 4000000d - "wkręcacza" forumowego....
Nie rozlewaj Waćpan wina... .
dr11 - Sro 25 Lis, 2009
Standardowy TC-80N3 od biedy też może być
|
|