forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Wpływ wybranego profilu na plik Raw i jego obróbkę w PS

bartekh86 - Sro 25 Lis, 2009
Temat postu: Wpływ wybranego profilu na plik Raw i jego obróbkę w PS
Witam,
chciałem się tylko upewnić czy jest tak jak myślę.
Przy zmianie profilu w aparacie (Normal, Vivid itp.) na wyjściowy plik Raw nie ma to żadnego wpływu, zgadza się? Jedynie powstające jpgi prosto z aparatu są różne?
A czy ma to jakiś wpływ na obróbkę Nefów w Ps Lightroom? Chodzi mi o to, czy suwaczki będą początkowo inaczej ustawione?
A jak t wygląda w Nikon Capture NX? Czy ten program rozpoznaje przy wywoływaniu Nefa jaki profil mieliśmy wybrany?
Jestem też pewny, że wybór balansu bieli nie ma żadnego wpływu na wyjściowego rawa, ale jak to jest z poziomem odszumiania i wyostrzania?
Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.

hijax_pl - Sro 25 Lis, 2009

Na NEFa nie wpływają żadne z tych ustawień jednakże są informacje o tych ustawieniach zapisywane wewnątrz NAFa. NEF to "surowe" dane z matrycy.

Lightroom tych zapisanych ustawień nie widzi więc niezależnie co tam ustawisz w aparacie ustawi wszystko domyślnie, tzn tak jak lightrooma ustawisz. Jedyne co Lightroom ustawi w zgodzie z aparatem to balans bieli odczytany ze zdjęcia.

Capture NX natomiast odtworzy Ci ustawienia które miałeś w aparacie - w tym kontekście "suwaczki" ustawią się tak jakbyś "ustawił" je w aparacie

Także podsumowując - Lightroom ustawi tylko WB, Capture NX - wszystko.