|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór lustrzanki Canon 500D vs. Sony
smialek - Sro 25 Lis, 2009 Temat postu: Wybór lustrzanki Canon 500D vs. Sony Witam. Chciałem zasięgnąć porad mniej lub bardziej profesionalistów jaką lustrzankę wybrac na swoją pierwsza ;]
Chciałem zmienić swój kompakt na lustrzankę która miała by spełniać funkcje aparatu rodzinnego;d czyli jakieś wakacje drobne imprezy, spotkania rodzinne bez takiego wiekszego wskazania na np jakies widoki krajobrazy;P
Zastanawiałem się miedzy Canonem 500d a Sonym a500, ewentualnie trochę prostszym sonym a380;]
Co proponujecie:)
MC - Sro 25 Lis, 2009
O A380 nawet nie mysl.
500D i A500 to sa porownywalne aparaty. Mi osobiscie bardziej podoba sie Alfa. Osobie "zaczynajacej" z cala pewnoscia ulatwi zadanie swietny tryb LV.
Tranquilizer - Sro 25 Lis, 2009
Do takiego zastosowania to czego nie wybierzesz i tak będziesz zadowolony.
Bierz ten który lepiej leży Tobie w rękach i przyjemniej się go obsługuje.
smialek - Sro 25 Lis, 2009
NO tak te obie 500 porównywalnie leżą w dłoni moze z lekkim wskazaniem na alfe. bo w tej 380 jest brak miejsca na palec wskazujący i to jest minus duzy. a Który z tych dwóch bedzie lepszy by z czasem zacząć się rozwijać i dokupic szkła;p
frank_poole - Sro 25 Lis, 2009
smialek napisał/a: | a Który z tych dwóch bedzie lepszy by z czasem zacząć się rozwijać i dokupic szkła;p |
Jeżeli jesteś zupełnie "zielony" to wybierz teraz ten, który najlepiej Tobie odpowiada.
Jak już zdobędziesz trochę wiedzy i doświadczenia, to będziesz wiedział sam co potrzebujesz, czego brakuje w korpusie lub szkłach. I wtedy podejmiesz decyzję z pomocą Optycznych (na 90% zajrzysz tu poszukać oświecenia tak jak teraz) co zmieniać, co kupić, czy może sprzedać obecny korpus.
Po prostu bierz to co najlepiej się podoba, leży dobrze w dłoni, czy po prostu słyszysz jak mówi do Ciebie: "kup mnie!!!".
sigmiarz - Czw 26 Lis, 2009
czyli zdaj się na skuteczniejszy marketing ?
Baku - Czw 26 Lis, 2009
Raczej na własne odczucia.
U Sony znajdzie się większy wybór tanich amatorskich szkiełek. Canonowe 15-85IS i 18-135IS to nadal zagadki, na dodatek dość kosztowne (zwłaszcza 15-85). Pewnym wyjściem może być 17-85IS, zwłaszcza że jego cena powoli zaczyna odpowiadać jego możliwościom.
Dlatego ja na początek rozejrzał bym się za zestawem z jakimś ciekawym obiektywem.
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Lis, 2009
Sony to świetna propozycja, nawet słynna Martyna nim robi fotki
MC - Czw 26 Lis, 2009
Wujek_Pstrykacz, mylisz sie. Martyna W. robi fotki wspaniala A380
Baku - Czw 26 Lis, 2009
Na reklamie ma chyba nawet doczepione 70-200G... ale biały kolor mnie zmylił i na początku myślałem że to Canon... I byłem z lekka przerażony takim poziomem niekompetencji agencji reklamowej (dali jeden ze swoich!!)... a potem sobie przypomniałem, że Sony też ma białe tele (swoją drogą jak tak można... powinno być pomarańczowo-czarne, lub choćby żółte)...
MC - Czw 26 Lis, 2009
Baku, to tele (podobnie jak i 300/2,8) ma dokladnie taki sam kolor jaki mialy identyczne Minolty.
Baku - Pią 27 Lis, 2009
Co nie zmienia faktu, że po przejęciu przez Sony, barwy flagowych telezoomów powinny nawiązywać do koloru symbolu systemu. Tak dla odróżnienia i dla oryginalności
MC - Pią 27 Lis, 2009
Baku, wez pod uwage licencje, prawa wlasnosci itp. Z reszta czy cos przeszkadza kolor tych szkiel? Inny kolor ma 70-400G i zapowiadane "cos" dlugiego i opinie o tym kolorze sa niezbyt pochlebne.
Baku - Pią 27 Lis, 2009
Ciekawe...
Dopiero teraz na to zwróciłem uwagę. 70-200 wygląda na białe, 70-400 na srebrne. Dotychczas myślałem, że po prostu inaczej ustawiony balans bieli na zdjęciach (porównaj 70-200L4 i 70-200L2.8)...
Z tym pomarańczem to żartowałem. Kolor obiektywu mnie nie rusza, bardziej jego możliwości. Choć jest także grupa canonierów narzekających na biel (szarość) tele L...
Sunders - Pią 27 Lis, 2009
Baku napisał/a: | po przejęciu przez Sony, barwy flagowych telezoomów powinny nawiązywać do koloru symbolu systemu. Tak dla odróżnienia i dla oryginalności |
Baku napisał/a: | Z tym pomarańczem to żartowałem. |
Mi się ta koncepcja bardzo spodobała
Baku napisał/a: | U Sony znajdzie się większy wybór tanich amatorskich szkiełek. Canonowe 15-85IS i 18-135IS to nadal zagadki, na dodatek dość kosztowne (zwłaszcza 15-85). |
Z tym większym wyborem to bym sie nie zgodził, ale z tym że canon nie ma obiektywu EF-S który mógłby skutecznie konkurować zakresem ogniskowych, jakością i ceną z SAL16-105 się zgadzam. EF-S 17-85 niestety może konkurować tylko ceną.
Baku - Pią 27 Lis, 2009
Dlatego bardzo mnie ciekawi jak wypadnie 18-135IS. Może z tym wyborem to przesadziłem, ale przyznasz, że Canon nie jest specjalnie nastawiony na klienta niskobudżetowego...
Baku napisał/a: | przyznasz, że Canon nie jest specjalnie nastawiony na klienta niskobudżetowego... |
Z ty jak najbardziej sie zgadzam.
Baku napisał/a: | ciekawi jak wypadnie 18-135IS. |
Nawet jeśli wypadnie nieźle, to wolałbym 2-3 mm więcej na "krótszym końcu" niż te 30 na "dłuższym".
Baku - Pią 27 Lis, 2009
No to właśnie dlatego Canon stworzył 15-85... Czytałem test na photozone - wygląda na to, że podstawowym problemem tego szkiełka jest ...winieta...
Baku napisał/a: | dlatego Canon stworzył 15-85 |
Jak jego cena "zejdzie" ponizej 2000pln, to bedzie warty zakupu-dolar tanieje, moze do tego dojdzie
Baku napisał/a: | wygląda na to, że podstawowym problemem tego szkiełka jest ...winieta... |
Czytałem ten ten test-zdziwiła mnie AC na dłuzszym końcu
iuspro - Sob 28 Lis, 2009
Jednak jeżeli jeszcze nie dokonałeś zakupu to polecam Sony A550 do zastosowań amatorskich jest chyba teraz najlepsze m.in. dzięki stabilizowanej matrycy. Sam niedawno przesiadłem się z Alfy na canona 500d ale dzisiaj zostałbym przy sony.
SlawGaw - Sob 28 Lis, 2009
iuspro napisał/a: | Sam niedawno przesiadłem się z Alfy na canona 500d |
Tak z ciekawości z jakiej?
Mi Sony A550 też wydaje się bardziej ciekawe, choć Canon 500D jest tańszy i kręci filmiki.
SlawGaw napisał/a: | iuspro napisał/a: | Sam niedawno przesiadłem się z Alfy na canona 500d |
Tak z ciekawości z jakiej?
Mi Sony A550 też wydaje się bardziej ciekawe, choć Canon 500D jest tańszy i kręci filmiki. |
Przesiadłem się z A100, i nie mogłem czekać na coś co mogłoby ją zastąpić (a380 tragedia z matrycą, wizjerem i obsługą jak w kompakcie za 400 zł, a A900 za bardzo zaawansowana).
Co do canona 500d zgadza się że jest to bardzo dobry aparat (chyba najlepszy stosunek cena/możliwości na rynku) ma tryb filmowy ale jak mam ten aparat praktycznie od jego premiery to użyłem tego trybu kilka razy na początku, dużo bardziej bym docenił ruchomy ekran i stabilizowana matrycę. Dopłaty jakie są w systemie canona (i zresztą też nikona) do stabilizacji w obiektywach porażają, a bez niej trzeba używać statywu
A i jeszcze jedno, nie ważne jaki system wybierzesz niech nikt cie nie namówi na zestaw z obiektywem typu 18-200...
I jeszcze jedno Sony ma obecnie najlepszy serwis czego nie można powiedzieć ani o nikonie czy canonie.
smialek - Sob 28 Lis, 2009
A co sadzicie o Samsungu Gx20 jest to aparat wzorowany na pentaxie. Ładnie leży w ręce, uszczelniana obudowa, stabilizacja. Wydaje się być dosyć solidnie wykonany. jak on konkuruje do tych dwóch (500d i a500) co sądzicie?
[ Dodano: Sob 28 Lis, 2009 10:28 ]
A i jeszce nikon d5000. Jest on akurat w promocji u mnie w sklepie. I występuje w podobnej klasie cenowej
Samsung Gx20 to dla mnie najlepsza propozycja w cenie poniżej 2500 zł, w JF chyba można go dostać za 2222 z kitem, solidny aparat z dobrym wizjerem.
Nikon D5000 przy GX20 to mała plastikowa zabawka, choć zdjęcia robi ładne szczególnie z 18-105.
co do samsunga to nie będę się wypowiadał, bo nie miałem z nim do czynienia, natomiast Nikon D5000 był brany przeze mnie pod uwagę przy planowaniu zakupu ale odstraszyły mnie problemy z serwisem i wadliwe egzemplarze z 1 serii, i brak obsługi obiektywów bez wbudowanego silnika oraz przycisku podglądu głębi ostrości.
lolek88 - Sob 28 Lis, 2009
A jak z obiektywami do Samsunga ?
Sunders - Sob 28 Lis, 2009
To zależy o jakie pytasz. Ale "generalnie rzecz biorąc" sa trudniej dostępne niż do canona,nikona, czy sony.
lolek88 napisał/a: | A jak z obiektywami do Samsunga ? |
głównie będziesz musiał korzystać z zewnętrznych dostawców bo Schneider-Kreuznach D-XENON są drogie lub o kiepskim świetle
Sunders - Sob 28 Lis, 2009
Sa dobre szkła pentaxa-niestety ani nie tanie ani nie łatwo dostępne, nieco łatwiej o sigmy i tamrony z mocowaniem pentaxa.
lotofag - Sob 28 Lis, 2009
iuspro napisał/a: | lolek88 napisał/a: | A jak z obiektywami do Samsunga ? |
głównie będziesz musiał korzystać z zewnętrznych dostawców bo Schneider-Kreuznach D-XENON są drogie lub o kiepskim świetle |
Wszystko co posiada bagnet K + to i owo poprzez przejściówki (M42, itp.)
W "serwisie" Tamrona krąży legenda że Tamrony z Pentaxami działają najlepiej, a serwis Sigmy jest także serwisem Pentaxa i Samsunga, choć o dziwo przyjmują optykę a nie przyjmują tam napraw gwarancyjnych aparatów, je trzeba wysyłać do przedstawicielstwa a ci wysyłają za granicę, wiem to od zaprzyjaźnionego Pentaxowca/Samsungowca.
czyli potwierdza się że na dzień dzisiejszy tylko Sony daje dobrą gwarancje i serwis, ale dzięki temu jest szansa, ze reszta będzie gonić.
ghost - Sob 28 Lis, 2009
sony i canon naprawiane są przez tą samą firmę. nie liczyłbym na jakieś przełomowe różnice.
nie wiem jak reszta, ale od niedawna sony daje dwa lata gwarancji producenta.
W Sony można było także wykupić dodatkową gwarancję, w zależności od ceny można było mieć gwarancję na 3 lub 5 lat od daty zakupu aparatu.
ghost napisał/a: | sony i canon naprawiane są przez tą samą firmę. nie liczyłbym na jakieś przełomowe różnice.
nie wiem jak reszta, ale od niedawna sony daje dwa lata gwarancji producenta. |
zgadza się ten sam serwis ale umowa z serwisem inna, oceniając po sprawnościach w naprawach można wysunąć wnioski, że sony jest szybciej załatwiane - może to być kwestia gwarancji i co się z tym wiąże większych wpływów dla serwisu...
iuspro napisał/a: | oceniając po sprawnościach |
Ja nie mam takich danych więc się nie wypowiadam, ale korzystałem z Serwisu Sony i było ok, naprawa trwała od poniedziałku do piątku, kurier w drzwiach, w miedzy czasie dostałem maila z serwisu, że będzie jeden dzień spóźnienia bo czekają na jakąś część.
Tak czy siak uważam iż sprzęt powinien być tak zrobiony aby nie korzystać z serwisów w okresie gwarancji, ale to chyba idealizm.
SlawGaw napisał/a: | ....uważam iż sprzęt powinien być tak zrobiony aby nie korzystać z serwisów w okresie gwarancji, ale to chyba idealizm. |
masz rację ale dzisiejsza technika powoduje, że awaryjność sprzętu jest wpisana w jego konstrukcje, nie ma możliwości aby skrócony czas projektowania/testowania nie wpłynął na jego jakość.
W przypadku samochodów mówi się o unikaniu kupowaniu nowego modelu z pierwszego roku produkcji (co sam boleśnie sprawdziłem) do czasu usunięcia większości usterek, a najwyższa jakość osiąga po liftingu. Tutaj można podać przykład Nikona 300/300s, lifting spowodował że mamy do czynienia z aparatem prawie idealnym, a pierwsze Nikony D5000 miały poważne awarie.
Z tego niestety wynika, że serwis będzie dużo bardziej ważny niż do tej pory uważaliśmy.
zentaurus - Nie 29 Lis, 2009
Jeżeli brać pod uwagę obsługę klienta i serwis to Sony jest dobrym wyborem. Ja mam dobre doświadczenia z serwisem Sony, obsługa szybka i profesjonalna do tego możemy rozszerzyć gwarancję do 3 lub 5 lat.
MC - Nie 29 Lis, 2009
zentaurus napisał/a: | Jeżeli brać pod uwagę obsługę klienta i serwis to Sony jest dobrym wyborem. |
Biorac pod uwage przejscia kolegi z serwisem Sony to nie bylbym taki pewien. Jak to sie wszystko skonczy to opisze cala "przygode" tutaj. W chwili obecnej zajmuje sie tym Rzecznik Praw Konsumenta, a zachowanie zarowno serwisu jak i Sony Polska, ktore zna cala sprawe jest zenujace.
iuspro - Nie 29 Lis, 2009
MC napisał/a: | zentaurus napisał/a: | Jeżeli brać pod uwagę obsługę klienta i serwis to Sony jest dobrym wyborem. |
Biorac pod uwage przejscia kolegi z serwisem Sony to nie bylbym taki pewien. Jak to sie wszystko skonczy to opisze cala "przygode" tutaj. W chwili obecnej zajmuje sie tym Rzecznik Praw Konsumenta, a zachowanie zarowno serwisu jak i Sony Polska, ktore zna cala sprawe jest zenujace. |
czyli już spoczęli na laurach, a szkoda.
ghost - Nie 29 Lis, 2009
ach ta aura tajemniczości
oczywiście znasz kompletną historię, żeby pisać MC napisał/a: | a zachowanie zarowno serwisu jak i Sony Polska, ktore zna cala sprawe jest zenujace. |
Sunders - Nie 29 Lis, 2009
MC napisał/a: | przejscia kolegi z serwisem Sony/.../ opisze cala "przygode" tutaj. W chwili obecnej zajmuje sie tym Rzecznik Praw Konsumenta, a zachowanie zarowno serwisu jak i Sony Polska, ktore zna cala sprawe jest zenujace. |
Będę czekał niecierpliwie-lubię takie opowieści/najlepiej jak się kończą happy endem/
Mam wrażenie, że nie obrażając nikogo, w Polsce jeśli chodzi o przedstawicielstwa handlowe i serwisy firm "branży fotograficznej"mamy nadal "trzeci świat"
MC - Nie 29 Lis, 2009
ghost, nie mam zamiaru przenosic tutaj dyskusji z KKMu. A Pawla znam na tyle, zeby wiedziec czy mowi prawde czy nie.
tompac - Nie 29 Lis, 2009
iuspro napisał/a: | ghost napisał/a: | sony i canon naprawiane są przez tą samą firmę. nie liczyłbym na jakieś przełomowe różnice.
zgadza się ten sam serwis ale umowa z serwisem inna, oceniając po sprawnościach w naprawach można wysunąć wnioski, że sony jest szybciej załatwiane - może to być kwestia gwarancji i co się z tym wiąże większych wpływów dla serwisu... |
Z pewnego źródła wiem, że Sony wymaga od serwisu zdecydowanie więcej jak Canon - co sie objawia m.in. krótszymi terminami napraw.
MC napisał/a: | zentaurus napisał/a: | Jeżeli brać pod uwagę obsługę klienta i serwis to Sony jest dobrym wyborem. |
Biorac pod uwage przejscia kolegi z serwisem Sony to nie bylbym taki pewien. |
Jezeli na podstawie jednego, dwu czy trzech przypadków chcesz wystawiać ocenę firmie, która obsługuje setki a może nawet tysiące klientów to ...
MC - Nie 29 Lis, 2009
Oj tompac... Nie wszyscy z tych tysiecy sa zadowoleni. Choc nie ukrywam, ze do tej pory mialem bardzo dobra opinie o serwisie Sony i ta sprawa bardzo mnie zaskoczyla. Podobnie jak reakcja Sony na problem. Ale sam zainteresowany w swoim czasie to opisze.
tompac napisał/a: | iuspro napisał/a: | ghost napisał/a: | sony i canon naprawiane są przez tą samą firmę. nie liczyłbym na jakieś przełomowe różnice.
zgadza się ten sam serwis ale umowa z serwisem inna, oceniając po sprawnościach w naprawach można wysunąć wnioski, że sony jest szybciej załatwiane - może to być kwestia gwarancji i co się z tym wiąże większych wpływów dla serwisu... |
Z pewnego źródła wiem, że Sony wymaga od serwisu zdecydowanie więcej jak Canon - co sie objawia m.in. krótszymi terminami napraw. |
czyli moja obserwacja jest prawidłowa, zresztą powinno to być logiczne, że jeżeli daje się dłuższą gwarancje to koszty serwisu rosną, więc nie można dopuszczać do nierzetelnych napraw...
SlawGaw - Nie 29 Lis, 2009
Ja z obserwacji różnych kłopotów moich znajomych fotografujących wiem, że:
Nikt z moich znajomych używających Nikona nie wysyłał do serwisu aparatu w okresie gwarancji, jedna osoba po gwarancji mapowała hotpiksele w D300, ale za to sporo było wysyłek obiektywów, a najgorzej sprawa wygląda z lampą SB-600, czterech na czterech znanych mi użytkowników naprawiało elektronikę. Chyba najszybciej odłażące gumy z aparatów.
Znajomi Canonierzy raczej mają tylko problemy z BF/FF i dawno już nauczyli się nie korzystać z obiektywów Tamrona i Sigmy, a jedynie z eLek. Chyba najmniej problemów z awariami w okresie gwarancji, jedynie korygowanie AF.
Pentaxowcy na ośmiu znanych dwóch miało jakieś problemy, pierwszy - lampa wbudowana w K100D przestała błyskać w tydzień po kupnie, zsuną się jakiś kabelek, drugi - po dwóch latach używania K10, koleś odkrył że ma w nim AF i że czasem może się przydać, co zaowocowało zauważeniem sporego BF, skorygował go sam przy pomocy jakiegoś ruskiego softu.
Sony - trzy znane mi osoby używające A200/A300/A350 nie miały żadnych problemów, reszta pięć osób (w tym ja), to jest sześć aparatów i owszem, głównie z BF/FF. 1szt A100, 1szt A350 i 1 szt A700 miały wyregulowany AF domowym sposobem przez jednego z użytkowników, przepis jak to zrobić można znaleźć na KKMie. Moja A700 cierpi na przeskakujące pokrętła, chcę aby pokrętło przeskoczyło o jeden krok a tu skacze sobie o ile mu się podoba, na przełomie lutego i marca aparat wysłałem do serwisu zrobili to sprawnie i przy okazji został ustawiony AF, teraz będę wysyłał ponownie bo pokrętła znowu głupieją, to jest chyba jakaś wada wrodzona A700. W serwisie była jeszcze jedna A200 z powodu BF, oraz jedna A300 z powodu AF oraz kita 18-70, któremu wymienili przednią soczewkę, innych problemów w optyką czy z lampami nie odnotowałem.
Nie mogą to być jakieś wiarygodne dane, ale mam wrażenie że Sony to się zbytnio nie przejmuje kalibracją AF w fabryce, jak klient zauważy to skorzysta ze świetnego serwisu i będzie go chwalił, Nikon zaś nie za bardzo przykłada się do tego co tanie i amatorskie, dość szybko rozlatują się plastikowe obiektywy i tańsze lampy.
widzę że masz spore doświadczenie, ale potwierdzasz że serwis sobie raczej radzi z problemami u sony, ja kupiłem A100 zaraz po premierze z niezłymi obiektywami i lampą 56, i odpukać mimo kilkuletniego ostrego użytkowania nie miałem żadnych problemów. teraz ożywając canona muszę stwierdzić że jest on gorzej wykonany ale na razie daje radę może właśnie dlatego że głównie używam L, ale pewnie wszystko przede mną.
MC - Nie 29 Lis, 2009
iuspro napisał/a: | serwis sobie raczej radzi z problemami u sony |
Ja sie takze z tym zgodze. Warto zauwazyc, ze jeszcze jakis czas temu problemy z AF byly rozwiazywane na Wegrzech...
Mala ciekawostka - AF w serwisie Sony kalibruje sie na... Minolcie 50/1,7
ghost - Nie 29 Lis, 2009
ku precyzji warto dodać że nie jest to zwykła 50, tylko specjalne szkło serwisowe. wyprodukowane przez minoltę i bedące 50 1.7 ze zmienioną elektroniką.
SlawGaw - Nie 29 Lis, 2009
Cytat: | Mala ciekawostka - AF w serwisie Sony kalibruje sie na... Minolcie 50/1,7 |
Hehehe bo to obiektyw wzorcowy
MC - Nie 29 Lis, 2009
ghost, Ty dobrze wiesz do czego pije...
tompac - Nie 29 Lis, 2009
MC napisał/a: | Oj tompac... Nie wszyscy z tych tysiecy sa zadowoleni. |
Trafiło mi sie spotkać w życiu paru osobników, którzy nigdy nie byli z niczego/nikogo zadowoleni (może oprócz siebie).
Było by szaleństwem twierdzić, ze wszyscy powinni być zadowoleni - jeszcze sie taki nie narodził...
|
|