forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Pytania o DR

Jasio - Pią 27 Lis, 2009
Temat postu: Pytania o DR
W związku z testem 7D i jego słabym DR w teście nasunęły mi się następujące pytania:

1. Jaki DR ma papier fotograficzny i monitor ? Bo jeżeli mają mniejszy od aparatu to do czego potrzebny jest ten zapas DR ? Tylko to poprawy zdjęcia gdy się nie trafi z naświetleniem ?
2. Widać, że wszystkie lustrzanki mają słaby DR dla wyższych czułosci np 1600-3200. Tam mają 3-4 jednostki. Czy jest sens robić zdjęcia dla tych czułości np na ślubach, przecież szczególnie na ślubach ważny jest DR (biel i czerń młodych) ? A ostatnio wszyscy robią na mały przysłonach i dużych czulościach i bez lampy śluby.
3. Rozumiem, że optyczni wyznaczają DR dla rawów. Czy rawy mają wiekszy DR niz jpg dla czułosci np 400. Przydałoby się porównanie: raw z poszki dla 100 ma X DR a jpg z tej puszki dla 100 Y (oczywiscie jpg bez obróbki późniejszej)
4. Jaki DR przyjmujemy za dobry, wystarczający i przeciętny ?

Założyłem temat nowy bo lepiej mieć to w jednym wątku (bo pewnie juz gdzieś to było)

maziek - Pią 27 Lis, 2009
Temat postu: Re: Pytania o DR
Jasio napisał/a:
Jaki DR ma papier fotograficzny i monitor ? Bo jeżeli mają mniejszy od aparatu to do czego potrzebny jest ten zapas DR ? Tylko to poprawy zdjęcia gdy się nie trafi z naświetleniem ?
Przecież jak zarejestrujesz poprawnie zdjęcie (tzn. nic nie będzie całkiem czarne i nic zupełnie białe) to manipulując krzyw,a tonalną dopasujesz je następnie do poprawnego wyświetlania na każdym urządzeniu - czy to o większym, czy o mniejszym zakresie. Zakres tonalny w aparacie potrzebny Ci jest byś nie utracił informacji o obrazie (niedopalenia i przepalenia - "prawie" zero informacji).
MasterB - Pią 27 Lis, 2009

Jasio,

Znalazłem takie zestawienie:

http://www.panorado.com/en/index.php?Bg_Hdr.php

Paper print 5 - 6 EV
Colour negative film 8 - 10 EV
Slide film 6 - 9 EV
Digital image sensor 7 - 11 EV
LCD screen 12 - 18 EV
Human eye, immidiately visible 10 EV
Human eye, after adaptation 20 EV

Jednak tak jak napisano w linku - są to "rough estimates" ;)

goltar - Sob 28 Lis, 2009

Pisałem o tym w temacie o 7D więc tam odsyłam.
sigmiarz - Sob 28 Lis, 2009

ale paper print to odbitka na pap. foto, czy wydruk na papierze :)
to duża różnica... Czyli czekamy na matrycę 20 EV