forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 50D-50L-430EX dwa pytania

ted - Pią 27 Lis, 2009
Temat postu: Canon 50D-50L-430EX dwa pytania
Witam wszystkich
Mam dwa pytania:
1)Canon 50D korygowanie jasności brzegów,na obiektywach C17-85IS oraz C70-300IS działa doskonale,natomiast przy podłączedniu 50L wyświetla "Dane korekcji niedostępne"
2)Nastawy lampy zewnętrznej-po podłączeniu lampy 430EX do 50D komunikat " lampa jest niezgodna lub wyłączona"
Czy ktoś się z tym spotkał i czy tak ma być,czy może to jakaś usterka?

ophiuchus - Pią 27 Lis, 2009

ted,
ad 2. w teście 7d jest słowo na temat (braku) współpracy tegoż aparatu z lampą taką jak Twoja, być może przyczyna jest podobna.
ad 1. hu nołz

ted - Pią 27 Lis, 2009

Dzięki ophiuchus
Z tego wynika że 430EX jest już za stara :roll:
Całe szczęście że jest jeszcze regulacja z poziomu lampy :smile:

Mortiis - Sob 28 Lis, 2009

Dokładnie tak jest. Lampa jest "za stara" :mrgreen:
Po podłączeniu wersji II masz dostęp do CF lampy z poziomu aparatu. W przypadku 430EX musisz albo mieć ze sobą instrukcję albo nauczyć się tych numerków na pamięć.

ophiuchus - Nie 29 Lis, 2009

ted, a Twoja pięćdziesiątka jest 1.0 czy 1.2? może producent po prostu nie przewidział możliwości korygowania winiety dla tego modelu z poziomu aparatu :roll:
as... - Nie 29 Lis, 2009

1.2 bo 1.0 to unikat
ted - Nie 29 Lis, 2009

Oczywiście 1.2
komor - Pon 30 Lis, 2009

ted napisał/a:
Z tego wynika że 430EX jest już za stara

Normalnie Canon przypomina pod tym względem Apple. Zabić to mało. Chcieliby, żeby co roku wymieniać wszystkie produkty na nowe. To dla mnie jedyna pozytywna strona sposobu działania Microsoftu, że suport zapewniają dłuuugo. :)

ted - Pon 30 Lis, 2009

komor napisał/a:
Zabić to mało

Masz rację komor zabić to mało.Przecież te dwa wyroby tego samego producenta C50D i 430EX są prawie z tego samego okresu produkcji :evil: ,dzieli ich najwyżej rok-dwa i już jest brak pełnej kompatybilności.

sobor - Sro 02 Gru, 2009

Witam pierwszy raz. :smile:
Mam rozumieć że będąc szczęśliwym posiadaczem starej 420EX po zakupie 50D (który rozważam) będę mógł sobie tą lampę postawić na półce ? Czy będę miał dostęp do trybu synchronizacji na 1/2 zasłonkę, korekty ekspozycji itp. ??? bo nastaw C.Fn lampa ta i tak nie posiada.

ted - Sro 02 Gru, 2009

sobor napisał/a:
Witam pierwszy raz.

Witamy również :wink:
Jeżeli 430EX 50D "nie widzi"to 420EX pewnie też nie.
sobor napisał/a:
Czy będę miał dostęp do trybu synchronizacji na 1/2 zasłonkę

Z menu aparatu chyba nie.Musisz pogrzebać w lampie może coś się ustawi,dokładnie nie wiem bo 420EX nie miałem.W 430EX C.Fn się ustawia na 2 kurtynę,ale z menu 50D nie.

sobor - Sro 02 Gru, 2009

No to lipa potworna :sad: 420EX to stary model ona nie ma w ogóle ustawień C.Fn wszystko jest ustawiane z poziomu aparatu i stary 350D kontroluje synchro na 1/2 zasłonkę oraz korektę ekspozycji. Lampa 420EX ma tylko dwa przełączniki na sobie on-off oraz HSS włącz wyłącz.
ted - Pią 11 Gru, 2009

Ponawiam swoje pierwsze pytanie.
Canon 50D korygowanie jasności brzegów,na obiektywach C17-85IS oraz C70-300IS działa doskonale,natomiast przy podłączedniu 50L wyświetla "Dane korekcji niedostępne"
Może ktoś się z tym spotkał albo coś wie na ten temat i coś mi podpowie :neutral:

goltar - Pią 11 Gru, 2009

ted odpowiedź masz w instrukcji 50D, str. 77 w wersji angielskiej, w polskiej pod hasłem "korekcja iluminacji pobocznej obiektywu". Standardowo 50D ma dane o 20 obiektywach ale za pomocą programu Canon EOS Utility można zarejestrować dane dla innych.
ted - Pią 11 Gru, 2009

goltar jestś WIELKI :!: wyłożyłeś mi wszystko jak na tacy.Sam nie doszedłbym do tego chyba nigdy.Już wszystko jest dla mnie jasne :lol: dzięki wielkie
goltar - Sob 12 Gru, 2009

No to temat chyba można uznać za wyczerpany. Zamykam.