forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Opinia o Canonie 7D na fotopolis.pl

MC - Pią 27 Lis, 2009

Przed chwila sobie przeczytalem opinie jakiejs pani na fotopolis odnosnie tego aparatu i uzywania go podczas rajdu quadow.
Nie wiem jak u was, ale dla mnie te zdjecia wygladaja fatalnie. I nie chodzi mi o to, ze aparat nie dal rady... Na moje oko Zdjecia sa potwornie niedoswietlone. Z czystej ciekawosci sciagnalem zdjecie nr4 i troszeczke je potraktowalem LR. Wygladalo duzo lepiej.
Robione byly kitem 18-135. Wybrane przeze mnie zdjecie na 135/5,6 iso 500 ogladane na cropie jest niesamowicie zaszumione (jeszcze przed rozjasnianiem) a i ostrosc wyglada jak dla mnie na zle ustawiona...

RB - Pią 27 Lis, 2009

MC, to ze dowolnym korpusem i dowolnym obiektywem można zrobić dowolnie złe zdjęcia jest dość dobrze znaną sprawą.
MC - Pią 27 Lis, 2009

RB, ja to wiem. Bardziej mi chodzilo o to czy tylko ja widze, ze jest z nimi "cos" nie tak czy nie... No i dziwi mnie, ze redakcja mniej lub bardziej powaznego portalu foto zamieszcza cos takiego. Do tej pory bylo tak, ze te "opinie" mialy promowac dane body. Natomiast toto bardziej szkodzi niz promuje...
veenee - Pią 27 Lis, 2009

"możliwość zapoznania się z zaletami sprzętu z wyższej pułki"
oops...

fakt, ze poza ortografia, troche ciemne te foty...

komor - Pią 27 Lis, 2009

Czułość ustawiłam na 400 ISO i szczerze mówiąc, byłam pod wrażeniem. Nawet w dużym przybliżeniu szumy nie są widoczne

:lol: To już mój stary 400D na czułości ISO 400 nie miewał raczej problemów z szumem… O co chodzi?

Zmiana pól AF jest trudniejsza niż w Nikonie ( przycisk po prawej stronie i wybór joystickiem)

Przecież to się przestawia w Custom Functions, ja mam w 40D ustawione tak, że wystarczy joystick, nie jest potrzebny inny przycisk. Chyba w 7D tego nie zlikwidowali?

Grom 1 - Pią 27 Lis, 2009

MC napisał/a:
Przed chwila sobie przeczytalem opinie jakiejs pani na fotopolis odnosnie tego aparatu i uzywania go podczas rajdu quadow.
Nie wiem jak u was, ale dla mnie te zdjecia wygladaja fatalnie. I nie chodzi mi o to, ze aparat nie dal rady... Na moje oko Zdjecia sa potwornie niedoswietlone. Z czystej ciekawosci sciagnalem zdjecie nr4 i troszeczke je potraktowalem LR. Wygladalo duzo lepiej.
Robione byly kitem 18-135. Wybrane przeze mnie zdjecie na 135/5,6 iso 500 ogladane na cropie jest niesamowicie zaszumione (jeszcze przed rozjasnianiem) a i ostrosc wyglada jak dla mnie na zle ustawiona...

Interesujace!

A niby dlaczego nie mozny zrobic kitem dobrego zdjecia? Czyja w tym wina? ze aparat nie wspolpracuje z kitem. To po co sie takie kity wogole sprzedaje jezeli nie sa wstanie zrobic przecietnie dobrego zdjecia. i nie ma sensu to samo klepanie a ze to szklo, a ze ten co za aparatem stoi. Dobre zdjecie taki aparat powimien wykonac nawet na zielonym prostokacie, a kto naturalnie chce lepszych wynikow, no to prosze bardzo! aparat daje i takie mozliwosci.

To chyba nie normalne ze aby zrobic dobre zdjecie to musze najpierw 2 miesiace lub wiecej eksperymentowac aby wogole cos wyszlo.
Wiem wiem ze zaraz posypie sie na mnie krytyka ale to mi jest obojetne

Sam mam Sony R1 i wiem ze da sie inaczej ,aby zrobic bardzo dobre zdjecie, a jak??? TAK ! przyslona, czas i ISO i bez zadnego trudzenia sie w RAW, naprawde wiezcie mi ze tak latwo sie zdjecia robi. No ale niektorzy chca sie chetnie meczyc, za darmo, to niech sie mecza!

Pozdrawiam mile Tadeusz

[ Dodano: Pią 27 Lis, 2009 18:58 ]
Oto przyklad jak normalny aparat normalne zdjecia robi,, SONY R1"

By waage1

Pozdrawiam Tadeusz

hijax_pl - Pią 27 Lis, 2009

MC napisał/a:

A ja wziąłem na warsztat fotkę nr 2.

Program manualny, pomiar centralnie ważony, bez korekcji EV, ISO400, czas 1/160, przesłona f/5.

Zdjęcie jest niedoświetlone o 1,3EV, balans bieli minimalnie ale jednak za zimny. Jak na jpga (zakładam że z puszki) to szum widoczny. Po zdjęciu widać że fotograf śledził obiekt, ale zbyt długi czas spowodował lekkie rozmycie.

Ogólnie zdjęcie kiepskie i raczej w dobrym świetle nie stawia aparatu oraz - a w zasadzie to przede wszystkim - fotografa.

Jak sobie ogólnie spojrzałem na wszystkie zdjęcia to wszystkie są niedoświetlone oraz - jak dla mnie - źle kadrowane. OK - to test aparatu...

Tak czy siak - dlaczego takie gnioty się pojawiły na tak poważnej stronie?

SlawGaw - Pią 27 Lis, 2009

Na wszystkich zdjęcia jest 1/160 i czułość 400/500, gdzie w takich warunkach powinna być 1600 przy zdjęciach z ciemnym obiektywem
Pani ustawiła ekspozycję ręcznie (jest to w Exifie), zwyczajnie się pomyliła lub nie potrafiła ustawić ekspozycji a do tego może jeszcze te zdjęcia dobrze wyglądały na wyświetlaczu więc myślała że jest ok.

SlawGaw napisał/a:
lub nie potrafiła ustawić ekspozycji

Hm.. Zastanawiające jest zatem, że nie robiła w trybie Tv.... :???:

SlawGaw napisał/a:
do tego może jeszcze te zdjęcia dobrze wyglądały na wyświetlaczu więc myślała że jest ok.

A histogram? Rozumiem że Pani ustawiła w manualu czas, przesłone i iso i strzelała jak kompaktem. Tylko co to pokazuje? Gdzie ten test? Sprawdzała AF tylko?

Jak się dłużej zastanowić wychodzi na to że Pani robiła zdjęcia dokładnie tak jakby była w studiu... No comments.

Monastor - Pią 27 Lis, 2009

Grom 1 napisał/a:
Czułość ustawiłam na 400 ISO i szczerze mówiąc, byłam pod wrażeniem. Nawet w dużym przybliżeniu szumy nie są widoczne

:lol: To już mój stary 400D na czułości ISO 400 nie miewał raczej problemów z szumem… O co chodzi?

O to, że ta pani ma D80, a nie 400D :smile:

Grom 1, nie rozumiem kompletnie co ma Twój post do zacytowanej wypowiedzi MC. Na pewno przeczytałeś to ze zrozumieniem? :???:

Grom 1 napisał/a:
Dobre zdjecie taki aparat powimien wykonac nawet na zielonym prostokacie, a kto naturalnie chce lepszych wynikow, no to prosze bardzo! aparat daje i takie mozliwosci.

Gdyby dobre aparaty same robiły dobre zdjęcia, to nikt by się fotografią nie zajmował. No, może artyści, którzy dla odróżnienia się od maszyn produkowaliby zaszumione, niedoświetlone, nieostre "Fotografie". Zresztą niektórzy robią tak już przy obecnym poziomie zaawansowania automatyki.

Cytat:
Oto przyklad jak normalny aparat normalne zdjecia robi,, SONY R1"

Ten Sony R1 zrobił zdjęcie krzywo. Leci w lewo, aż się woda wylewa.
Ta fotka fajnie podsumowuje dyskusję. Nawet jak automatyka jest cacy, to fotograf może coś popsuć. No a jak się włączy tryb manualny to nawet najmądrzejszy aparat nic nie poradzi (jak w opinii z fotopolis).

Euzebiusz - Pią 27 Lis, 2009

hijax_pl napisał/a:

Moim zdaniem słusznie. Może chociaż jedna osoba zrozumie, że nie zawsze najnowszym nikonem czy canonem każdy zrobi świetne zdjęcia wszędzie.

Do tej pory portale foto zawalone były linkami do filmów i zdjęć wykonanych przez profesjonalistów, niejednokrotnie na zlecenie i za pieniądze producenta.
To fałszowało obraz rzeczywisty.

Teraz jest bardziej prawdziwie.

darek-dorado - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz, nie do końca się z Tobą zgodzę. Jeżeli robimy test jakiegoś sprzętu, to nie po to, by pokazać, jaką "kaszanę" można tym wyprodukować, lecz by pokazać jego maksymalne możliwości. To że 95% użytkowników nawet się o te możliwości nie ociera, to zupełnie inna sprawa, ale przynajmniej wiadomo, że to wina fotografa, nie sprzętu. No i gdy oglądamy fotki, czy filmy zrobione przez zawodowców, to mamy się na kim wzorować i zdajemy sobie sprawę jak mało jeszcze umiemy.
Przynajmniej ja.

darek-dorado napisał/a:
Jeżeli robimy test jakiegoś sprzętu, to nie po to, by pokazać, jaką "kaszanę" można tym wyprodukować,

Ale to była opinia osoby, która potencjalnie mogła kupić ten aparat na podstawie doskonałych sampli producenta i sloganu reklamowego "Canon you can".

Test masz na optyczne.pl

Euzebiusz napisał/a:
darek-dorado napisał/a:
Jeżeli robimy test jakiegoś sprzętu, to nie po to, by pokazać, jaką "kaszanę" można tym wyprodukować,

Ale to była opinia osoby, która potencjalnie mogła kupić ten aparat na podstawie doskonałych sampli producenta i sloganu reklamowego "Canon you can".

Właśnie o to mi chodzi, teraz rodzi się pytanie: czy aparat do bani, czy fotograf do d***?
Gdybym nie widział lepszych fotek, wykonanych z resztą w trudniejszych warunkach, mógł bym sądzić, że winny jest aparat, ale widziałem i wiem, że w tym przypadku wina leży po stronie naciskającego spust...

Euzebiusz napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Moim zdaniem słusznie. Może chociaż jedna osoba zrozumie, że nie zawsze najnowszym nikonem czy canonem każdy zrobi świetne zdjęcia wszędzie.

Do tej pory portale foto zawalone były linkami do filmów i zdjęć wykonanych przez profesjonalistów, niejednokrotnie na zlecenie i za pieniądze producenta.
To fałszowało obraz rzeczywisty.

Teraz jest bardziej prawdziwie.

Nie zgadzam się z Tobą.

Dobry test pokazuje możliwości aparatu, a nie fotografa. Gdy ja kupuję aparat, o którym wiem że robi super foty a mi nie wychodzi - to znaczy że nie umiem go obsługiwać lub jestem d... nie fotograf.

Spieprzyć zdjęcie można każdym aparatem w każdych warunkach. Tylko co to udawadnia?

darek-dorado napisał/a:
Gdybym nie widział lepszych fotek, wykonanych z resztą w trudniejszych warunkach, mógł bym sądzić, że winny jest aparat, ale widziałem i wiem, że w tym przypadku wina leży po stronie naciskającego spust...

I o to mi chodzi. Firmy robią w balona wciskając kit reklamowy, że każdy może i umie bo wystarczy kupić canona/nikona. Reklama nie mówi całej prawdy. Natomiast zdjęcia "gringo" pokazują drugą stronę medalu. Jeden z drugim oglądając zdjęcia takie i takie uzna, że się nauczy i kupi aparat, a drugi być może podejmie słuszną decyzję że to nie dla niego bo i tak się nie nauczy. Dobrze, że jest internet i ktoś może zobaczyć jak to wygląda naprawdę. W telewizji i w reklamach prasowych widzimy kolorowe obrazki pokazujące że gospodyni domowa pstryka fotki swojej pociesze i wszystkie są idealne. To jest według Ciebie ok?

Zatem uważam pomysł fotopolis za bardzo dobry. Pozostaje tylko mieć nadzieję na to że będzie tego więcej.

hijax_pl napisał/a:
Nie zgadzam się z Tobą.

Twoje prawo.

Na fotopolis był test i aparat okazał się znakomity. Miał nawet uszczelniany korpus i poziomicę czego na przykład niby nie miał pentax k-7.
Testy też nie mówią całej prawdy.

Kierując się logiką Euzebiusza należało by dać nowiutką puszkę pierwszemu lepszemu człowiekowi z ulicy, lub lepiej dziecku z gimnazjum, poprosić go o zrobienie kilkudziesięciu fotek i następnie na ich podstawie, bez zagłebiania się w exif dokonać oceny mozliwości najnowszego produktu f-my X. :mrgreen: :shock:

Na fotopolis był podobny test C 50D, tamte opinie wydały mi się rzetelne i dogłębne, z resztą potwierdziła to póżniejsza praktyka.
O teście przeprowadzonym przez tą Panią, moje zdanie jest takie, że nie powinna ona dokonywać żadnych testów, a przynajmniej nie powinna ich upubliczniać.

darek-dorado napisał/a:
Kierując się logiką Euzebiusza należało by dać nowiutką puszkę pierwszemu lepszemu człowiekowi z ulicy, lub lepiej dziecku z gimnazjum, poprosić go o zrobienie kilkudziesięciu fotek

Agresywne koncerny w taki właśnie sposób reklamują swoje produkty. Dlaczego więc tego nie zweryfikować?

darek-dorado napisał/a:
O teście przeprowadzonym przez tą Panią, moje zdanie jest takie, że nie powinna ona dokonywać żadnych testów, a przynajmniej nie powinna ich upubliczniać.

Firmie Canon taka opinia nie zaszkodzi, a może uratuje jakiegoś nieboraka przed spłacaniem kredytu.

Euzebiusz, my się kompletnie nie rozumiemy, więc ja kończę tą dyskusję.
MC - Pią 27 Lis, 2009

Widze, ze kolega Grom 1 calkowicie mnie nie zrozumial. Trudno.

darek-dorado napisał/a:
Euzebiusz, my się kompletnie nie rozumiemy, więc ja kończę tą dyskusję.

Oczywiście, póki jeden z nas myli fachowy TEST dla onanistów sprzętowych z OPINIĄ potencjalnego kupca który za kilka tysięcy chciałby zrobić takie zdjęcia jakie mu koncern obiecuje w zamian za kupno wcale nie taniego aparatu. Kogoś kto nie ogląda dziesiątek testów w internecie.
Testy to jedno a życie to drugie.

MC - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz napisał/a:
Testy to jedno a życie to drugie.

Oczywiscie. Ale jasno tutaj widzimy, ze pani testujaca nie potrafi sie poslugiwac tym aparatem. Zdjecia niedoswietlone o ponad 1EV (wszystkie) tylko tego dowodzi. I to znaczy, ze aparat slaby? Nawet najlepszy aparat nie da rady jesli fotograf d**a :zalamany:

MC napisał/a:
I to znaczy, ze aparat slaby?

Przepraszam. Pani powiedziała że dla niej dobry ;-)

Czyli wyszła prawda. Canon reklamując swoje produkty nie mówi prawdy - że każdy umie.

MC - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz napisał/a:
MC napisał/a:
I to znaczy, ze aparat slaby?

Przepraszam. Pani powiedziała że dla niej dobry ;-)

No to nie chce widziec jakie ona robi fotki tym D80 :zalamany: Ja bym sie :zalamany: gdybym takie fotki popelnil testujac ten sprzet.

MC napisał/a:
gdybym takie fotki popelnil testujac ten sprzet.

Rozumiałbym Wasze żale gdyby pani zrobiła słabe fotki i źle opisała aparat Waszej ulubionej firmy. Ona zrobiła jakie umiała i napisała że jej aparat się podoba.

krisv740 - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz napisał/a:
OPINIĄ potencjalnego kupca który za kilka tysięcy chciałby zrobić takie zdjęcia jakie mu koncern obiecuje w zamian za kupno wcale nie taniego aparatu

wiesz co kolego...?!
idź ty z takimi tekstami na "onet"

albo robisz zdjęcia i wiesz "co robisz"......
albo łykasz "marketing" jak żaba muł...

a jak canon i nikon (o innych nie wspomnę) w czasach analoga reklamowały aparaty to jak ktoś nie potrafił zrobić zdjęcia to do kogo miał zastrzeżenia - do producenta aparatu czy błony?
a może po prostu świadomośc własnej niewiedzy była większa i po prostu brał podręcznik i się uczył, a nie płakał , jak co poniektórzy dzisiaj na forum , że mu "zdjęcia nie wychodzą, bo aparat do pupy, bo dr...., bo obiektyw..., i sto milionów innych pier....".

jak ja mam nieostre zdjęcie, to zastanawiam się dlaczego, a nie od razu "knuję teorię" , że mam bf/ff i to wina wszystkich wokół , a nie moja....

jeśli coś testuję , to powinienem wiedzieć "co i dlaczego"

a nie takie bzdury pisać (raz) , a ktoś publikować (dwa) !

MC - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz, akurat to jak ta osoba ocenia ten aparat wcale mnie nie interesuje, a Canon z pewnoscia nie jest moja ulubiona firma. Dziwi mnie tylko, ze fotopolis puscilo cos takiego i tyle. EOT.

Przyjmijmy na chwile że Pani nie testowała aparatu stricte technicznie ale artystycznie. I co wyszło?

Osoby któe wiedzą o co chodzi - wiedzą że foty kiepskie. Technicznie i artystycznie.
Osoby które nie wiedzą o co chodzi - dziwią się że aparat za 7tysi robi fotki jak taki za 2tys.

Jakbym miał oceniać oceniałbym tak: aparat jakościowo średni a drogi - bo nowy. Fotki - no cóż - tej Pani nie wynajmę jako fotografa.

Euzebiusz napisał/a:
Ona zrobiła jakie umiała i napisała że jej aparat się podoba.

przeczytaj uważnie co napisałem - bo to jest odpowiedź na twój nieczytany post (wcześniej)

a co do mnie to mimo, że canona mam , wcale nie jest moim "ukochanym" - nie ma czegoś takiego - wybieramy system z różnych powodów, ale miłość to powinna przyjść później i z zupełnie innych powodów... :mrgreen:

MC napisał/a:
Oczywiscie. Ale jasno tutaj widzimy, ze pani testujaca nie potrafi sie poslugiwac tym aparatem.

I bardzo dobrze. Czyli ktoś kto nie umie się posługiwać tym aparatem nie kupi go.
A prawdopodobnie po obejrzeniu tylko reklamy skusiłby się.

hijax_pl napisał/a:
Osoby które nie wiedzą o co chodzi - dziwią się że aparat za 7tysi robi fotki jak taki za 2tys.

a co ma piernik do wiatraka???

ta pani sprzętem za 100 tys zrobiła by identycznie złe zdjęcia.... :cool:

[ Dodano: Pią 27 Lis, 2009 21:35 ]
Euzebiusz,

ta pani nie potrafi się (prawdopodobnie) posługiwać żadnym innym aparatem....

hijax_pl napisał/a:
Przyjmijmy na chwile że Pani nie testowała aparatu stricte technicznie ale artystycznie. I co wyszło?

Przyjmijmy, że pani jest atechniczna i nie jest artystką.
I wyszło jak wyszło. Powinna ONA i JEJ podobni kupić sobie inny, tańszy aparat. Może to też być Canon jak chcecie.

Czy dlatego że nie umiem jeździć na koniu mam nie próbować?
A jak spróbuję i spadnę to nie wolno mi tego napisać?

Nie mogę wystąpić w telewizji z połamanym kręgosłupem i napisać że mimo to było fajnie?

Sunders - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz napisał/a:
Czyli ktoś kto nie umie się posługiwać tym aparatem nie kupi go.
A prawdopodobnie po obejrzeniu reklamy skusiłby się.

Przecież może się nauczyć :roll:
Jednak dopóki się nie nauczy, nie warto jej "testów" publikować :zalamany:
Czy to takie trudne do zrozumienia :???:

pawel23 - Pią 27 Lis, 2009

krisv740 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

a co ma piernik do wiatraka???

ta pani sprzętem za 100 tys zrobiła by identycznie złe zdjęcia....

Myślę, że właśnie o to chodziło koledze hijax_pl. :smile:

Sunders napisał/a:
Jednak dopóki się nie nauczy, nie warto jej "testów" publikować

Nie. Nie warto zatrudniać jej do reklamy produktów canona.

Opinie publikować warto.

Euzebiusz, czyli ja jako osoba która nie jeździła nigdy na motorze mogę zrobić test jakiegoś motorka? I w podsumowaniu napisać, że fajnie czuć wiatr, ale strasznie trudno się go prowadzi?

pawel23,

pewnie tak... :roll: :mrgreen:

ale to mnie już po prostu dołuje... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zaczyna mnie "nawiedzać" cytat sztrosmajera ze szpitala na peryferiach - ten o głupocie i gołębicy...

a dodatkowo przerażać "płytkość" i "bylejakość" w szukaniu opinii, autorytetów itp. itd......

Euzebiusz napisał/a:
Nie warto zatrudniać jej do reklamy produktów canona.

Euzebiusz, a do testów produktów jakiej firmy warto :???:

Sunders napisał/a:
Euzebiusz napisał/a:
Nie warto zatrudniać jej do reklamy produktów canona.

Euzebiusz, a do testów produktów jakiej firmy warto :???:

właśnie.....

bo to bardzo ciekawe........ :lol:

hijax_pl napisał/a:
Euzebiusz, czyli ja jako osoba która nie jeździła nigdy na motorze mogę zrobić test jakiegoś motorka? I w podsumowaniu napisać, że fajnie czuć wiatr, ale strasznie trudno się go prowadzi?

Oczywiście. Ale nie w ruchu ulicznym bo tego zabrania prawo.
Natomiast fotografować zawodów sportowych aparatem Canon nie będąc profesjonalnym fotografem - prawo nie zabrania.

[ Dodano: Pią 27 Lis, 2009 21:46 ]
Sunders napisał/a:
Euzebiusz, a do testów produktów jakiej firmy warto

Nie wiem - może zna się na nożach kuchennych.

Ona nie przeprowadziła testu aparatu - tylko napisała o nim swoją opinię. Zresztą bardzo pochlebną.

Jak się Wam nie podobają zdjęcia to napiszcie do redakcji aby je skasowali albo wstawili jakieś profesjonalne. Wtedy będzie prawdziwiej?

Cytat:
fotografować zawodów sportowych aparatem Canon nie będąc profesjonalnym fotografem - prawo nie zabrania.

Występować w roli eksperta nie mającemu pojęcia, też nie i co z tego :???:

Sunders napisał/a:
Występować w roli eksperta nie mającemu pojęcia, też nie i co z tego

To był konkurs w którym każdy mógł wziąć udział. Trzeba było zgłosić akces, wygrać i napisać laurkę. Będzie jeszcze kilka opinii. Może będą laurki.

Euzebiusz napisał/a:
To był konkurs w którym każdy mógł wziąć udział. Trzeba było zgłosić akces, wygrać i napisać laurkę.

Toteż krytyka dotyczy bardziej jury niż tej uczestniczki :wink:

konczako - Pią 27 Lis, 2009

O co tyle krzyku?? :razz: To faktycznie tylko opinia.
adamk9 - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz napisał/a:
MC napisał/a:
Oczywiscie. Ale jasno tutaj widzimy, ze pani testujaca nie potrafi sie poslugiwac tym aparatem.

I bardzo dobrze. Czyli ktoś kto nie umie się posługiwać tym aparatem nie kupi go.
A prawdopodobnie po obejrzeniu tylko reklamy skusiłby się.

Ktos kto nie umie sie posługiwać tym aparatem nie umie też innym! Żle dobrana ekspozycja i tyle. Pani pojechała na całego na odczycie, który był dokonany kilkanascie minut wczesniej. Jak sama wspomniała było juz póżno, a ciemno robi się "bardzo szybko" Jak czytam z exifu robiła na manualu. Dajmy juz spokój pani!
Inna sprawa,że dziwi mnie polityka Canona. To była marka, która "kiedys" słynęła z niskich szumów i dobrej jakości surowego Raw-a (bez ingerencji). Jak dla mnie, fakt dośc duzych szumów w surowych plikach i niski DR, nie usprawiedliwia nawet reporterskie przeznaczenie puszki. Marka to marka. Mój znajomy zwykł mawiac " Nikon to aparat reporterski a Canon stutyjny". Dlaczego???? "Nikon to niezawodny AF a Canon jakośc obrazu". Teraz wierzę Wałęsie, mozemy stworzyc druhgą Japonie:-) Mam tylko Canona 450D. To niezły aparat. Mimo słabego Dr da się z niego duzo wyciagnąc. Moje przymiarki związane z kupnem 7D ostygły. Pewnie i dobrze, bo jak ktoś na forum napisłał uchroni mnie to od spłacania kredytu. Ja czekam na 60D. Mam nadzieję, że wyjdzie taki model a z racji niższej półki i mozliwosci fizycznych matrycy "Firma Canon" tylko ulepszy matryce z 50 lub 7D. Tego życzę nam wszystkim. Jest to niezły aparat. Uważam jednak,że należało się więcej po nim spodziewać! Pozdrawiam!

Sunders napisał/a:
Toteż krytyka dotyczy bardziej jury niż tej uczestniczki

Ja wiem, ze dla Canona i jego miłośników najlepiej byłoby gdyby aparat opiniowali goście z Reutersa. Ale niestety. Takie opinie na fotopolis pojawiają się o różnych korpusach.Nie wiem czy ktoś jeszcze się tak bardzo nimi przejmuje. Wszak Canon reklamuje swoje produkty jako rzecz dla wszystkich.

Euzebiusz napisał/a:
wiem, ze dla Canona i jego miłośników najlepiej byłoby gdyby aparat testowali goście z Reutersa

Jestem ciekawy dlaczego, czy oni są też "miłośnikami canona" :???:
Euzebiusz napisał/a:
niestety. Takie opinie na fotopolis pojawiają się o różnych korpusach

Właśnie chodzi m.in. o to, że "tak dobrze udokumentowane" to nie :wink:
Euzebiusz napisał/a:
Nie wiem czy ktoś jeszcze się tak bardzo nimi przejmuje.

Tu po raz pierwszy chyba nastąpiło "zbliżenie" naszych opinii-takimi opiniami się nie przejmujemy :cool: Jednak jeszcze się dziwimy ich poziomowi :roll:

Sunders napisał/a:
Właśnie chodzi m.in. o to, że "tak dobrze udokumentowane" to nie

Może napiszcie petycję do Canona aby na reklamach z gospodyniami drobnym druczkiem umieszczał napis jak na reklamach leków. Tak chociaż przez sekundę.

"Jeśli nie jesteś świetnym fotografem ta raklama Cię nie dotyczy. To tylko taki bajer marketingowy.Po zakupie przeczytaj siedem testów, osiem książek i zapisz się na forum ale tylko jako czytelnik i broń boże nic nie pisz"

Monastor napisał/a:
Tylko co to ma wspólnego z sytuacją, w której osoba specjalnie przełącza aparat w tryb manualny, po czym robi fotki za ciemne o ponad 1 EV?

A może było ciemno i taki właśnie chciała oddać nastrój. Takie jej się podobały być może.
Dlaczego zakładacie że to co podoba się Wam podoba się też tej pani?
Canon umożliwił jej zrobienie zdjęć takich jak jej się podobały i to napisała. Nie rozumiem tych dramatycznych głosów krytykującą bardzo pozytywną opinię.

garreth - Pią 27 Lis, 2009

tej Pani prędzej przydałby się ekranik z przodu, jaki jest dostępny w ST550 niż pozostałe funkcje :razz:
Monastor - Pią 27 Lis, 2009

Euzebiusz napisał/a:
A może było ciemno i taki właśnie chciała oddać nastrój.

Albo się robi reporterkę z zawodów, jak stwierdziła ta pani, albo impresję na temat jesiennej słoty. Zresztą, niech będzie. Załóżmy, Euzebiuszu, że te zdjęcia to po prostu sztuka i że są wspaniałe.
Co to ma wspólnego z funkcjonowaniem aparatu i jego zdolnością do robienia dobrych zdjęć? Nie wyrywaj zdań z kontekstu dyskusji bo siłą rzeczy nic mądrego z nich nie wyjdzie. Cytowałem wypowiedź Tadeusza i do niej się odnosiłem. Nie obchodzi mnie poziom, czy sens opinii publikowanych na fotopolis.

Euzebiusz napisał/a:
Canon umożliwił jej zrobienie zdjęć takich jak jej się podobały i to napisała.

Dzięki temu wiemy, że Canonem można zrobić celowo niedoświetlone klatki (niezwykle cenna informacja!). Niektórzy mają też możliwość zinterpretowania tych zdjęć jako porażki aparatu jako urządzenia.
Wreszcie niektórzy mogą zobaczyć (całkiem przypadkiem, bo nie taka pewnie była intencja) co można z takich niedoświetlonych fotek z 7D wyciągnąć. To można od biedy uznać za pożyteczne. Inna sprawa, że takie forsowanie ma najczęściej miejsce dla najwyższych czułości. Mówimy o sytuacji, w której świadomie robimy za ciemne zdjęcia, bo nie mamy zapasu na ISO, przysłonie, brak nam flesza i potrzebujemy koniecznie zamrozić jakąś akcję. W tym przypadku informacja dotyczy raczej sytuacji, w której zagapimy się i popsujemy zdjęcie. Zdarza się.

Euzebiusz napisał/a:
Może napiszcie petycję do Canona...

Euzebiusz, masz jakiś uraz do canona :???: Kupiłeś i nie potrafiłeś zrobić zdjęcia :???: Jesteś "miłośnikiem" jakiejś innej marki :???:
Euzebiusz napisał/a:
aby na reklamach z gospodyniami drobnym druczkiem umieszczał napis jak na reklamach leków. Tak chociaż przez sekundę.

"Jeśli nie jesteś świetnym fotografem ta raklama Cię nie dotyczy

Jeśli już, to napis powinien być tego rodzaju: zanim użyjesz przeczytaj instrukcję oraz zorientuj się co to jest ekspozycja :wink: EOT :zalamany:

goltar - Sob 28 Lis, 2009

Myślę że na ten temat już wystarczająco napisano więc pozostanie zamknięty.