forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jakim jesteś fotografem?

mnich - Sob 28 Lis, 2009
Temat postu: Jakim jesteś fotografem?
Witam wszystkich ciepło.
Otóż przygotowałem dla was taką prostą ankietkę, która jeszcze bardziej nas podzieli :P ;)

W wizjer swojego aparatu patrzycie prawym czy lewym okiem? A może korzystacie tylko z live view

Dla przypomnienia: prawe oko to jest to które ma bliżej do prawego ramienia

krisv740 - Sob 28 Lis, 2009

mnich,
do czterech liter.... :sad:
bo ja i lewym i prawym.... - wada wzroku i zależy jaką puszkę mam i dodatkowo z jakim obiektywem...
popraw... :roll:

mavierk - Sob 28 Lis, 2009

sprawdzasz ile osób naciska guziczki na aparacie za pomocą nosa? :mrgreen:
kozidron - Sob 28 Lis, 2009

mnich napisał/a:
Witam wszystkich ciepło.
Otóż przygotowałem dla was taką prostą ankietkę, która jeszcze bardziej nas podzieli :P ;)

W wizjer swojego aparatu patrzycie prawym czy lewym okiem? A może korzystacie tylko z live view

mnich,
cos takiego nie może podzielić, chociaż człowiek to jedyna istota, którą wszystko może podzielić to wynik raczej tej ciemnej strony naszego umysłu.
Przeciętnie pewnie większość korzysta z prawego, mniejszość z lewego, może i występuje tu podobieństwo do tego ilu jest mańkutów(chociaż nie wiem czy to prawda), niektórzy pewnie korzystają i z jednego i drugiego i są też tacy co są zmuszeni do korzystania z tego oka, które jest sprawniejsze.

mnich,
Zastanów się lepiej na jakie pytanie (tak na prawdę) ty szukasz odpowiedzi albo jak głęboko się nudzisz zakładając taki wątek albo dlaczego twój 9 letni siostrzeniec loguje się z twojego nika.....

tylko nie rozdawaj "pomógł" bo wątek pociągnie się na 10 stron przez co goltar albo inny komor będą musieli to czytać.

mnich - Sob 28 Lis, 2009

kozidron napisał/a:
Przeciętnie pewnie większość korzysta z prawego, mniejszość z lewego, może i występuje tu podobieństwo do tego ilu jest mańkutów(chociaż nie wiem czy to prawda), niektórzy pewnie korzystają i z jednego i drugiego i są też tacy co są zmuszeni do korzystania z tego oka, które jest sprawniejsze.

No właśnie po to powstała ta ankieta, żebyśmy mogli się dowiedzieć, jak ten rozkład wgląda. Ale widzę, że mogłem zapytać Ciebie i nie zakładać tego wątku. ;) bez urazy

mavierk napisał/a:
sprawdzasz ile osób naciska guziczki na aparacie za pomocą nosa?

Dokładnie tak :)

kozidron - Sob 28 Lis, 2009

mnich napisał/a:
Ale widzę, że mogłem zapytać Ciebie i nie zakładać tego wątku.

tu jest tyle "piętrowych głów" że ja to pikuś :mrgreen:

mnich - Sob 28 Lis, 2009

jak na razie 9 do 4 dla prawego oka :)

[ Dodano: Sob 28 Lis, 2009 16:43 ]
krisv740, już masz, Twoja opcja jest dostępna, możesz głosować :)

MC - Sob 28 Lis, 2009

mnich, mala literowka Ci sie w ankiete wkradla :razz:
Zaglosowalem na prawe oko.

Monastor - Sob 28 Lis, 2009

mnich, brakuje jeszcze opcji:
e) nie jestem fotografem
f) jestem artystą i w ogóle nie muszę kadrować

:wink:

Dla mnie prawe oko

mnich - Sob 28 Lis, 2009

Monastor, chociaż raz, chciałem coś poważnego zrobić.

Kurcze, na prawdę nikt nie korzysta z LV? ;)

Monastor - Sob 28 Lis, 2009

mnich napisał/a:

Kurcze, na prawdę nikt nie korzysta z LV? ;)

Wielu korzysta, ale chyba nikt TYLKO z LV.

Na pociechę mogę Ci powiedzieć, że korzystam tylko z LV jak mam aparat bez wizjera (o ile nie zastosuję podejścia f, które też jest zacne). Jak fociłem panasonikiem FZ5, to też nie korzystałem z wizjera. Kto miał ten aparat, ten zrozumie :mrgreen:

mnich - Sob 28 Lis, 2009

faktycznie, czasami korzystam sam z LV, ale tylko kiedy trudno jest skorzystać z wizjera. Ale może jest ktoś kto korzysta tylko i wyłącznie z lv ?

Co do ankiety, to jestem 'lewooczny', bo jak spoglądamy prawym to ani nie widzę tego co na matówce, ani tego co poza aparatem mógłbym zobaczyć lewym okiem. ;)

Nie przełączam sobie jednak nosem niczego.

krisv740 - Sob 28 Lis, 2009

mnich, zagłosowałem.... :mrgreen:

ale uzywam też czasami LV w 50d - szczególnie jak nie chcę,żeby ktoś widział jak robię zdjęcie (z kolana) ........... :oops:

Sunders - Sob 28 Lis, 2009

No to przydała by się opcja : prawym, lewym i czasami LV :wink:
garreth - Sob 28 Lis, 2009

kozidron napisał/a:
są też tacy co są zmuszeni do korzystania z tego oka, które jest sprawniejsze.

święte słowa :roll:
jak się ma mniejszą wadę na lewym, trzeba korzystać z lewego
ale jak jest potrzeba kadru pionowego, to człek zmuszony korzystać z "mniej" zdrowego oka (prawego)

MasterB - Sob 28 Lis, 2009

Monastor napisał/a:
f) jestem artystą i w ogóle nie muszę kadrować

Tooo ja chyba wiem kto zaznaczyłby taką opcję :mrgreen:

Mam prawe oko dominujące (tak brzmi ładniej ;) )

B o g d a n - Sob 28 Lis, 2009

Kurcze, a ja nawet w kompakcie prawym okiem patrzę w wizjer.
ghost - Sob 28 Lis, 2009

http://en.wikipedia.org/wiki/Ocular_dominance

podobno 2/3 ludu używa prawego oka.

zug - Nie 29 Lis, 2009

tylko prawe :razz:
Helium - Nie 29 Lis, 2009

Z racji wady lewego używam tylko prawego oka :P
darek-dorado - Nie 29 Lis, 2009

Prawe.
amv - Pon 30 Lis, 2009

Jam jest z tych co przestawiają nosem niezablokowane punkty AF w najmniej oczekiwanej chwili :twisted:
ze wszystkiego strzelałem lewym okiem a do prawego (m)ni chu nie umiem się przyzwyczaić :razz:

piotr_u. - Sro 02 Gru, 2009

Tak jak amv, tylko lewym; nie ważne czy kadr pionowy czy poziomy. Poza tym, kiedy przyłożę aparat do lewego oka i docisnę go do twarzy, to jest bardziej stabilny, niż gdybym przyłożył go z drugiej strony...
Sunders - Sro 02 Gru, 2009

A ja jestem prawym fotografem :cool:
skasowany - Sro 02 Gru, 2009

A ja nie jestem fotografem... :razz: :wink:

"fotograf – osoba wykonująca zdjęcia, zazwyczaj dysponuje własnym aparatem fotograficznym"/wikipedia/
"fotografować =wykonywać fotografie za pomocą aparatu fotograficznego"/słownik języka polskiego/
Ruslan napisał/a:
A ja nie jestem fotografem...

Ruslan bujasz, jesteś :mrgreen:

skasowany - Sro 02 Gru, 2009

Sunders, no dobra, rozpracowałeś mnie :wink:
Ja robię prawym, bo jestem praworęczny :razz:

To obaj jesteśmy prawi :lol:
RB - Sro 02 Gru, 2009

jest jeszcze słowo fotografujący, nie do końca chyba tożsame z fotografem (aczkolwiek nie dam się pokroić)

Ja jestem generalnie fotograf(ującym) dodup...m.

hijax_pl - Sro 02 Gru, 2009

Swego czasu było używane słowo "fotografik", aby odróżnić artystę od "technika". Tzn fotograf - osoba obsługująca aparat fotograficzny, fotografik, fotograf z wizją ;)
AuThoR - Sro 02 Gru, 2009

W życiu bym nie przypuszczał że większość strzela z prawego oka....hmmm
No jest możliwość, że po prostu ktoś nie odróżnia stron :P

[ Dodano: Sro 02 Gru, 2009 16:21 ]
nikt się też nie przyznał że korzysta tylko z LV :) a może takowych nie ma na świecie :P

[ Dodano: Sro 02 Gru, 2009 16:24 ]
Już wiem wiem!! znam odpowiedź dlaczego więcej prawego....
Bo tutaj jest więcej kanonowców a w testach pisali że jak się przykłada lewe oko to się wciska pokrętło wybieraka :)

AM - Sro 02 Gru, 2009

99% prawym
Lewym okiem obserwuje scene albo czasem laptopa.

RB - Sro 02 Gru, 2009

AuThoR napisał/a:

nikt się też nie przyznał że korzysta tylko z LV :) a może takowych nie ma na świecie :P

Chyba całkiem spora częśc tu piszących nie posiada takowego ustrojstwa w głownym aparacie.

edmun - Sro 02 Gru, 2009

korzystam z LV ale nie tylko z niego, więc takiej opcji wybrać nie mogłem
hijax_pl - Sro 02 Gru, 2009

A ja często korzystam z LV, gdy korzystam z MF i aparat stoi na statywie. Albo jak mieszkiem się bawię ;)
henk - Czw 03 Gru, 2009

Lewym oraz prawym.
Na początku, po zakupie pierwszej lustrzanki - tylko prawym, to chyba przyzwyczajenie z wojska do celowania z broni długiej.
Gdy zacząłem robić dłuższe reportaże, zmęczenie jednego oka dawało mi się we znaki i z ulgą odkryłem, że z aparatu można celować równie dobrze z lewego oka jak z prawego.
Dzisiaj nawet o tym nie myślę, zmieniam sobie nieświadomie.

zakopiec - Czw 03 Gru, 2009

Narazie prawym, jutro spróbuje lewym zobaczymy co z tego wyjdzie.
LV też ale statyw i manual.

edmun - Pią 04 Gru, 2009

próbowałem lewym... nie rozumiem jak tak można :razz:
maziek - Pon 07 Gru, 2009

Ja zasadniczo prawym (prowadzące) ale lewym lepiej widzę. W określonych sytuacjach (ustawianie ostrości itepe) przestawiam się więc na lewe. LiveView jeszcze nie rozgryzłem ;) .
nazgul - Sro 09 Gru, 2009

No ja akurat sprawniejsze mam prawe - tylko -1 ;)

maziek napisał/a:
LiveView jeszcze nie rozgryzłem ;) .

Nie przejmuj się - nawet producenci jeszcze go nie rozgryźli ;)

maziek - Czw 10 Gru, 2009

Ale - tak z ciekawości - celujesz w brylach czy bez? Chyba z komorem gadaliśmy o tym na ostatnim spędzie, to jest tfu, zlocie? Ja w brylach w każdym razie.
lupo57 - Pią 11 Gru, 2009

prawe oko, a LV nie mam więc innych opcji nie ma :razz:
maziek - Sob 12 Gru, 2009

hijax_pl napisał/a:
Albo jak mieszkiem się bawię ;)
Ty świntuchu!
AuThoR - Pon 21 Gru, 2009

edmun napisał/a:
próbowałem lewym... nie rozumiem jak tak można

można można :P
a podobnie jest z gadaniem przez telefon...kiedyś zorientowałem się że źle mi się gada jak przykładam telefon do lewego ucha :) mimo że słuch mam dobry :)

zug - Pon 21 Gru, 2009

edmun napisał/a:

próbowałem lewym... nie rozumiem jak tak można

AuThoR napisał/a:
można można

spróbowałem i nie wiem jak można :razz:

Monastor - Pon 21 Gru, 2009

Można, a nawet trzeba kiedy się leży na ostrych kamieniach przy rozłożonym statywie z odwróconą głowicą i aparatem do góry nogami. Klawiszologia jest wtedy jeszcze ciekawsza niż samo korzystanie z wizjera :mrgreen:
mnich - Pon 21 Gru, 2009

Monastor napisał/a:
Można, a nawet trzeba kiedy się leży na ostrych kamieniach przy rozłożonym statywie z odwróconą głowicą i aparatem do góry nogami. Klawiszologia jest wtedy jeszcze ciekawsza niż samo korzystanie z wizjera :mrgreen:

Można położyć się na plecach :)

skasowany - Pon 21 Gru, 2009

Monastor napisał/a:
przy rozłożonym statywie z odwróconą głowicą i aparatem do góry nogami. Klawiszologia jest wtedy jeszcze ciekawsza niż samo korzystanie z wizjera :mrgreen:

Monastor, coś w tym stylu? :wink:

Fota zrobiona telefonem podczas IV pleneru WMF w Kampinosie :wink: :razz:

Monastor - Pon 21 Gru, 2009

Ruslan, tak, mniej więcej o to chodzi.
dr11 - Wto 22 Gru, 2009

Ruslan napisał/a:
Monastor, coś w tym stylu? :wink:
Obrazek

O! I wtedy przydaje się mocowanie statywowe na obiektywie :)

hijax_pl - Wto 22 Gru, 2009

dr11, albo inna głowica ;)
mnich - Wto 22 Gru, 2009

hijax_pl, albo mały statyw... albo można nie robić zdjęcia. :D
hijax_pl - Wto 22 Gru, 2009

mnich, wiesz... mały statyw nie udźwignie takiego zestawy jak lustrzanka + szkło macro 105

Pisząc o innej głowicy mówiłem o 322rc2, którą da się obrócić do góry nogami ;)

Monastor - Wto 22 Gru, 2009

dr11 napisał/a:

O! I wtedy przydaje się mocowanie statywowe na obiektywie :)

Wiem, teraz już takiego używam :)

skasowany - Wto 22 Gru, 2009

Ja mam tylko jeden obiektyw z mocowaniem statywowym... :lol:
Monastor - Wto 22 Gru, 2009

Ruslan, ja też, ale to mocowanie pasuje do dwóch moich szkieł :)
Akurat do tych, których używanie w ten sposób ma sens (makro i tele)

rybkowski73 - Sro 23 Gru, 2009

Prawym.
nazgul - Nie 27 Gru, 2009

maziek napisał/a:
Ale - tak z ciekawości - celujesz w brylach czy bez? Chyba z komorem gadaliśmy o tym na ostatnim spędzie, to jest tfu, zlocie? Ja w brylach w każdym razie.

Oczywiście bez. Trochę podciągnąłem korekcję i jest względnie OK, ale ostrzenie ręczne bez klina odpada...

Pstryczek - Pią 01 Sty, 2010

He he, sam chciałem taką ankietę niedawno założyć a tu patrzę - już jest ! :D

Aha ... strzelam z prawego ;)

nazgul - Nie 03 Sty, 2010

Zdaje sie że natrafiłem na gadżet który praktycznie sprowadza ten temat do kwestii "miec to".

1. Live View
2. LCD wywijany we wszystkie strony
3. Pomiar ostrości z detekcją fazy
4. Możliwość odsunięcia się z wyświetlaczem o około 160cm od aparatu - spełnia wówczas rolę także wężyka spustowego
5. Zamyka całkowicie wizjer uniemożliwiając zaświetlenie się przezeń czujnika pomiaru światła

Wady:
1. Wymaga niezależnego zasilania - producent przewidział akumulator Nikon EN-EL5
2. Cena...

http://www.allegro.pl/ite...lustrzanek.html

Włączamy wyobraźnię: Aparat w pozycji jak pokazał Rusłan śnieg, zimno, mokro i kadruj człowieku... ;)

Żeby nie ta cena... Jutro postaram się zobaczyć jak to działa.

mnich - Nie 03 Sty, 2010

nazgul, ja nie poświęcił bym pewnego uchwytu na rzecz takiego bajeru, tym bardziej że nie potrzebnie powiększa on gabaryty i komplikuje obsługę.
nazgul - Nie 03 Sty, 2010

mnich napisał/a:
nazgul, ja nie poświęcił bym pewnego uchwytu na rzecz takiego bajeru, tym bardziej że nie potrzebnie powiększa on gabaryty i komplikuje obsługę.

Oczywiście to rozwiązanie nie jest pozbawione wad - jak każde. Niemniej moim zdaniem w pewnych sytuacjach - jak fotografowanie zwierząt czy macro jest to nieoceniony ficzer. A gdyby tak jeszcze producent poszedł na całość i rozszerzył jej funkcjonalność dodając zmotoryzowaną głowicę statywu i możliwość zdalnego nią sterowania... ;)

komor - Wto 05 Sty, 2010

nazgul, rzeczone urządzenie pewnie jest porażką z powodu słabej jakości kamery zbierającej obraz z wizjera i ciekawy jestem jaka jest rozdzielczość tego urządzenia. Ponieważ sprzedawca na aukcji wśród wielu parametrów „zapomniał” :) podać właśnie tego dość istotnego to przypuszczam że rozdzielczość jest niewielka.
nazgul - Wto 05 Sty, 2010

komor napisał/a:
nazgul, rzeczone urządzenie pewnie jest porażką z powodu słabej jakości kamery zbierającej obraz z wizjera i ciekawy jestem jaka jest rozdzielczość tego urządzenia. Ponieważ sprzedawca na aukcji wśród wielu parametrów „zapomniał” :) podać właśnie tego dość istotnego to przypuszczam że rozdzielczość jest niewielka.

No właśnie też nie wiem. Specjalnie się wybrałem w niedziele na giełdę foto bo ci goście się tam pojawiają, ale teraz chyba jeszcze kaca leczyli i nic nie zobaczyłem :)

Niemniej ideę uważam za świetną a była by rewelacja, gdyby ci Koreańczycy do kompletu dorzucili zmotoryzowaną głowicę do statywu sterowaną z LCD-ka. :D

tupisac - Wto 05 Sty, 2010

Bardzo fajna sprawa na drugi rzut oka - już to chcę ;) . Gdy zatkniemy aparat na zwykłego kija to mamy idealne narzędzie do reporterki - spokojnie sobie podniesiemy sprzęt ponad wyciągnięte ramiona kolegów z konkurencji i ładnie skadrujemy Obamę albo innego prezydenta. Odchylany LiveView się nie umywa. Do tego takiego kija da się głęboko wcisnąć w prawie wszystkie dziury czy załomy (czego nie mozna powiedzieć o głowie z ramionami), można strzelać zza winkla (albo znad głowy księdza) i z kompletnie pojechanych kątów i pozycji - bez ryzyka złamania kręgosłupa albo wychodzenia z łódki w bagno... Statyw lekko ogranicza ten gadżecik ;)

P.S.: W wizjer patrzę lewym okiem (prawym nie potrafię). Jestem też leworęczny.

Pustelnik_ - Sob 06 Mar, 2010

Wracając do tematu - patrzę obiema gałkami, z przewagą lewej. Choć z leworęcznością nic wspólnego nie mam.
Usjwo - Sob 06 Mar, 2010

Ja od ponad dwuch tygodni celuje lewym (z powodu choroby prawego). Na poczatku byly problemy, jak przycelowalem to "lufa w krzokach", musialem odrywac oko i sprawdzac gdzie jest obiekt. Teraz juz celuje tak jak prawym, tylko jeszcze nie od razu widze co mi sie tam wyswietla na dole. :mrgreen: