forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - e-520 + HELIOS - 44M-4

expel - Sob 28 Lis, 2009
Temat postu: e-520 + HELIOS - 44M-4
Witam.
Chciałbym stworzyć taki zestawik. Dopiero zaczynam przygode z obiektywami manualnymi. Co jest mi potrzebne do podłączenia tego obiektywu do e-520? Wiem ze potrzebny jest na pewno przejściówka na m-42. Słyszałem cos o pierścieniach odwrotnego mocowania. Jaki jest potrzeby aby podłaczyc tego heliosa pod adapter m-42 czy jest to 52/52 mm?

Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedzi.

tulo.nr1 - Sob 28 Lis, 2009

Korzystam z heliosa oraz kilku innych m-42 właśnie z E-520. Potrzebujesz przejściówkę z m-42 na 4/3 ja mam taką
Pierścienie odwrotnego mocowania służą do łączenie ze sobą dwóch obiektywów poprzez gwinty filtrów możesz tak np połączyć dwa heliosy i robić niezłe makro:)

expel - Sob 28 Lis, 2009

a jak zaloze jednego heliosa to czy zrobie lepsze makro niz z 18-55 znaczy czy z blizszej odleglosci?
edmun - Sob 28 Lis, 2009

expel, sam Helios niestety ma dosyć sporą odległość minimalnego ostrzenia, jednakże jeśli uda Ci się zablokować bolec przysłony i dodać kilka pierścieni pośrednich (lub pierścień odwrotnego mocowania i 2 Heliosy) to będziesz miał nawet ładne "makro"
expel - Nie 29 Lis, 2009

a jakby polaczyc tego heliosa z zuiko 40-150mm ?? jak by sie to miało?

[ Dodano: Nie 29 Lis, 2009 08:16 ]
przepraszam za duble post. Czy te pierścienie http://www.allegro.pl/ite...rednie_m42.html w połączeniu z heliosem dały by dobre makro?

edmun - Nie 29 Lis, 2009

odnośnie Twojego linka, pierścienie będą się nadawać, ale wciąż musisz kombinować jak zablokować bolec przysłony w Heliosie
Usjwo - Pon 30 Lis, 2009

edmun napisał/a:
odnośnie Twojego linka, pierścienie będą się nadawać, ale wciąż musisz kombinować jak zablokować bolec przysłony w Heliosie

Trzeba z tylu odkrecic pierscien/dekiel (mocowany chyba na trzy srubki) na bolec zakladasz kawalek izolacji z przewodu elektrycznego i zakrecasz dekiel. Trzeba uwazac na kulki od zapadki pierscienia przyslony zeby nie wylecialy. Jakby juz wylecialy to trzeba ustawic pierscien tak zeby chodzil w calym zakresie.

expel - Pon 30 Lis, 2009

Istnieje jakiś inny sposób blokady bolca? boje sie ze jak go rozkręcę to już nie skręcę ;d
tulo.nr1 - Pon 30 Lis, 2009

expel, ale to naprawdę jest bardzo proste, ja miałem największy problem z odkręceniem tych śrubek bo oczywiście jedna musiała być w cholerę zapieczona :mad:
Był tu na forum temat gdzie było to opisane bardzo dokładnie wraz ze zdjęciami ale jakoś znaleźć nie mogę :zalamany: jakby ktoś mógł to niech podrzuci link

Usjwo - Wto 01 Gru, 2009

expel napisał/a:
Istnieje jakiś inny sposób blokady bolca? boje sie ze jak go rozkręcę to już nie skręcę ;d

Poniewaz bolec ma byc wcisniety caly czas, wiec bez odkrecania mozesz go wcisnac i czyms zablokowac np. kropelka (tylko wtedy juz na stale)

expel - Sro 02 Gru, 2009

mam już tego heliosa tylko mam problem z ustawianiem ostrości obraz w wizjerze wydaje się być wyraźny a jak zrobię zdjęcie to jest nie ostre kręcę dalej pierścieniem ostrości obraz w wizjerze dalej ostry i tym razem wychodzi. Jest jakiś sposób na ustawianie manulane ostrości w tym Olympusie żeby być jej pewnym ? a wizjer mam dobrze ustawiony tego jestem pewien
Szninkiel - Sro 02 Gru, 2009

A zdjęcia wychodzą lepsze niż z kita? :cool:
expel - Sro 02 Gru, 2009

no właśnie ciężko powiedzieć :D ale naprawdę są niczego sobie, może wie ktoś czy jak zakładam pierscienie pośrednie to mam regulować ostrość tym pierścieniem na obiektywie czy tylko przybliżać sie i oddalać od fotografowanego obiektu
komor - Sro 02 Gru, 2009

expel, niestety standardowe matówki w cyfrowych lustrzankach niezbyt dobrze nadają się do ręcznego ustawiania ostrości. Nie znam Olympusa, to nie powiem czy masz dostępną wymienną matówkę, gdzie i za ile można ją kupić.
Ale nawet na zwykłej matówce jest jeszcze coś takiego jak wprawa. :) Przychodzi z czasem.

tulo.nr1 - Sro 02 Gru, 2009

expel, ostrzenie przez wizjer jest trudne ale wykonalne, wymaga tylko trochę wprawy. jeżeli robisz zdjęcia ze statywu to polecam korzystanie z LV i powiększenia fragmentu kadru, naprawdę fajnie się ostrzy w ten sposób tylko bez statywu obraz się strasznie trzęsie. Pamiętaj też że Helios na pełnej dziurze raczej będzie mydlany
edmun - Czw 03 Gru, 2009

moim zdaniem kwestia wprawy i wyczucia danego egzemplarza Heliosa :)