forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Foty zawodowca...

maziek - Pon 30 Lis, 2009
Temat postu: Foty zawodowca...
http://wiadomosci.gazeta....315382.html?i=1

Jak dla mnie tragedia, chyba krótkie szkło i ta aureola... Czego to się nie schrzani, żeby tylko było inaczej...

xneon - Pon 30 Lis, 2009

beznadzieja - ale chyba musiał hierarchicznie ustawić niżej LK od Putina, który wygląda znacznie lepiej (i to o kolor winiety chyba się tylko rozchodzi)
f11whocares - Pon 30 Lis, 2009

To jest jeden z najbardziej znanych fotografow ostatnich lat, nie wiedzilem ze Lech mial zaszczyt mu pozowac. Maziek On uzywa tylko krotkich szkiel. Mowcie co chcecie ale ja chcialbym byc tak tragicznym i tandetnym fotografem. :razz: :lol:
www.platonphoto.com

xneon - Pon 30 Lis, 2009

trudno natomiast powiedzieć żeby on miał zaszczyt fotografować Lecha. chyba, że w cudzysłowiu
w ogóle po co zdejmował dekielek :)

maziek - Pon 30 Lis, 2009

f11whocares napisał/a:
To jest jeden z najbardziej znanych fotografow ostatnich la
... a Doda jest jedną z najbardziej znanych piosenkarek w tym przedziale czasowym :mrgreen: . Że został takim okrzyknięty to już nie można mieć własnego zdania?
komor - Pon 30 Lis, 2009

maziek, mi się akurat taki typ oświetlania podoba, więc jeden mały pomniczek gipsowy rozwalam młotkiem :lol: natomiast co do użycia krótkiego szkła to fotografowi się nie dziwię, ale podziwiam tych wszystkich sfotografowanych nadętych bufonów, że mu na to pozwolili. Może każdemu z nich przed sesją powtórzono to, co piszą tu powyżej, czyli że to znany fotograf jest i basta, znaczy się tak ma być i nie wolno protestować. :)
f11whocares - Pon 30 Lis, 2009

maziek napisał/a:
f11whocares napisał/a:
To jest jeden z najbardziej znanych fotografow ostatnich la
... a Doda jest jedną z najbardziej znanych piosenkarek w tym przedziale czasowym :mrgreen: . Że został takim okrzyknięty to już nie można mieć własnego zdania?

Oczywiscie ze mozna, nawet trzeba, nawet jesli sie nie ma racji. :wink:

jaad75 - Wto 01 Gru, 2009

Platon jest świetny - trzeba mieć strasznie czerstwe oko, żeby tego nie zauważyć... :twisted:
mavierk - Wto 01 Gru, 2009

jaad75 napisał/a:
Platon jest świetny - trzeba mieć strasznie czerstwe oko, żeby tego nie zauważyć... :twisted:
i czerstwy umysł, żeby tak uważać :twisted:
Przejrzałem pare zdjęć i przyznaję, że zdjęcia są bardzo ciekawe, widać w nich styl twórcy ale... białe tło, niebieskie tło z białą poświatą, czarne tło, niebieskie tło z poświatą, białe tło... i tak do końca.

Co do zdjęć prezydentów - moim zdaniem są świetne, nawet Lechu wyszedł na nich sympatycznie.

Arek - Wto 01 Gru, 2009

jaad75 napisał/a:

To ja mam czerstwe oko. Dlaczego nie poszedł dalej i nie robił im porterów ultraszerokim kątem lub rybim okiem? Tak by było bardziej zawodowo, fachowo, oryginalnie i profesjonalnie.

komor - Wto 01 Gru, 2009

Arek, chciał lekko przerysować, tak trochę komiksowo. Przy takim oświetleniu i lekkim przerysowaniu twarze wyszły takie sympatyczne. :) Nie można przecież na to patrzeć jak na projekt dokumentacyjny.
Arek - Wto 01 Gru, 2009

To nie zmienia tego, że takie ujęcia mi się nie podobają. Ale ja się znam tylko na tabelkach, więc moja opinia nie jest nic warta :)
maziek - Wto 01 Gru, 2009

Jakiż to styl widać nieczerstwym okiem? :) . Cóż to za zdjęcie portretowe, w którym łatwiej rozpoznać "styl twórcy" niż osobę portretowanego? :evil: . Ja tu widze burzenie na siłę schematów ale nie widze, co miałoby wypełnić pustkę po nich - przerysowane "ryje" i aureolka a'la św. Józef? Jaką to bezcenną informację przenoszą te portrety o osobowościach portretowanych? Gdzież indywidualne podejście - ta seria wygląda jak z kartoteki policyjnej (ekhm... w zasadzie pasuje ;) ).

Komor, tyle tego stoi, że ja juz obrócic sie nie mogę, nie mówiąc o machaniu młotkiem ;) .

O to jest portret...

(Dragan)

maziek, posłuchaj może tego:
http://www.newyorker.com/...o_platon/?xrail
Poza tym, polecam obejrzeć inne zdjęcia autorstwa Platona, a nie tylko te z projektu Portraits of Power...
A Dragan, jak Dragan - mówimy o zupełnie innych warunkach pracy i innym założeniu...

xneon - Wto 01 Gru, 2009

ale Dragan ma własną akcję w PS-ie, a Platon nie! :)
maziek - Wto 01 Gru, 2009

jaad75 napisał/a:
maziek, posłuchaj może tego:
Posłucham sobie w domciu...
Ale że co, że on powie, że to dobre fotografie sa, bo on ma filozofię ;) ...

Cytat:
Poza tym, polecam obejrzeć inne zdjęcia autorstwa Platona, a nie tylko te z projektu Portraits of Power...
OK, ale ja nie dyskredytuję reszty, tylko to, co widziałem.

maziek napisał/a:
Ale że co, że on powie, że to dobre fotografie sa, bo on ma filozofię ;) ...
Posłuchaj jakie były założenia projektu, gdzie i w jakich warunkach powstawał... A potem przyjrzyj się tym zdjęciom jeszcze raz... Teoretycznie, dzieło zawsze powinno mówić samo za siebie, ale czasem bez znajomości kontekstu nie mamy pełnego obrazu...
AuThoR - Wto 01 Gru, 2009

a mi się podobają takie krzywe mordy :) już kiedyś ktoś na forum pokazywał swój cały arsenał tego typu - chyba to był BigB z tego co pamiętam :)
Szninkiel - Wto 01 Gru, 2009

Co do zdjęć to gusta są różne, każdy ma swój ;-) :lol:

Ale zdjęcia prezydentów są super, rewelacyjne spojrzenie na zgraję telewizyjnych głów, przeważnie posępnych, które kojarzymy z wojnami, przemowami itd itp

Misek - Wto 01 Gru, 2009

Mi też się podoba. Fajnie to wygląda, cekawy pomysł.
xneon - Wto 01 Gru, 2009

może taki był cel - zmiękczyć twarde mordy twardogłowych, ale przerysowano.
f11whocares - Wto 01 Gru, 2009

xneon napisał/a:
może taki był cel - zmiękczyć twarde mordy twardogłowych, ale przerysowano.

Dokladnie taki krotko mowiac byl cel, a czy przerysowano to juz kazdego osobiste zdanie.