|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampy studyjne - naświetlanie klatki
Cyganski - Wto 01 Gru, 2009 Temat postu: Lampy studyjne - naświetlanie klatki Witam,
Mam pewien problem, a dokładniej chodzi mi o naświetlanie klatki podczas korzystania z lamp studyjnych. Krótki opis sprzętu.
Canon 5d mkII
2x Lampy Quantum 800,
Wyzwalanie lampy przez kabel z aparatu.
Problem polega na tym że w momeci gdy robię zdjęcie w czasach 1/200+ to, np. tylko połowa klatki jest naświetlona, a połowa kompletnie czarna jeśli zwiększę czas naświetlania np. do 1/180s to naświetla się prawidłowo, a chciał bym mieć możliwość robienia studyjnych zdjęć z prędkością mniejszą np. 1/500 sek. Czy jest jakaś możliwość konfiguracji, czy niezbędny jest po prostu wyzwalacz z "gorącej stopki"?
lama - Wto 01 Gru, 2009
5d mk2 ma czas synchronizacji z lampą 1/200s, czyli jest to najkrótszy czas, przy którym migawka odsłania całą matrycę. A tak na marginesie to po co czasy 1/500 w studio?
http://digital-photograph...hy-1016-shutter
Myślę, że to się przyda w zrozumieniu istoty problemu
hijax_pl - Wto 01 Gru, 2009
Cyganski, nie zrobisz tego z tymi lampami oraz w takiej konfiguracji (kabel)
Rozumiem że chcesz szerzej otworzyć przesłonę, tak?
lama - Wto 01 Gru, 2009
hijax_pl, otwierając bardziej przysłonę wpuszczasz więcej światła (błyskowego), ale nie skompensujesz przecież tego skracając czas naświetlania. Lampa "zrobi swoje" w czasie krótszym niż wspomniane 1/500s. Jeśli potrzeba otworzyć przysłonę to jakoś trzeba zmniejszyć moc lampy, chociażby przez zakrycie części palnika.
hijax_pl - Wto 01 Gru, 2009
lama, no wiem, ale podejrzewam, że kolega dąży do ograniczenia GO...
Cyganski - Wto 01 Gru, 2009
Chodzi mi nie o GO(to już konkretna wartość mocy-może mi umożliwić jej zmienność), tylko o sam czas, do dynamicznych zdjęć, w terenie sprzęt studyjny ale nie tylko do studia, mam jeszcze power-star2, a pytam przedewszystkim dlatego by wiedzieć czy jest to możliwe czy też nie. Z lampy SL580II mogę ustawiać do 1/200 i jest ok matryca naświetla się prawidłowo, ale po kablu już doświetlone jest tylko pół migawki.
jaad75 - Sro 02 Gru, 2009
Cyganski, poczytaj o tym jak działa migawka szczelinowa - krótszy czas naświetlania osiągany jest przez zawężenie szczeliny, a nie przyspieszenie kurtyn, więc nie masz możliwości naświetlenia całej klatki klasycznym sposobem, przy czasach krótszych od synchro (czyli najkrótszego czasu przy którym odsłonięta jest cała klatka). BTW, naświetlanie całości klatki trwa później mniej więcej tyle co synchro (kurtyny poruszają się z tą sama prędkością), jedynie poszczególne fragmenty klatki odsłaniane są na krótszy czas, jeśli kurtyny znajdują się bliżej siebie. Są sposoby, by zsynchronizować błysk wolnych lamp studyjnych tak, by trwał przez całą podróż migawek, na wzór pracy lamp systemowych w trybie HSS, ale nie zamrozi to szybkiego ruchu. Jedynym sposobem by uzyskać rzeczywiste zamrożenie ruchu jest użycie lampy o bardzo krótkim czasie błysku (t.2 <~1/2000s), ale akurat żadne Quantuum do takich nie należą.
[ Dodano: Sro 02 Gru, 2009 00:49 ]
Możesz jeszcze przeczytać to:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6870
Cyganski - Sro 02 Gru, 2009
Dzięki wszystkim za info, jeśli jeszcze będę miał jakieś konkretne pytanie tutaj dopisze, na tę chwilę dzięki. : )
jaad75 - Sro 02 Gru, 2009
oczywiście miało być t.5...
Cyganski - Sro 02 Gru, 2009
A jeszcze takie pytanie może ma ktoś doświadczenie w temacie, wyzwalaczy? Czy mogli byście coś polecić?
komor - Sro 02 Gru, 2009
Cyganski, a przeczytałeś jakieś tematy w tym dziale?
Wskazać palcem czy dasz radę sam przeszukać pierwszą i drugą stronę listy wątków w tym dziale?
jaad75 - Czw 03 Gru, 2009
Cyganski napisał/a: | Czy mogli byście coś polecić? |
Tak - Pocket Wizard Plus II, ewentualnie Multi Max.
Radkiewicz - Pią 25 Gru, 2009
http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs a tu mówią że jednak się da:) tylko trzeba mieć lampę z hss
jaad75 - Sob 26 Gru, 2009
Radkiewicz, wystarczyło przeczytać parę postów wyżej...
|
|