|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Zdalne sterowanie z komputera - aparaty z modułem WiFi
madstorm - Sro 02 Gru, 2009 Temat postu: Zdalne sterowanie z komputera - aparaty z modułem WiFi Witam wszystkich forumowiczów.
Nawiązując do wcześniejszego tematu poszukuję dość nietypowych rozwiązań wykorzystania sprzętu fotograficznego. W tym temacie chciałbym się skupić na cyfrówkach z modułem WiFi, jednakże z pominięciem lustrzanek, mowa o kompaktach. Znalazłem następujące modele, w których rzekomo jest moduł WiFi:
* SAMSUNG ST1000,
* Canon Digital IXUS Wireless,
* Panasonic Lumix TZ50,
* Nicon Coolpix P1, P2 i P3,
* Kodak EasyShare One,
* Ricoh Caplio 500SE,
* Sony Cyber-shot DSC-G3,
* Sony Cybershot G1,
* Samsung CL65,
* Nicon Coolpix S6, S7c, S8, S9.
Prosiłbym forumowiczów którzy zetknęli się z ww. modelami, potwierdzili czy możliwe jest zdalne sterowanie przy pomocy komputera oraz jeśli nie ma bezpośrednio takiej możliwości, czy istnieje API które pozwoli ją stworzyć.
Napiszcie jeśli znacie inne modele kompaktów z modułem WiFi, zaznaczam że nie chodzi o lustrzanki, ale o mniej lub bardziej zaawansowane kompakty.
Pozdrawiam.
JS
pro_fill - Sro 02 Gru, 2009
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1499780.html
http://foto.recenzja.pl/z..._wi_fi-t-21396/
świetnie sobie radzisz - nie powiem. mi zajęło ze dwie minuty [google], aby dowiedzieć się, że moduł wi-fi w aparatach służy nie do sterowania nimi za pomoca PC-ta, ale aby wydrukować zdjęcie bez podłączania kabli lub do przesłania zdjęcia na PC.
edit:
http://fotografia.idg.pl/...ulem.Wi.Fi.html
madstorm - Sro 02 Gru, 2009
Nie da się ukryć, że zależy mi na znalezieniu rozwiązania, stąd radzenie sobie w taki a nie w inny sposób. Oh jak przyjemnie byłoby jakby istniało jedno forum taktujące o danym temacie
Jak widzisz Twoje 2 minuty były niewystarczające, bo już po kilku następnych wkleiłeś mi to co już nalazłem. Nie proszę o krytykę, ale o pomoc, więc daruj sobie docinki o Google i 2 minutach. Ale wybaczam bo moje urodziny są dzisiaj...no i też jestem niedoświadczonym, świeżym nabytkiem tego forum.
Chciałbym jeszcze nadmienić na powyższym przykładzie, że temat wydaje się banalny, ale jest zupełnie inaczej, bo jest to niszowy "feature" w kompaktach i nie udało mi się znaleźć jak dotychczas potwierdzenia informacji zamieszczonych np. TUTAJ.
pro_fill - Sro 02 Gru, 2009
nie zamierzałem niczego wytykać.... i wszystkiego najlepszego
we wskazanym miejscu chyba chodzi ci o to:
Cytat: | Na pewno nie. Wyobrażam sobie wiele innych zastosowań dla cyfrówki z Wi-Fi, w szczególności takiej, która potrafi nie tylko przesłać obraz, ale także pracować zdalnie |
myślałem również to takim rozwiązaniu, lecz należałoby zadać pytanie czy moduł wi-fi w aparacie nie jest okrojony tylko do... eksportu - brak portów przychodzących.
jeśli poważnie myślisz o zdalnym sterowaniu aparatem za pomocą wi-fi to wydaje mi się, że chcesz wymyślić coś, co na dzień dzisiejszy oferują kamerki do monitoringu [właśnie z wi-fi].
tu masz w miarę tanie rozwiązanie
koszt niecałe 500 PLN netto. możliwości większe jeśli chodzi sterowanie sprzętem.
ciężko cokolwiek doradzić, jeśli nie podasz docelowego przeznaczenia - co chcesz z tym zrobić
madstorm - Czw 03 Gru, 2009
Dzięki kolego
Jak sam zauważyłeś umiejętności tego modelu nie są jednoznacznie potwierdzone.
Kamery IP/przemysłowe odpadają, gdyż optyka pozostawia sobie wiele do życzenia i mimo iż jest coraz lepsza, nie jest wystarczająca w tym projekcie.
|
|